Inlägg

Inlägg som pejlare har skrivit i forumet
Av pejlare
Skrivet av LeonHart:

Vad jag vet har webbläsare aldrig kostat pengar. Är det inte nyhetsvärde i det? Är det inte nyhetsvärde i att Google lanserar en ny tjänst?

Netscape var inte gratis, i internet och webbläsarnas barndom. Sen kom MS med i-explorer som var gratis.

Av pejlare

Från ett av värdens bästa på post till allt mer korrupt ulandsstandard på några decennier.
Vet företag som skickat viktiga brev med t. ex. DHL som sårbara paket för några hundralappar, då PostNord är alltför oberäkneliga och opålitliga. Försändelsen hämtas av DHL på företaget och lämnas av DHL hos mottagaren.

Har nyligen skickat spårbart brev med viktiga kontrakt, PostNord vet inte vart det tagit vägen. Norchalant kundtjänst som avfärdar en med typ "det är mycket nu" så att det tar tid är inget konstigt. Lyfter inte ett finger för att lösa problemet.

Ett degenererat företag. Min erfarenhet från förr när det fanns postkontor var i allmänhet anställda som tog sin uppgift på största allvar.

Av pejlare
Skrivet av mrqaffe:

Det beror på vad du verkligen frågar om, undrar du om ispn normalt set kan läsa av macadresser i lanet om du använder en egen router ? Nej det kan de normalt sett inte men det är inte omöjligt att möjliggöra det men i så fall -varför skulle de vilja göra det ?

De kan bara se första MAC adressen? Normalt i en router.

Av pejlare

typ om man kopplade in en lokal där de hade velat sälja en separat anslutning. Förutom kommande ip-telefoni till porttele. Samt en gemensam accesspunkt för gården. Telenor är kinkiga som bar den.
Förvisso uppsagda för att övergå till Bahnhof där vi får mer för samma slantar på vår gruppanslutning plus fastighetsanslutning. Men det är ett års uppsägning.

Men jag antar att man kan ställa in valfri DNS lev. i Edge router. Då kan de väl inte se vad man beställer där?

Av pejlare

Kan ISP "se" bortom router/gateway?

Typ
Kan ISP "se" vad som är inkopplat bortom router/gateway?
T.ex. föreningen har en sk fastighetsanslutning där man sätter t.ex. en Ubiquiti Edgerouter ER-12P i urtaget för att sen koppla in mer på denna.

Av pejlare
Skrivet av Jeebentoft:

Ett tips är att kolla med Telenor. Har riktigt dåliga erfarenheter därifrån i övrigt, men denna lösningen är faktiskt riktigt go.
Vi är en mindre BRF på 47 lgh där alla får 100/100 för 100kr/mån. Denna kostnaden är lagd på hyran för att täcka kostnaden för BRFen. Ytterligare hastigheter får varje lägenhet teckna separat. Jag tecknade 500/100 eller liknande för 79kr extra i månaden.

Mest imponerad är jag av att de ringer så fort de märker att man inte har internet, även om det inte beror på fel från deras håll. Fick ett samtal senast igår då jag lyckades tigga en propp, de ringde inom 5 minuter, redo att troubleshoota.

Vi är 40 + 2 brf lokaler, och har 10/100 för 87,5 per lgh o månad hos Telenor. Gruppanslutning. Och ComHem TV för 50/månad.
Nu vill Sappa sälja in sig, de ger samma pris men lovar 1000/1000 och 16 fria kanaler, typ som hos ComHem men alla i HD.
(inkl moms)
Sappa lovar att fixa anslutning om fibern in inte är typ stadsnät, alla ska få en ny router.

Tidigare har Bredband2 lovat samma på Bredband till ungefär samma pris som vi har.
Enligt säljare finns det föreningar som är på priser på ca 30-50 kr för 1000/1000 ex moms.
Osäker på vem som är nätleverantör men troligen stadsnät i Malmö.
Vi har Cat5E lannät från 2004, även om det inte kommer upp fullt ut i det så är även hälften bättre.
Enligt säljaren hos Sappa betalar typ Telenor inte mer för 1000/1000 än 10/100 hos nätleverantören, men kan de ha det lägre kan de förstås sälja extra hastighet.

Telenor är ganska krångliga, vi hade en brf lokal som aldrig anslöt sig när nätet installerades 2004, gruppanslutning sen 2014, de vägrar att koppla in lokalen på gruppanslutningen, de de anser den "kommersiell". Men som Brf måste vi ge samma till alla medlemmar.
Ett annat "problem" vi har att det gamla Tele2 avtalet som Telenor ärvt är har efter 5 års bindningen 3 mån uppsägning på gruppanslutningen men 1 år på avtalet om fastighetsanslutning, kan sägas upp på ett bestämt datum varje år.

Av pejlare

Jag har/haft två st Canon Pixma 4000 ? bläckstråle, de har kunnat stå månader och även ett år utan att användas, funkade varje gång när de behövs. Förvisso varar inte bläckpatronerna speciellt länge när man väl börjar skriva ut. Men jag har den mest för att kunna skriva ut de få gånger det behövs och ibland några foton.
Den första skrivaren ”dog” när jag satte i en ”piratpatron”.

Av pejlare
Skrivet av Redstop:

@pejlare: Hade ett liknande problem med en skrivare på jobbet, detta var dock en annan modell från HP. Det hela löste sig genom att skicka in den på reparation. Garantin hade inte löpt ut på våran så behövde inte betala något men antar att de tar ut en avgift om du inte har garanti/reklamationsrätt kvar på den.

Enligt verkstaden så var det något skumt med firmware efter plötslig strömförlust alternativt att en återställning inte genomfördes korrekt.
Kan ju vara värt ett försök att kolla.

tack för svaret, en ny i samma klass men något bättre som t.ex. automatisk dubbelsidig utskrift och lite annat kan fås för under 3000. Iofs får man bara "prova på" toner då och måste köpa ett kit tonerkasseter också.
Den vi har där har garantin gått ut och har en känsla av att inlämning för reparation kan vara oekonomiskt.
Ringde HP supporten för hjälp och via telefon var den gratis och ev. skulle de kunna göra något över nätet då skrivaren ansluter till HP:s server och levererar aktuell data för skrivaren på deras sida. Men hade tyvärr inte skrivaren tillgänglig när jag ringde.

Av pejlare

samsung Xpress C1860FW, MFP

Någon som vet hur man kommer ur att displayen hängt sig på Samsung logo?

Har startat om, dragit ur kablar, hållit in div knappar vidd start, kört HP diagnostik program mm. Men inget hjälper.

Men skrivaren fungerar att skriva ut, skanna från datorn, både USB och Wifi koppat. Det går alltså inte att kopiera eller skriva ut dubbelsidigt som sker manuellt och kräver feedback på touch skärmen.
Felet inträffade när jag skull försöka återställa förinställt administratörs lösen genom att trycka 123 för att kunna rensa minnet.

Av pejlare

Gmail och icloud/me och några skräpadresser på yahoo.

Av pejlare
Skrivet av mrqaffe:

Att sätta en router och switch vid inkommande internet och minst en accesspunkt i varje byggnad är en bra början och beroende på väggmaterial kanske det behövs en utomhus också.
Ubiquity gör bra produkter.

Skrivet av COith90:

Jag hade kört med fast installation och wifi i arbetslokalerna och ett uttag samt wifi i bostadshuset.

Skulle kunna rekommendera Ubiguiti's grejer. De är inte vansinnigt dyra, någorlunda lätt att sätta upp och går att komplettera vid behov. Driftsäkra, företagsstandard på grejerna.

Om jag fattar rätt, Router och fast till de olika delarna, typ de två annexen och till bostad, där acesspunkter för separat wif-fi och ev. fasta uttag?

Tack för svaren!

Av pejlare

Nytt nätverk

Har kollat efter svar, hittat en del men försöker ändå med en fråga.
Nätverk på en kringbyggd gård ca 50x50 m, bostadshus och ekonomibyggnader i 2 L-formade enheter med några meter emellan.
Det blir indraget IP-only fiber.
Bostad och kontor och verkstad i ekonomibyggnaderna, kanske 6-8 st som arbetar med dator mot moln och skickar en del cad-filer, + sedvanlig surf i bostaden.
Vad ska man inrikta sig på för att få wi-fi över hela stället och kanske dra en del för fast uppkoppling.

Efterlyser nödvändigtvis inget komplett, men kunde vara bra med förslag på inriktningen man borde ha.
Tack.

Av pejlare

Samma visa varje gång, påstår att de inte kommer in. Ska man hämta själv i Malmö har de öppet 19-20 ute på Sturup tre mil utanför stan.
Var förberedd denna gång mejlade och ringde någon dag innan och fick besked om att man kunde lämna telefonnummer på morgonen (från 8:00 till ev 9:00) samma dag som de körde ut.
Ringde prick 8:00 och lämnade tel. nummer. 16:00 kollar jag spårningssidan då står det där:
"Undantag! -14:25 - Vår förare behöver säkerhetsåtkomst för denna leverans. Vi försöker erhålla åtkomstinformation."
Har varit hemma hela dagen och inget samtal.
Ringer UPS och får besked om att detta betyder att föraren behövde portkod! Men jag hade förklarat på morgonen att det är låst och finns ingen portkod och föraren ska ringa. Alltså bilen har överhuvudtaget inte varit där då ingen kod dosa finns vid dörren.
Får löfte om att chauffören ska ringa och ev komma, vilket nu återstår att se.

UPS är troligen skit därför att de lämnar lägsta budet till storbolagen. Klart att postorder företag som Microsoft mm som använder UPS vet om detta men skiter i det därför att de köper det billigaste.

I stan är det bästa ändå att hämta på något utlämningsställe när det gäller "mindre" paket, men det kostar lite nog lite mer att ha sådana och det krävs lite volym.

*********
Uppdat.
Chaufför kommer förstås inte, ringer en gång till och får löfte att denne ska komma (denne ska ha sagt så), ingen kommer. Ringer vid halv sju och undrar men då ser de att det står i papperna att arbetsledaren sagt att det inte var säkert att de skulle hinna.
Eftersom jag ville ha grejerna till helgen så blev det att köra ut till Sturup och hämta. Där var liten kö av folk som väntade på att UPS skulle hitta paket på sin egen anläggning, vilket inte var gjort i en handvändning.

Av pejlare
Skrivet av kaya:

Radiontjänst får ju nigeriabrev utskickare att se ut som seriösa företagare.

Jo man måste hela tiden ha garden uppe när överheten ringer, annars plockar dom en in på bara skinnet.

Av pejlare
Skrivet av Largo-Sama:

Jag tror att det är tusentals människor som fått betala felaktigt "datorinnehav". Strax efter att reglerna ändrades gjorde de kontroller i Växjö (och hela landet antar jag) och frågade specifikt "har du dator?".
http://www.ladda-upp.se/tumnagel/liqdlhpnfljegm/

Radiotjänsts avgiftsjägare ringde i strax innan nyår.

RT: du betalar ingen TV-avgift!
Jag: jag har ingen TV! och har inte haft på många år.
RT: har du TV-kort i datorn?
Jag: Nej
RT: du måste betala för dator.

Jag har nu betalt två kvartalsavgifter, drygt tusenlappen.
Gick in på radiotjanst.se och sa upp med hänvisning till domen.
Man får väl se i nästa vecka vad RT kommer fram till hur man ska få tillbaks det felaktigt inbetalda.

Av pejlare

"– Vi ser det så här, att den här domen innebär en ny praxis och den gäller från och med i dag och framåt. Den har ingen retroaktiv verkan"

Nu verkar det som de insett att deras påhittade tolkning nog inte var helt rätt. Men det säger en hel del om RT juridiska kompetens. Och troligen även om de lägre instanser som dömt. Huvuden borde rulla på RT, vi kan inte ha myndighetsinstanser som godtyckligt tolkar lagar, inte minst när det handlar om att påföra medborgarna obligatoriska avgifter/skatter.

Av pejlare
Skrivet av Mr. Vico:

Baka in det i skatten, enklare lösning än så finns inte.. hur jälva svårt ska det egentligen vara omg..

Senaste utredningen om finansiering av PS hade som ett alternativ att det skulle finansieras på samma sätt som begravningsavgiften (en fast procent som sas går sidan om budgeten), men det togs bort av politikerna. Viljan för detta fanns först men försvann, bla finansdepartementet gillade det inte. Troligen för att det skulle höja det artificiella måttet skattekvoten och kanske att typ M:s välavlönade kärnväljare relativt sett skulle få betala mer.
.
SVT:s pladder om "fri TV" är förstås nonsens och att de inte ska vara beroende av riksdagen för tilldelning, Persson sänkte deras tilldelning på 90-talet när det skulle sparas.
Jag är för PS som institution som stödjer svensk kultur mm, SVT har oftast hög kvalitet på svenska TV-serier. PS som "oberoende" granskare av samhället är rent och skärt nonsens, i det avseendet är de bara det lilla inavlade svenska etablissemangets röst åt massorna. Så är där inte heller någon politisk strömning som seriöst vill avskaffa PS, förutom nån enstaka nyliberal stolle, de är ju etablissemangets bålverk mot de "okunniga" massorna som måste läras att etablissemanget endast har massornas bästa för ögonen.

Av pejlare
Skrivet av m1n1h0p:

Hur menar du när du säger att de försöker införa euron bakvägen? (Är nyfiken, har jag missat något?)

Inte bakvägen utan helt öppet, löftet om att respektera folkomröstningen kördes över när ca 80% av riksdagen röstade för Lissabonfördraget. I detta är euron obligatorisk för alla medlemmar, förutom Danmark också UK som har avtalat om undantag. Vi förbinder oss att verka aktivt för att införa €. uttalande från ECB brukar emellanåt påtala detta faktum, att Sverige inte har något undantag. Vi glider undan via "kryphålet" att anslutning till ERM II är frivilligt. Detta torde strida mot L-fördraget vi skrivit under, där står det att vi ska göra vad vi kan för att införa €.
att vi hade folkomröstning om € berodde på att Bildt (har jag för mig) i ett svagt ögonblick lovade detta, dessutom trodde man nog inte att det skulle bli ett så tydligt nej.