Inlägg

Inlägg som kettu92 har skrivit i forumet
Av kettu92
Skrivet av Blomman90:

Du verkar vara en nätkrigare och tänker inte praktiskt eller har någon pratisk erfarenhet inom detta. Säger inte att jag är någon expert, men tror inte heller jag är helt ute och cycklar.

Skulle du få ersättning ifall någon stötdämppare, bromsar, hjullager, bussning blir slut efter ett halvt år. Knappast, samma gäller troligtvis kopplingen.

Men om vi tänker vad köparen har för alternativ.
- bilfirman har sagt att dom inte betalar något, men har erbjudit att byta för under 7k. Vilket jag skulle gå på.
-ARNs beslut kommer inte att ändra bilfirmans åsikt.

Så köparen kan nu ändast ta bilfirman till rätten, med en STOOOOR chansning att han blir skyldig att betala allt rättegångs kostnader. Så nu har han skulder på flera 100k.

Men har han lyckan och vinner tvisten, så sparar han ~3.5k.
För han kommer ändå att betala en del för reparationer, för vanlitvist brukar bilfirmor ersätta endast 50% av reparations kostnader. Får man en bättre deal har man tur.

Så vad är smartaste alternativet för köparen?
-Gå med på bilfirmans förslag och byta där för under 7k? Få det över stökat och slippa stress.

-Eller gå till rätten, där han kan bli skuldsatt på flera 100k. För att spara 50% av reparations kostnaderna.

Jag har sagt mitt, hoppas trådskaparen gör ett klokt beslut.
Tråkigt att sånt här händer.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92
Skrivet av Blomman90:

Ditt inlägg innehåller flera felaktigheter. Som nyss nämndes så har alltså köparen påtalad felet inom 6 månader. Om säljaren inte agerar på det så är det absolut inget som kan lasta köparen!

Eftersom detta påvisades inom 6 månader så är det alltså upp till säljaren att bevisa att varan var i gott skick vid överlämnandet och att något eventuellt fel beror på säljarens felaktiga hantering.

Det är inte alltid svart på vitt.

kopplingen är ju en slitdel, vilket alla vet.
Att bilen körts ett halv år utan problem, måste man kolla två gånger för en utvärdering.

Det som förbryllar mig är att han körde sommar och höst månaderna och märkte inte av det.
Då hastigheten är högre, man använder motorn hårdare och gasar mera. Kopplingen går varmare i varmt väder.
Men ändå tog det till vintern fören den började slira.

Min gissning är kopplingen var i ok skick vid köp, men har börjat slira av felanvändning eller något gått sönder på en senare skede.

Vilket får mig att tro att han inte kommer att få någon ersättning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92
Skrivet av giplet:

Om du läser tråden så har felet påtalats inom sex månader. Att det nu gått åtta månader är inte relevant.

Inom sex månader är det inte upp till köparen att bevisa att han gjort rätt, det är upp till säljaren att bevisa att köparen gjort fel.

Sen skulle han ha behövt informera säljaren inom skälig tid efter upptäckandet, 1-2 veckor. Inte 2 månader.

Tror fortfarande att han kommer att stå för alla kostnaderna.
Livet kan vara surt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92
Skrivet av fluthardt:

@Meckoman:

Bra tips!
Det ser ut som att säljarens verkstad och en verkstad av samma filial använder sig utav samma produkt (koppling) där säljaren har fått ett avdrag om cirka 300:- för koppling och cirka 530:- för arbetskostnad så det verkar reko. Sen har dock verkstaden av samma filial lite fler merkostnader och annat.

Ska fundera på vilken verkstad jag väljer. Har som sagt fyra alternativ nu, främst priset på ersättningsdelar som gör skillnad.

KIA Originalverkstad: 12222:-
Mekonomen: 8526:-
Verkstad fristrående: 7853:-
Säljarens verkstad: 6726:-

Det verkar som att diskussionen egentligen börjar komma mot sitt slut. Säljaren har avsagt sig kravet om avhjälpning och hävning, tyvärr har personen med reklamationsansvar varit ytterst otrevlig och icke tillmötesgående. Så nu återstår för mig att välja var jag ska byta kopplingen och sen i slutändan hoppas att det inte framkommer några flera större fel än vad som varit nu.

Tack för ert engagemang!
Om ni har några flera tankar så kör på. Jag tycker att detta varit en givande och bra diskussion. Det verkar finnas olika åsikter och att det blir intressant vad utfallet blir kring detta ärende.

Jag skulle ta säljarens deal och byta koppling där, billigaste alternativ av vad du fått. Tycker säljaren ändå är givmild då han erbjuder att hjälpa detta 8 månader efter bilköp. 6 månader är ju oblegatoriskt.

Hur kan du bevisa att det inte är du som slirat sönder kopplingen, att säga du kör lungt är ingen bevis. Pröv se det från försäljarens sida, han vet inte din körstil eller hur du hanterat bilen och tror du är endast ut efter en gratis kopplings byte.

Tror också ifall du går till rätten så går säljaren ut som vinnare, just för att du inte har bevis att den slirade före köp eller att du inte orsakat det. Då blir det en dyr affär.

En kollega har kört med dålig koppling flera månader utan problem, men dagen kommer då de slutat och ta helt. Då blir du strandsatt och utan bil då du kanse behöver den som mest.

Edit: att reklamationsansvar var otrevlig kan bero på att du kom med orealistiska förslag.

Juridisk sett så har bilförsäljare rätt att reparera bilen före en hävning får göras om kostnaden inte är alltför höga, detta med att köparen står för en del av kostnaden och det sker inom skälig tid efter köpet.

Min golf hade reparations kostnader för över 1000€ månader efter köpet, men jag fick inte häva för att det är möjligt att reparera bilen.

Jag erbjöd ifall jag fick byta bil, och ta kostnaderna i beaktande. Men dom värderade bilen till hälften än vad jag betalade för den.
Surt? ja, men juridiskt rätt från bilfirman.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92
Skrivet av anon12433:

1299kr för ett sådant kit kändes överkomligt med dagens ökande minnespriser

http://i.imgur.com/spX6ITG.jpg

Fyndade nytt g.skill 3000mhz 4x4gb kit ett år sen för 85€. Nu är samma kit nästan 200€ i finland. Otroligt!

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

kanse en viss del i de mest cpu intensiva spel. Kör du i 1080p kommer det att märkas lite mer, men kanse endast på en fps räknare. För du kommer ändå ha så pass hög fps så det är inget du märker av själv.

Kör åpå med en gtx 1080 du blir utan tvekan nöjd.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

Det är bara å bita i det sura äpplet, få bilen fixat och gå vidare. En bil är en slitvara och kan gå sönder när som helst. Var glad att det är endast kopplingen gick, dyr att byta men skulle kunnat vara motorn, eller växellådan.

För 3 år sen köpte jag en 06 golf för 13.000€, gott "endast" 130.000km. Den hade "dold" fel som man inte märkte med kall motor, typ dubbelmassa svänghjul var slut, frihjul på generatorn. Abs lamppan började lysa då abs kransen rostat sönder och börja svarva givaren, ena dörrlåset slutade funka. Och detta var inom några månader efter bilköpet.

1 år sedan köpte jag en skrot bil till flickvännen att köra med, efter nån vecka så började den koka då vattenpumpen gett upp. Fast förra ägaren sade att kamrem å sånt var bytt.

Bara att fixa och köra vidare, vissa bilar lyckas hålla bättre än andra. Det är på tur/otur om man får en dålig exemplar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

Det är ju ändå frostbite engine, förväntar nog hög fps och bra grafik. Man ser ju hur Bf1 och battlefront är.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

Släng AIO skiten och köp en dunder luftkylare

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92
Skrivet av candybag:

Är det verkligen värt SLI? Jag har fått för mig att dagens motorer lirar dåligt på tandemkort

Inte enligt mig.

Har kört sli de senaste 2 åren. Nån månad sedan böt jag från 1070 sli till ett 1080, fast fps i vissa spel blev lägre, så flöt spelen på bättre.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

Synd så var inte palit jetstream med. klart den bästa kylaren jag ägt

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

kollade streams av spelet, helt okej. Ett barns spel i mina ögon. dock uthålligheten för vapnen var bara skratt retande.. Och nintendo switch är överprisad.. Men jag är ingen nintendo fantast..

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

Kan inte hålla med de som säger att moderna dyrare TN skärmar har skit färg. Isåfall så är skärmen i defualt setting och ej kalibrerad.

Färg skiftandet är ju iriterande, men ips har ju glowen som nackdel.

http://i.imgur.com/mOq1YB0.jpg

Här är en koreansk ips och min nuvarande TN panel, efter att jag ställt in tn panelen var det svårt att se skillnad. Tittade man noga så var svärtan, röda/orange färger lite bättre på ips, dock inget man märker i daglig användning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

Pröva spela utan vsync eller nåt spel där du tydligt får screen tearing. Stör du dig mycket på det? Då är gsync värt.

Personligen skulle jag inte kunna vara utan gsync mera. Spel upplevelsen försämrades med allt screen tearing.
I dags läget har jag max fps gränsen på 142 i alla spel, för jag ser med det samma när fps överstiger gsync området (screen tearing). Vilket är 144fps på min skärm.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92
Skrivet av kalleteodor:

får nog bli ett till 1080 dagen man kan köpa det för 5000 på nån sjuk rea!

från mindfactory.de börjar 1080 från 500€

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

Desto snabbare desto bättre, men tror jag sitter på mitt 1080 tills nästa generation. Den är optimal singel kort för 1440p, konstant +100 fps på de spel jag spelar. Spelar jag lite tyngre spel går det alltid att dra ner på shadow kvaliten som nöter upp fps ganska bra, och inte den största visuella föbättringen. Evga 1080 får man nu för 500€ från tyskland.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

Gratis monterings kitt visar vilka företag som inte endast tänker på pengar utan vill ha nöjdare kunder. Dom går ju själv på minus, 5 dollar är inte mycket. Men är det en miljon som får kittet gratis samt leverans kostnad, ja då blir det snabbt en stor summa.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

mass effect har en bra story med mycket detaljer om karaktererna. Skulle löna sig att börja från 1 fast det är lite uråldrad. Man får en förståelse om karaktererna och handlingen som följer alla spelen. Samt dina handlingar från 1, påverkar spelet i 2 an om du importerar den sparade filen. Vilket gjorde trilogin extra intressant

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

nice om den inte blir för krävande, kommer flyta på bra

Skickades från m.sweclockers.com

Av kettu92

Mass effect, ifall den inte floppar

Skickades från m.sweclockers.com