Inlägg

Inlägg som PlogarN97 har skrivit i forumet
Av PlogarN97
Skrivet av Alexraptor:

Nej tack. Har noll intresse i enheter utan knappar. Fysiska knappar alla dagar.

Varför det?

Av PlogarN97
Skrivet av siglolmic:

Känns riskabelt med touch på volymknapp, det finns ju en risk att man höjer till max av misstag. Coolt, men kanske inte så praktiskt?

Hmm. Misstag kan ju alltid ske. Men om knappara är utformade som hemknappen på iphone 7 och senare så lär ju risken vara lika stora som med vanliga knappar?

Knapparna upplevs ju som taktila likt vanliga knappar. De flesta vet nog inte ens om att det inte är en riktig knapp på ex iphone 7

Av PlogarN97
Skrivet av Ozzed:

Japp. Marknadsekonomi ska visst bara tillämpas när det gynnar företagen och missgynnar konsumenterna. När det omvända förhållandet skulle gällt är det tydligen andra spelregler. Så lite märkligt är det ju att så många konsumenter fortfarande förespråkar marknadsekonomi när systemet länge varit riggat för att missgynna dem.

Hur menar du? Teknik är väl väldigt billigt idag?

Av PlogarN97
Skrivet av Yasko:

65 tummare, ej installerad på väggen, varför ska man förstöra väggen? Har aldrig förstått detta, man flyttar ut nån gång och då ser det för djävligt ut.

PC kopplat in, körs som datamonitor, det har jag gjort sedan 10 år tillbaka. Youtube eller snarare "Smarttube" via nvidia shield, ibland fotboll och ibland nyhetsprogram, ej SVT, dock via acestream/youtube. Har nog inte tittat på gammaldagstv sedan 2003 kanske. Dock några fotbolls VM matcher när dessa spelas, då blir det gammaldagstv.

Är det inte viktigare att man trivs i lägenheten när man bor i den än hur den ser ut när man flyttar?

Av PlogarN97
Skrivet av kentlarson:

Det verkar finnas en Babybel Cheddar också med ur LCHF-perspektiv ännu mer gynnsamm fördelning mellan fett och protein:

  • fett 31 gram

  • protein 23 gram

Det måste jag testa!

Kul! Ja den varianten känns ju nästan perfekt utifrån dina behov

Av PlogarN97

Babybel?

https://d1ax460061ulao.cloudfront.net/1000x1000/0/0/00be10cbace3...

Citat:

23g protein, 0.5g kolhydrater, 24g fett och 308kcal per 100g

Av PlogarN97
Skrivet av Squallie:

Kan man inte bara ta bort ränteavdraget istället för att höja räntan?

Antagligen inte eftersom det inte görs, men kan någon förklara varför?

Vad jag minnas från skolboken så handlar inte riksbankens räntehöjningar om att egentligen höja räntan för bolånen. Det man egentligen syftar till är att höja räntan för lånen för företag så att de minskar investeringar och lönehöjningar.

Av PlogarN97

Yes spel som låg i framkant grafiskt har oftast åldrats dåligt. Det där ”wow”-skimret är borta så då ser man mer för vad spelet är. Sminket är borta.

Däremot spel som mario party 2, mario kart 64 och super smash är riktigt roliga spel än idag på förfester tycker jag Varvade även zelda oot och mario 64 för cirka 5 år sedan och tyckte det var roligt.

Av PlogarN97

Jag gissade iaf rätt på 1an och indirekt på 2an. Men blev felgissat på samsungen vs p10

Förvånad av samsungens dåliga bilder. Jag sitter själv på mobilen när jag ser detta men noterat att samsungen tycks ha ett större skärpedjup. Så har den bländat ned och kompenserat med högre ISO vilket bidragit till den upplevda sämre bildkvaliteten?

Detta då bakgrunden är skapare på samsungen. Eller kanske bara är AI-magi som gjort bakgrunden skarpare/längre skärpdjup?

Dold text
Av PlogarN97
Skrivet av Wiggin:

Lägg märke till hur molnen på bilden inte ärt lika högupplösta som månen. Det kallas för falsk marknadsföring. Ifall någon fotar månen med sin kamera så vill de ha sin egna bild av månen, inte en högupplöst bild från något bildarkiv inklistrat.

För att förtydliga...det som marknadsförs är ju inte hur fina månbilder du kan ta med kameran utan vilka bilder du ska förväntas kunna ta rent generellt under sådana ljusförhållanden.

Är ju inga moln på bilden som artikeln handlar om? Så vad snackar du om.

Av PlogarN97
Skrivet av Bozzeta:

Gameboy släpptes 1989.
Jag kan inte komma på en enda person som sa, jag väntar hellre på nästa Nintendo istället för att köpa SNES, trots att den bara var "ny" 4,5 år på marknaden i Sverige.
Man spelade spelen, var medlem i Nintendo Videospelklubben, läste klubbtidningen och magasinet.
Att det kom nya konsoler var kul och spännande, men knappast pga att någon klagade på spelen var för dåliga.

Gameboy släpptes väl för 34 år sen? Du skrev 25-30 år.

Låter som du har ett ganska nostalgiskt skimmer.

Men visst. Det är ibland lite extra långlivade konsoller exempelvis gameboy, playstation 2 och antagligen nintendo switch.

Men om någon särskilt generation skulle vara mindre benäget att uppgradera vet jag ej. Se exempelvis nintendo 64DD och expansionpack till densamme

Av PlogarN97
Skrivet av Bozzeta:

Det var bättre för 25-30 år sedan.
Då slapp man höra tjat när uppföljaren kommer, redan dagen efter en ny konsol släppts.

Skrivet av Bozzeta:

Nej, det är ingen uppföljare eftersom den inte kommer släppas. Det är rena fantasier.

Spelen på Gameboy och Dreamcast var det inget fel på och då behövde man inte heller läsa varje gång "när tror ni nästa släpps?".
Vill man hålla på att uppgradera gör man bättre i att skaffa en PC.

Är det verkligen så?

Gameboy colour - 1998
Gameboy Advance - 2001 (släpptes väl dessutom typ 3 varianter om denna)
Nintendo DS - 2005

—-

Sen så verkar nintendo 64 ha börjat omnämnas 2 år efter att super nintendo var släppt

Av PlogarN97
Skrivet av Cobritti:

Jobbade som undersköterska innan jag började studera till civilekonom och jag hade då 32000kr i grundlön plus OB på drygt 8000kr Så snittade ett brutto 40-45 tusen i månaden (blev ofta ett extrapass)!

Ingångslönen som civilekonom blir drygt 35 tusen!

Allt är ju inte pengar. Andra värden kan vara bättre arbetstider, mindre fysiskt slitsamt och kunna styra sina egna arbetsuppgifter. Därtill så är troligen löneutveckling bättre

Av PlogarN97

Trevligt

Av PlogarN97
Skrivet av FlytPojken:

Nej de har inget ansvar över att värdet har sjunkit.

Jag tänker väl mer att det är bankens intresse att kunderna ska stanna kvar och betala ränta. Därför är det en risk att låna ut till personer som ”maxlånar” och köper objekt som kanske är ”känsliga” för prisändringar.

Men jag är också naiv.

Ja exempelvis så är det väl inte helt ovanligt att banker nekar lån till köp i väldigt små föreningar?

https://www.ekonomifokus.se/bostad/bostadsrattsforening/kopa-...

Annars så är väl KALPens syfte att folk inte ska låna mer än vad de klarar. Men samtidigt svårt att beräknar hur sannolikt det är att en kund skiljer sig.

Av PlogarN97

Nu svär man säkert i kyrkan.

Men samtidigt väldigt fascinerad över att folk bryr sig så mycket om hur det ser ut inne i datorlådan.

Av PlogarN97
Skrivet av slipbit:

Du är ju en sån där typiskt en som inte behöver oroa dig alls.

Jasså? Varför det?

Av PlogarN97
Skrivet av dagas:

Det lät som en bra idé när banken föreslog det som en lösning för att slippa betala för att man bröt bindningstiden på lånet när man flyttade så de lade till ett nytt.

Får väl vara nöjd med de 0,20 i rabatt de gett hittils då. Skiljer sig bara 0,10 mot de 0,30 jag fick på lilla lånet.

De brukar vara på mig att jag kan få mer rabatt om jag köper till försäkring eller liknande. Brukar alltid tacka nej men kanske är värt det om man ska låsa i 8år beroende på hur mycket rabatt man för för det. Får se vad de säger imorgon.

Jag trodde man kunde dela upp lånen mellan olika banker men aldrig tänkt göra det ändå för räntan har varit så låg att det kändes onödigt att göra det för 0,05 mindre ränta.

Tanken var också att lilla lånet skulle betalas av så fort vi sparat ihop pengar och vi fick ner från 200k till 85k men så har våra utgifter ökat lavinartat från att ha bott i billig lägenhet med el värme och vatten ingående till hus med dubbelt så höga boendekostnader och det är innan inflationen som ökat utgifterna ännu mer. Så jag tänkte vi kommer inte kunna spara ihop till att betala av den närmaste åren ändå.

Löser sig nog för dig ändå eftersom det är ett relativt lågt lån. Blir inte många tior i skillnad per månad.

Men du bör vara medveten om att oavsett vad banken väljer att kalla sina säljare, ex ”rådgivare”, så är det inte så mycket annat än just säljare likt de du hittar på mobilavdelningen på Elgiganten. De kanske inte kommer grundlura dig totalt men de kommer inte heller erbjuda dig det mest fördelaktiga alternativet för dig by default utan snarare det som är fördelaktigt för dom själva.

Av PlogarN97
Skrivet av dagas:

Tog 8 år för det var lägsta kostnaden. Brukar alltid binda om på lägsta vilket innan varit 3 eller 1 år men nu var 8 lägst. Dessutom känns det tryckt i oroliga tiden och frun var väldigt på mig att låsa då hon har extremt problem med ångest.

Att det kunde påverka förhandlingsmöjligheten på större lånet tänkte jag faktiskt inte på fören när jag märkte att det var lägre rabatt nu mot lilla lånet.

Båda är för bostaden.

Iprincip det enda du har i en förhandling om räntan är att du kan hota om att lägga lånet hos en annan bank.

Om du däremot har låst endel av lånet på 8 år och du ska förhandla en annan del så har du iprincip tappat din förhandlingsmöjlighet. Så du kan nog bara förvänta dig att det stora lånet blir utan rabatt.

Annars får du lösa ut det lilla lånet och byta bank. Vilket kan bli dyrt.

Du kan i praktiken inte ha en del av lånet hos en bank och en del hos en annan. Så du har låst dig hos banken helt enkelt

Av PlogarN97
Skrivet av dagas:

Jag har idag lån på 1.79% som går ut i april. Har Nordea.

Band ett lägre lån på 8 år i januari. 3.99 efter rabatt. Nu har de ökat räntan med 0.10 och minskat rabatten med 0.1 så de vill ha 4.19 nu vilket passerat en smärtgräns känner jag så funderar på rörligt istället. Men ska prata med dem imorgon och se om jag kan få lite mer rabatt än de 0.20 som automatiska systemet ger. Rabatten på rörligt är 0.35 vilket blir 4.79 men då kan det sänkas mer. Eller öka men så mycket mer verkar de inte kunna öka längre men man vet inte då inflationen inte ger sig.

Lilla lånet som bands om i januari är på 85k och stora som ska bindas om nu är på 415k. Huset köpte vi för ett och ett halvt år sedan för 1.2m. Så vi ligger under 50% och borde inte behöva amortera men amorterar ändå 500kr på lilla och 850kr på stora lånet.

Har inga andra privatlån men har 200k på CSN.

Vi tjänar ca 25k var innan skatt och har 2 små barn.

När jag brukar förhandla med dem brukar jag knappt få rabatt. De tycker vi tjänar dåligt mm.

vad har ni för tips på hur jag ska pressa ner räntan mer under 4% på 8 år som andra lånet?

Kollar lite på andra banker men dels krångligt att ha två olika lån på olika banker och de andra verkar inte ha direkt bättre räntor ändå. De flesta banker brukar tycka vi tjänar för lite för att ens låna alls så därför har jag alltid haft Nordea. De var de enda som jag fick låna av när vi bara hade en inkomst på 2 personer eller när jag bara hade CSN lån vid min första lägenhet.

Att det är två olika lån beror på att när vi sålde första lägenheten så lånade vi 200k till som blev separat då första lånet var bundet. Sedan betalade vi av 100k efter vi sålde andra lägenheten då huset kostade mindre.

Kan nämnas att sparkontot är på ca 70k. Brukar vara lite mer men sjunkit en del under för föräldraledighet.

Fonder och annat är inget som kommer säljas då det är tänkt för barnen och pension men det är ändå inte så mycket pengar vi pratar om där ännu. Mindre än sparkontot iaf.

Hur har du resonerar fram att det var en god idé att låsa ett litet lån på 85k på 8 år? Nu är du ju mer eller mindre fast och lär få sämsta möjliga räntan på det ”stora” lånet.

Jag antar att båda lånen är för bostaden?