Inlägg

Inlägg som IMPANI har skrivit i forumet
Av IMPANI
Skrivet av IKEA Billy Bokhylla:

@84Smoked: Det är visst mening att anmäla, precis som du bör polisanmäla alla brott. Att bli svartlistade av ARN gynnar inga företag.

Att bli svartlistad hos ARN har inga direkta effekter för stora bolag. ARN i sig är ju inget direkt hot mot företag då det endast är en rekommendation. Ska man ha sitt ärende prövat på ett seriöst sätt så går man via domstol som får avgöra tvisten.

Vettetusan om ens ARN kan ta sig an ärendet. En av kriterierna är ju att företaget ska ha en stark anknytning till Sverige eller riktar sig till den svenska marknaden. Exakta definitionen framgår ej. Kan tänka mig sannolikheten ökat OM Epic Games hade haft sin sida på Svenska för tydliggöra man riktar sig till Svenska konsumenter.

@hajen101 Hade jag varit dig så hade jag formaterat datorn och installerat det på nytt. Sen hade jag ju då aldrig tillåtit ens unge spendera x tusen på ett onlinespel. Just för att ungar inte förstår konsekvenstänk. Kan va coolt att testa fusk hos en kompis eller under LAN. Så poff blir man påkommen och då ryker allt enligt EULA. Sen tar jag alltid med en nypa salt då ungar svär på sitt liv att man aldrig fuskat. Samma med föräldrar som säger "min son skulle aldrig göra det".

"Always look at the bright side of life". Epic Games kunde lika gärna dragit er inför domstol. Då just Epic Games försöker stämma fuskare oavsett ålder. Domare i USA beslöt ju sig förra hösten att tillåta Epic Games att gå vidare med att stämma en 14 årig fuskare.

Av IMPANI

Nog tillhör jag skaran som vill ha en fin kartong. Av den anledning så köper jag ju bara saker i butik, även om jag måste färdas x mil för köpa det. Då oavsett hur det är paketerat och oavsett fraktbolag så finns risken att ett paket bli misshandlat ändå.

Sen är det ju så att väljer man att köpa från det billigaste företaget på Prisjakt så ja då får man ju räkna med att sparas in på något (kundservice, kundtjänst öppettider, emballage, ja finns mkt). Även om emballage inte är direkt dyrt så är det ju ändå faktum att elektronikbranschen har extremt låga marginaler. Speciellt då man dessutom har fri frakt. Kan ju tyckas löjligt man väljer att spara in småpengar så som att skicka i plastpåse istället för tvålagers wellpapp. Men många bäckar små kan under året bli en betydande å i slutändan.

Av IMPANI

Som tidigare nämnts så skulle jag också rekommendera att ta loss grafikkortet och kylaren. Rent procentuellt så har jag haft minst problem med Postnord när det kommer till att skicka elektronik. DHL har jag haft mest otur med. Baserat på några tusen sändelser inom yrket.

Av IMPANI
Skrivet av sKRUVARN:

edit.
I USA ser iaf priserna på 1070 gått tillbaka till det normala (newegg har modeller för 335 dollar), så tror inte bara vi kan skylla på Nvidia/mining. En högre dollar och butiker som vant sig vid feta marginaler är nog också rätt skyldiga.

Vilken marginal tror du butikerna har? Nyfiken att höra vad du tror det är. Sen kan jag säga vad den faktiska marginalen är.

Av IMPANI

Återförsäljarens ansvar att paketera som då bör följa fraktbolagets avtalsvillkor. Nu var det ett tag sen jag läste igenom villkoren som redovisar specifikt vad som krävs.

En punkt handlar om att ett paket ska klara av ett tapp på 0.5 meter eller knähöjd (kommer ej ihåg exakta definitionen). Då det anses som normal transport. Är väl en sorts friskrivning då paketen färdas längs transportband (som kan ha nivåskillnader) och in och ut från bilarna.

Skulle ÅF faktiskt paketera enligt riktlinjerna så skulle färre paket skadas. Även om samtliga fraktbolag måste givetvis också börja ha respekt för innehållet i paketen.

Men riktigt så enkelt är det inte. Numera är konsumenterna vana och vissa blir chockade OM man måste betala frakt. Vilket medför att man måste spara in på något för kompensera förlusten man gör med att skicka fraktfritt. Det görs via att spara in kostnader på emballage och tiden som läggs ned för att paketera. Att öka tiden för paketering per paket ökar kostnaden och leveranstiden, vilket konsumenter inte har tid för. Då man helst vill ha paketet igår.

Så konsumenten, återförsäljaren och fraktbolaget är alla delaktiga i den situation som råder idag.
Även om du betalar frakt, så är det i många fall subventionerat pris då den faktiska kostnaden är högre. Betalar du 49kr frakt så kan den faktiska kostnaden vara 129kr, 199kr, eller varför inte 599kr om det måste skickas på pall. Men företaget kan inte generellt ta ut detta pris då konsumenten inte är villig att betala. Skulle det va praxis bland ÅF att ingen prisdumpar fraktkostnaden så skulle konsumenten tillslut va tvingad att betala fullt pris.

Genom ett högre pris av frakt så täcker det den ökade kostnaden i form av att man paketerar ordentligt. Skulle även konsumenterna och ÅF godta att fraktbolagen har längre leveranstid. Så det blir mindre stress och paketen kan hanteras mer varsamt.

Som i slutändan gör att ÅF får intäkterna för att täcka frakten, logistikbolaget får tiden på sig för att hantera paketet varsamt och konsumenten får en helt paket då det väl anländer.

Men det är ju bara ett önskescenario som inte lär bli aktuellt. Då faktumet kvarstår att konsumenten vill inte betala den faktiska kostnaden, ÅF vill inte paketera ordentligt av kostnadsskäl och fraktbolagets säljargument är att det ska gå fort att leverera.

Billig frakt, snabb leveranstid och bra kvalité av paketering är inte den enklaste att lösa. Då det i slutändan alltid blir något som blir lidande. Med nuvarande system så är det lite vilda västern i vilken del som blir lidande. Om man nu inte lyckas få jackpot där samtliga delar uppfyllts.

Av IMPANI

När det kommer till reklamationsrätten så är det viktigt vilket datum du genomfört köpet. Då det skiljer sig om det är mer än 6 månader sen. Tiden går fort och någon månad kan snabbt bli +6 månader.

Jag skulle inte dra det så långt som att säga det är ett vanligt förekommande fel genom hänvisa till diverse inlägg på nätet som @pece tipsar om. Är man missnöjd så är det större risk man skriver ett negativt omdöme på pricerunner/prisjakt. Med tanke på lurarna har ett snittbetyg på 4.4 på Pricerunner, baserat på över 1000 omdömen. Så indikerar det ju att det är bra kvalité.

Men det kan ju hända att ditt exemplar har fabrikationsfel. Men primära är ju när du köpt det för gå vidare i nästa steg om vilken part som har bevisbördan.

Av IMPANI

Värt att notera är ju att prisutvecklingen på Prisjakt, så listas ju det aktuella priset. Vare sig det är ett ordinarie pris eller kampanjpris. Hinner inte direkt hända något anmärkningsvärt på 60 dagar efter att en produkt i elektronikbranschen lanseras. Jag jobbar ju på ÅF så kikar ju dagligen på inköpspriser dagligen inom mobil och dator.

Då du nämner mobil så kan det ju va värt ta en titt på några exempel:

Iphone 7 32 GB
2016-09-08 7495kr
2016-11-08 7449kr
2017-09-08 6125kr
2018-09-08 5489kr

Huawei P20 Pro Dual SIM 128GB
2018-03-27 8490kr
2018-05-27 8390kr
2018-11-06 6970kr

Samsung Galaxy S9 SM-G960F/DS 64GB
2018-02-16 8990kr
2018-04-16 7815kr

iPhone XR 64GB
2018-09-12 9495kr
2018-11-06 9470kr

Enda som sticker ut är ju Samsung i detta exempel. Men åter igen, prisjakt skiljer ej på ordinarie pris och kampanjpris. Så går inte direkt få fram någon rättvis bild i hur det ordinarie priset sjunker. Kollar jag på inköpspriser så hinner det definitivt inte ske någon anmärkningsvärd förändring på den korta perioden.

Gillar man Komplett så absolut, bara köra och nyttja deras prisgaranti. Det är inget säljargument för att jag skulle välja komplett före andra aktörer. Köper jag från Komplett så köper jag för att jag tycker det är rimligt pris och nöjd med den kundservice som ges. Inte för att jag EVENTUELLT kommer erhålla ett presentkort som avser mellanskillnaden. Skulle bara resultera i att jag konsumerar mer än nödvändigt.

Går ju knappt att köpa produkter till ordinarie priser numera då det ständigt körs kampanjer. Veckan inleds med kampanj för vi alla har ångest över att det är måndag. Onsdag så är det ju lill lördag och det är ju en liten kampanj för smakprov vad som komma till helgen skall. Torsdag och vi har PRE-WEEKEND sale för det handlar om att vara först ut med kampanjer. Sen kommer fredagen och så börjar ju dom officiella helgkampanjerna.

Av IMPANI

Efter kollat på din bild av rapporten så reagerar jag på att man inleder rapporten med "Alla delar verkar fungera ok" och sedan skriver "CPU: Allt OK". Vadå har man testat det eller inte? Om man nu testat det så varför kryssar man inte bara in OK eller FEL och följer formulärets utformning?

Då man inleder rapporten med något så diffust som verkar. Så känns det som man bara tagit en snabbtitt på produkterna för se ifall det finns några synliga och uppenbara skador. Eftersom returen inte är komplett då vissa saker till moderkortet saknas. Så skickar man tillbaka allt (vilket kan uppfattas som onödigt). Men ja det kanske är så deras rutiner fungerar att man måste ha in precis allt samtidigt. För ett effektivare arbetsflöde där man bearbetar allt direkt istället för pausa och invänta vissa delar innan man kan slutföra det.

Kan jag tycka det är smått komiskt man använder papper och penna. Dubbeljobb att skriva ned allt och sen mata in det i systemet. Man kan ju hoppas det är samma person som gör det. Mardröm att tyda andras skrift då vissa har ju mer eller mindre helt oläsbar handstil.

Kan du posta andra rapporten där det framgår det är böjd pin?

Av IMPANI

För nyfikhetens skull, har du kollat och lokaliserat den påstådda böjda pin?

Av IMPANI
Skrivet av Flintknoppen:

Måste man ha med kompletts copyright märke i sitt "mästerverk"?

Bara för inflika, ®-symbolen är ej copyright (men lätt att förknippas med ©). Det är symbol för registrerat varumärke. Så bäst lämpat att använda sig av den exakta logotyp som bifogats som fil. Även om det kan tyckas vara onödigt då det blir litet och inte alltid läsbart. Kollar du deras webbsida så behöver du ha bra syn för avläsa märket. Men trots det ser ut som en prick så används det ändå då företag ska ha enhetlig grafisk profil.

Av IMPANI

Den som känns bäst för din hand. Nu jobbar jag ju inom branschen så har ju testat ett antal möss. Men favoriterna är Mionix Castor och Steelseries Rival 310.

Finns ju så sjukt stort utbud av möss. Vad har du tidigare använt dig av?

Av IMPANI
Skrivet av muSashi:

Är det tredje bolaget på kort tid som dom startar upp med nytt namn? Hur gick det med deras årsredovisning för just Karatas Group AB? Antar den aldrig vart av.

Bolaget har gjort ett namnbyte från Karatas group AB till GTSA Group AB. Ej startat upp helt nytt bolag då organisationsnumret är den samma: 559034-9816. Gällande årsredovisningar etc så hittar du det på allabolag nu. Går väl att konstatera att siffrorna är sämre än vad GT gett sken av på forumet (tiden innan några årsredovisningar kommit ut).

Nåja, intressant att höra om TS genomförde ett köp från GT eller inte. Övriga diskussioner om bolaget får vi väl ta i PM eller annan tråd. Så inte mod låser tråden pga off-topic.

Av IMPANI
Skrivet av kaspergustavsson:

https://www.greattech.se/product.html/infinity-st-8?category_...
Totala priset blir 17k då jag lagt till operativ system, 1tb hårddisk, 2 st chassi fläktar samt ljuddämptnings kit och ändrat om kylarn till denna http://www.coolermaster.com/cooling/cpu-air-cooler/hyper-h411....
Går man in på konfiguration så finns det alternativ på saker man kan uppgradera för en extra slant.

Köpte du datorn från greattech? Intressant att höra din upplevelse. Då det stormat rätt mycket om det bolaget på Sweclockers genom tiderna. Såg även att bolaget inte går under Karatas Group AB nå mer, utan det är bytt till GTSA Group AB.

Av IMPANI
Skrivet av Dr.Mabuse:

Det tycker han säkert och du med hoppas jag. Poängen är nog att avgiften kan tyckas oskälig i förhållande till värdet på försändelsen. Tidigare slapp man tull om värdet understeg ett visst belopp. Vore det så illa? Det är ju inte allt som tillhandahålls av sveriges 80% egenföretagare...
Resten av ditt raljerande består av så många sak- och argumentationsfel att jag inte orkar kommentera dem.

Mitt dyslexi SM medförde ett o för mycket i oacceptabelt När det kommer till tullavgiften (dvs importtull) så tycker jag det är helt OK om värdet understiger ett visst belopp. Däremot så är ju kostnaden för hanteringen den samma om produkten har ett värde på 10kr eller 1000kr. Fortfarande någon som måste utföra hanteringen. Sen kommer det säkerligen alltid finnas produkter som inte går att köpa från en närmare marknad än t ex kina. Måste jag köpa en produkt som inte finns inom Sverige eller EU så anser då jag att det inte är några konstigheter att det kostar extra för att erhålla produkten.

Synd att du inte känner orken att kommentera mitt övriga raljerande som innehåller sak- och argumentationsfel enligt dig. Alltid trevligt med diskussioner för ta del av andras synsätt. Speciellt då man själv kanske har uppfattat något helt felaktigt.

Av IMPANI
Skrivet av anon257431:

Det här känns helt oacceptabelt och jag känner mig ganska lurad. Visst, det är inga stora summor vi talar om, men hur fan kan de se det här som ett hållbart system?

Så du tycker det är oacceptabelt att folk ska jobba gratis? Hanteringskostnaden är ju just kostnad för täcka administration. Något som Postnord alltid borde ha haft. Tycker du det är dyrt så kolla priserna på övriga logistikbolag. Det är oerhört mycket skit som beställs på nätet och tas in i landet. Bättre granska allt så gott det går även om det känns onödigt. Bland annat kablar/adaptrar från kina som ej är godkända och rent av farliga. Finns fall där det gått illa till och sen täcker inte försäkringen för man använt sig av en produkt som ej är godkänd och testad.

Då jag som småföretagare betalar moms, tull, hanteringsavgift etc så är det ju tämligen rimligt att du som privatperson också ska göra det. Annars blir det konkurrens på olika villkor. För det är ju ett problem idag att folk beställer kvantiteter privat och säljer på FB för tjäna extra pengar. Som i sig är förödande för småföretagarna som skapar 80% av jobben i Sverige och drar in mest intäkter till statskassan.

Det här med "företag köper ju in volymer" sant till viss del. Men vi som liten butik kanske köper in 10 st. Då lager är en enorm kostnad och småföretagarna har inga gigantiska kapital att luta sig tillbaka mot. Även om folk lever med bilden att företagare tjänar ju enorma summor då man säljer ett mobilskal för 99kr och man kan köpa det på wish för 9kr.

Vill du slippa denna typ av kostnad i framtiden så har ju Wish en deal med postnord nu så dom bakar in alla kostnader. Annars så får man se ifall säljaren på Ebay/Aliexpress har något mer man kan köpa samtidigt.

Sen kan du ju se det som en tankeställare. Behöver du verkligen produkten? eller bara kul grej? Om du behöver så ja då kan det ju va värt hanteringskostnaden. Bara kul pryl som inte har något värde. Ja då kanske det är bättre att avstå. Vi lever ju i konsumtionssamhälle så skulle inte skada om vi slutade köpa hem enstaka produkter titt som tätt som färdas över hela jordklotet.

Av IMPANI

Rent generellt så ska du upprätta RMA direrkt till ÅF som i detta fall är Massdrop. Vanligt att en ÅF vill bolla en konsument direkt till tillverkaren för slippa kostnader för frakt och administration. Men så länge företaget är up n' running så är säljledet tillverkare->distributör->återförsäljare->konsument.

OBS! I vissa fall så kan ett RMA gå direkt till tillverkaren. Vilket jag inte tror är fallet. I så fall skulle du fått ett tydligare svar i hur du går tillväga än "kontakta Aorus".

En sådan process kan vara att du ska skapa konto på tillverkarens webbsida och registrera din produkt. Du kommer få fylla i modell, serienummer, kvitto etc och via formulär göra ett RMA direkt till tillverkaren. Men då borde Massdrop informerat dig om detta.

Klicka här för registrera din aorus produkt

Av IMPANI
Skrivet av wounds:

Trot eller ej. Utifrån ett tillväxtperspektiv går det väldigt bra för Sverige (även om det nog börjar dippa nu). Kronans låga värde är ett resultat av framförallt lågräntepolitiken men också oro i omvärlden kring handelshinder. Ett lågt kronvärde behöver absolut inte vara negativt för ett exportberoende land som Sverige men det är ju så klart trist när man vill köpa importvaror.

Med det sagt, prisökningen beror som många sagt på kapacitetsbrist hos Intel och högt dollarpris.

Skickades från m.sweclockers.com

https://scontent.fbma2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/39565473_1015672...

Lite fler års statistik

https://www.realtid.se/sites/default/files/Tillvaxt1_small.jpg

Vilken tillväxt syftar du på? Tänkte om det är någon mer specifik då vår tillväxt i BNP per person är rätt dyster.

Gällande priserna så råder det stor brist på Intels processorer (jag jobbar på ÅF och har dagligen kontakt med distributörer). Så priserna har gått upp rätt mycket på kort tid och verkar stanna på en högre nivå en tid framöver. Rätt så tomt på svenska lager för oss. Vissa modeller har en leveranstid på 2-3 veckor.

Av IMPANI
Skrivet av Sapporun:

värdet på grafikkortet är ju dock 7k-9k, vilket detta handlar om.

Du uppger ju att grafikkortet fungerar som det ska i dagsläget samt redogör att felet beror på kablarna. Din tvist är gentemot Inet där du köpt kablarna. Inet i sin tur går på tillverkarens uttalande. Då det väger tyngre än en konsument.

Webhallen informera dig om att du ej täcks av garantin nå längre då det där går under handhavande fel. Även om garantin är förbrukad så har du fortfarande 3 års reklamationsrätt både på kablar och grafikkort. Då tiden passerar 6 månader så går ansvaret över till att du har bevisbördan. Fram tills dess så är det butiken. Men ja det är ju extremt svårt för dig att bevisa något.

Vore annat om grafikkortet i dagsläget inte fungerar. Men kontakta din kommuns konsumentvägledare så lär du nog få tips.

Av IMPANI
Skrivet av tuomi:

Är det garanti så ska de bevisa att du gjort fel och håller inte de beviset så får du gå till ARN..

ARNs värdegräns är minst 500kr. Då värdet understiger summan så kommer inte ARN pröva tvisten.

Av IMPANI

Är Phanteks cable sleeves kompatibel med Bitfenix PSU då det kommer till garanti? Vet att Corsairs sleevade avser Corsairs PSU. Tänker mig som tillverkare så garanterar man kablaget fungerar med ens egna PSU. Även om kablarna passar så är det ju som svårt för tillverkare att garantera en sorts universal lösning. Då det innebär man måste ju testa kablarna på samtliga olika modeller och märken.

Är absolut ingen expert inom området. Bara en tanke som uppstod då Phantek säger kablarna fungerar vid deras test. Kan det bli någon sorts krock/kompabilitetsproblem/eller vad man vill kalla det då det körs på ditt Bitfenix PSU.