Inlägg

Inlägg som Khers har skrivit i forumet
Av Khers

@fue: Trådens första post innehåller mycket matnyttig information inför ett stundande tangentbordsköp, bland annat gällande ljudnivå och vilka tillverkare som är att föredra. Liksom @anon257891, som skrivit första posten, skulle jag hålla mig långt från gamingtillverkarna. Mina erfarenheter av Corsairs tangentbord är verkligen inte positiva. (För att göra en ganska kort historia ännu kortare dog skräpet efter två veckor på grund av en kass kontroller.) Gällande ljudnivå är en silentbrytare tystare än en vanlig, givet att alla andra variabler hålls konstanta. Det är dock ganska många fler faktorer som avgör ljudnivå. Första posten rekommenderas.

Av Khers
Skrivet av dorf_se:

Riktigt snyggt!

Tack!

Skrivet av aaaaaaaaaa:

Väldigt snygga bilder! Hur gillar du känslan jämfört med andra? Just Tx mounting style för platen gillar jag bättre än top-mount.

Tack! TX är imponerande stabilt; flex existerar helt enkelt inte. Jämfört med mitt (gällande brytare och sådant identiska) X60 är skillnaden dock inte speciellt stor, förutom längs kortsidorna där det är lite långt till närmsta skruv. Om vi bortser från kortsidorna är det dock, som sagt, ingen milsvid skillnad, och den jag känner vet jag inte om den härrör från materialskillnaden (aluminium vs. mässing) eller om den kommer från monteringen.

Där jag märker en stor skillnad är i ljud där TX60 har mer bas medan X60 låter lite vassare med samma hattar monterade. Kort sagt är TX60s ljudkarakteristik med GMK ABS inte helt olik X60 med Cherry PBT (den senare är aningen dovare i tonen), vilket råkar vara just så jag har dem konfigurerade. Ljudsignaturen borde bero huvudsakligen på resonanslådan och material, så i och med att resonanslådan rimligtvis borde vara ganska lik torde skillnaden härröra från monteringsplattornas olika material, men jag är långt ifrån en specialist inom området.

Däremot är det ju, så klart, en stor skillnad mot ett vanligt brickmonterat (eng. tray mount) tangentbord. Där har man mycket att hämta, till och med på ett litet tangentbord som ett 60%. MX mår helt enkelt, i min mening, bra av att sitta fast i en monteringsplatta som sitter fast i chassit snarare än genom en PCB.

Det kan ju vara just storleken som är anledningen till att jag inte känner någon nämnvärd skillnad mellan X och TX, de diminutiva dimensionerna gör att så länge det sitter ihop ordentligt blir det ingen väsentlig skillnad i och med det är små avstånd mellan monteringsskruvarna (återigen undantaget kortsidorna på X). I alla fall inte för någon som jag som är ganska lätt på tangenterna.

Av Khers

https://i.imgur.com/M1WiuX8.jpg

https://i.imgur.com/efnfFyU.jpg

https://i.imgur.com/YCaX1ML.jpg

• TX60
• Cherry MX "Nixdorf" Black moddade enligt min preferens med Krytox och 60cN-fjädrar
• GMK Screw-in stabilisatorer, band aid-moddade och smorda med SuperLube-fett
• Lite blandade GMK WoB-hattar samt en TX-Keyboard YoB på escape

Dold text
Av Khers
Skrivet av aaaaaaaaaa:

[...] Tx-tangentbord har verkligen den bästa skrivkänslan [...]

Byggde ihop härligheten nu under kvällen (det är fantastiskt vad lite påskledighet kan göra med tangentbordsbyggarlusten), och jag måste säga att det blev synnerligen trevligt.

Tog ett fulskott på den färdiga produkten, mer kommer när ljuset tillåter

https://i.imgur.com/PXM6DEG.jpg

Av Khers
Av Khers

@Icte: Jag har en Rollermouse som komplement till vanlig mus på jobbet. Det funkar fint, men tar en stund att vänja sig vid och jag skulle aldrig lägga bort musen helt. Framförallt om man försöker sig på att följa tillverkarens användningsrekommendationer som är helt uppåt väggarna bisarra. Lyckligtvis går de att göra lite som man vill med.

Nypris är hutlöst för privatpersoner (om du inte redan har exvis RSI, då lär du betala en hel del för att kunna fortsätta ha en inkomst), men de dyker, förhållandevis, ofta upp begagnade exemplar i mycket bra skick för runt halva nypriset på ebay.de. Ibland så gott som NIB, ibland inte riktigt lika fina.

Mina främsta invändningar är att jag inte gillar att handlovsstöden, även på de mindre modellerna, är så stora. Och breda. Jag har ett TKL på jobbet och det fyller väl inte direkt utrymmet som står tillbuds.

Av Khers

@aaaaaaaaaa: Nixies, så klart

Nuclear Data ser riktigt fint ut på tangentbordet. Riktigt fint. Jag är inget direkt fan av färgglada hattar i största allmänhet, men ND håller det på en, för mig, perfekt nivå. Som sagt kunde jag dock inte skriva på dem, och jag gillar att skriva på mina tangentbord

Av Khers

https://i.imgur.com/8ekSuez.jpg

Fick hem ett sånt här idag. Ska bli trevligt att bygga någon dag när jag har lite tid över.

@aaaaaaaaaa: Jag skaffade Nuclear Data i första rundan. Det var snyggt, men riktigt otrevligt att skriva på. Så det fick gå.

Av Khers
Skrivet av Beatnutz:

https://static1.squarespace.com/static/563c788ae4b099120ae219e2/t/5aafa6a20e2e7254480b21bf/1521460924978/RAMA-M60-A-03.688.jpg?format=2500w

Vilken skönhet! Hade gärna sett en mattsvart/grå variant också .. då hade jag garanterat slagit till.
Går att förhandsbeställa tangentbordet nu för leverans någon gång i sommar.

https://rama.works/m60-a

Hmm, det är ju trevligt att se att det erbjuds lite fler färger än vad som är brukligt, men jag kan inte säga att jag personligen tilltalas av designen. I mina ögon ser den inte harmonisk ut och det är något i proportionerna som inte stämmer. Som om han försökt kopiera HHKB, men gjort flertalet småmissar som gör att designen inte flyger.

Personligen föredrar jag TX60. Säljs också nu, men skickas även nu (mitt är någonstans här i landet). Inte så många färger att tillgå kanske, men i mina ögon funkar kins design rätt mycket bättre.

https://imgur.com/8sneS1Q.jpg

Av Khers
Skrivet av scienta:

[...]
Samtidigt vill jag inte lägga allt för mycket pengar på det, då tangentborden jag redan har fungerar utmärkt egentligen. Kan absolut tänka mig att löda ihop nåt själv, men av det jag sett så blir det ju lika dyrt som dyrare än att köpa ett färdigt tangentbord.

FTFY

Av Khers

@EjjeZ: Det kommer funka, om du väljer monteringsplåt B. A är gjord för att användas med en 2u vä shift vilket ger möjlighet till dedikerade piltangenter på ett 60% tangentbord, vilket ditt tangentset inte medger.

Gällande stabilisatorer ogillar jag personligen de som KBDFans har och föredrar Cherrys, men de funkar absolut. Till en svensk layout med de tangenter du tittar på behöver du stabilisatorer för hö shift, enter, backspace och mellanslag. I kittet medföljer allt du behöver för att bygga ett tangentbord med 6.25u mellanslag.

Utöver det du plockat ihop kan det vara bra att ha ett chassi att montera resten i då du annars har undersida av PCB mot bordet.

Av Khers

Jag kan också leka den leken:

https://i.imgur.com/VVo7EZj.jpg

HAO HAO HAO!

Inte för att jag använder det, eller frun heller för den delen (det är hennes tangentbord, men hon föredrar macbookens inbyggda...).

Av Khers

@huttala: Går gör det, med viss risk för fingerkramp. Men den som provar US ANSI för dylika operationer och inte väljer att spola den svenska layouten måste vara en riktig fingergymnastikförespråkare och förhoppningsvis inte ha anlag för reumatism.

@Icte: Skall jag vara helt ärlig har jag aldrig provat... Jag gick direkt till US ANSI utan att passera Gå och har suttit här sedan dess.

Av Khers
Skrivet av dorf_se:

Det är ju så man skäms att säga att jag själv sitter med mitt zeal på jobbet... Det är mitt nya "lek-pcb" GH60 är lite lagd åt sidan. Bytte original zealios 67g till svarta gateron med 72g Sprit, hans nya 72S, och provar lite nu ikväll. Får väl se på jobbet i veckan vad jag tycker.

RGB är ju en wow-grej men sen är det över liksom. Det tillför ingenting till ett tangentbord.

Worth to note. V2 stabs är "fixade". De ploppar inte ur som tidigare. R9 har mindre wobbel än R1. Annars är det lika dyrt som det alltid varit.

Haha, det var ju inte riktigt meningen... Jag förstår mycket väl lockelsen med RGB, men för egen del har jag prioriterat annat. Min erfarenhet av att använda bakgrundsbelysta tangentbord är ändå att jag stänger av lyset efter ett tag.

Intressant att veta att Zeals saker blir bättre, även om det mest förstärker den bild jag har av hans affärsmodell där han likt en mjukvaruutvecklare låter kunderna stå för en del av buggtesterna. Tyvärr erhåller inte kunder som köpt R1/2/3/... uppdaterade brytare med tiden. Kundnackdelen när man köper hårdvara som utvecklats som om det vore mjukvara ter sig uppenbar.

Min enda erfarenhet av Zealios är R1 och de gjorde mig absolut inte intresserad av uppföljarna. Tvärt om...

Av Khers
Skrivet av dorf_se:

Den siste jag trodde skulle bygga något RGB-glittrade. Hur gillar du det?

Haha! Ja, ungefär så.

Det kanske skall förklaras att jag har inte blivit besatt av RGB-djävulen, tangentbordet är en födelsedagspresent till ett syskonpar, 11 och 13 år gamla. Överlämnades idag och det verkar som om det gick hem

Jag har inte direkt använt det, bara testat funktionalitet. Med det sagt betedde det sig som väntat. ISO var bedrövligt, saker sitter på fel ställe så jag behöver sudda en hel del och när jag skall göra det blir det retur istället. Hopplöst... Däremot tyckte jag det var ganska trevligt att prova på något nytt i tangentbordsbyggandet. Jag har aldrig lött varken bakgrundsbelysningsdioder, underbelysningsdioder eller SIP-sockets tidigare, eller för den delen brytt mig om att programmera sådant. Omväxling förnöjer.

Av Khers

@kelloxz:
Om du inte tänkt avlöda så mycket kan du skaffa en sån här istället: https://www.amazon.de/gp/product/B00DW7B96W
Min funkade fint för två tangentbord (~200 brytare) innan den gick sönder (metallen kring mynningen smälte så den suger inte så bra längre). Du får helt enkelt vad du betalar för. Vill du avlöda mer är tex en ZD-915 att föredra.

Se Wodan använda en "POMP" här:

Av Khers
Skrivet av Sevenreapz:

KÖP ETT CORSAIR K95!

NEJ TACK!

Av Khers

Byggde ett litet lysande tangentbord

https://i.imgur.com/Td6amt0.jpg

(Ja, control och alt har bytt plats)

• Ett av Satans GH60 som rullar QMK
• Superlubade gula Gaterons
• Sip sockets i brytarna och 16 WS2812 undertill
• Platta polykarbonat och ett chassi från Tex i PMMA

Av Khers

@Vollmilch: Mycket sant! Jag har nöjet av att ha skänkt pengar till båda dessa goda herrar. Det är inte utan att jag undrar vad det är jag hjälpt finansiera...

Av Khers

@jH0Ni: Du kan i alla fall vara glad över att du inte köpte dessa: https://geekhack.org/index.php?topic=79769.0