Inlägg

Inlägg som Kjellkritisk har skrivit i forumet
Av Kjellkritisk
Skrivet av Axel95:

¨Har hört att Pixel 8A kommer snart om du vill vänta och kolla in den

Dyrare än Pixel 7a när den släpptes. Inte rätt väg att gå, men lär väl sälja ändå.

Av Kjellkritisk
Skrivet av stelex:

Det var Pixel 6a för 3000:-, aldrig 7a för det priset, inte än i varje fall.

Så var det ja, tiden går fort.

Av Kjellkritisk
Skrivet av Sweckid:

Helvete vad dyrt. Minns för typ något år sedan när den gick att få för 2999 kr hos Elgiganten.

Av Kjellkritisk
Skrivet av Drickz:

Blir en Pixel 7a. Kändes som övertygande majoritet tycker den är bra, och den uppfyller alla krav. Ett litet (stort) steg upp till ungefär samma pris som jag betalade för Nokian för några år sen. Tack för tipsen om reorna!

Bra val! Ett av de bästa alternativen. N2a är också med däruppe även om du då får sträcka dig något över budget.

Av Kjellkritisk

Helt OK. Utöver Pixels på rea skulle jag bara överväga Motorola med sitt rena Android.

Av Kjellkritisk
Skrivet av lumberjack:

P20 pro var ju en sjukt bra telefon för sin tid. Jag hade min i många år, använde den mer eller mindre till början av 2023 med ett litet avbrott när jag hade annan jobbmobil. Även då tyckte inte jag att den kändes direkt omodern, även om det fanns lite skillnad jämfört med senaste flaggskeppen såklart.

Visste inte ens att 6GB fanns på den tiden. Var toknöjd med en Samsung A5 2017 (3GB), som min mor förresten fortfarande kan köra utmärkt tack vare batteribyte och uppgradering av OS.

Jag har för övrigt kvar en Lenovo P2 från 2016. Bytt batteri en gång. Den klarar fem dagars standby och nästan 10h SOT. Sista officiella uppdateringen var Android 7, men finns möjlighet att installera Android 14 om man vill (allt över Android 11 innebär dock mindre tekniska kompromisser).

Av Kjellkritisk

Fick också felkod 179 för ett par dagar sedan när jag skulle göra en överföring till en äldre mobil. Kan ha haft att göra med platstjänster, men var svårt att göra den koppling utan mer specifik feedback. Fungerade utan problem på min nya mobil och det är mkt möjligt att det hade att göra med att standardinställningen på precisionen redan var hög.

Vid ett tillfälle tror jag faktiskt att jag sket i appen och beställde via datorn med ID.

Av Kjellkritisk
Skrivet av fragande:

Tack för alla svar och röster Verkar faktiskt som att den har "lugnat ner sig" något nu efter ungefär en veckas användning. Fortfarande långt ifrån bra men inte samma vansinniga batteriförbrukning i standby som tidigare. Blir fortfarande oroväckande varm vid aktiv användning men inte mer än att det går att leva med.

När mobiler vänjer sig vid nya användarmönster från allra första början (typ nyinköp i affär, uppgradering av OS eller custom ROM-installation) så brukar det krävas åtminstone en vecka eller ett par fulla laddningar för normal standbyförbrukning.

Pixel-serien har, med undantag för möjligen 5A, aldrig varit särskilt imponerande i batteritid.

Av Kjellkritisk
Skrivet av RVX:

Bra summa, men för hur mycket kan också vara intressant att veta 🙂

Förstås. 6 GB.

Av Kjellkritisk

95 kr / månad tror jag.

Av Kjellkritisk

Redmi Note 13 Pro ser prisvärd ut om du kan vänta ett tag: https://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_13_pro-12581.php

Av Kjellkritisk
Skrivet av firstofmay:

Det är bara tacka de röstberättigade britterna och David Camerons fullständiga hybris. Tyskland är det nya UK om man inte vill betala postnords avgift + moms.

Precis. Tyskland som gäller numera. Tyvärr kommer man ibland inte undan GB om man behöver specialiserade produkter som endast återfinns i engelsktalande länder.

Av Kjellkritisk
Skrivet av Mörksuggan:

GSM (2G) släcks ju ner 2024 och 3G släcks ner redan i slutet av året 2023 så många som ligger i folks lådor kommer sluta funka för samtal.

Har sanslöst dålig täckning på 4G med Telia trots att jag bor i en av Sveriges tre största städer så man får ju hoppas att 4G byggs ut när alternativen släcks.

Av Kjellkritisk

MP3-spelare när jag är i löpspåret eller kör bil. Äger ingen surfplatta så ibland har den också en sådan funktion.

Av Kjellkritisk
Skrivet av hellowe:

- Med tanke på att batteriets kapacitet minskar till 80% efter 500 fulla laddningar, så brukar jag stänga av mobilen på natten, då den ofta drar runt 10% batteri när den ligger oanvänd på natten.
Eftersom 10% per natt, sju dagar i veckan = 70% av en full laddning. Alltså i mitt fall nästan 2 extra "dags-laddningar" per vecka. Gånger x52 veckor på ett år = cirka 100 extra "dags-laddningar" per år. Så på 3 år blir det som att jag "slitit" på batteriet nästan ett helt år extra för att den ligger oanvänd på natten.
Känns som att stänga av telefonen på natten kan göra att batteriet håller sig mycket hälsosammare något år extra, vilket är bra när Samsung nu ger 5 års säkerhetsuppdateringar. God chans att batteriet håller sig användbart hela den tiden om man följer ovanstående tips och stänger av telefonen på natten (jag brukar använda min äldre föregående mobil som extra-telefon med kontantkort och ha den igång på natten om någon närstående behöver nå en eller liknande).

Bra knep! Även om den bara drar 0,2% i timmen så blir det ett par procent extra varje dag. Många bäckar små.

FYI: 10% är alldeles för högt. Någonting är fel. Är det natt ska man köra flygläge, "varm" skärm och DnD (do not disturb). Använd med fördel en automeringsapp som Tasker.

Av Kjellkritisk
Skrivet av Olle P:

En kostnadsfråga. I många tillämpningar använder jag utan problem batterier som är nere runt 50%.

Min mors batteri på en gammal smartphone var nere på 52%. Hade jag aldrig märkt om jag inte mätt det. Normal användning enligt mobilen var fortfarande ett par dagars standby och några timmars SOT.

Av Kjellkritisk
Skrivet av nobbens:

Måste man verkligen stänga av snabbladdning om man bara laddar med en 5W:s laddare? Sköts inte det automatiskt, dvs laddaren med så låg effekt kan helt enkelt inte ladda snabbt? Krångligt om man ska behöva gå in i inställningarna varje gång man skiftar laddare.

Låter inte som om det vore meningsfullt. Håller med dig. Mobilen laddar med högsta möjliga kapacitet så kan aldrig bli snabbladdning med 5W.

Av Kjellkritisk
Skrivet av jnsson:

En app som kan visa en beräknad batterihälsa för min telefon visar ca 70% och den kan nog stämma rätt bra, för jag märker av att batteriet är väldigt slitet efter 4 år

Kan intyga att AccuBatt fungerar förvånansvärt bra - ett tag var den opålitlig.

Visade drygt 1400 mAh redan efter fem laddningar på vardera c:a 40%. Uppmätt via voltmätare: 1550 mAh.

Av Kjellkritisk

Har en mobil från 2016 som ibland kändes som att den skulle brinna upp vid snabbladdning. Skållhet baksida. Det är ett undantag från andra mobiler som jag haft.

Numera utvecklar den betydligt mindre värme.

Av Kjellkritisk

Snabbladdning är helt OK så länge temperaturen är låg. Brukar ladda långsamt över natten och sätta en gräns på 85% då laddningen upphör.