Inlägg

Inlägg som elBenko har skrivit i forumet
Av elBenko
Skrivet av Fulci:

Lurar med löstagbar kabel har en mekanisk kontakt som kan börja glappa och orsaka problem i sig. Lurar med fast kabel kan man öppna och löda om ifall det krisar, även om det kräver lite händighet förstås.

En mekanisk kontakt går också att löda om, eller i värsta fall byta ut om det inte bara är lödningen som släppt. Betydligt större risk för ett brott på kabeln.

Av elBenko

Nu kan det ju vara så att cpu:n är defekt oavsett, men missfärgade kontaktpins/pads behöver inte automatiskt innebära problem. Har sett ett antal olika varianter genom åren, aldrig råkat ut för en död cpu där missfärgning varit med i bilden.

Om det nu faktiskt rör sig om en död propp så kan jag bara beklaga

Av elBenko

För teman kan du använda http://themecheck.org/

Plockar du teman från Wordpress själva, eller större premiumsiter som Themeforest så kan du vara rätt säker på att de är verifierade.

Sen kan man ju alltid råka ut för något om/när det uppdagas nya buggar i själva Wordpress-distributionen, och då kvittar det nog vilket tema man kör.

Av elBenko

Instämmer, personligen köper jag inte ett par lurar som saknar enkelt utbytbart kablage, oavsett hur bra de annars må vara.

Av elBenko
Skrivet av gojtan:

Hej!

Som titeln lyder, kan jag på något sätt kunna hämta och skriva ut tex 2 eller fler tal från enbart 1 variabel av Integer?

Tar en enkel kodsnutt som exempel;

with Ada.Text_IO; use Ada.Text_IO; with Ada.Integer_Text_IO; use Ada.Integer_Text_IO; procedure In_Och_Utmatning is I : Integer; begin Put("Mata in fem heltal: "); -- Säg att jag matar in typ 5 33 92 48 12 här Get(I); -- Kan jag på något sätt hämta alla 5 olika tal via samma deklarerade Integer? Skip_Line; Put("Du matade in heltalen: "); Put(I, Width => 0); -- Och här då spotta ut dem igen end In_Och_Utmatning;

Om man bortser från att arrayer nog är det du egentligen söker, så skulle man kunna lösa uppgiften någorlunda med hjälp av bas tio upphöjningar vid inmatning och division/modulus vid utmatning. På samma vis som man vanligtvis löser uppgifter att räkna valörer i ett belopp. Förutsätter nog dock att antalet inmatningar är känt, sen är du även begränsad till hur stor en integer får lov att vara.

Av elBenko

Pressa köparen på information om vilken hårdvara processorn blivit testad i, samt vilken butik de gjort testerna i. Så du kan ta kontakt med butiken direkt.

Av elBenko

Posta hela den relevanta koden i stället, näst intill omöjligt att få en helhetsbild med små kodsnuttar.

Av elBenko
Skrivet av deadline:

Hvordan tror dere komboen Ryzen 7 2700X og Noctua NH L12 vil oppføre seg i Ghosten? Vil det bli veeeeldig varmt eller? Selv om kabinettet er på størrelse med en brødrister, har jeg ikke lyst på så høye temperaturer at jeg faktisk _kan_ lage toast i den. xD

https://noctua.at/en/nh_l12_tdp_guidelines

Av elBenko

@Lafa: Enbart usb-kabel ansluten mellan micro-usb på tinkerboard och usb-anslutning på datorn, ingenting annat anslutet. Skulle jag gissa. Tinkerboard får ström via sin micro-usb.

Det är inte raketvetenskap

Instruktionerna på Tinkerboard S-hemsidan säger följande:

1. Connect Tinker Board S to a PC using a Micro-USB cable. Within seconds, the PC should recognize it as a USB mass storage device.
2. Download the TinkerOS image from the website and flash it into Tinker Board S using third-party ISO software such as Win32Disk Imager or Etcher.
3. Connect the power supply, keyboard, mouse and monitor to your Tinker Board S to boot up.

Mellan steg 2 och 3 kopplar du givetvis bort tinkerboard från datorn, så du kan ansluta ström från ac-adaptern i micro-usb-porten.

Av elBenko

@Lafa: Som instruktionerna säger, om du pluggar in Tinkerboard som en usb-enhet till en annan dator så dyker den upp som en lagringsenhet (eMMC), varvid du flashar minnet med en OS image, precis som man annars hade gjort för att flasha ett OS till SD-kort.

Av elBenko

"eMMC flashing (model Tinkerboard S with eMMC) can be done the same way as burning an SD card. Connect your board with USB cable to your computer (Linux or Windows) and eMMC will be seen as a new hard drive. Burn an image to this drive. Wait until it’s done, detach from computer and power with your normal PSU."

källa: https://www.armbian.com/tinkerboard/

För att få ett strulfritt OS där du slipper pula med drivrutiner så kan det vara så att du måste köra de som asus levererar.

Av elBenko

Med den budgeten, och med krav på 100hz så har du dessa modeller att välja mellan.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?j=4493945,4262476,4740145

(tog inte med budgetmodellerna från Swedx)

Kvittar nog vilken man tar, de är nog väldigt snarlika. Den äldre modellen från LG verkar dock ha lite mer mjukvarufunktionalitet, men den är samtidigt 43" jämfört med de andra som är 49".

Edit: plockade bort Sony-panelen då den inte var 4k, någon som fyllt i fel på prisjakt.

Av elBenko

ta Blue snowball, den är utan tvekan den bästa av dem.

Av elBenko

Nej hans cpu motsvarar inte en i5 2500. Den är rätt mycket sämre.

Hans rigg ligger i underkant för vad som är minimum enligt pubg corp själva, framförallt cpu men även gpu ligger på gränsen. I princip skulle han behöva uppgradera allt för att få jämn prestanda. Jag hade nog börjat med ett uppgraderingspaket för cpu / moderkort / ram, och sen sparat ihop stålar till ett grafikkort.

Tveksamt om 4000 är tillräckligt för ett "vettigt" uppgraderingspaket dock. Det ska ju helst vara en märkbar uppgradering annars är det knappt lönt.

Förslag på möjlig uppgradering: https://www.komplett.se/product/1008546/datorutrustning/pc-ko...

Personligen hade jag nog inte föreslagit en uppgradering sämre än denna: https://www.komplett.se/product/986620/datorutrustning/pc-kom...

Sen kommer han få behöva byta ut grafikkortet också, men hade han gjort det idag med den cpu han sitter på så hade han nog blivit besviken på resultatet.

Av elBenko
Skrivet av joakim99:

Fast då tycker jag att det hör till god ton att höra av sig till köparen och tala om att det har blivit trassel med paketet eller vad det nu kan vara.

Absolut, jag menar inte att TS är helt ute och cyklar med sin oro, personligen tycker jag det känns fullt legitimt att känna oro med tanke på säljarens brist på kommunikation. Men man kanske ska ge det några dagar åtminstone, och jag tror polisen hade sagt samma sak vid en eventuell polisanmälan idag.

Av elBenko

Ok, säljaren har ju garanterat inte fått iväg paketet förrän tidigast måndag. Varför stimma över polisanmälan redan?

Även om det låter/känns som ett potentiellt bedrägeri så finns det ju faktiskt fortfarande en chans att personen helt enkelt inte hunnit posta det än.

Av elBenko
Skrivet av heretic16:

Så hur ska jag göra för att kombinera vissa metoder och parametrar från Vehicle och Person i klassen Robot?

Kortfattat: Det kan du inte pga. att multipla arv inte är tillåtna i java.

Jag förstår tanken bakom din kod att interfacet på något vis skulle agera medlare mellan två olika klasser, som en sorts multipelt arv, men det fungerar inte riktigt så.

Ok, ett annat sätt man kan se det är så här. Ett interface är ett certifikat. När du implementerar ett interface i en klass så är interfacet ett certifikat på att klassen har de funktioner som interfacet specificerar. Interfacet i sig själv innehåller absolut ingen data, det är bara en lista över saker klassen lovar den kan göra, och i vilka format den vill ta emot samt returnera data.

Abstrakta klasser verkar du dock ha fått kläm på. De är helt enkelt som vanliga klasser med viktigaste undantaget att de inte går att skapa objekt på, så man använder dem i regel som superklass för underklasser som har väldigt mycket gemensam logik.

Sen kanske du undrar: "varför ens använda abstrakta klasser när jag kan använda vanliga klasser ? det är ju trots allt jag själv som väljer vilka klasser jag behöver skapa objekt på."
Detta är förvisso väldigt sant, men föreställ ett gigantiskt projekt med flera tiotusentals rader kod och 20+ utvecklare som jobbar tillsammans på det. Ibland kan det vara bra att ha en begränsning så att inte någon annan skapar objekt på en klass som inte är menad för det.
Det är lite pga. samma scenario som Interface kom in i bilden. När flera kodare jobbar på samma projekt så kan det vara bra att ha "certifikat" på vissa klasser så man vet att de kan utföra det där specifika arbetsmomentet man behöver, samt man vet vilka värdetyper som förväntas och/eller returneras.

Jag kan tyvärr varken förklara det bättre, eller demonstrera det bättre än vad jag redan försökt. Mitt tips är att om det känns för luddigt så lägg inte så mycket vikt vid Interface just nu. Fokusera på klasser och abstrakta klasser och relationen mellan de två. Man kan göra enormt mycket utan att ens använda sig av Interface, så det är ingen livsviktig komponent i programmering.
Återuppta konceptet sen när du har full koll på klasser och arv.

Av elBenko

Ingenting är "framtidssäkert". Världens sämsta term att förknippa med datorer och teknik rent allmänt.

Köp det bästa som pengar kan köpa "idag", eller köp en dator som levererar den prestanda du behöver "idag", eller köp det bästa du kan få för den budget du har "idag".
Ju mer stålar du investerar ju längre kommer datorn ha vettig prestanda i förhållande till kommande hårdvara, men ingenting är någonsin "framtidssäkert".

Av elBenko
Skrivet av heretic16:

Jag förstod inte riktigt. Kan du visa med enkel kod?

Ok, kör ett exempel i C# då jag bara har Visual Studio på denna burken. Men det fungerar i stort sett likadant i Java.
I C# fungerar "class : class" som javas inherits, och "class : interface" som javas implements.

namespace InterfaceExempel { interface IAccelerate { int Accelerate(); } interface IDeaccelerate { int Deaccelerate(); } interface IMovable : IAccelerate, IDeaccelerate { } // Går bra att skapa ett inteface som är en sammansättning av flera mindre interface abstract class Vehicle : IMovable { private int speed = 0; public int Accelerate() { return speed += 1; } public int Deaccelerate() { return speed -= 1; } } class Car : Vehicle { } class Bicycle : Vehicle { } class Human : IMovable { private int speed = 0; public int Accelerate() { return speed += 1; } public int Deaccelerate() { return speed -= 1; } } class Program { static void Main(string[] args) { Car car = new Car(); Bicycle bicycle = new Bicycle(); Human human = new Human(); IMovable[] movingObjects = new IMovable[] { car, bicycle, human }; foreach (IMovable obj in movingObjects) { obj.Accelerate(); } foreach (IMovable obj in movingObjects) { obj.Deaccelerate(); } } } }

Som du ser så är Interface ett bra sätt att klumpa ihop klasser (som annars är helt olika varandra) efter en eller flera gemensamma funktioner.
Varvid abstrakta klasser är bra när man behöver klumpa ihop klasser efter gemensamma egenskaper.

Av elBenko
Skrivet av heretic16:

Så om jag är en riktigt stor klass som heter Bil. Då kan mina interface vara sport, komfort, träng, folkrace så jag importerar endast det jag behöver? Om det svaret är JA. Då tror jag har greppat tanken bakom interface.

Men inte abstrakta klasser. Är det för att kombinera flera olika klasser i en enda klass?

Nja, säg att du har flera olika klasser som principiellt är så pass annorlunda att de inte kan ärva från samma superklass. Men de har fortfarande en eller flera funktioner som är samma.

Till exempel du kan ha en abstrakt klass som heter "fordon", med både "cykel" och "bil" som underklasser. Det blir ju rätt när man säger att en cykel är ett fordon. Men sen vill du stoppa in "människa" under "fordon". En människa är ju inte ett fordon.

Men både människan och diverse fordon kan ju röra på sig. Båda har funktionen accelereration.

Så i stället för att stoppa klassen "människa" som underklass till den abstrakta klassen "fordon" så kan du skapa interfacet "IAccelerate" med metoden "Accelerate()" och implementera det på både den abstrakta klassen "fordon" och den lösa klassen "människa".

Hänger du med hur jag menar?

abstrakt class fordon implements IAccelerate -> class bil & class cykel
class människa implements IAccelerate

Sen kan du klumpa ihop allihopa i en lista av typen IAccelerate, loopa över dem med en for each/for-loop och anropa metoden Accelerate() för samtliga. Detta är iaf. ett av de praktiska användningsområdena med interface.