Inlägg

Inlägg som Nissling har skrivit i forumet
Av Nissling
Skrivet av oRBIT2002:

Många negativ blev väldigt gröna, men inte alla så fick överge den idéen.

Spontant låter det mer som felaktig inventering än att negativen är skadade.

Av Nissling

Hittade denna Diamondtron (Nec FE991SB) på Facebook Marketplace förra månaden och passade på att hämta den då jag var i Göteborg för ett par dagar sedan.

Vad säger du @CrispVanDahl? Vi kan göra ett Legacy-test och ha shootout mot en Sony Trinitron samt Samsung Syncmaster. Blir att damma av mitt gamla Voodoo-kort också...

Av Nissling
Skrivet av Ostbullen:

Artikeln nämner ju böcker/musik/film som en jämförelse när det kommer till bevara äldre material. Är ju inte riktigt samma sak dock när spel är lite mer hårdvaru/mjukvaroberoende än de medierna. Med tanke på all den extra handpåläggningen att tillgängliggöra gamla spel gentemot en film/musik så förstår jag att såpass många äldre spel inte finns tillgängliga.

*Rant*

Detta skulle jag hävda är en rejäl förenkling av ett problem som är mycket mer omfattande än vad du får det att låta som. Och jag är väl lite partisk då jag har bakgrund inom arkivsektorn även om jag inte vill blanda in jobb och privatliv alltför mycket här.

Men jag kan väl börja med detta iaf.

Skrivet av Ostbullen:

Ville mest få fram att det är lite mer jobb att få spel att köra ordentligt på annat än originalhårdvara, än det är att rippa en film

När en film rippas så är allt arbete redan klart med den, eftersom den redan finns hos konsumenten. Dvs du börjar i helt fel ände. Av alla filmer som gjordes under de 116 åren som analog film var dominerande är bara några få procent digitaliserade.

Problemet ligger i flera led tänker jag. Du har dels upphovsrätter, men likväl spelar det kommersiella värdet in för tillgängligheten i stort. Det i sin tur påverkar budget och tid, vilket ger olika begränsningar eller möjligheter.

Tekniskt sett så går det att göra en halvdan emulator till valfri modern konsol, låta den köra den ursprungliga ROM-filen orörd och känna sig nöjd. På precis samma sätt går det också att föra över en gammal långfilm från Betacam till digital och distribuera på så vis. Det är samma film som innan men presentationen respekterar inte verkets integritet då det är en kraftig försämring från hur den såg ut på bio.

Att däremot porta spelet så att den körs på den dedikerade hårdvaran utan emulering kan ge helt andra möjligheter och förutsättningar, men det ställer nya krav och förändrar arbetet fullkomligt. Likväl går det att scanna originalnegativet i 4K, ljussätta med en referens i åtanke och restaurera filmen bild-för-bild. I båda fallen nyttjas potentialen i mycket högre utsträckning men kräver generellt sett långt mer arbete och i förlängningen mer tid.

Det är också viktigt att skilja på arkiv och kommers. Arkivering handlar om att aktivt bevara för eftervärlden och i praktiken tänker jag att arkiv är platsen för det som inte finns. De filmer som har gjorts ska ligga på arkiv, även om de inte längre visas.

Samtidigt skall det finnas ett unikt värde hos arkivet som särskiljer den från den privata samlaren. Embracer Groups så kallade arkiv i Karlstad ser jag personligen bara som en överdimensionerad spelsamling och inget som egentligen tillför något för bevarandet av spel. Bevarandet handlar om så mycket mer än färdiga produkter som sålts till kund. Det inkluderar källkoder, prototyper, demon, promos, marknadsföring med mera. Ett filmarkiv uteslutandes bestående av DVD-filmer är inte vatten värt enligt mig.

*/Rant*

Av Nissling

Om jag ändå ska ge min uppfattning på det hela så skulle jag som säljare absolut inte köpa tillbaka kortet i dagsläget just eftersom köparen har bytt kylpasta på eget bevåg. Där går min gräns.

Jag har vid tillfällen sålt elektronik som har visat sig strula när det kommit fram till köparen som i sin tur hör av sig till mig och jag ger förslag på enklare lösningar som denne kan prova med om den känner sig bekväm. Om hen avstår från det alternativt inte får bukt på problemet efter att följt mitt förslag, kan jag absolut se återköp som en möjlighet.

Att byta kylpasta på en GPU skulle jag däremot inte råda någon att göra som inte vet vad den håller på med och helt enkelt köpa tillbaka den istället. I det här scenariot är det för sent då risken är för stor att grafikkortet har fått ytterligare skador som inte var där när köparen tog emot det.

Av Nissling

Om det är natt så...

Av Nissling
Skrivet av MarcusHuddinge:

Som sagt har ingen aning om hur det fungerar med datan i HDMI-kabeln, men hur/varför skulle bilden plötsligt ta 1000 gånger så stor plats som ljudet (eller vad det nu blir) när den skickas i HDMI-kabeln när den bara var 10 gånger så stor innan? Varför blir det sån oproportionerlig skillnad?

Bilddatan som skickas per HDMI är alltid okomprimerad såvida inte DSC används. Du kan inte jämföra datastorleken på det mot komprimerad video och i synnerhet inte komprimering som lånar information mellan bildrutor (vilket alltid är fallet med konsumentcodecs a la MPEG-2, H.264, HEVC etc).

Om vi förutsätter att du använder en Blu-Rayspelare som skickar ut 3840x2160p i Y'CbCr 4:4:4 12-bitar så kommer varje bildruta att ha en storlek på cirka 36MB. Detta enligt beräkningen nedan.

3840 x 2160 x 36

Detta ger bildstorleken i bits och kan därefter räknas om till MB.

Med andra ord räknar man antalet pixlar med antalet bitar. Om färgundersampling används även i HDMI-signalen får krominanskanalerna en lägre upplösning och således används också mindre bandbredd. Utöver det används ytterligare lite data för headroom vilket har varit standard med bildsignaler sedan den analoga tiden.

Ljudet kan antingen skickas som LPCM eller genom bitstream, där den nyttjade bandbredden snarare speglar den lagrade mängden data. Fördelen där är att proprietära ljudsystem såsom Dolby Atmos och DTS:X kan användas, vilket inte går via LPCM.

Men även om 7.1 LPCM används med 196KHz samplingsfrekvens och 24 bitar så används totalt så lite 36Mbit/sek. Det är verkligen en droppe i havet då videodatan i ovan nämnda exempel uppgår till lite drygt 6,8Gbit/sek om bildsignalen är i 24p. Om bildsignalen däremot är i 120p hamnar vi på lite drygt 35Gbit/sek. Det är ganska precis tusen gånger mer data än vad ljudsignalen i mesta fall kan utgöra vad jag känner till.

Ska man kika på lite vanligare exemplen så har väl inte promillenivån varit överdrivet vanlig historiskt sett, men i och med 4K så blir det mer och mer en realitet då ljuddatan sedan lång tid tillbaka har fått all den bandbredd som behövs.

Med andra ord överförs inte bilddatan såsom den ligger lagrad i en videofil eller på en Blu-rayskiva. Tvärtom så tolkas bildinnehållet, samplas upp och konverteras till nominell data som inte kan misstolkas av bildvisaren. Det ställer krav på bildöverföringen, men är det i särklass enklaste sättet att undvika problem på ingenjörsnivå...

Av Nissling

Jag råkar ha förmånen att bo cirka 500 meter från ett UPS-ombud och tack vare det så har de också varit det transportföretaget som har orsakat absolut minst problem och huvudvärk för min del. Vill jag spara ännu mer tid kan jag be dem lämna det vid ett ombud i närheten av min arbetsplats och det plockas upp på lunchrasten. Har alltid fungerat riktigt smidigt.

Förr, när jag bodde på Ekerö, var det oftast betydligt bökigare men delar av det berodde på att jag bodde på en gata som sällan visades upp på GPS:er. PostNord lyckades hitta den men sällan UPS. Lägg därefter till att utlämningsställe inte finns på Mälaröarna, så ville man få det till ett ombud var närmsta stället ca två mil enkel väg bort.

Men som någon som har haft mycket strul med både DHL, Schenker, FedEx och (hör och häpna) PostNord så har UPS varit praktiskt taget fläckfria sedan jag flyttade. Det har hänt att de har påstått sig försökt leverera och inte lyckats fastän jag varit hemma, men eftersom sändningen alltid har hamnat på närliggande ombud i samma veva så är det att föredra. Man slipper i vart fall vänta på paket i onödan, vilket inte alltid är fallet med FedEx till exempel...

Av Nissling

Rent funktionsmässigt så är macOS min favorit. Har alltid upplevt det som bäst utformat och mest jobbvänligt så det är vad jag uteslutande använder på jobbet samt on the go.

Min privata, stationära dator kör Windows då jag spelar en del. Men ur användarsynpunkt trivs jag bättre med äpplets operativsystem.

Av Nissling

Det går absolut bra att blanda trafikskolor så länge du gör riskettan, risktvåan, teori och uppkörning inom vissa tidsramar.

Av Nissling

Jag fick min senaste lönerevision förra månaden och det blev en höjning på 11%. Mao har jag gått från från 27,200 till 30,200 kr. Tyckte det kändes bra även om jag inte är någon som drivs av pengar i särskilt stor utsträckning.

Av Nissling
Skrivet av Ragnvlad:

Varken förstår eller ser varför jag skulle använda det
på ett forum?

Som redan har tagits upp så har tvåfaktorsautentiseringen blivit obligatorisk för oss som skriver redaktionellt innehåll på SweC. Det är ett sätt att skapa en säkrare arbetsplats.

Då är det också helt rimligt att ge vanliga användare möjligheten att aktivera 2FA om de vill.

Av Nissling

Om du vill sälja VR 2334 så kan jag ev vara intresserad, beroende på var i landet den finns. Du kan höra av dig per PM ifall det vore aktuellt.

Av Nissling

Kan inget om ljudprylarna, men jag ser en Philips VR2334 - En fin Video2000-bandare som inte bör slängas. Den förtjänar verkligen ett bra hem.

Av Nissling

iPhone SE (2nd gen), inköpt på BF 2020 så den blir snart tre år. Tycker den fungerar riktigt bra, men 120Hz OLED lockar så jag håller ett öga på nya iPhones med.

Av Nissling

Om de bara kunde släppa en 27” iMac med Apple Silicon skulle jag bli nöjd.

Av Nissling

De mailkontakter du har i Gmail försvinner från din telefon när du loggar ut från dem. Samma sak med Googles Kalender och eventuella anteckningar som är knutna till kontot.

Av Nissling
Skrivet av Putte333:

Alla mail finns väl kvar i Gmail efter att man raderat?

Ja, mailen ligger på Googles server och försvinner inte därifrån när du tar bort en klient.

Av Nissling

Inställningar - Mail - Konton - Välj konto - Radera/Logga ut

Om det är ett Apple konto så loggas du även ut från iCloud, iTunes etc

Av Nissling

Filmarkivarie med praktisk inriktning sedan ca 5½ år. Dessförinnan brevbärare.

Av Nissling
Skrivet av walkir:

Japan och Sverige (Europa) är samma region för Blu-Ray.

Japan har Region A liksom stora delar av Asien samt Nordamerika medan Europa och Australien har Region B. Att Harry Potter-skivorna har japansk text beror på att Warner skippar så gott som alltid regionslåsning på sina Blu-Rayfilmer då de oftast har ensamrätt.

Däremot har Japan region 2 för DVD vilket även Europa hade. Det var ett försök att förhindra import från USA till Japan. Att importera från Europa var mindre enkelt då vi använde 576i medan japanerna var generellt sett låsta till 480i.