Inlägg

Inlägg som Zcenicx har skrivit i forumet
Av Zcenicx

Kan man verkligen kalla det för en speldator när den bara har integrerad Intel-grafik? Blade Pro förstod jag, den har ju 1080't, men denna är ju bara en vanlig "sketen" högupplöst Ultrabook?

Känns snarare som en variant av min XPS 13 som för övrigt har nästan identisk spec.

Av Zcenicx
Skrivet av Pepsin:

Helt galet. Är det den moderna civilisationens förfall vi ser?
"The end of the world occurred pretty much as we had predicted. Too many humans, not enough space or resources to go around."

Snarare att fysiska fabriker inte hunnit byggas i samma takt som;
1) modern elektronik krävt allt mer specialiserade tillverkningsprocesser
2) fler och fler moderna produkter (kylskåp, bilar, klockor etc) använder modern elektronik,
3) fler och fler marknader öppnas upp för modernare produkter

Dagens design-to-market är helt enkelt orimligt kort, tillverkarna hinner inte ställa om till att producera de senaste sakerna i den takt marknaden vill ha dem och marknaden är ovillig att nöja sig med föregående generations produkter.

Av Zcenicx
Skrivet av Paddanx:

För du förstår väl att "Vi är inte i närheten av att kunna möta efterfrågan på grafikkort" inte är 1 kort?
Om man jobbar 24/7 och ändå inte hinner med produktionen och det bara blir värre, finns där rätt mycket marknad att hämta.

Om - och bara om - du faktiskt kan öka produktionen. Det är där skon klämmer. Det finns bara så många fabriker, dessa är beroende av komponenter från så många leverantörer, och dessa fabriker ska leverera kretsar till en exploderande efterfrågan på allt från tablets till smartphones till spelgrafikkort till satelliter till smarta kylskåp till appstyrda dieselvärmare och självstyrande bilar.

Man bygger nya fabriker i en rasande fart, men det tar många år att bygga dem och de kostar miljarder, och även där stöter man på problem med resurstillgångar då modern elektronik kräver stora mängder material som faktiskt är rätt ovanliga, dyra och geografiskt begränsande. Kolla hur priserna på guld, silver och koppar har ökat de senaste åren, och då pratar vi relativt vanliga material som är enkla att sourca. Det är värre att hitta exempelvis tantal. Att bryta sällsynta jordartsmetaller är inte heller särskilt enkelt.

Av Zcenicx
Skrivet av trickeh2k:

Jag håller med dig till viss del, men när det kommer till färdigbyggda system så är det välfyllda lager hos alla våra ÅFs vi använder oss av på jobbet med undantaget för billigare segmentet som har kampanjer. Om det hade varit så att Lenovo, Dell, HP osv hade tagit så mycket av hårdvaran så borde det se skralare ut i lagersaldot tycker jag.

Du har helt rätt men särskilj företagsmarknaden, där vi sitter med low-end, business eller integrerat, från privatmarknaden där man faktiskt har diskreta grafikkort i burkarna. Även där ser det bättre ut, särskilt då de generellt satsar på mainstreamkort typ i Nvidias fall 1050/1060, men det kommer till stor del av att tillverkarna prioriterar mainstreamsegmentet på bekostnad av andra.

Min egentliga poäng är att du inte alls har samma problem att köpa en Alienware eller Omendator med ett 1080 Ti som du har att få tag i ett löst 1080 Ti på en butikshylla. Nvidia kan låta en så liten aktör som Dustin eller Komplett vänta; de kan inte låta Dell eller HP vänta.

Av Zcenicx
Skrivet av trickeh2k:

Det känns ju jävligt märkligt om miners skulle stå för en så liten del av marknaden, hur kan det då vara sån enorm brist på grafikkort? Jag har aldrig någonsin varit mde om eller hört att det i princip ALLA hyllor gapar tomma på grafikkort för både AMD och Nvidia.

Det beror på hur datormarknaden i sig ser ut.

2016 gick 50-55% av alla CPUer och GPUer till Lenovo, HP och Dell. Asus, Acer och Apple står för ungefär 20% av resten.
Låt oss därför ponera att dessa sex datortillverkare står för ca 75% av världsmarknaden för processorer och grafikkretsar.
Detsamma gäller förstås SSDer, RAM-minnen och moderkortschipset - ca 75% av tillverkningen går till dessa sex bolag.

Resten av OEM-segmentet, dvs alla andra datortillverkare tillsammans, står för ungefär samma marknadsandel som HP, så runt 15-20% av världsmarknaden. Det lämnar i normalfallet någonstans 5-10% av produktionen för butiksförsäljning.

Vad gäller det segmentet så består 75-80% av försäljningen av grafikkort som kostar under ca $200 eller i klartext upp till GTX 1060. High-end och entusiastsegmenten är alltså resterande 20-25% av 5-10% av världsmarknaden - eller med andra ord - någonstans i storleksordningen 1-3% av grafikkortsproduktionen.

Jag vill påstå att de allra flesta i vårt segment är gamers, så miners är förstås en försvinnande liten andel, men med det sagt så konkurrerar de om en väldigt liten del av AMDs och Nvidias produktion vilket gör att de känns mer än de borde göra.

Det är särskilt sant då PC-marknaden fått nytt liv med Ryzen och Coffee Lake, nu får man en prestandaförbättring man inte sett sedan Sandy Bridge när man köper dator, och det gör att OEM-marknaden för datorer och därför grafikkort har ökat ganska kraftigt i omfattning. Det är knappast överraskande att Nvidia och AMD prioriterar sina största kontrakt framför de vanliga dödliga heller.

Så, tl;dr, det största problemet är egentligen inte miners utan folket som föredrar att få sitt grafikkort levererat i en färdigbyggd HP snarare än i en lös kartong. Samtidigt är det också - varning för ironi - dessa massiva OEM-kontrakt som håller ner priserna Nvidia och AMD faktiskt kan ta ut.

Av Zcenicx
Skrivet av frankof:

Släpps på konsol?

...och iPads.

Av Zcenicx
Skrivet av AkUs:

Ett 980ti drar jämt med ett GTX 1070 med drivrutiner daterade till 2016 Juni.
Att rekomendera ett köp på 980ti över ett 1060 är helt uppåt väggarna och ren okunnighet

Vad röker du och var kan jag köpa det?

Eftersom de flesta 980 Ti som såldes var 3-epartskylda och fabriksöverklockade presterar de mer normalt i klass med 1070 Ti eller 1080. Det finns exempel där mina (1460 MHz) faller ner till 1070-nivå, men då är det mer normalt i DX12-läge, och det stänger jag av så jag får tillbaka SLI i alla fall.

Av Zcenicx
Skrivet av quattro-2.6:

Förra ägaren har misshandlat kopplingen rejält, reagerade på RS..

Håller tummarna det går på goodwill, har själv en bil stående på lyften i verkstad där hela kopplings tjosan var slut, dubbelmasse svänghjul, lamell, tryckplatta och slavkoppling..
Visserligen en gammal häck från 2003 på 23Kmil, Passat.
Har tagit en vecka redan och kostnad på 10.000kr än

TDI med KCR-box? Inte direkt ovanligt att svänghjulen slits hårt då.

(har själv en A4 B8 TDI med KCR, så vet vad man riskerar.)

Av Zcenicx
Skrivet av FireFox:

Om det nu skulle vara produktionsfel, hur ärliga är verkstäderna med sådant och tar det som ett garantijobb?

Verkstaden vill, garanterat, att det ska räknas som ett garantijobb. Det är enklare, bara att reparera och sedan skicka fakturan på märkesverkstadstid och originaldelar direkt till Volkswagen.

Att hantera ett icke-garantiarbete betyder bråk med privatperson om priset, inte sällan att privatpersonen tackar nej till offerten och lämnar in bilen på en märkesoberoende (läs billigare) verkstad istället, och därför en förlorad affär vilket ändå kostar verkstaden tid och därför pengar.

Och ja, en märkesoberoende verkstad kan definitivt byta kopplingen. De sitter inte annorlunda på en -16 Octavia än de gör på en -08 Audi TT eller en -00 Golf. Tvärmonterad motor är tvärmonterad motor och EA888-motorn (aka 2.0 FSI/TFSI/TSI) är rätt vanlig i Volkswagenmärkena.

Av Zcenicx

I spelens originalutförande är det tveklöst 2, 1, 3, A.
I spelens moderna moddade utförande är ordningen 3, 2, 1, A.

Anledningarna till 3:s stora hopp uppåt stavas EGM, MEHEM och ALOT.
Har ni inte spelat ME3 med dem - gör det.

Av Zcenicx
Skrivet av gunnargren:

RAM har jag redan 32 GB och har svårt att tro att det kommer hjälpa nämnvärt att sätta in mer.

Dock har du 16 GB i paketet ovan och det kommer att försämra upplevelsen jämfört med din nuvarande burk.
Både LR och Premiere käkar som du vet mängder av RAM så satsa på 32 på en gång.

Av Zcenicx
Skrivet av jeffan97:

@HC-8315: Jo men det stod även inte vilka moderkort som hade fått uppdateringen. Men just nu så verkar det inte va nåt problem alls enligt va Yoshman sa.

Det är inte på moderkorts- utan på systemnivå; dvs du får den via Windows Update och den slår för alla Intelprocessorer av "rätt" modell (gen 6-7). Ligger också med från början i W10 1709.

Av Zcenicx
Skrivet av galenmyra:

@Peppar2014
Hur skulle det kunna vara svar på min fråga när det var exakt den listan jag frågade om?

Jag frågade ju inte efter listan eller om i3 finns med på den listan eller ej, utan om det kan vara så att i3 cpun stödjs trots att den inte är med på den listan eftersom andra Ivy Bridge cpuer är med på den listan.

Därför att det bästa svar vi kan ge är vad Asus säger; nämligen att den inte gör det.

Självklart kan det vara så att den fungerar ändå, men den enda som skulle kunna säga det är den som testat precis den kombinationen. i3 var däremot betydligt mer normalt på H67-plattformen (som inte stöder överklockning) än på P67 (som gör det), då det inte fanns någon upplåst i3.

...vilket förstås är varför Asus inte testat det och kanske struntade i att ge i3 stöd alls.

Av Zcenicx

Mappad molntjänst:
A - Andromeda

Interna SSD:
C - Cassiopeia
D - Draco
E - Eridanus
G - Gemini

Interna HDD:
L - Libra
M - Mensa
N - Norma
O - Orion

Externa HDD:
P - Phoenix
R - Reticulum
S - Sagittarrius
T - Trianguli

... och den som inte förstår konventionen bör läsa grundläggande astronomi.

Av Zcenicx

En så liten fläkt skulle huvudsakligen bidra till oljud, särskilt om den ska sitta på andra sidan en backplate från GPUn.

Av Zcenicx
Skrivet av Söderbäck:

Det där lät lite märkligt så jag kollade på siffrorna.

Enligt OECD är lönerna nära 50% högre i USA än här. De tjänar alltså ganska mycket mer än oss i snitt.
https://data.oecd.org/earnwage/average-wages.htm

Mja, i disponibel inkomst stämmer den där siffran, men bara om du inte räknar in pension, sjukförsäkring, högkostnadsskydd, semester, föräldraförsäkring och allt sådant som ligger i arbetsgivaravgifter och kollektivavtal. Din faktiska lönekostnad är ganska mycket högre än din bruttolön.

Av Zcenicx
Skrivet av Nautilus011:

@Goldfinger: åh i hur många moderna AAA-spel får man 144+ fps vid 1440p om man vill köra med höga grafikinställningar.
Har dator i sign och ligger nog 80-150fps beroende på spel så jag är väldigt tacksam för gsynk. Skulle inte köpa en skärm idag som inte har A-synk eller G-synk.

De flesta, men glöm ensamt grafikkort.
Det sagt har jag G-syncskärm av en anledning.

Av Zcenicx

30 september 1983. Det var då Luke Skywalker fick en grön snarare än blå ljussabel.
Röd ljussabel har ju alltid varit Sith.

https://www.discshop.se/img/front_large/56053/star_wars_jedins_a...

Ironiskt däremot, för deras respektive laserfärger (i skeppsstrid dvs) är inverterade, där har Rebel Alliance rött och Empire grönt.

Av Zcenicx

Du måste ha ett kort med dubbla displayportutgångar (enda som klarar 1440p144), men jag känner inte till något sådant kort som är helt passivt. Det krävs liksom lite effekt för att producera 25,5 gigabit per sekund, och effekt måste kylas.

Av Zcenicx
Skrivet av rougeen:

Tack för svaret.

Undrar samt också om man köper ett 1060, är prestandaskillnaden så stor så man kan legitimera 6gb över 3gb? för i tester osv så är det snarlika resultat. Samt om 1050 är så mycket sämre, mindre än halva priset ju.

Det beror uteslutande på vad och hur mycket du spelar. I grafikkortsväg kan man rent praktiskt säga att man får det man betalar för.