Inlägg

Inlägg som bergh2 har skrivit i forumet
Av bergh2

Tack för väldigt bra råd!

När jag kollar på olika VPN-lösningar så verkar det relativt enkelt att sätts upp en IPSec-lösning mellan två edgerouter. Vad blir skillnaden jämfört att köra OpenVPN?

Skickades från m.sweclockers.com

Av bergh2

Tror dock inte det riktigt blir en bra lösning då poängen är att alla mina wifi-puckar etc i sommarstugan behöver kommunicera direkt med en server i permanentbostaden.

Är inte rädd för att mecka lite och efter lite googlande verkar det som en site-to-site lösningen över OpenVPN skulle kunna funka. Vad skulle ni säga är nackdelen med det, finns det bättre motsvarande lösningar?

Skickades från m.sweclockers.com

Av bergh2

Tack för era svar! Wireguard låter helt klart intressant men då jag har en förhoppning om att skapa en ganska robut lösning tror jag det inte verkar tillräckligt moget.

Tror ni att det kommer räcka att jag sätter upp en VPN-server i min Edgemax (permanentbostaden) och sedan kör en client på min router i stugan (Asus RT-AC66U)? Dv.s. kommer enheterna på mitt lokala wifi i sommarstugan då tilldeleas en IP-adress av min router i permanentbostaden eller behöver man tänka på några flera inställningar såsom att router i stugan endast ska agera AP?

Tack!
/Alexander

Av bergh2

VPN hemautomation

Hej,

Jag har ett fritidshus med diverse wi-fi-styrda eluttag och inbyggnadspuckar som jag önskar koppla in på mitt lokala nätverk i permanentbostaden (40 mil bort) för att slippa köra en lokal hemautomations-Controller/server.

Önskvärt att dessa enheter kan tilldelas en vanlig lokal IP-adress (192.168.1.x) i nätverket i permanentbostaden.

Jag har två alternativ i hur jag kan köra en VPN-server i permanentbostaden:
1. På min router (ubiquiti edgerouter x)
2. På min Synology NAS (expenology på starkare hårdvara)

Vad tror ni blir bästa lösningen och hur säkerställer jag att enheterna får en ”riktig” lokal IP-adress så att jag lätt kan identifiera dom i tex min Home Assistant som körs i permanentbostaden?

Stort tack!
Alexander

Av bergh2
Skrivet av Ferrat:

En chromecast

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för tipset men det är primärt en serverlösning jag söker för att transcoding även skall fungera till andra enheter (tex iPad)

Av bergh2

Hjälp med köptips av plexserver

Hej!
Jag kör för närvarande en HP N54L med DSM främst för att agera som plexserver men även för lagring av annat material. Efter köp av ny TV med desto sämre stöd för direct play har jag nu ständigt problem med att maskinen inte pallar transcoding av högupplöst material. Så nu till min fråga:
1. Skulle det gå att uppgradera min nuvarande server för att garanterat klara av transcoding av åtminstone 1 1080p-ström? (Tex GPU eller CPU)?
2. Om inte, vad rekommenderar ni för hårdvara om en helt ny server skall köpas eller byggas?

Edit: Vid köp av ny server är det främst köpa/bygga nått liknande som min HP och ej köpa standard NAS.

Tacksam för alla förslag!
/Alexander

Av bergh2

@Gurk:

Det slutade med att jag införskaffade mig en Ubiquiti EdgeRouter X och har idag kopplat in och confat allt. Hittills väldigt nöjd och allt fungerar som tänkt med Asusen i AP-mode

https://www.ubnt.com/edgemax/edgerouter-x/

Av bergh2

@Gurk:

Vet menas med att Routerboard "enbart är en router med vad det innebär". Kommer den inte duga för mitt trots allt enkla hemmabruk eller saknar den väsentliga funktioner som min ASUS har?

Funktionerna jag önskar är: fasta lokala IP-adresser knutna till enheternas mac-adress, port forwarding, att den har inbyggd switch så att de 4 LAN-uttagen funkar precis som på min ASUS-router. Kräver inga smarta moln eller VPN-lösningar då min server hanterar det. När jag väl gjort mina inställningar önskar jag en router som bara "tuggar och går" utan att behöva starta om flera gånger i månaden.

Av bergh2
Skrivet av AndersHu:

OK!
En extra kabel är inte heller fel för att dra två kablar (WAN + LAN) till befintlig ASUS router.
Beroende på hur resten av kabeldragning ser ut kan det räcka med en liten Netgear GS108 vid fiber-in.
En extra AP var option ifall täckningen inte räcker, men det vet jag ju inte hur det ser ut idag.

Kul att höra era tankar. Tyvärr har jag ingen möjlighet att dra en till kabel och undviker helst att splitta befintlig kabel då jag vill ha ett lokalt gbitnätverk för mina trådade enheter (server etc).
Jag tänkte använda min asus-router som AP och således inget behov av att köpa en ytterligare AP. Det enda jag tror jag behöver är en liten trådad gbit router precis som Routerboard exemplet. Hade gärna hört om någon har erfarenhet av den eller om det finns något annat alternativ att föredra?

Tyvärr tänkte inte elektrikern hela vägen när man gjorde installationen på det här sättet med dragning av patchkablar och snålt med utrymme.

Skickades från m.sweclockers.com

Av bergh2
Skrivet av zarkov:

Sorry, fel av mig. Jag tittade bara på 1610T och 2020T, Xeon E3-1220L V2 får 3656 poäng.

Det var tråkigt att höra. Hade hoppats att en förbättrad GPU skulle göra skillnad.

Vad har ni för erfarenhet av att köra plexklient på raspberry Pi? Klarar den av de vanligaste codecsen så man slipper transcoding-problemet?

Skickades från m.sweclockers.com

Av bergh2
Skrivet av AndersHu:

Sätt en gigabit-router i skåpet.
Kolla på routerboard:
https://www.proshop.se/Naetverk-Router/RouterBOARD-RB750GL-ro...

Sedan kör du din ASUS som accesspunkt, komplettera med en till AP om nödvändigt.

Att dela nätverkskabeln är "hemslöjd" jag inte rekommenderar.

Tack för era synpunkter.
Har också sett möjligheten till att dela nätverkskabeln men att detta känns lite som att skjuta sig själv i foten då jag lagt ned en del på att nätverket skall ha gbit-fart samtidigt som jag vill kunna nyttja den fulla bandbredd jag betalar för (250/250).

Vad gäller routerboard, är det någon av er som har någon erfarenhet av deras router? Viktigt att den skall vara driftsäker, vara rimligt enkel att confa, tillåta en del mindre avancerade inställningar som port forwarding, fasta interna IP-adresser etc.

Skickades från m.sweclockers.com

Av bergh2

Hjälp med val av router

Hej,

Önskar köpa en liten gigabit router med minst 4 portar + wan som skall tåla stå i ett elskåp. Behöver tips!

I lägenheten har jag i dagsläget 250/250 mbit via bredbandsbolaget som levereras genom en patchkabel in i mitt elskåp. I samma elskåp har jag sedan 4 ethernet-kablar som går ut till lägenheten (cat 6).

Min nuvarande setup är en liten smidig gigabit switch i elskåpet och sedan en Asus ac-66u som agera som router och AP (står i ett annat rum och ansluts via en patchkabel från switchen). Problemet är att jag genom denna setup ej får ett lokalt nätverk vad gäller den trådade delen av nätverket utan endast den trådlösa delen som min Asus hanterar. Min Asus är samtidigt lite för stor och blir för varm för att ställa i elskåpet och ersätta switchen med. Jag har heller inte två stycken nätverksuttag bredvid varandra i lägenheten varför jag blir tvungen ha routern i elskåpet. Jag har istället kollat på några mindre routrar att ersätta nuvarande switch med och sedan confa min Asus att endast agera trådlös AP. Kraven är att den nya routerna skall vara trådad gbit och minst 4 portar + WAN. Skall vara liten, tåla värme och gärna har ett rimligt användarvänligt GUI för inställningar etc.

Följande routrar har jag kollat på:

https://www.dustinhome.se/product/5010872872/edgerouter-x-4-p...
http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/182513-t...

Tar gärna era synpunkter på ovan routrar och om ni har någon annan ni vill tipsa om

Tack!

Av bergh2

Hej,
Har en HP n54L med 4gb ram som jag kör DSM på. Främsta användningsområdet är mediaserver där jag kör Plex. Har dock problem med CPU-kapacitet så fort någon form av transcoding skall göras till enheter som inte kan spela upp originalformatet, oftast till iPhone. Vad har ni för tips för att öka kraften i servern för att hantera detta bättre. Skulle ett grafikkort göra någon nytta?

Av bergh2
Skrivet av AtreX:

Har du inget rum med två nätverksuttag bredvid varandra?
Dra i så fall "inkommande kabel" till ena uttaget, sätt routern i det rummet med inkommande kabel kopplad till wan-porten. En av LAN-portarna kopplar du sedan tillbaka in i andra uttaget i väggen och från din patchpanel i elskåpet drar du övriga portar till din switch som kan ligga i elskåpet, den far knappast illa av det då grejerna ska vara gjorda för att tåla lite värme (och lite värme betyder just lite värme, blir den het så att du bränner dig bör du fundera om).
På så sätt får du kopplingsschemat molnet --> din router --> din switch --> klienter, precis som du bör ha för att det ska funka som du tänkt dig.

Tyvärr är samtliga uttag 1-vägs varför detta inte är möjligt. Jag kommer tyvärr inte undan på att ha en router direkt i elskåpet om jag skall kunna skapa ett lokalt nätverk med befintlig installation av nätverkskablar.

Det lutar nog att det blir:
Molnet --> Router Asus RT-N66u i elskåp (endast trådad, wifi avslagen) --> Asus RT-AC66u placerad i optimal miljö (confad som trådlös accespunkt, dvs routerfunktion avslagen)

Trådlösa klienter ansluter därmed till RT-AC66u medan trådade klienter ansluter direkt till router i elskåp (RT-N66u).

Vad tycker ni?

Av bergh2

Vad tror ni om detta?

Tack för input. Pga av utrymmesskäl är jag tvungen att placera en router i elskåpet. Då jag inte vill knö in min RT-AC66u där pga värme och misstänkt dålig spridning av wi-fi signal, funderar jag på att köpa den någon billigare versionen RT-N66u och låta den agera trådad router och sedan confa AC66u till accespunkt med lämpligare placering intill nätverksuttag. Setupen blir således Internet --> RT-N66u (router, endast trådad) --> RT-AC66u (wi-fi accespunkt).
Tror ni detta blir en bra lösning eller besitter RT-AC66u router-egenskaper som lillebror RT-N66u saknar?

Tack på förhand!
Alexander

Skickades från m.sweclockers.com

Av bergh2

Hjälp med hårdvara till hemmanätverk - kommer detta att fungera?

Hej,

Jag ska precis flytta in i en ny lägenhet som har internet via bredbandsbolaget (patchkabel direkt in i lägenhet, fiber och utrustning i BRFns källare). Kommer utrusta mitt hemmanätverk med:
Router: Asus AC-66u
Switch: Netgear 8 port 1 gbit

Har p.g.a. platsbrist för avsikt att koppla in patchkabel från bredbandsbolaget till Switch och sedan koppla switch till WAN-port på router. Respektive enhet (datorer, TV etc) kommer sedan vara inkopplade med patchkabel till switch. Har i efterhand blivit fundersam om detta kommer att fungera då jag normalt hade viljat kopplat bredbandsbolaget --> router --> switch --> enheter för att ett traditionellt hemmanätverk skall fungera. Dock medför platsbrist och dragning av patchkabel i lägenheten att min Asus-router ej får plats i elskåpet där patchkabeln från Bredbandsbolaget mynnar samt övriga patchkablar till uttag runtom i lägenheten.

Om ni bedömer att ovan ej kommer att fungera, har ni något tips på en platseffektiv 8-port router (utan wifi då detta får hanteras av min Asus)? Kommer jag även behöva confa min Asus-router annorlunda i de fall att jag kopplar bredbandsbolaget --> ny trådad-router --> Asus-router?

Andra synpunkter välkomnas även

Tack!
Alexander

Av bergh2

Funderar på att uppgradera till 5.1 jag med. Hur har det funkat för er? Några andra problem än SSD cache?
Jag kör själv DSM 5.0 4493 upd 7 på en HP N54L utan SSD cache.

Av bergh2

Saknar kraft för transcoding med plex

Hej!
Jag är sedan drygt ett år användare av en HP N54L med DSM 5.0 4493. Sedan Plex i december introducerade appar till Playstation har jag försökt få min Plexserver på Nasen att lira med Plex-appen i min PS4a. Pågrund av att PS4an endast stödjer h264 mp4s-format utan undertextfil (vilket faktiskt är sämre än vad PS3an klarar) innebär detta att NASen får jobba hårt för att transcoda all media som skall spelas upp på PS4an (ligger på typ 99%) och att filmen ofta stannar till för att buffra. Detta är något problem jag ej haft tidigare då min Samsung TV, som jag normalt spelar upp via, stödjer fler format och således "direct play" utan transcoding. Någon annan som upplevt detta?

Jag har dock ett behov av att få detta att fungera med min PS4a också varför jag undrar om detta skulle kunna lösas genom att installera ett grafikkort i HPn för att få mer kraft för transcoding.

Tror ni att det är bästa lösning på problemet och har ni i sådana fall ett tips på ett bra men prisvärt grafikkort som kommer fungera i HPn med DSM?
Andra tips är välkomna.

Tack!
Alexander

Av bergh2
Skrivet av marmeladov:

Annars finns det ju ett gäng olika program du kan köra från USB-sticka för att formatera disken, alternativt plocka ur den och montera i annan dator. Jag hade dock testat göra som jag skrev först, men det finns säkert bättre alternativ.

Någon som har tips på något bra sådant gratisprogram?

Av bergh2
Skrivet av marmeladov:

Boota från usb-minne, typ nanoboot, välj att installera/uppdatera disk i bootmenyn. Installera dsm från annan dator inom samma nätverk. Typ så? Samma förfarande som då du installerade dsm första gången.
Om du vill ha dsm xpenology igen alltså.

Skickades från m.sweclockers.com

Kommer disken att bli formaterad i samband med det menar du?