Inlägg

Inlägg som kaffeofikaelika har skrivit i forumet
Av kaffeofikaelika
Skrivet av Maskaren:

Kan mycket väl vara så att det är en gammal CPE som bara klarar 100/100. Kolla om du ser modellnamn version någonstans som matchar bilden nedan. Verkar som namnen på lamporna även heter annorlunda om den klarar 1GB.

https://i.imgur.com/QfAfmti.jpg

Jag har den gamla versionen som bara klarar 100 mbit. Det är förklaringen.

Tack så hemskt mycket för exakt den infon jag letade efter.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av mrqaffe:

Läs av vilken länkhastighet porten har endera i routern eller datorn (om du inte har en router inkopplad) men på bilden du postade står det att den ska klara 1000Mbit men det kan ju vara fel på kabeln eller nått konfigurationsfel så läs av portens hastighet via det du kopplat in i den.
https://i.imgur.com/Jc4TP7W.png

Den förhandlar sig till 100 mbit.

Av kaffeofikaelika

Är äldre fiberkonverterare orsaken till att jag inte får Gbit-bredband?

Flyttat till villa där det sitter en sådan här:

https://imgur.com/a/ZtEi4R6

Jag har 1000/1000 från Ownit men får bara 100/100 när jag testar hastigheten mot speedtest och bredbandskollen.

Jag har kollat en del vanliga saker men har inte uttömt hela felsökningsprogrammet än.

Den här fiberkonverteraren tycker jag har en tvetydig manual. Indikatorlampan för "speed" har två lägen nämligen 10 mbit och 100 mbit. Men i texten står det överallt att fiberkonverteraren är redo för 1 Gbit?

Kan någon smartare än jag förstå om den här fiberkonverteraren på något sätt kan vara orsaken till att jag får 100/100 istället för 1000/1000?

Av kaffeofikaelika

Hur många kort kan detta ha handlat om för Elgiganten? De måste fått totalt hjärnsläpp här och den som tog beslutet mår nog inte bra just nu. Det måste vara tio eller hundra gånger större kostnad i skadan detta orsakat än att bara stå fast vid bokningarna.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av LaserChoklad:

Tja!

Apple har student/back to school- erbjudande där man får med ett par airpods utan kostnad. Enligt en tipsare på macrumours kan man beställa en macbook med avhämtning vid butik, men samtidigt välja att skicka airpodsen om man väljer present, och skriver in ett meddelande. Hämtar man datorn på butik men inte hämtar ut sina airpods på posten efter 14-15 dagar går de i retur och man får nypriset på airpodsen betalt tillbaka (runt 1500). Tror ni detta går även i Sverige?

Mvh

Eftersom att du rimligen kan sälja airpodsen för i alla fall en tusenlapp så skulle du med detta tillvägagångsätt spara femhundra kronor och slippa besväret att sälja airpodsen.

Jag tycker det verkar krångligt för väldigt liten vinst. Det finns alltid risk att saken upptäcks och att det blir problem.

Av kaffeofikaelika

Mycket taggad. Första säsongen var :fire:

Av kaffeofikaelika
Skrivet av ajn:

Fick sms nyss, alltid fri hemleverans från och med nu, så ännu färre anledningar till att använda skilling blanco.

Blev för övrigt besviken då jag för snart två veckor sedan beställde en usb-disk, den var slut i webblager men fanns i butik, jag utgick från att jag skulle få en av de som fanns i butik skickade till mig, om än med någon fördröjning för att kanske först skickas i med någon veckoleverans tillbaks till centrallagret. Tror det funkat så tidigare, men tydligen måste jag vänta på en framtida leverans med okänt datum till webblagret, och disken som finns i butik får ligga där och samla damm istället.

Jag har lyckats få kundtjänst att skicka mig ett moderkort som var slut överallt förutom ett exemplar i en butik. De sa till mig att de kontaktar butiken som skickar kortet direkt till mig. Jag vet inte om det hade fungerat utan någon kontakt från mig, det var när det i princip inte fanns några delar så jag beställde och tog kontakt direkt för att följa upp. Hetsig tid.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av teanox:

ett 5700G har bättre FPS än ett gtx 1650 dock, betydligt så. Finns tester på youtube. Men... För TS, den "billigaste" av dem två från Cdon är rätt... Skräp idag kontra då det är 1x 8GB ram, inte dual channel och CPU är väldigt low end, vill du ha en dator som kommer hålla ett tag får du tyvärr antigen köpa en CPU med Igpu som 5700G som utklassar i stort sätt alla dedicated i 1080P atm.

Ska du spela på högre upplösning en 1080P så behöver du båda starkare CPU, GPU och mer Ram.

Skulle rekommendera dig att köpa en sådan här:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/bivvANOypTiNF4hPuMX6mNC3B9g/5700ghttps://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/bivvANOypTiNF4hPuMX6mNC3B9g/5700g

Ifall du kan montera själv, annars lägg till installation.

Det är 25% dyrare än alternativet du jämför med. Utan att få det byggt.
I ditt inlägg jag svarade på påstod du att den "är riktigt dyr".
Det är den inte.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av teanox:

Nej, båda är low end... Speciellt Infinity 1, den är riktigt dyr. Du skulle komma undan billigare med Komplett, webhallen, inet tex.

Jag kollade just de tre affärer du nämner och man kommer absolut inte undan billigare. Den billigaste jag hittade var en tusenlapp dyrare och då fick man ingen dedikerad GPU.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av BlitzBurn:

Min nuvarande maskin börjar bli helt uttjänt och jag kommer behöva ersätta den relativt snart. Anser ni att CDON's infinity datorer är vettiga maskiner? Jag har främst tittat på deras Infinity-1 och Infinity-2, då de är inom den budget jag har i åtanke.
Är dessa bra maskiner för vad de kostar? Eller finns det bättre färdigbyggda datorer i samma prisklass?

Jag hade inte köpt dator från CDON. De har smutsig prissättning och jag har dåliga erfarenheter. Jag tittade på den här Infinity-1 för 9000 kr inklusive skärm. Då får du en acceptabel dator med ett gtx 1650. Om man jämför med vad man får på Komplett, Inet och Webhallen för 9000 kr (färdigbyggt) så är det inte en scam i alla fall - det är faktiskt bättre än dessa. Jag antar att man kan komma billigare undan om man bygger själv men jag hittade inget 1650 i lager.

Notera också att det är inte cdon som säljer utan de förmedlar bara. Företaget som säljer verkar ha fått ok recensioner på Google reviews. Det är inte säkert att du blir lurad. Det finns en dator med gtx 1650 utan skärm för 7000 kr, jag tror inte det är en dålig affär i dagens läge.

Av kaffeofikaelika

Skrev upp mig direkt. Första 30 dagar gratis. Äntligen.

Jag handlar inte främst datordelar på Amazon (de har ibland riktigt bra pris på enskilda komponenter) utan där tycker jag att svenska e-handlare står sig väl.

Men när det gäller mycket annat, verktyg till exempel så utklassar amazon svenska aktörer.
Det är inte alltid amazon är billigast men deras sortiment är så brutalt stort...

Av kaffeofikaelika

Jag slår vad om att det har med detta att göra. Kolla min tråd:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1639655-6900-xt-stutte...

Av kaffeofikaelika
Skrivet av mrqaffe:

Det du länkar i ditt första inlägg saknar en effektförstärkare/slutsteg.
Det är alltså kompatibelt men inte komplett eftersom du valt ett rent försteg i stället för en integrerad förstärkare, försteget ska kopplas till ett slutsteg som driver högtalaren, slutsteget saknas alltså.
Det var därför jag föreslog en aktiv högtalare, den har förstärkarna integrerade i högtalaren.

Då uppfattade jag i alla fall den saken rätt. Det blir väldigt mycket dyrare att köpa en separat förstärkare. Tack för att du förstod frågan och kom med en lösning. Jag har följt ditt råd och ska testa.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Networker:

Du länkade tyvärr inte till den exakta kameran du funderar på. Men har kameran en högtalarutgång på 8 ohm, så bör det fungera. Förvänta dig dock inte några högre ljudtryck i så fall.

Jag har länkat till kamerans manual.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Networker:

Nä, linjeutgången ska du absolut inte koppla direkt till en högtalare! Kan i värsta fall bränna utgången, även om detta är synnerligen ovanligt. Linjeutgången ska kopplas till en förstärkare. Högtalaren kopplas till förstärkarens högtalarutgång i sin tur. Impedanserna behöver du alltså inte bry dig om, så länge du kör med "standardprylar", vilka "alla grejor på marknaden är".

https://en.wikipedia.org/wiki/Line_level

Jag vet att jag måste använda en förstärkare i det fallet du beskriver, det står i mitt första inlägg.

Kan du inte istället svara på om det är kompatibla produkter jag länkade i min trådstart?

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Networker:

Har inget att göra med linjenivåerna från kameran/in till förstärkaren.
Normala förstärkare brukar kunna driva högtalare med impedanser mellan 2-8 ohm.

Här är lite mer om linjenivåer:
https://en.wikipedia.org/wiki/Line_level

Linjenivåerna är standardiserade, om jag minns gamla DIN-normen rätt så är peak-to-peak 0,775 volt vid 0 dB och 1 kHz. Går att driva hörlurar på, men inte högtalare. (Inte meningen att man ska driva "något" på en linjeutgång).

Jo det har med det att göra. Det är det tråden handlar om; hur jag ska ordna högtalaren till kameran.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av mrqaffe:

Det aktiva hornet lär ha 4 ledare i kabeln, 2 för ström och 2 för insignalen.

Ok jag förstår. Tack för hjälpen.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av mrqaffe:

In och utgångsimpedanser är olika saker, kameran kopplas till förstärkarens linjeingång, ingången har typiskt en impedans mellan 600 - 10k Ohm beroende på modell, förstärkarens högtalarutgång har en utimpedans på max nån bråkdels Ohm om den är vettigt konstruerad, den bör i vart fall vara max 1/10 del av högtalarens impedans men helst betydligt lägre så säg < 0,1 Ohm.

Med plint så menar jag en vanlig kopplingsplint av nån typ, en "sockerbit" eller bättre, riktig plint på sken, en kopplingsdosa för el eler lvad som helst som låer dig koppla ihop 4 ledare på ett bra sätt.
https://sunlux.se/wp-content/uploads/2020/09/205157.jpg
https://m.media-amazon.com/images/I/81WJKmlVSqL._SL1500_.jpg

Ok jag förstår. Har Wago hemma så kan använda det.

Varför behövs fyra ledare förresten?

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Networker:

"Linjeutgång" motsvarar i ljudstyrka en hörlursutgång. Hoppas liknelsen går fram.
Till linjeutgången kopplas aktiv högtalare alternativt en förstärkare som i sin tur kopplas till högtalare.
Impedansen är inte verksamhetskritisk.

Så när det gäller impedans så kan man egentligen blanda olika utan att det har någon större betydelse? För det finns nämligen 4 ohm-högtalare också vill jag minnas. Så det verkar som att det är av betydelse när man försöker lära sig om det i alla fall.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av twit:

@mrqaffe pratar om en aktiv högtalare, som har en inbyggd förstärkare. Att koppla in en separat förstärkare och sedan en passiv högtalare är praktiskt detsamma som att koppla in en aktiv högtalare.
Du kan inte koppla in en passiv högtalare direkt i linjeutgången.
8Ω är en typiskt impedans på en passiv högtalare.

Jag jag förstår att jag inte kan koppla in en 8 ohm-högtalare rakt in i kameran. Jag menar såklart att använda en 8 ohm-förstärkare och koppla denna in i kameran. Utgången är märkt 100 ohm och det är inte en term som använts när jag tittat på högtalare. Så jag är förvirrad.