Inlägg

Inlägg som Dalton Sleeper har skrivit i forumet
Av Dalton Sleeper

Verkar vara 19:30?

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Swedishchef_90:

På min ax92u så finns en flik som heter ipv6

Yes, jag har hittat inställningarna, dock är det inte endast en av eller på.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Hansar:

...
Allt saxat från Asus själva

Yes, jag har läst det där men det gör saken inte klarare i mina ögon.
Så det jag bör göra är att kontakta Ownit och fråga, eller kan jag se vilken typ jag har?

Av Dalton Sleeper

IPv6 i Asus GT-AX11000?

Hallå,

Tänkte höra vad som behöver göras för att aktivera IPv6 i Asus AX11000 routern?
Vi har fiber indraget i villan sedan förra året, IP-Only/GlobalConnect står för nätet, ISP är Ownit.

Det finns inställningar som Native, Passthrough, Static, Flet's samt flera tunnels.
Jag gissar på Passthrough men är osäker på skillnader mellan ex Native.

(jag har inte statisk IP, har i vilket fallt inte valt det som tillägg)

Några tips?

/DS

Av Dalton Sleeper

Google TV kör jag till det som behöver lite högre kvalite, 4k, hdr, 5.1. Verkar inte få full kvalite på dator, padda, telefon.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Pirum:

Mitt numera (tydligen) rätt gamla RX580 kom med 8GB; det köptes begagnat så var väl snarare slumpen att jag ramlade över ett 8GB-kort istället för 4GB - innan hade jag 2GB och klarade mig med det efter mina behov.

Jag antar de gamla konsolerna var orsaken till att minnesmängden inte ökade drastiskt. 8GB kom redan 2014 (AMD) och var fortfarande vanligt 2016 när GTX 1080 kom. Att köra 8GB nästan 10 år senare, det är rätt kasst.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av rotkiv42:

Kan tycka den intressant att se stor skillnad på grafiken det är med inställningar som drar 8GB vs mer 8GB.

Att utvecklarna fläskar på med texturer - i och med att konsolerna har minnet för det - är ju inte så förvånade. Men om den grafiska skillnaden är lite är det inte värt att uppgradera från 8GB bara för ultra settings kräver det.

(I teorin skulle ju utvecklarna lätt kunna lägga in 8k textures för ultra settings: som tankar alla grafikkort som har mindre än 24GB - men betyder ju inte allt under 24GB är utdaterat)

Allt beror ju på hur länge just du har tänkt att använda kortet, tänker du ha det i två år, eller fem? Har du tänkt sälja det eller stoppa det i en gammal maskin efteråt? Att betala 5000-10000 kr utan att kunna köra det man tänkt inom kort, eller att inte få något i andrahandsvärde, är ju inte så kul.

Så att kolla vilken minnesbuss det är, samt hur mycket minne, kan faktiskt förlänga livet på kortet ganska rejält. Texturer bör användas smart och därav aldrig ha högre upplösning än skärmarean objektet tar upp. Tänk på att texturer halverar dimensionerna på båda axlar när kvaliten sänks, även om det kan vara valbart för vilka objekt, så får du 1/4 så många pixlar på objekten som väl svitchar. 8k är ju inte jätteofta man kan nyttja, kanske om spelet zoomar in i näsborrarna eller om man står med ögonen mot en tegelvägg (dock borde tegelväggen vara tilad).

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Pauls711:

Vad ger det mig för möjlighet på mitt 1080Ti om jag skulle byta till ex 3090Ti, jag har inte dessa kärnor som finns på ett sådant kort och som Ozzed skrev är det värt 3-7%.
Mvh Paul

Det går åt pipsvängen!

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Trihxeem:

Håller inte med, klarar man inte en högre ränta så bor man fel. Hur har dessa personer fått sina lån?
Blir man sjuk längre perioder så får man flytta när man har inte råd med sitt boende.
"Ska folk släppa sida barndomshem direkt dom ser en fluktation i räntorna?"
Nej inte direkt men om det håller i sig något år så får de ju inse att de inte kan bo kvar.
Det är ingen rättighet att bo en bostad som finansieras av lån som man inte har råd med.

Direktverkande el för uppvärmning är helt galet! Att en villa drar 10 gånger mer än en lägenhet är orimligt. Därför elpriserna ser ut som de gör ju när eluppvärmning använder så kopiöst mycket.
"Ja, men vi kan inte ha fjärrvärme här" Nähä, men så elda med olja då eller flytta.

Skulle vi ha en ränta på 20-50% en länge tid så är bostäder det minsta av problemen eftersom hela ekonomin skulle falla ihop så det ser jag som hyfsat osannolikt scenario. Då kan vi ju lika gärna leka med scenariot 500% som Bengt-Dennis försökte

Sikta på 10%, osannolikt att det blir så - blir det inte så så får man pengar över som ju då rimligen kan användas för amortering om man inte kan investera det bättre (eller stödköpa en TV från Komplett? )

Lån löper ju över typ 40-50 år, så hur de har fått sina lån spelar kanske inte så stor roll i det hela.

Jag håller med om att det inte är en rättighet att bo i en belånad bostad, man bör definitivt inte låna större summor och den regeln håller jag själv. Dock är även små lån dyra, exempelvis 600 000 kr med amortering på 500 ligger totalt på ca 3000 kr i månaden idag, det är enorm skillnad från när det tecknades, vill inte äns veta vad det kostar för de som köper/bygger hus för 4+ miljoner.

Att sälja när man ser att det går åt pipan kan också vara för sent, det är inte säkert du får värdet ur ditt hus så att det täcker lånet. Du flyttar till en liten skiten lägenhet som fortfarande kostar 6-7 000 i månaden, med skulder, samt utan någon livsglädje för er eller era barn över huvudtaget.

Du verkar ta det väldigt lätt att flytta, jag önskar dig att när du och din familj slår sig ned någonstans att ni aldrig behöver tänka tanken. Kanske kommer du att ändra uppfattning när du blir äldre, kanske inte. Kanske är du en stadsbo nu, kanske inte.

Men jag håller med att stora lån är en dålig ide och man får räkna med att de kommer att skita sig någon dag, svenskar verkar låna till allt nuförtin', tyvärr.

Här skall vi installera bergvärme samt solpaneler inom kort, men det kostar ju en del det också. För många är detta omöjligt i dessa tider.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Trihxeem:

Fast då har ju folk lånat för mycket - inte jättemycket sympati för dem.
När jag köpte lägenhet så körde banken en kalkyl som räknade med 7% ränta och en belåningsgrad på 85% och då skulle det finnas pengar över att leva på (kommer inte ihåg vad de definerade, 10-15k?)

För vissa är det ju lätt att vräka ur sig sånt; men tänker man efter lite så kan det finnas många anledningar att ekonomin går dåligt. Även om du har räknat med 7% ränta, så finns det andra saker som kan påverka, alla har inte likadana liv eller omståndigheter som dig.

Folk kan bli sjuka, vuxna som barn, även om vård kan vara billigt i detta land så är inte medicin det. Samt att man kanske inte kan utföra sitt jobb på heltid eller bli sjukskriven. Haverier (hus/bil) kan förekomma som innebär stora kostnader, oförutsedda renoveringar. Alla i familjen kanske inte har kvar samma jobb (blir varslade) och därav får in mindre varje år, man kanske inte hittar ett nytt jobb direkt, samt att det kanske är längre till jobbet som tar både mer tid och pengar.

Hur mycket marginal ska man ha?
Ska man undvika att flytta till en villa med sin familj och barn för att man teoretiskt inte har råd med 10-20% ränta?
Hur ska man se driftkostnaderna då elen svajjat mellan 50 öre - 7 kr på ett år?

Om nu räntan skulle gå upp i 25-50%, har folk fortfarande lånat för mycket?

Ska folk släppa sida barndomshem direkt dom ser en fluktation i räntorna?
Eller ska man försöka hålla kvar och se om det ger sig?

Hur påverkar detta äldre folk, pensionärer?

Av Dalton Sleeper

HUR?!?!?!

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Kibev:

Fortfarande kass prestanda på samsung 980 nvme 1tb. Har försökt avinstallera uppdateringar gör ingen skillnad då jag inte kan avinstallera till april när uppdateringen som förstörde släpptes?
Hade innan den 3500MB/s read och write.
<Uppladdad bildlänk>

Jag har också två 980 och de ligger båda på (näst intill samma siffror):

Av Dalton Sleeper

Jag vet inte om detta intrång är bra eller dåligt, det finns väll risk för att Tesla kommer att skapa ett "Always online" system som sitter och pingar deras servrar varje dag och kontrollerar om funktionen skall vara tillgängliga eller inte. Sedan ser man ju hur resten av teslaägarna tappar stolsvärmen uppe i kalla norrland när det är molnigt (ungefär som när man vart utsparkad ur Assassin's Creed varje kvart).

Av Dalton Sleeper
Skrivet av HickeHiskelig:

gsx s750 2019 skulle kosta mig 1300/mån på och avställning. året runt 1000/mån, jag är skriven på en villa i gävleborg, i en by med 4000 invånare. sånna premier har jag ingen lust att betala alltså, det får nog bli ninja 650 som första hoj, verkar typ bara vara den som har rimlig försäkringskostnad, och dess syskon såklart. mt-07 är ganska rimlig försäkring men den är så ful

Trisst, jag bor i en av storstäderna och ger ca 6000 kr om året för en 2018, Svedea + SMC rabatt. Det har blivit lite billigare sedan jag skaffade eländet, men inte speciellt mycket (närmar mig 40). Dock är bilförsäkringen ett riktigt röveri häromkring (1000 kr+/mån), även fast man har garage

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Nozomi:

Se där! Efter ca 250 spel inhandlade genom åren så dök tanken upp nu. Frågan är om man inte tänkt på det tidigare, eller om man börjar bli gammal och senil.

Av Dalton Sleeper

Är det sant?
De kanske har ändrat något annat, fonten eller färgen, något är det som inte stämmer?

Hittade denna länk men det kanske aldrig hände något:
https://www.sweclockers.com/nyhet/31715-svenska-kronan-kommer...

Av Dalton Sleeper

Någon annan som ser Euro ist. för SEK i Steam?

Hallå,

Försökte precis få tag på Steam support där man kan skapa en egen ticket, det är dock inte lätt då dom automatiskt leder in en på inställningar. I vilket fall, min Steamklient samt Steambutiken i Webbläsaren Edge visar allt i Euro nuförtin. Sverige är specat i kontoinställningarna.

Någon annan som har valutan Euro ist för SEK i Steam?

/DS

Av Dalton Sleeper
Skrivet av anon132576:

Spoltjut = ivärldsproblem, trots allt. Om jag fixade att sitta med två skriande grafikkort och skriande CPU också i över 5 1/2 år så fixar du det också.

Du vet att oljud har använts som tortyr i århundraden?
Du kanske inte hör dessa frekvenser, eller så filtrerar din hjärna bort dom, alternativt dina hörlurar?
Det är värre för dom som hör oljudet 24/7, lika högt och ihärdigt hela tiden.
Och som sagt, alla i hemmet kanske inte uppskattar oljuden.

Andrahandsvärdet lär också sjunka en hel del.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av lasseedsvik:

Jepp..... men känner du till om vissa märken är bättre än andra. Kanske om man bortser från spoltjut.... Typ blåsljud eller vad man ska säga I det fallet så räcker inte garantin till I och med att det är en subjektiv bedömning

Som ljudkänslig så kan jag nog säga att de flesta märken lider av samma elände. Just fläktar är lite olika beroende på vilka modeller det är, även inom samma märke. Ibland fuskar tillverkare en del och det är nått som skallrar, vibrerar, eller kyler dåligt. Detta gäller även Asus 20k-kort.

Spoltjut har funnits på alla 3090 samt 4090 jag har testat, detta i flera olika datorer, samt olika nätagg. Jag har nog returnerat 4 st 3090 samt 3 st 4090 pga rejält spoltjut. Sitter med ett 3090 med vattenblock, det är inte tyst alls vilket har resulterat i att jag sällan spelar något, så sedan kortet släpptes så ahr det endast renderat webbsidor.

Nätagg likaså, dåliga fläktar, brummande, spoltjut vid idle eller load händer, men långt ifrån lika vanligt som grafikkort.

Köpte en PS5 till brorsan på releasdagen, det fungerade bra. Sedan skulle jag köpa till mig själv, 4 st åkte tillbaka på grund av oljud, då i form av spoltjut, dånande och vibrerande fläktar. Jag gav upp i många månader, men med släppet av God of War 2 så chansade jag igen, fick en perfekt maskin som går riktigt tyst. XBox Series X är dock tystast.

Enligt mig har det blivit värre, kanske för att allt drar så jädrans mycket ström.

Folk fattar inte riktigt när man säger att något tjuter elelr brummar, i mina öron är det så galet högt, hörs ett till två rum bort. Det kanske inte låter som en skördetröska, men inte långt ifrån.

Av Dalton Sleeper

Lämna tillbaka eländet om du får oljud, enligt egen erfarenhet blir man inte speciellt nöjd med det man köpt i längden och det kan tillåmed få mig att inte vilja göra det jag vill. Tänk också på andra i din närhet, sambo, husdjur osv. Fläktar som låter högt är en sak, men allt annat oljud som skapas så som humm, vibrationer, tjut, rattlande, det är rent av dålig kvalite.