Inlägg

Inlägg som Bort har skrivit i forumet
Av Bort
Skrivet av Tom76:

Hej,
Du, en nyfiken och helt ärlig fråga. Under förutsättning att du tycker att massan generellt sett har fel, hur gör du då för att värdera de eventuella svar du får på din ursprungsfråga?

Tänker att du ställer frågan om vattenrening på ett (två?) datorforum i syfte att få ett antal svar om vad för filter som är bäst för dig och ditt användningsområde. Med utgångspunkt i att flertalet av de som svarar har fel, hur värderar du då vilka som har rätt tips att ge dig?

Ärlig fråga som sagt.

Edit: Stavfel

Jag har fått min fråga besvarad av någon sakkunnig i tråden så jag är nöjd nu.

Av Bort
Skrivet av Manne Saint:

Jag tycker inte du ska bry dig om vad andra skriver när de säger att du är en idiot för att du tycker ditt och datt. Det kommer alltid finnas människor som tycker olika och de vill oftast skjuta de som tycker annorlunda - det blir väldigt tydligt på vissa forum. Sen finns det också dem som vill väl men ändå inte håller med dig eller stöttar dig i din fråga. Jag förstår dig och din oro men om det du tror är sant - är sant? Då skulle det betyda att alla som svarar dig redan är djupt gångna i träsket då de alla dricker det "förgiftade" vattnet och därför redan skulle vara "förslavade" i sitt tycke och tänkande. Mitt råd är att skita i vad andra tycker och följa ditt eget val, lyssna på ditt inre och vad det säger dig och följ det. Köp det reningsfilter som känns bra och drick det vatten du önskar. Kanske kommer det att få dig att må bättre - kanske t o m du blir bättre. Tips det finns filter som renar och som återtillsätter mineraler så kör på tycker jag....

Tack, jag är medveten om att massan generellt sätt har fel dock. Tack för påminnelsen dock.

Skrivet av Lagerlöf:

Det där är ju typ gaslighting. Hur är det bättre?

Det handlar inte om "tyckande", det handlar om fakta och sanning. Och det är både fakta och sanning att det inte behövs något filter för vanligt svenskt kranvatten.

Största problemet i modern tid är att allas åsikter ska vara "lika värd" och att man får "tycka vad man vill", se till exempel Flat Earthers eller Anti-vaxxers.

Om ett påstående går att motbevisa så ska man göra det. Det ligger i allas intresse

Att ge vika för inbillningar och hitte-på är ju mycket mer elakt än någonting som skrivits i tråden.

Där har du fel.

Av Bort
Skrivet av Kaleid:

Jag undrar fortfarande hur de som förgiftar oss själv undviker detta. Samma med s.k. chemtrails. Hur undviker de att förgifta sig själv?
De som säljer dessa konspirationer berättar aldrig hur de gör, och de lär aldrig sin publik riktig skepticism.

Det sägs att dem tar en viss medicin mot det som motverkar de höga halterna av gift.

Skrivet av hölmiz:

Vilken typ av vatten hade tänkte filtrera?

Kranvatten.

Skrivet av Conqvistadoren:

Nej, så är det ju och önskar man sådan redundans kan det finnas en poäng. Men då handlar det om att bli av med bakterier och virus och rening specifikt för det, UV-rening eller liknande, vilket verkar vara dyra saker? För att återknyta till TS ovan så hjälper inte enkla filterprodukter för detta som jag fattar det.

Det var det jag misstänkte så det är bara att böja sig och ta emot då.

Av Bort

Vattenfilter så man slipper sjukdomar

Då testar jag i denna community istället då jag blev utskälld i den förra och galen förklarad ..

Hoppas på bättre gensvar här och att människorna här har lite mer förnuft och vet vad som försiggår.

Tänkte köpa ett vattenfilter då jag helst vill slippa p-piller rester , små plast partiklar och flouride i mitt vatten.

Jag vill göra ett så informerat köp som möjligt men det verkar råda stor censur på detta område.

Jag har hittat två alternativ, vilket tror ni är bäst?

https://www.clearlyofsweden.se/valj-ratt-vattenrening/gravidi....

Eller

https://www.svenskhalsokost.se/planetsown-vattenrenare-kran

Har ni något annat tips? Är dessa ovan snake oil eller är det som vissa recensenter säger att dem ser hur filtrena blir helt bruna efter någon vecka?

(Mod får gärna flytta om den är felplacerad, hittade ingen bättre forum del)

Av Bort
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

8,72cm. Jag hämtade en linjal och mätte ett snöre.

TS fråga beror såklart på vad det är för mobil. Är det en iPhone för 15 000kr eller är det en billig mobil för 1000kr, så har det en stor betydelse. Jag gissar TS har en dyr mobil och då får baksidan utbytt.

Tack!

Av Bort

Försäkring mobil skada

Om mobilen är trasig på baksidan men framsidan är hel, kommer dem reparera den ändå?

Av Bort

Löste det sig TS?

Av Bort
Skrivet av Oliver91:

Sluta vara en fanboy och kolla på AMD, jag kör vidare på mitt RTX 2080 Ti tills det inte orkar med de titlarna jag spelar och då köper jag det som är prisvärt runt 6000kr igen (köpte mitt RTX 2080 Ti när folk paniksålde dem begagnat vid RTX 3xxx lanseringen)

https://www.inet.se/produkt/5411905/powercolor-radeon-rx-6800...

här har du "prisvärt" grafikkort som presterar som ett RTX 3080 för sådär 2000-3000kr mindre med 6gb mer VRAM.

Jag ville nämna detta kortet i trådstarten för det var faktiskt därför jag skapade tråden.
Detta kortet verkar vara det enda vettiga alternativet just nu IOM kampanjpriset , men om vi bortser från detta finns det inget som kan mäta sig med ett medelbra kort som detta i samma prisklass…

Det finns dessutom en del rapporter om att detta kortet har stutter och fps drops.

Av Bort
Skrivet av Chris_Kadaver:

Svar: ja.
https://youtu.be/Hd6bFNTnWjk

Jag hade i den prisklass vi talar om inte chansat på att köpa ett kort som fungerar i flera singelplayertitlar men som får för sig att störtdyka vad gäller bildfrekvens i andra multiplayertitlar Jag bytte själv från R9 290X och till GTX 1060 3GB för att testa i Quake Champions vilket löste problemen för mig med inkonsekvent prestanda och plötsligs dippar. Hade testat både R9 290X och R9 290 innan jag lyckades klicka hem två stycken kinesiska 1060 3GB från amazon för 25:- styck som visade sig vara äkta kort. Utöver det har jag ett RTX 3070. Har alltid tänkt att proffsspelare är fanboys som bara väljer nvidia. Men det är nog inte så enkelt egentligen utan de väljer vad som faktiskt fungerar bäst. Jag lirar allt på low och 55% res scale på 1080p och trots det fick jag dropps nedåt 100-120 fps fastän jag hade hög genomsnittlig fps. Mätte aldrig 1% eller 0.1% lows men det kändes som typ 30fps när det väl "tankade" i vissa scenarion. När jag ser att liknande problem uppstår i andra titlar och med nyare kort för spel som faktiskt spelar på riktigt och inte bara kör scriptade benchmarktestrundor för sina youtubekanaler så drar jag öronen och ögonen åt mig.

Nu pratar du ju iofs om ett last gammalt quake, och det sägs väl att amd korten presterar bättre i nyare spel än gamla.

Av Bort
Skrivet av Kärlekstrollet:

Det blev en brist på grafikkort ett tag och efterfrågan var beredd på att betala ockerpriser, ockerpriserna blev den nya standarden och tyvärr är den här för att stanna.

Sen även tillägga att svenska återförsäljare har konstiga tolkningar runt just AMDs MSRP men inte Nvidia. I USA så tar eftermarknadskylare ett prispremium på mellan 20 och 50 USD från originalmodellen men här tolkas det som 400 - 1000 kr.

Tack för förklaringen.

Skrivet av cyklonen:

Ogilla och ogilla, men de lider av sämre prestanda på flera områden. De är några generationer efter på raytracing-sidan, även om det inte är nåt som alla berörs av eller bryr sig om. De ligger efter generellt i "produktivitetsprogram" eftersom Nvidias CUDA är så dominerande och kraftfull. Många upplever att AMD:s grafikkort har fler problem med drivrutiner.
Nvidia är, ofta, ett säkrare val helt enkelt. AMD konkurrerar främst med lägre priser där just nu.

Samtidigt verkar det som att nya titlar körs väldigt bra nu på amd korten. Personligen bryr jag mig inte om RT.
DLSS ska väl vara en annan sak också som inte är något bra på amd korten.

Av Bort

Varför är gpu marknaden obefintlig

Varför finns det inget självklart val för konsumenten idag vilket grafikkort man bör köpa?
3080 verkar helt slut men egentligen mest efterfrågade dock ligger samtliga kvar på gamla minnesstorlekar (10gb, 8).
3070ti står fortfarande kvar som något att tänka på.
Priserna är helt galna på nya 4000-serien kort (20k ++) från gröna.
Vad händer? Är det kriget som ställer till det eller covid?

Många verkar fortfarande ogilla AMD gpu också.

Av Bort
Skrivet av Chris_Kadaver:

Nu var budget 18000:- och visst finns 6800 XT för lite mer men då gick det över budget har inte testat RX 6000-serien i titlar som kräver hög och stabil bildfrekvens utan dipps. Vet bara att frame chasers avråder från RX 6000-serien kort och vet inget Quake Champions-proffs överhuvudtaget som kör grafikkort från AMD. Hade jag själv byggt dator idag så hade jag antagligen chansat på 5700 XT från aliexpress för 2400:- eller försökt få tag i ett 3060 ti beggat för max 3000:- Oavsett så tycker jag ingen ska betala mer än runt 3000:- för grafikkort när det bara erbjuds gammal skåpmat. Skulle hellre köpa nåt som jag vet funkar att tävla med om jag tänkt spendera pengar. Att titta på genomsnittlig bildfrekvens från benchmarks producerat av youtubers som inte har en aning om hur man spelar spel är att lura sig själv.

Vad säger du , menar du att 6800xt Red Devil har problem med frame drops och stutter?

Av Bort
Skrivet av Scarabeo:

Phanteks AMP är prisvärt för 1 699 kr men kommer tyvärr in först 30/12. Den vita versionen kommer in 16/11 men är 250 kr dyrare så inte lika prisvärd.

Jag hade dock kört på 750 W-agget jag länkade till förut, det kommer fungera utmärkt. Hela systemet med 6800 XT och en mer strömtörstig CPU drog 390 W i SweClockers speltest.

Får jag fråga dig Scara om din åsikt vad gäller att köra på ett inköp nu eller vänta till 28e?

Kollar man på gpu marknaden just nu verkar det där 6800xt Red Devil vara det bästa du kan köpa för pengarna just nu. Samtidigt väntar en större rea runt hörnet där man kanske får se nedsatta priser på övriga komponenter. Jag ser inget annat kort som är lika bra i den prisklassen som det Red Devil kortet ligger i nu på 16 gb. Ser jag fel? Ja okey 6800xt ligger väl ändå inom priset vad det borde kostat för 1 år sedan egentligen men sett till konkurrenternas prissättning och om man skiter i RT?

Att spara 4K för bara kortet känns ändå som ett säkert kort gentemot att vänta och kanske få en 2k rabatt på cyber Monday.

Av Bort

Jag har ingen erfarenhet av BF, hur brukar den se ut?

Är det stora pris nedsättningar på GPU , CPU , SSD?
Alltså på bra grejer och inte bara billiga märken?

Tänker främst på 6800xt som är nedsatt 4K just nu, kommer man hitta ett lika bra gpu för samma / mindre pris på BF?

Av Bort
Skrivet av kaffeofikaelika:

Nej inte alls. Missförstå mig inte, jag har gärna fel. Men jag känner mig rätt säker på att det blir uppföljaren till D3 och inte uppföljaren till D2.

D2 var ett spel för sin tid.
Du letar efter något som aldrig kommer finnas.
Det kommer aldrig komma en ”uppföljare” till d2.

Av Bort

D4 skulle ha pvp arena style och Open world pvp också va?

Av Bort

De är ju redan på rea ? Lär ju inte sänkas mycket mer än 4000.

Förresten vad är oddsen att ett 3080 går på en bra rea på BF?

Av Bort
Skrivet av Sgtjohnson:

Köper ny dator tre veckor innan cyber monday.

Kan man hoppas få ett liknande grafikkort till ett sådant pris då också ? 4K rabatt är ju ändå rätt mycket
Även fast nvidia är väl att föredra mtp gsynk

Av Bort
Skrivet av Scarabeo:

1 TB är inte mycket dyrare. 750 W räcker lugnt till denna GPU förresten. För 2 000 kr får du ett bra 1000 W-agg så köpte inte ett 850 W-agg för det.

https://www.inet.se/produkt/4305285/wd-blue-sn570-1tb

Du kan kolla effektmätningen för 6800 XT här och det var med en mer strömtörstig CPU.

https://www.sweclockers.com/test/30790-amd-radeon-rx-6800-och...

Tack tar wd. Vet du ett bra 1000 watt ? G6 fortfarande?
Såg nu att mellanskillnaden inte är ett skvatt på 850 och 1000 så jag tar gärna en 1000 för att vara säker med psu

Av Bort
Skrivet av Scarabeo:

Fel prioriteringar om du vill ha bra prestanda för pengarna. Detta bygge t.ex. är billigare och snabbare. SSD saknas, har du en gammal du ska använda?

https://www.inet.se/kundvagn/visa/sP8JAWgVxjkirXlMm86wSR5sZRE/borthttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/sP8JAWgVxjkirXlMm86wSR5sZRE/bort

Såg att du rekommendera kingston

Blir detta bra då

https://www.inet.se/kundvagn/visa/8AAKAX6YgnBd4a5HmlblA1UatkE/1

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/8AAKAX6YgnBd4a5HmlblA1UatkE/1