Inlägg

Inlägg som PlogarN97 har skrivit i forumet
Av PlogarN97
Skrivet av RoleX:

Jag ser två dilemman som drabbat mig många gånger iaf

1. Många sitter på "bra att ha grejor" och "ifallatt saker"
2. När man väl uppgraderat, vad gör man med den gamla prylen? som i många fall inte är värd många kronor? ibland inte lönt att sälja eller inte ens värt min egen energi att hålla på sälja den. Att kasta dessa saker känns ju inte heller bra.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vilket har lett till att jag hade mycket gammal dritt.
Ofta har jag bytt ut saker som är bättre än vad vissa budgetköpare köper nytt. Det känns helt fel att slänga dessa. Att sälja dem begagnat så uppstår en massa problem som.

  • Datasäkerhet, är det riskfritt att sälja?

  • Det tar tid att sälja, dels bara lägga ut annonsen, men allt det andra.

  • Support. Om något krånglar. Jag kostar runt 1500kr/h på jobbet, det går att diskutera vad jag kostar privat. Men glöm att jag lägger ner mängder med timmar gratis på att hjälpa felsöka en pryl som jag sålde för 500kr och den fungerade när jag lämnade den. Då slänger jag hellre prylen direkt.

Ett bra alternativ är då att skänka

Av PlogarN97

Bor man i stockholm så är det billigare att slänga/sälja än att det ska ta upp kvadratmetrar för 100 000 kr 😅

Av PlogarN97
Skrivet av Neon:

Vi har blivit bättre på att återvinna och hantera avfall men det är fortfarande i allra högsta grad ett slit och släng samhälle vi lever i. Allt för ofta finner jag mig i en situation där en mjukvaruuppdatering och\eller mindre komponent byte hade räckt långt. Men Företag lever på slit och släng mentaliteten och det finns inga hårda regler som styr dem. Först nu har man börjat prata om krav på reparationsbara telefoner, hur många telefoner har inte redan hamnat på tippen?

Vet inte hur många gånger jag tvingats updatera min 20 000 kr förstärkare bara för att det ex kommit ny bildteknik. Förr kunde en förstärkare leva i evigheter. Ja, absolut man har alla möjliga anledningar till varför man bygger(in sig) som man gör och det finns inga regler att följa som väger nytta mot miljökostnad. I de allra flesta fall handlar det naturligt vis om ren ekonomi.

Som tur är kan man fortfarande byta ut sitt grafikkort i datorn vartannat år utan att behöva slänga resten på tippen.

Yes, jag står bakom utveckling men i de allra flesta fall hade man kunnat komma runt och istället ta betalt för moduler eller mjukvara på en nivå som fortfarande går runt.

Det finns 2 vägar framåt, antingen blir man så duktig på produktion och återvinning att mer eller mindre allt går att återvinna eller så måste företagen styras hårdare. Jag kommer med största sannolikhet inte se något sådant under min tid.

Samtidigt är det ju sällan man vinner särskilt mycket från att byta från hdmi 2.0 till hdmi 2.1 imo. Så steg 3. Var lite kall och köp inte så fort någon liten uppdatering har kommit

Av PlogarN97
Skrivet av DasIch:

Nishat att hålla på med stora filer, som video och bild? Redigera video via molnlagring låter... inte så kul.

Jag tror nog de flesta redigerar sina videos och bilder direkt på telefonen

Tror nog andelen som gör det på datorn är ganska lite och nischat. Sannolikt under 10% av alla datoranvändare

Av PlogarN97
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vem som är lagger beror på vad man gör.
Jag själv har helt övergivet all form av pappersböcker nu, det är framtiden. Men att jag kan göra det och studenter har svårt, beror på att vi jobbar med helt olika saker.

När det gäller Macmini som en dator som man inte jobbar lokalt med, så visst är den fin för det. Men den är på tok för dyr för de flesta för ändamålet.
Jag själv äger en Arm Tizen skärm som man kan arbeta remote med, en kommande iMac arm hade varit så mycket bättre. Om man bortser från att min skärm kostade 3000kr och iMacen troligen över 30 000kr.

Jo. Analoga anteckningsböcker begravde jag själv cirka 2003. Förstår dock att inte alla gjorde det och finns säkert någon som var tidigare än mig.

Men i vilket fall så är det nog färre och färre som nyttjar analoga anteckningsböcker idag i sverige.

Av PlogarN97
Skrivet av DasIch:

Tror inte det blir billigare att satsa på 10Gbit LAN och en server med snabb SSD-lagring.

De flesta har en begränsad mängd lokalt och resten i molnet.

Pratar vi hemmaserver och dylikt så kommer vi åter in på användarbetende från 00talet och nischanvändare

Av PlogarN97
Skrivet av Gurrrra:

Klart det duger fint med 256gb för många, men det tar fortfarande inte ifrån det att det är jävligt snålt med utrymme med tanke på vad ingångspriset är på Apples prylar. Att det sen kostar FEMTUSEN kronor extra för att öka från 256gb till 1tb låter som ett riktigt dåligt skämt.

Lagger? Varför ska jag lagra grejer på molnet o istället för lokalt? Det är betydligt snabbare o enklare att lagra stuff lokalt än att krångla med nåt moln, speciellt om man som jag håller på med grafik där Blender-filer kan ta några hundra mb eller photoshop-filer på uppåt 10 gig.

Ja är man lagger och/eller nichad så blir det oftast dyrare.

Tänker på folk som vägrar ha internetbank och får gå till banken för sina ärenden. Både dyrt och otillgängligt. På samma sätt blir det med teknik vid allt för mkt bakåtsträvande.

Tror säkert bortåt 80-90% har inte behov av mer än 128 gb lokalt

Av PlogarN97
Skrivet av Gurrrra:

Det är väl upp till var o en hur dom lagrar saker, så att leverera datorer med så lite lagring för det priset 2023 känns förbannat snålt. Själv så lagrar jag iaf inte mycket alls på nån annans server nånstans långt bort så skulle aldrig klara mig med fjuttiga 256gb.

Jao. Är väl ”tyvärr” som det brukar vara när man är lagger och inte följer samtiden någorlunda. Då brukar man få betala en slant extra. Tråkigt men samtidigt så det brukar vara.

Av PlogarN97
Skrivet av snajk:

Men Ipad har ju typ det formatet och det måste ju vara det bästa för Apple är ju frälsarna!?!

Skrivet av Enviro:

Haha, det är ju dumt där också. Bra för läsning, men värdo för allt annat.

Skillnaden är väl främst att ipaden dels är tillräckligt stor för att bilden ändå ska bli tillräckligt stor för film och dels så är det mindre kritiskt med yteffektivitet på en bärbar enhet som man alltid typ har hemma eller i en väska.

Av PlogarN97
Skrivet av mkk:

Ingen större skillnad för vanliga hem/kontorsanvändare till 2043. Pågående trender fortsätter som att allt blir mer trådlöst och att datorerna blir mindre, men det fortsätter vara riktiga datorer med dagens fysiska input-verktyg. Tyvärr dominerar väl Microsoft fortfarande om de inte gör bort sig helt(tänk Windows 8/Surface i kvadrat) , men sannolikt ändå till en mindre grad än idag.

Längre bort hoppas jag att något kommer som vi knappt kan tänka oss idag. Går det att applicera på en då senil gubbe så hakar jag på.

Knappast. För vanliga hemanvändare så har i stor utsträckning smartphonen ersatt den traditionella hemmadatorn. Det mesta lagras på molnet.

Så det är touch och riktigt små enheter som har ersatt stora schabrak till datorer.

Så tror nog att om 5-10 år så har det för hemmaanvändandet blivit smartphones som är huvudenheten för de flesta människor.

Särskilt om vi tittar utanför sverige och europa. Där har många gått direkt till smartphone utan att passera användandet av en gammal x86a

Av PlogarN97
Skrivet av DasIch:

Problemet då är att skärmen blir tung. Blir som en Ipad Pro med tangentbord, och det är inte alls en lika trevlig upplevelse som en MPB.

Det som tar mest plats och antagligen också även väger mest i en ipad är ju batterierna.

Så om man ska ha denna hybridlösning så kanske man är villig att ha ett mindre batteri i skärmen och ett större i tangentbordet. På så vis så blir det mer balanserat och skärmen blir inte särskilt tung.

Nackdelen skulle då kunna vara att batteritiden skulle vara endast 5 timmar jämfört med dagens 10-15 timmar. Men kanske endå en värd kompormiss när man kör den odockad.

Däremot i dockat läge så kan det ju åter ha upp mot 20 timmar om det finns ett batteri i tangebordet. Tänk lite som med airpods pro.

Så hade iaf jag designat det

Av PlogarN97

Skulle hellre satsa på blekinge tekniska högskola i den regionen.

Av PlogarN97

Hmmm, jag vet inte... Apple brukar ju göra det "bra" när de implementerar. Men idag så använder jag aldrig touchfunktionen på min surface laptop. Jobbigt att sträcka sig mot skärmen när tangentbordet är iväg, smidigare med mus/touchplatta osv...

Av PlogarN97
Skrivet av Hal0:

Precis, har förklarat detta för ett flertalet personer i mitt umgänge att det är totalt skitsamma att köra tvättmaskinen på natten om dom har rörliga avtal, många som verkar tro att rörligt = timavtal.

Dock bättre för samhället om folk kan skifta strömförbrukande aktiviteter till natten oavsett vilket elavtal dom har. Och om tillräckligt många gör det så sänker det kostnaden även för de med rörliga icketim-priser.

Av PlogarN97

Den största skillnaden är nog att du slipper sladden. Men om sladden inte är ett problem så skulle jag anse att skillnaden knappt är nämnvärd

Jag bytte nyligen från mx518 till någon g superlight bla bla etc som var nedsatt från 1200 till 500. Så är väl främst det som jag märkte. Samt lite mer plastig känsla. Men men

Bytet var för min mx518 hade blivit gammal och äcklig och rengörning knappt gjorde skillnad.

Av PlogarN97
Skrivet av Enviro:

Nog ingen kritik mot er utan det verkar väl mest som det var meh som presenterades. Men men. Kan väl inte vara wow och distruption varje år.

Vet inte annars vad som skulle varit wow detta år? En bärbar med passiv 3D? Något som kom till massorna för 13 år sedan med nintendos 3ds. Därtill är väl 3D ganska ohett just nu med undantag för VR (som också är på avkylning nu).

Av PlogarN97

Den bästa lösningen som jag testat är att använda airpods pro med iphone och ringa genom messenger/whatsapp/discord och ha igång röstisolering. Då kan jag prata i tunnelbanan eller utomhus utan några som helst problem.

Av PlogarN97

Känns som denna typ av produkt efterfrågas lite då och då på forumet. Så känns ju betydligt mer relevant än razers andra plojprojekt.

Dvs folk som av olika anledningar inte vill ha hörlurar men ändå inte vill ha riktiga högtalare (då det stör sambo/barn/granne)

Av PlogarN97
Skrivet av KRUSSIDULL:

Lägger in mitt bonus jobb kanske är intressant för någon som funderar på att bli brandman?

Yrke: Deltid räddningstjänsten (Beredskap 168 timmar vart 4:e vecka)
Lön: 29,10kr/timmen i beredskapsersättning, Vid larm är det 318,30kr första timmen, 247,59kr följande timmar.
Minimum 5 433kr för 168 timmar men sedan varierar det stor beroende på antal larm/övningar och övriga ersättningar lönen brukar ligga på 7 000-9 000kr i snitt för min del.
Plats: Kronobergs län
Ålder 31
Övrigt: Fri läkarundersökning varje år

Kanske dum fråga men:
Är du hemma eller på stationen när du är i beredskap? Och innebär det isåfall dygnet runt på stationen?

Av PlogarN97

Bra för ryggen? Köp den billigaste stolen du kan hitta så du tvingas att ställa dig upp och röra dig då och då. Komplettera med ett årskort på gymmet 2-4 år för pengarna du sparade på stolen.