Inlägg

Inlägg som Kjellkritisk har skrivit i forumet
Av Kjellkritisk
Skrivet av Allexz:

Jag lär aldrig köpa en konsumentlaptop i mitt liv igen, det är en sak som är säkert.

Hade jag varit som dig så hade jag köpt en dell latitude eller en hp elitebook eller en thinkpad L/T.

För samma pengar får du en dator som har någon kombination av : lite mindre ram, lite mindre ssd eller något långsammare cpu på papper. O gengäld så får du en dator med bättre kylning, bättre hållbarhet, tidlös design, de bästa tangentborden och datorer som är lätta att serva samt på platsen hjälp av onsite om datorn skulle strula de första åren.

I verkligheten så får du en dator som kommer hålla dig igenom hela utbildning och sedan i 10 år till. Du kan använda den privat, på utbildningar eller kanske om du gör något konsultjobb.

Kör du en konsumentlaptop så får du 9/10 gånger byggkvaliteten av en gungig gammal träbro. Högljudda, brännande varma, plastiga datorer med dåliga tangentbord, en servicetid på 4-6 veckor genom posten till tyskland. Samt att efter 3 år så undrar man "varför blir laptops alltid så sega å dåliga?"

Thinkpads är inte vad de varit. Hört om vissa som får dåligt batteri efter bara något år. Latitude är inte mycket bättre, XPS i så fall. Inte värt att betala premium för sub-premium produkter.

Tycker så här: Antingen Macbook M1 eller en lätt begagnad Zenbook för en billig slant och som du kasserar när den gjort sitt.

Av Kjellkritisk
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Mina fem öre:
Om du inte behöver en 14” eller 16” Pro är skillnaderna mellan M1 utan respektive med fläkt försumbara för de flesta. Valet handlar mer om ifall du kan leva med en touchbar och/eller om du verkligen behöver den extra batteritiden. Jag skulle ha valt Air över 13” Pro alla gånger.

Ganska mycket bättre batteritid om vi jämför mellan två 13" och något starkare skärm. Däremot känns touchbar onödigt och lite irriterande.

De flesta sparar nog gärna 3-4000 kr.

Av Kjellkritisk

Du bör kunna få en fin begagnad med garanti, applecare m.m. för omkring 10 000 kr. 8000 kr är väl mer rimligt, men inflationen nu ställer till det.

Är i valet och kvalet att köpa en begagnad Air M1 för strax under 10 000 kr eller en fräsch begagnad Pro M1 för 12600 kr. Behöver inte den extra kraften i Pro och det vore att spendera ett par tusenlappar i onödan, men såklart trevligt med bättre skärm och längre batteritid. Svårt beslut...

Av Kjellkritisk

Tycker senaste Oneplus ser spännande ut. Mycket mobil för pengarna. Håll också utkik efter Realme GT Neo 2 när den reas för omkring 3000 kr.

Gissar att Sony Xperia 10 III snart sänks i pris då uppföljaren är släppt. Kapabel liten sak, tyvärr med en skitkamera.

Av Kjellkritisk
Skrivet av Alphahanne:

Laptops är konstruerade för att kunna gå utan batteri på nätström, det är inte telefoner så jag tvivlar att det fungerar. Du måste ändå öppna upp och plocka bort batteriet för att använda den på så sätt och då har du ju ändå gjort merparten av jobbet så lika bra sätta in ett nytt.

Precis. Utan ett batteri i en smartphone finns det väl inget att ladda?

Av Kjellkritisk
Skrivet av guermantes:

Min sambo vill ha en ny lur, ej Kina och inte för stor. Känns svårt för hon vill inte ha en iPhone. Kikar på Samsung A53...

Men hur är bloatware situationen? Går det att få en någorlunda stock android-upplevelse genom att svara nej på frågor i början och sen använda de appar man vill. Eller Håller Samsung på och pushar sina grejer till leda?

(Ikontema kan man väl byta på Samsunglurar också, va? De ser extremt barnsliga ut i affären. )

Kolla in Sony Xperia XIII eller IV. Tror att de innehåller mindre skräp än Samsung.

Motorola hade varit ett bra alternativ om storleken inte hade varit ett problem.

Av Kjellkritisk
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag hade nog inte köpt en så pass gammal mobil som "ny" idag. Saknar säkerhetsuppdateringar och det finns ruggigt snabba nya mobiler för 1500-2000kr.

Säg 400kr för att ha en "bra att ha"? Jag hade då dock aldrig rört en Huawei.

Finns såklart undantag om man inte bara värderar snabbhet. Säkerhetsuppdateringar kan man i vissa fall lösa ändå - på egen hand. Det enda stora problemet är väl att hitta nya, äkta originalbatterier.

Dagens mobiler har inte sällan dåliga batteritider för att de hela tiden kräver mer energi. Samtidigt blir de allt större och mer otympliga. Allt annat än mobila alltså.

Själv har jag en Lenovo P2 - kör Android 12 - som inte kan ersättas eftersom det inte finns en mobil som kan konkurrera med batteritid, pris och format. Har inte hänt något på sex år. Samsung M51 och Samsung M31s är båda tegelstenar. Sony gör nu ett magplask med Sony IV som kostar 5000 kr, är hutlöst överprissatt och får tokstryk av Realme och OnePlus ett lägre prissegment.

Av Kjellkritisk

Lenovo P2. Usel kamera och något föråldrad processor men än idag ett batterimonster och en arbetshäst som i princip saknar konkurrens.

Av Kjellkritisk

4500 mAh är i klenaste laget nu när 5000 mer eller mindre är standard. Ska vi tro att den inte ens klarar 1½ dags tung användning? Varför ska folk betala för en sådan här mobil när man kan få ett riktigt märke som Iphone för bara något mer pengar?

Av Kjellkritisk
Skrivet av nu1mlock:

Fello finns som alternativ. Ägs av Telia och använder deras nät. Billigaste abonnemang är 2GB för 95kr/mån och man kan spara sin oanvända surf för evigt upp till 25GB.

Är man över 55 eller har barn (eller är student) så får man fler GB.

Har själv Fello och är toknöjd.

Av Kjellkritisk

Jag har tills nu kört på med en mobil från 2016. Bytte batteri och uppdaterade OS med custom rom för något år sedan.

Hittar du inget intressant så kan du göra som skribenten ovan mig föreslog.

Av Kjellkritisk

Oneplus Nord är visserligen något vassare på alla plan - har själv beställt en sådan - men Motorola släpper snart G52-an som kan vara värd att kolla in.

Xiaomi Redmit Note 11 är bang for the buck om du står ut med MIUI.

Av Kjellkritisk

Jag skulle ta bort Knox

Android är skapat för total frihet. Annars kan man lika gärna ha iOS.
Brukar välja bort Samsung för kinamobiler av enbart detta skäl.

Av Kjellkritisk

Beror lite på vad som är viktigast. I många fall är kameran dålig för lurar i mellansegmentet. Hade därför räknat bort Xiaomi och Motorola. Samsung brukar vara hyfsade på den biten - min mors A5 2017 är magisk - och du kan även kolla in Oneplus Nord. Det är väl de två hetaste tillverkarna.

Av Kjellkritisk

Ja. Förlängde min mobils livstid med något år.

Av Kjellkritisk
Skrivet av era909:

Laddar min till 90% och har gjort så med mina senaste mobiler. Sony har haft denna funktion i många år.
Min Z5 Compact hade inte tappat märkbart med kapacitet efter 4 år när jag bytte ut den.

Vill minnas ha läst att en mobil i snitt tappar i snitt 10% kapacitet per år vid normal användning. Används batteriet inte alls och förvaras på lämpligt sätt så är hastigheten 3-4%.

Min Lenovo P2 har jag haft i snart sex år. Laddade batteriet till 80% de första tre åren. 90% de följande två åren. Idag 100%.

Av Kjellkritisk
Skrivet av stayhard:

Tjena!

Har idag en Huawei P20 och känner att batteriet inte håller så bra längre och den börjar mer och mer lagga vid vissa funktioner. Dessutom tycker jag den är lite för stor med sina 5,85" (om jag minns rätt)

De flesta nya mobiler idag har rätt stora skärmar och är även tunga. Gå hellre efter de fysiska måtten.

Jag tittar själv på Redmi Note 10 som ersättare till min P2 som sjunger på sista versen. Verkar vara en trevlig lur. Billig, men tillräckligt bra om man inte bryr sig jättemycket om kameran, att ha värstingprocessor, kan avvara NFC och är beredd att flasha ROMs. Släpps i mitten av månaden.

https://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_10-10247.php

Av Kjellkritisk
Skrivet av dinlo:

Beställde 3d-skrivar grejer tidigt i januari från storbritannian, skulle vart i december men royal mail hade nåt problem med mitt paket så fick göra ny beställning

Väntar också på paket från UK skickade med Royal Mail i december. Hur vet du att de haft problem? Det kan absolut ta 30-60 dagar med PostNord enbart.

Tror sannolikheten är betydligt högre att problemet är PN och inte RM. Det ska dock sägas att båda är respektive lands sämsta postleverantör.

Av Kjellkritisk
Skrivet av Syyynd:

Låter som många här har förhållandevis korta datum, har ett ali-paket som anlände till tullen 5 december men de har inte tagit sig tiden att tulla det ännu. Bräknad leveranstid 12-21 december

Nja, vi är väl en handfull medlemmar som har paket som ankommit till Sverige kring nyår och därefter total radiotystnad.

Om tullen tog hand om det 5 december så är det nog dags för en reklamation. Med det sagt så har jag hört om de som varit i samma situation som du och till slut fått leverans.

Av Kjellkritisk

Tycker absolut att du ska lägga till en tusenlapp för en begagnad S5e. Du får inget bra för 2000 kr. Kommer förmodligen att vilja byta upp dig och då har plattan litet andrahandsvärde.