Inlägg

Inlägg som gustaf har skrivit i forumet
Av gustaf

Ny dator i Fractal Define 7 Mini (Intel i7, 32 GB, RTX 4070)

Behöver en ny dator. Dels för att min gamla är 6½ år gammal; dels för att jag numera behöver en dator där jag lätt kan sticka in en USB-C kabel från en dockningsstation (kopplad till 2-3 skärmar + mus och tangentbord). Antagligen en sån här:

https://www.dell.com/sv-se/shop/dell-dock-wd19s-180-w/apd/210...

Om jag förstått saken rätt behöver jag, förutom ett chassi med USB-C på fronten, ett moderkort med "USB 3.1 Gen 2 front panel header". Vet inte hur vanligt det är idag.

Jag behöver inga kortplatser utöver grafikkortet, så jag tänker mig ett mini-tower och Micro-ATX. Fractal Define 7 Mini verkar vara ett bra alternativ på chassi för mig, men det är den enda komponent jag bestämt mig för. Andra komponenter vill jag gärna ha hjälp från bättre vetande att plocka ihop.

https://i.ibb.co/fd7bWm4/ny-dator.png

Jag har ingen speciell budget, men mitt val av grafikkortstyp (RTX 4070) kan ge vägledning. Bättre mellanklass tänker jag mig.

Av gustaf
Skrivet av pine-orange:

https://www.russiandvd.com/the-master-and-margarita-(vladimir...

Borde landa på typ $40 totalt.

Jag har läst boken, det kommer vara en rätt speciell serie

Wow, tack! Ska titta närmare på detta!

Av gustaf
Skrivet av DavidtheDoom:

Tänk på att rubriker ska vara tydliga och återspegla innehållet. Det gör forumet mer lättnavigerat och rätt personer hittar fram.

Sorry, och tack för du fixade rubriken. Det är hur som helst inte en sån akut situation som det kanske lät som på rubriken. Det vore kul att få fram TV-serien, eftersom den är så obskyr att den antagligen inte går att få tag på (på något lagligt vis i alla fall), men det är ju inte en personlig hårddisk.

Av gustaf
Skrivet av evil penguin:

Det är nog inte hårdvaran eller drivrutiner som är problemet isf, låter ju som att Windows kan se diskens data, men bara inte förstår sig på vad det nu är för filsystem osv.

Så det handlar nog istället om att luska ut vad det nu kan vara för filsystem osv som tv-boxen använder (hyggligt sannolikt inget som stöds i Windows)... och om det öht är i klartext eller krypterat på något vis.

Jo, misstänker att det inte är NTFS. Hoppas få något tips om program som kan identifiera filsystemet eller ge andra ledtrådar om hårddisken. Andra frågor:

Vad är det för TV-serie? Går den att köpa? Svårt, tror jag:

https://www.imdb.com/title/tt0403783/?ref_=nm_flmg_t_5_dr

Boxen går inte att starta nu, nej, för jag har skruvat isär den.

Av gustaf

Läsa ut data från disk från en Telia-Digitalbox (DVR)

Jag fick en gammal digitalbox från Telia av min pappa, med önskemålet att läsa ut en TV-serie han spelat in för länge sen. Jag skruvade isär digitalboxen (från Motorola) och tog ur hårddisken, en Toshiba MQ01ABD032V, som tydligen är gjord speciellt för video streaming:

https://storage.toshiba.com/docs/internal-specialty-documents...

Sen satte jag in hårddisken i min hårddisk-docka (StarTech UNIDOCKU33) och anslöt till min Windows 10 desktop. Hårddisken syns inte i Windows Explorer, men däremot i Disk Management och Device Manager. Jag kan inte göra så mycket intressant i Disk Management. På partitionerna är bara "Delete Volume" valbart, och på disken kan jag bara välja "Convert to Dynamic Disk" (som jag inte är säker på vad det betyder). Men under Properties > Events finns ett intressant event:

Device SCSI\Disk&Ven_TOSHIBA&Prod_MQ01ABD032V_-63\6&312728ad&0&000000 was not migrated due to partial or ambiguous match.

Misstänker att detta kan vara förklaringen. Jag har googlat lite på det, men begriper inte felet. Jag har också försökt hitta en drivrutin för disken, men det finns tyvärr inte på Toshibas hemsida, och jag vill inte ladda hem från någon tredjepartssajt. I övrigt känner jag mig ganska hjälplös här. Någon som kan ge något tips om vad man kan göra för att läsa från disken?

Av gustaf

Behöver jag en smart "puck" bakom strömbrytaren?

Håller på och renovera vardagsrum + hall hemma och försöker förstå vad jag ska köpa för att styra belysningen. Jag har redan en del produkter från Philips Hue och fortsätter gärna köpa deras lampor. Möjligheten att dimma eller ändra färgton vill jag gärna ha genomgående. Ett annat krav är att styrningen ska ske med strömbrytare.

Byggarna rekommenderar Plejd, men såvitt jag förstår tappar jag möjligheten att styra färgen på mina Hue-lampor då. Efter att ha läst på lite förstår jag att Plejd är ett proprietärt system med få features och dålig kompatibilitet.

Jag har tittat på liknande puckar från till exempel Schneider eller EcoDim, men nu börjar jag undra varför jag behöver en puck överhuvudtaget? Varför inte bara koppla befintliga strömbrytare så att strömmen alltid är på och sedan styra lamporna med smarta strömbrytare? Vad är nackdelarna med det? Kan det vara farligt? Skulle mina Hue-lampor dra lite ström även när de är avstängda? Förstår inte riktigt poängen med dessa produkter när jag jämför med kombinationen smarta lampor + smarta brytare. Är poängen bara att man ska kunna använda befintliga dumma lampor och brytare?

Just nu lutar jag åt att täcka över mina befintliga strömbrytare med den här:
https://www.senic.com/products/friends-of-hue-smart-switch

Av gustaf

Det visade sig till slut ha sin naturliga förklaring. Den pinsammaste av alla förklaringar: sladden var ur. Sladden i vägguttaget, som jag trodde hörde till min döda laptop, var sladden till min nya laptop. Så när datorn dog mitt under installationen berodde det helt enkelt att batteriet var slut.

Av gustaf

Som sagt, datorn startar alltså inte alls. Svart skärm, inga ljud, inga lampor. Både ström- och resetknappen är helt verkningslösa.

Av gustaf

@mini-ryttge: Tack för snabbt svar. Drog ur laddaren, höll inne båda knapparna i minst 10 sekunder, satte i laddaren och försökte starta. Tyvärr inga som helst livstecken.

Blir kanske att uppsöka service någonstans. Tar gärna emot tips i Stockholms-området. Känner mig inte redo att börja skruva själv.

Av gustaf

Windows 10 dödade min laptop (Lenovo Thinkpad X1 Carbon)

Det låter kanske som clickbait, men det är faktiskt sant. Jag har en Lenovo Thinkpad X1 Carbon 3 gen, med Windows 7, som jag idag skulle uppgradera till Windows 10 med Windows 10 Media Creation Tool. Den har funkat bra, sånär som på en och annan blåskärm under de 2-3 år jag haft den, så det vore synd att slänga den.

Började installationen, klickade i valet att rensa allt, och väntande. Märkte att datorn stängde av sig helt en bit in i installationen, istället för att starta om som den ska göra. Satte på den igen och installationen fortsatte. Men en bit därefter startar den om i Windows 7 igen, och visar det här meddelandet:

We couldn't install Windows 10
...
0xC1900101 - 0x2000C
The installation failed in the SAFE_OS phase with an error during APPLY_IMAGE operation.

Läste på lite om det och insåg att hårddisken kanske var för full. Jag tog bort min gamla virtuella maskin på 100 GB och gjorde om alltihop. Datorn stängde av sig igen en bit in i installationen, och nu går den inte att sätta på alls! Har provat både strömknappen (kort och långt) och reset-knappen på undersidan.

Vad gör man nu?

Av gustaf

Tack för alla bra svar. Okej, ett nytt nätaggregat är beställt (Corsair RM750x). Och ett nytt chassi (Define R5) och CPU-kylare (Noctua NH-D15). Det blev ju ändå knappt något kvar av min gamla dator, så jag beslöt att bygga nytt istället för att uppgradera. Jättebra tips om kitet från Noctua annars.

Av gustaf

Borde jag köpa ett nytt nätaggregat?

Hej alla. Jag håller just på att uppgradera min dator. Här är lite historik:

2009 (?)

ASUS GTX 275 896MB PCI-E
P182 EU PC CASE BLACK
Corsair TX650W
NOCTUA NH-U12P SE1366 CPU COOLER WITH 120MM FAN
Noctua NF-P12-1300 - 120 mm - lådfläkt
SMG F1 1TB 3.5" SATA2 7200 RPM 32MB
DVD RECORDER 22X +R/+RW - R/-RW LIGHTSCRIBE SATA BL
CORSAIR 6GB DDR3 XMS3 DOMINATOR PC12800 1600MHZ (3X2GB)
ASUS P6T SE
Intel Core i7 920 2,66GHz Box

2012

ASUS GTX 660 2 GB

2016

Crucial 16GB UPGRADE FOR A ASUS P6T SE SYSTEM

2017 (ej monterat än)

MSI GTX 1070 8 GB
MSI Z270 Gaming Pro - ATX / Z270
Intel Core i7-7700K - 8 trådar / 4.2GHz (4,5Ghz Turbo) / 8MB / Socket 1151
Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) 3000MHz DDR4 CL15
WD Blue 4TB 3.5" SATA-600

Hårddiskar har också adderats under åren.

Insåg igår när jag skulle sätta ihop allt min gamla CPU-kylare (som fortfarande funkar utmärkt) inte passar i moderkortet, för att man flyttat på hålen (helt i onödan!) sedan jag monterade den, så jag hoppas att en Noctua NH-D15 ska passa. Tar gärna emot förslag på passande alternativ som inte tar lika stor plats i lådan.

Sedan undrar jag om jag borde köpa nytt nätaggregat också, eller är det onödigt? Räcker 650 W även för de nya delarna?

Avslutningsvis, har en Intel i7 920 eller 16 GB DDR3-minne något andrahandsvärde idag?

Av gustaf

Tack alla! Processorkylaren heter Noctua NH-U12P SE1366:

http://noctua.at/en/nh-u12p-se1366/specification

Av gustaf

Tack så mycket alla som svarat. Lite detaljer om min CPU, som Icte frågade efter:

http://gustaf.us/temp/cpu.png

Det lutar åt att jag börjar med mer RAM, och ser om jag kan överklocka processorn lite.

Av gustaf

Uppgradering: Ska jag byta moderkort och CPU?

Dagens dator:

PSU: Corsair TX650W
Moderkort: ASUS P6T SE
CPU: Intel Core i7 920 2,66GHz
GPU: ASUS GeForce GTX 660Ti 2048MB DirectCUII
RAM: CORSAIR 6GB DDR3 XMS3 DOMINATOR PC12800 1600MHZ (3X2GB)

Jag har inte kunskapen att bedöma vad som är flaskhalsen i min dator, men jag anar att det är RAM som är mest akut. Här har jag hittat en uppgradering till 16 GB, som passar moderkortet:

http://eu.crucial.com/eur/en/p6t-se/CT3594489

I spel är förstås grafikkortet en flaskhals, så där har jag tänkt mig ett GTX 1070 om några månader.

Men sen vet jag inte. Behöver jag en kraftigare PSU? Och blir mitt gamla moderkort eller CPU nya flaskhalsar i den nya konfigurationen?

Tack på förhand!

Av gustaf

Bahnhof verkar ju ha lagen på sin sida här, men det är ändå inte rimligt att brott som id-kapning, bedrägeri, förtal, olaga hot, hämdporr, osv inte kan utredas på grund av att brottet har begåtts på nätet. Hoppas att lagen ändras så att brottsoffer kan få upprättelse.

Av gustaf

Trasig Chrome på två av tre skärmar

Jag köpte en till skärm nyligen, och har nu tre skärmar med olika upplösning, och alla med olika kablar (HDMI, DP och DVI). De drivs av ett GTX 660 och Windows 8. Har dock problem att köra Chrome på två av skärmarna. Webbläsaren verkar vilja köra i två upplösningar samtidigt (!). En bild säger mer än tusen ord:

http://gustaf.us/temp/chrome_problem.png
(scrolla sidledes för att se hela bilden)

Dessutom upplever jag att texten är suddigare på skärmarna till höger och vänster, även i andra program, trots att alla skärmar kör i sin native-upplösning. Problemet med Chrome uppträder inte i Firefox, så jag antar att det kan vara en bugg i webbläsaren. Förslag på lösningar?

Av gustaf

Lenovo ThinkPad T450s och DisplayPort-version

Jag står i begrepp att köpa en ThinkPad, och det lutar åt den här:

https://www.dustinhome.se/product/5010819611/thinkpad-t450s

Förutom att jag ska ha den som bärbar dator vill jag också kunna använda den som "stationär" genom att ansluta DisplayPort-kontakten till minst 2 skärmar (till exempel 2 x Dell U2414H) i en så kallad daisy chain. Det räcker med 2 x 1920 x 1200 och datorns skärm behöver inte fungera samtidigt.

Jag misstänker att det är viktigt att det är DisplayPort 1.2 eller högre för att få tillräcklig bandbredd för flera skärmar. Men jag hittar ingen information om DisplayPort-version på modellen, varken hos Dustin eller Lenovo. Jag ringde Dustin, men de konstaterade bara samma sak. När jag kollar Prisjakt, så står det faktiskt 1.2 på vissa modeller i T450s-serien, men på majoriteten saknas uppgiften. Det är ju gott tecken, men jag vill vara mer säker. Vill gärna slippa köpa en dockningsstation också...

Kan man avgöra versionen genom att titta på GPU:n? Är det DisplayPort 1.2 om GPU:n är Intel HD Graphics 5500? Andra förslag?

Av gustaf

Just det, jag tänkte fel. Problemet var ju att det skapats ett partition på USB-minnet på 32 GB, och därför såg jag bara 32 GB oavsett vilket filsystem jag valde när jag skulle formatera.

Av gustaf

Tack alla. LemonIllusions kommandon funkade utmärkt.

Blir spännande att se om begränsningen med max 32 GB har fixats i Windows 10...