Inlägg

Inlägg som gustaf har skrivit i forumet
Av gustaf

Tack för det också, men RAM-minnena sitter redan på de oranga platserna. Har 3x2 GB från Corsair.

Av gustaf

Hur vet man det? CPU:n är förstås monterad och fläkten går.

Av gustaf

Tack för snabbt svar. Nja, på PSU:n finns det två 6-pins PCIe-kontakter, med en 2-pins hängande löst på varje. Jag har anslutit båda 6-pinskontakterna till kortet. Då snurrar fläkten, men det är som sagt ingen bild.

Av gustaf

Nybyggd dator, får ingen bild!

Har just plockat ihop min nya dator, men när jag startar den får jag ingen bild. Skärmen är okej (har kollat med en annan dator). Grafikkortet är ett ASUS ENGTX275. Moderkortet ASUS P6T SE. Grafikkortet har två PCIe-strömkontakter, som båda är kopplade till en Corsair 650W PSU. Dessutom finns en liten 2-polig kontakt som jag inte vet vad den ska vara till. Manualen till grafikkortet säger ingenting om hur dessa kontakter ska anslutas. Va f-n kan det vara?

Av gustaf

Funkar USB-nätverkskort bra?

Håller just på att kolla på nätverkskort till min nya stationära dator (inte den i signaturen). Var först inne på ett PCI-kort, men urvalet och tillgängligheten är väldigt dålig där om man begränsar sig till kort som följer 802.11n Draft 2.0. Ser att det också finns kort med USB-gränssnitt (som ett USB-minne) och undrar vad ni har för erfarenheter av dessa? Att döma av antalet produkter och var de säljs, så verkar dessa vara framtiden.

Funderar på ett D-Link DWA-160. Vore kul om någon hade specifik erfarenhet av den också.

Undrar också om USB 2.0 inte blir en flaskhals för 802.11n? Och kan man uppdatera dessa med firmware precis som liknande produkter?

Av gustaf

Galet svårt att koppla ihop Win98 med XP

Har fått den obehagliga uppgiften att föra över filer från en dator med Windows 98 (ja, faktiskt) till Windows XP. Provade först USB-minne, men det sket sig för att man behöver drivrutiner... Sedan har jag vid ett par tillfällen provat CAT6-kabel, men det går inte heller. Har satt upp det så här:

Dator 1 (Win98)
IP: 10.1.1.1
NM: 255.255.255.0

Dator 2 (XP)
IP: 10.1.1.2
NM: 255.255.255.0

Båda datorerna har arbetsgruppen WORKGROUP.

Jag kan pinga dator 1 från dator 2, men inte tvärtom. När jag ska gå till dator 2 i Utforskaren på dator 1 säger den

Det går inte att bläddra i nätverket. Det finns inte något nätverk tillgängligt.

När jag gör samma sak från dator 2 säger den

Workgroup är inte tillgänglig. Kanske har du inte behörighet att använda den här resursen. Be serverns administratör om hjälp. Listan över servrar i den här arbetsgruppen är för tillfället inte tillgänglig.

:confused::confused::confused:

Vad behöver jag mer kolla?

Av gustaf

Dator för cirka 15000?

Står i begrepp att köpa en ny dator, eftersom min gamla blivit alldeles för gammal för att byta delar i. Försöker satsa på beprövade prylar som inte är alltför extrema. Ska använda datorn till allt möjligt, men 3D-grafik och filmredigering och spel är de tyngre tillämpningarna. Har inget behov av att kunna köra de senaste spelen på högsta inställningarna.

Chassi: Antec P182 (Svart)
PSU: Corsair CMPSU-650TX 650W
Chassi-fläkt: 2 st Noctua NF-P12 120mm
Moderkort: Asus P6T
CPU: Intel Core i7 920 2,66GHz Box
CPU-fläkt: Noctua NH-U12P
RAM: Corsair Dominator Twin3X DDR3 PC12800/1600MHz CL8 3x2GB
GPU: Asus GeForce ENGTX275/HTDI/896MD3 896MB
Hårddisk: 2 st Samsung SpinPoint F1 HD103UJ 32MB 1TB
DVD: Samsung SH-S223Q

Ser det bra ut?

Tänker möjligen överklocka lite, men annars är ljudnivån viktig, så jag vill inte ha för mycket fläktar. Undrar om jag ens behöver de 2 chassifläktar jag skrivit upp. Vad tror ni? Har aldrig haft dedikerade chassifläktar i någon dator förut.

Kan man reglera fläktarna mjukvarumässigt på något sätt? Idealet vore om alla fläktar i datorn kunde regleras automatiskt med termostat och manuellt på något enkelt sätt i Windows.

Något extra jag behöver om jag ska spegla diskarna i RAID 1?

Av gustaf

Nä, det är helt olika ställen. Det blir till exempel lite olika mönster bara jag uppdaterar en webbsida. Dessutom är det ständigt såna där streck runt muspekaren. Under uppstart är det bland annat lite större blåa kvadrater i ett glest rutmönster. Så skärmen tror jag är okej.

Funderar nu på hur jag ska göra... Köpa ett nytt AGP-kort, eller satsa på ett PCIe-kort och därmed en helt ny dator? Finns det AGP-kort som är avgjort bättre än mitt och passar i en liten barebone?

Av gustaf

Är det här hårdvarufel?

Kolla på det här:

http://www.algonet.se/~gustafl/temp/messy.png

Helt plötsligt en dag var det sådär. Massor av såna där artefakter eller vad man kallar det, lite överallt i Windows, men också under uppstart. Kör Windows XP SP3 och hårdvaran syns i signaturen.

Är det dags att köpa nytt grafikkort?

Av gustaf

Spela film/TV på datorn

Här kommer några nybörjarfrågor. Jag hittar en del intressanta TV-program på nätet. Ibland är det HDTV, och då brukar det vara svårt att spela filen. Vanliga fel är att ljudet kommer före bilden, och att bilden ibland ser ut som en extremt komprimerad JPEG. Jag misstänker att det är något i datorn som inte klarar att skyffla så mycket data per sekund som upplösningen kräver. Men hur vet jag vad flaskhalsen är?

Anar att det är grafikkort och processor som är de viktigaste komponenterna för att se på HDTV på datorn. Vad behöver man för spec?

En annan grej: skärmen har rätt dålig uppdateringsfrekvens. 20 ms tror jag, och det märks ibland. Undrar då om jag ska satsa på en 20" TV istället för en monitor. Vad har ni för erfarenheter av det? Finns det något (förutom storleken) hos dagens TV-apparater som gör dem bättre lämpade att se på film med? Är DVI en flaskhals?

Föräldrarna köpte en TV till sin dator, men jag tycker inte bilden är lika skarp som på en monitor. Ser också att det börjar komma monitorer med HDMI. Är det det man ska ha? Förutom att titta på film/TV använder jag datorn till spel och grafik, där jag ibland vill kunna se varje pixel.

Av gustaf

Egen webbserver?

Lite nybörjarfrågor om egen webbserver...

Jag har en fiberuppkoppling genom Bahnhof. Jag undrar om någon här vet om jag kan köra min egen webbserver hemifrån genom min operatör. Till det behöver man fast IP, eller hur?

Och en annan fråga. Jag tänkte köpa en N-router snart, och då undrar jag hur jag kopplar den i förhållande till servern. Måste servern kopplas direkt i väggen, och routern bakom den, eller kan man göra tvärtom?

Av gustaf
Citat:

När spänning passerar memristorn byter den fas och även resistans. Denna resistans kan mätas i flera timmar efteråt, vilket demonstrerar att komponenten kan användas för att lagra data.

Undrar vad som händer om man tar lång lunch: "Ånej, hela förmiddans arbete åt skogen!"

Av gustaf

Trist. Där jag plockade ihop min första hembyggda dator 1999. De hade ett rätt bra webbformulär för det där, som höll reda på kostnaden medan man plockade. Tråkigt att inte andra tagit upp det.

Av gustaf
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tJev
E8500 är inte ett alternativ då? alla tre klockar utav bara helvete under rätt inställningar och kylning så..

Jovisst, E8500 är ett alternativ. Tyckte bara den var för lik E8400 för att nämnas, både i fråga hastighet och Hz / krona.

Sitter och läser igenom Wikipedias artikel om överklockning, och hittade möjligen svaret på min fråga här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Overclocking#Factors_allowing_ov...

Talar det för att alla tre processorerna egentligen är lika bra, men att man strypt prestandan på två av dem av marknadsföringsmässiga skäl? Kan man någonsin veta som konsument?

Av gustaf

E8600 eller E8400?

E8600 och E8400 verkar ha allt gemensamt, förutom hastigheten. Vad betyder det egentligen? Har man på fabriken bara begränsat hastigheten hos E8400? Kan båda klockas till samma hastighet med samma resultat (stabilitet, temperatur osv)? Om inte, vad är det i E8600 som gör att den kan klockas högre?

Eftersom priset skiljer nästan 1000 kr funderar jag på att satsa på den långsammare och överklocka. Gör jag rätt?

Av gustaf

Accesspunkt stryper hastigheten?

Jag har en trådlös accesspunkt (med 802.11g) från 3Com. Nu har jag kommit fram till att den stryper bredbandet. Hade 100 Mbit i gamla lägenheten, och fick som mest runt 20 Mbit. Har 100 Mbit i nya lägenheten, och får fortfarande runt 20 Mbit. Samma sak på två olika datorer (också med 802.11g). Om jag kopplar med kabel direkt in i väggen får jag som mest 60 Mbit.

På anslutningsikonen i Windows, så står det ändå att anslutningen är på 54 Mbit, men det är tydligt att accesspunkten inte levererar hälften av det. Är det normalt?

Gustaf

Av gustaf

Perfekt timing! Jag föreslår att ni alltid har månadens spec väl synlig på förstasidan (kanske inte detaljerna, men en länk). Då kanske vi får se ett priskrig på just dessa komponenter, eller på paket med alla komponenterna tillsammans!

Jag skulle vilja höra lite synpunkter på alternativa grafikkort i 9600-serien. För visst finns det saker i GeForce 9 som inte finns i GeForce 8? Kan det vara värt att avvakta 2-3 månader med datorinköp i väntan på nya GeForce 9-modeller?

Av gustaf

Frågor om RAID

Jag planerar att köpa nytt snart, och funderar då på en RAID-lösning med två hårddiskar som speglar samma data. Jag undrar: finns det moderkort där man kan ansluta båda hårddiskarna i RAID utan några extra kontrollerkort? Om det finns det, hur känner man igen dem? Om inte, behöver man ett eller två kontrollerkort? Hur känner man igen dem?

Av gustaf

Kan man köpa nytt moderkort till en Shuttle?

Jag har en sån här gammal Shuttle, som jag vill uppgradera:

http://de.shuttle.com/se/desktopdefault.aspx/tabid-546/169_re...

Jag är nöjd med själva lådan, men Shuttle har väl tyvärr sin egen form factor? Jag skulle vilja byta moderkortet till ett med socket 775, DDR2-minne och PCI-express för grafikkortet. Finns det såna moderkort som passar i min Shuttle, eller måste jag köpa nytt chassi?

Av gustaf

DVI Audio In?

Farsan köpte en platt TV som han tänkt ha som monitor. TV:n har DVI-anslutning för bilden, som kopplats till ett DVI-uttag på grafikkortet. För de inbyggda högtalarna finns det ett uttag som heter "DVI Audio In". Ja faktiskt. Jag trodde DVI hade med bild att göra, enbart. Nu har vi kollat på alla elektronikaffärer som finns i hela Stockholm, utan att hitta en sladd för "DVI Audio".

Som jag förstår är det en kabel för digitalt ljud som behövs. Proppen ser ut som en minitele (freestyle-plugg), men det funkar inte med en vanlig analog kabel. Det finns ett uttag på datorn som heter Digital Audio Out, som är orange (en RCA hona) som jag tror ska användas.

Har någon erfarenhet av "DVI Audio In" och vet vilken kabel som behövs?