Inlägg

Inlägg som Barra85 har skrivit i forumet
Av Barra85

Köp gamla ruckel/nedgångna campingar och hyr ut till migrationsverket. Rena guldgruvan sägs det ju.

Av Barra85

Har du satt din media disk på automount i fstab till exempelvis /mnt/plex? Är ju skönt att göra så du slipper mounta varje omstart. Sen måste du ju starta servern samt ha den på autostart(inte nödvändigt men kan ju vara skönt).

systemctl start plexmediaserver && systemctl enable plexmediaserver

Skippa systemctl enable plexmediaserver om du inte vill att plexservern skall starta vid varje boot.
För att bara testa att få igång allt så kan du köra:

chmod -R 777 /mnt/plex

Detta ger ägare/grupper/övriga full read/write/exec-access. Inte optimalt då det klassas som osäkert. Bättre är väl som ovan nämnt att använda sig utav

chown -R användare:grupp /mnt/plex

Enligt svar ovan så verkar det som att det finns en användare och grupp som heter plex:plex inget jag kan bekräfta dock då jag aldrig installerat plex.

Enligt wiki:n så är det sedan bara att surfa in på http://localhost:32400/web/ för att färdigställa inställningarna

Av Barra85

Skulle rekommendera Ubuntu med unity. Inte min egen favorit men den är så enkel. Har installerat det på kanske 5-6 datorer senaste året(föräldrar, svärföräldrar samt kompisar). Min erfarenhet hittills är att det har fungerat mycket väl och min roll som kretsens datorsupport har nästintill varit obefintlig.
De burkar jag installerat på har fungerat out of the box så inget pill i terminalen har varit nödvändig.

Om du känner för att lära dig ett och annat så skulle jag säga Arch Linux. Installera KDE så får du också ett idiotsäkert GUI men mer likt windows till skillnad från unity vilket förmodligen gillas.

Av Barra85

Leasing är ju ett bra sätt att upprätthålla statusfasaden, splitterny bil var 3:e år impar ju på kvarteret. Klokast för privatekonomin, nja tveksamt. Är nog bättre att svälja stoltheten samt för privatekonomin att låna och betala av en bil samt ha den en 6-7 år för att sedan upprepa. Men det är klart, inte vill man ju glida runt i ett 5-årigt vrak

Av Barra85

Låter tyvärr som en svår sits. Min erfarenhet är att de som sitter och CAD:ar är högskoleingenjörer alt. civilingenjörer. Är själv ingenjör och har ett par års erfarenhet av yrket så man har ju träffat ett gäng "CAD:are".
Jag vet inte vad du lärt dig under utbildningen men något som förväntas av en som sysslar med CAD enligt min erfarenhet(mekanikkonstruktion) är:
-ProEngineer, Solidworks, Catia eller Inventor. Någon av dessa mjukvaror bör du vara bra på. Något av dessa program används garanterat så bli bra på ett av dem. Lär dig fler och det är ännu bättre.
-AutoCad 2d. Denna gigant från 80-talet är fortfarande ett vanligt program. Bra att vara bekant med och kunna rita skapligt i iaf.
-PDM-system tillhörande CAD-programmen som t.ex WindChill, Vault, Intralink. Ren bonus men bra om det ingår i någon kurs.
-Ritningslära. Vyplaceringar, måttsättningsmetoder, skalor, pappersstorlekar, svetssymboler, bearbetningssymboler, ytsymboler, materialbetäckningar, toleranser, form och läge, snitt m.m. Du måste kunna läsa ritningar och du måste självklart kunna skapa ritningar.

Utöver detta behöver man självklart ha kunskap inom tillverkande industri. Kan du begreppen svarvning, fräsning, svetsning, gjutning, gnistning, nitförband, skruvförband m.m. Finns hur mycket som helst att kunna, ju mer desto bättre

Kanske låter som att man ska kunna hur mycket som helst, i skolan lär man sig inte allt detta såklart utan det tar ett par år inom yrket när man kommer i kontakt med det.
Men då du har din utbildning emot dig lite grann så går det ju alltid att komplettera med kurser inom ovanstående områden.
Notera att detta gäller inom mekanisk konstruktion. Inom byggbranchen används såklart andra mjukvaror och kräver såklart lite andra kunskaper.

I värsta fall är det väl bara att hoppa på skolan igen och läsa en ingenjörsutbildning
Lycka till iaf!

Av Barra85

Turbodosa på track 'n field samt tjuvkika på andras skärmar på bond 64. Sover ganska bra ändå^^

Av Barra85

Börjat jobba idag igen efter 7v hemma
Nåväl, vad gör man.....

Av Barra85

Har uppdaterat Win 8.1 till 10 i min virtuella maskin. Uppdateringen gick smidigt. Fick använda mig utav media creation tool. Överlag tycker jag väl varken bu eller bä.
Designen faller inte mig i smaken något vidare men det är ju personligt.
Överlag verkar det vara snabbt och stabilt det lilla jag kört. Edge är snabbt men avsaknaden av plugin gör att det faller lite(kommer väl senare kanske).
Känns överlag som en väldigt tunn uppgradering, antar att det är mycket under huven som är nytt/ändrat.
Kommer dock behålla det i en virtuell maskin då mitt arch linux är snabbare,stabilare,snyggare i mitt tycke.

Av Barra85

Fan vad dum jag känner mig xD
Som du nämnde:
"[Notice]
In order to install these drivers, you need to install LSB package (version 3.2 or later) beforehand.
"
Jag missade den detaljen och sagt och gjort, nu fungerar det :).
Behövde inte kompilera något själv, allt som behövdes fanns i rpm:en.

Sort tack!!!! <3

Av Barra85

CUPS-bekymmer...

Som titeln antyder har jag lite bekymmer med att få en nätverksskrivare att fungera. Har följt wikin på archwiki samt googlat som f*n...
Jag hittar och lyckas lägga till skrivaren via localhost:631. Har även laddat ner officiella drivare från epsons hemsida. Laddar ner en *.rpm vilken jag packar upp med rpmextract och kopierar över innehållet till /opt/epson.........
I mappstrukturen finns en PPD-fil som jag använder under CUPS när man lägger till en skrivare så känns som att jag är med i matchen fram tills denna punkt.
Det som händer när jag provar att skriva ut en testsida är att under "Printers"-tabben får jag status: Idle: "Rendering complete".
Tittar jag under "Jobs" står det Stopped : "Filter failed".

Skrivaren i fråga är en Epson XP-425.
Kör Arch Linux på datorn.
Kan tillägga att skrivaren fungerar på min win10 under virtualbox så inget fel på nätverket.

Tacksam för hjälp då jag börjar bli gråhårig här

Av Barra85

Bra tråd. Har provat OpenBox lite grann nu på en arch och jag är förälskad. Blir definitivt mitt nya standard gui. Så tack för tipset!

Av Barra85
Skrivet av dagbro:

@Barra85
Kolla pcbshopper.com för att jämföra olika alternativ. Nja man sitter inte direkt i AutoCAD och ritar. Det går generellt till så att du först ritar kretsen rent schematiskt med symboler, sedan när du växlar över till kretskortet tas alla footprints in med ett "råttbo" som visar vilka plattor som ska vara ihopkopplade.

CADSoft Eagle är nog det ritprogram som de flesta hemmapulare använder för att fånga kretsscheman och rita kretskort. Gratisversionen är begränsad till två lager (topp/botten) och rätt små kretskort (10 x 8 cm), men det klarar man sig oftast på. Se till att tanka hem Sparkfuns bibliotek med komponenter så att du slipper rita allting själv - Men var extremt noggrann med att använda rätt footprints och pinnplaceringar. Dubbelkolla pinnarna mot datablad och skriv helst ut kretskortet på papper i skala 1:1 och jämför mot dina delar innan du beställer någonting.

Filformatet är hyfsat standardiserat, man använder ett format som heter GERBER och skickar en hel drös olika filer, en för varje lager. De vanligaste lagren är koppar (självklart), lödmask (plastbeläggning/färg som skyddar kopparn, läggs på där det inte ska lödas) och silk screen (screentryck, t.ex. text och logotyper). Allting gånger två då för dubbelsidiga kretskort. Sen har du ett separat filformat för eventuella hål som ska borras. Allt detta kan du dock ganska enkelt generera på en gång i Eagle genom att importera en s.k. CAM-fil (googla Sparkfun CAM).

Notera att Sparkfun dyker upp gång på gång i dessa sammanhang, av god anledning. De har otroligt bra guider, tips och allmänt matnyttigt för nybörjare så direkt något går trögt, leta upp en relevant guide att följa.

@Oddname @Barra85
Tillverkaren är Elecrow och det kostade mig $26 USD för 10 st kretskort, max 10x10 cm, ink. frakt. Men använd pcbshopper.com för priserna kan skilja rätt mycket från fab till fab beroende på antal, storlek, ytbeläggning, färg m.m.

@Oddname
Ett fantastiskt verktyg som heter webGerber.

Tack för bra och utförligt svar. Misstänkte att man inte gjorde sådant här i AutoCad men man har ju sett att el-snubbarna på jobbet ritar kopplingsscheman m.m. på anläggningar i AutoCad. Är väl skillnad på kopplingsschema och kretskortlayout dock. Ska spana in ovan nämnda mjukvara!

Av Barra85

Får man fråga vart du beställt kretskorten ifrån samt priser?
Vad behöver man skicka för underlag till dem. Jag är ju maskiningenjör egentligen så har ju inga "kretsskapar"-program men har ju en del CAD-program på jobbet som jag ritar i(antar att AutoCad är rimligast).
Är det speciella filformat de behöver eller räcker det med typ en PDF?

Av Barra85

Tackar för svar! Då var det som jag var inne på med att använda sig utav rest.
@Mr_.Anderssons Är inte tidsmässigt intervall jag är intresserad utav utan ett stegmässigt d.v.s att var tionde A så händer B. Var 46 A så händer C om du förstår

Använder mig då av

for i in range(0,100000) if i % X == 0 : print("Detta sker på steg X") if i % Y == 0 : print("Detta sker på steg Y")

Av Barra85

Python, loop-relaterat

Har försökt googlat lite men inte hittat något(googlar på fel sak förmodligen..) så provar lyckan här.
Kör i Python3 om det spelar någon roll på debian.

Låt säga att jag har en for-loop(finns kanske andra alternativ som är bättre) som går mellan 0-10000. Om jag vill att något händer med intervall hur gör jag då smidigast? Låt oss säga att jag vill att något händer var 10:e "steg", en annan var 18:e "steg" och en tredje var 48:e "steg". Skriver lite kod nedan som demonstrerar hur jag tänkt.

For i in range(0,10000): if i == 10,20,30.....n: print("Jag händer var 10:e steg") if i == 18,36,54.....n: print("Jag händer var 18:e steg") if i == 48,96,144.....n: print("Jag händer var 48:e steg")

Har tänkt att det kanske går att lösa med rest/mängd och en if men kanske finns ett elegantare sätt att lösa det på?
d.v.s om i/X lämnar en rest på 0 så utförs mina print där X är 10,18,48.

Självklart vill jag i lösningen kunna ha valfri loopstorlek samt valfria "steg".

Tack på förhand!

Av Barra85

Lite luddigt skrivet men verkar som du har 2 syften. Att låta din son programmera samt att se på film/serier.

Skulle rekommendera att skaffa 2 raspberry's alternativt 2 SD-kort.
-På det ena installerar du OSMC(gamla raspbmc). Detta är en ren mediaspelare(KODI) som fungerar ypperligt. Du behöver ingen linux-vana alls för att få igång och använda detta. Finns säkert lite på youtube där det visas hur det ser ut och fungerar m.m.
https://osmc.tv/download/

-För programmeringens skull skulle jag installera RASPBIAN. Vid installationen av detta os har du valet att välja om du enbart vill ha terminal eller att du skall bootas in i skrivbordsmiljö. Själv har jag enbart programmerat i terminalläge så kan inte uttala mig om hur skrivbordsmiljön fungerar/flyter. Om du installerar en ssh-server på pajen kan du sitta vid en annan dator(windows om du vill) och fjärrstyra pajen(med t.ex Putty). Detta gör att man inte behöver ha skärm/tangentbord/mus i kopplad vilket jag tycker är smidigt iaf.
https://www.raspberrypi.org/downloads/

Av Barra85

Även Autodesk har CFD-program. De kör väl någon gratishistoria om man är student eller liknande.
http://www.autodesk.com/education/free-software/simulation-cfd

Av Barra85
Skrivet av Ibis:

Hur skulle en sån här fungera som enklare webbserver? Känns som att det borde fungera okej, dra in ett USB-ethernetkort.

Lär väl vara både billigare och bättre med en exempelvis raspberry pi med linux. Det fungerar ju iaf.
Visst att Raspberry:n är större i storlek men tror inte det spelar så stor roll

Av Barra85
Skrivet av Eldritzh:

Fy fan vad besviken man är.
Missade CE, helt slutsåld överallt.

Skickades från m.sweclockers.com

Hehe, samma här
Men vet ju med mig att jag skulle "använt" pip-boyen en gång för att sedan behöva städa undan den då frugan anser att det är skräp så motiverar väl egentligen inte ett köp.
Ha-begäret är dock stort

Av Barra85

Mycket välförtjänt! Inte bara snyggt byggt utan även mycket kärlek bakom fotografierna också vilket gör att det väldigt trevligt att titta på.