Inlägg

Inlägg som KAD har skrivit i forumet
Av KAD
Skrivet av pv2b:

Det jag menar är, varför vill man ha en Risc-V-dator i formfaktorn av en laptop jämfört med typ en enkortsdator eller liknande om man ska ha den som utvecklingsburk?

Hela grejen med framework är utbytbara delar. Du har redan övrigt, ploppa in ett moderkort med RISC-V-CPU och kör den i stället. Eller kör moderkortet löst på skrivbordet eller i CoolerMaster-chassit som nämns i orginalartikeln. Framework tycks börja bli sin egen formfaktor som andra bygger produkter runt. Det är helt enkelt ett mervärde att välja denna mammabrädan än ett annat RISC-V-utvecklatkit.

Av KAD
Skrivet av DavidtheDoom:

Du har nog inte avsagt dig köplagens klausul om ansvar, men du kan inte tvinga pengar från Tradera nu när de väl betalat ut stålarna till köparen redan. Däremot kan man nog bara bestrida faktura och ge motkrav att Tradera ska bevisa att du har avsagt dig klausulen som säger att köparen är ansvarig för paketet när det väl är inlämnat hos Postnords ombud.

Jag, som har noll intresse av att gå igenom Traderas avtalsvillkor och affärsprocesser, om de inte serveras mig i tråden, frågar mig:

Vad var det som hände egentligen när frakten beställdes?

Ingicks det ett avtal mellan TS och Tradera om frakt? Ingicks det ett avtal mellan TS och Postnord som Tradera på något sätt bara förmedlade? Tråden tycks utgå från att avtalet som köplagen är tillämplig på är mellan TS och köparen, men det är inte självklart för mig att det är det avtalet som är tillämpligt på transporten. Det bör vara det avtalet som gäller mellan TS och köparen, men här är det Tradera som kräver pengar, vilket de inte med fog kan göra om de inte är en part i ett gällande avtal.

Jag vet inte vilken lag som är tillämplig om man bara köper en frakttjänst, oaktat ett köp. Varken konsumentköplagen eller konsumenttjänstlagen tycks tillämplig. Om TS har köpt en frakttjänst av Tradera så gäller… köplagen för den tjänsten? Och i så fall överstyr eventuella avtalsvillkor lagtexten.

Jag hade nog bestridit med hänvisning till att det i första hand är köparen som bär risken i avtalet mellan TS och köpare och om Tradera vill ersätta köparen så är det på deras initiativ och deras problem. I andra hand hade jag bestridit med grund i att avtalet om transport var mellan Posten och TS och Tradera var inte del i avtalet och kan inte begära ersättning. I tredje hand hade jag bestridit med grund i att Tradera hade levererat en felaktig transporttjänst, ifall Tradera anser sig ha ett avtal som de kan grunda ett krav i.

I det tredje fallet är bestridandet som sagt inte särskilt starkt om det finns avtalsvillkor som säger annat. Men då bör Tradera rimligen kunna peka på det avtalsvillkoret.

Det finns antagligen ett fjärde fall också, där Tradera och TS har ett avtal om hela förmedlingen av köpet av den fysiska prylen. I så fall bör Tradera kunna peka på avtalstexten där TS görs ansvarig för att varan inte når fram. Och sådan text tycks inte finnas enligt DtDs inlägg.

Av KAD
Skrivet av JeanC:

Personligen väntar jag spänt på Tomaž Zaman's (från Youtube) router.

Rätt intressant projekt, men jag är inte direkt hoppfull att det kommer bli något man vill köra. Snubben tycks inte ha koll på vad som gäller om han ska få in stöd för sin maskin i vanilla-OpenWrt och använda varumärket. Det var en del jidder om ”competetive advantage” och ”NDA” i senaste kommentarsfältet. Om han inte får in sin maskin i upstream blir det bara ännu en maskin i raden av alla som kör gammal ouppdaterad, sönderhackad Linux.

Om han genomför vad han säger att han ska försöka, och får in stöd i OPNSense så blir jag riktigt, riktigt imponerad.

OpenWrt (som Zaman säger att han ska köra i prototyperna) är ingen fullträff för så kraftfull hårdvara som saknar WiFi. OpenWrts styrka är ju WiFi-stödet (som inte finns alls i samma utsträckning i OPNSense/FreeBSD) och att det funkar på väldigt begränsad hårdvara. Men man tappar mycket av användarvänligheten man kan förvänta sig i Zamans prisklass, 500+ Euro.

Hårdvaruvalet kändes annars rätt spännande, med en NXP-plattform som redan har OpenWrt/Linux-stöd i botten, och en hårdvaruaccelereringsplattform som jag tror är i mainline. Inte var dag man har möjlighet att köpa en router med så mycket Europa i. Frågan är om han valt kretsar runt omkring med mainline-stöd.

Det tycks som att han har designat för en E-key-slot där man ska kunna sätta i mobil- eller WiFi-kort, men i videon syntes inget spår av antenner på chassit. Det var för övrigt någon som startade en tråd på OpenWrt-forumet häromdagen om problem med att boota NXPs utveckligskit, varav Zaman köpt två…

Av KAD
Skrivet av Pulver:

har funderingar på wifi7 access punkter

[…]

Men det blir inte så billigt sammanlagt med Raspberry5 kort, kittet med låda samt ett wifi7 kort (i detta fall Intel BE200)

Och än så länge är det på idéstadiet.

Låt Intel-PCIe-kort som AP förbli på idestadiet. De har inte haft stöd för AP förr och kommer knappast ha det nu heller. Fungerar bara som STA.

Vad jag vet finns det i dagsläget inga kort med WiFi 7 och AP som har stöd i master/main-snapshot OpenWrt, dvs kernel 6.6 (och 6.1 och 5.15 beroende på target). När nästa stabila version släpps kommer antagligen WiFi-stacken från nästa LTS-kernel, som kommer runt nyår, bakåtporteras till 6.6 och där kanske det finns något kort som funkar. Man kan självklart köra någon annan dist än OpenWrt (med nyare kärna) som AP, men det är ju lite extra meck.

Ovanstående resonemang gäller förstås BPI-R4 med PCIe-kort för WiFi 7 också.

Av KAD

Vad som helst med automatiskt droppstopp. Både konsultbolaget och nuvarande kunden har modeller från det diskuterade märket utan. Grymt irriterande.

Att få en modell med automatiskt droppstopp verkar kosta runt 500 kr extra, vilket är vad en hel kaffebryggare med automatiskt droppstopp borde kosta, om man låter bli att betala för märket.

Kaffet är inte ens tillräckligt mycket godare för att det ska vara värt besväret att sätta på en kanna (Zoega), jämfört med att trycka ut en kopp automatkaffe från automaten från det kända kaffeautomatbolaget.

Hemma kör jag mest vietnamesiskt kaffe genom en såndär gullig liten vietnamesisk bryggare man sätter på koppen.

Av KAD
Skrivet av Rouge of Darkness:

slår ett slag för möjligen nån linux dist annars om datorn endast ska användas för film och websurf iaf efter 2027 när win 10 når eol.

Home och Pro avlivas 14 oktober 2025.

Håller med i övrigt.

Av KAD
Skrivet av m3lk0r:

Alltså jag skrev in MAC-adressen som står på klisterlappen som sitter på undersidan på routern. Men det är inte den dom vill ha, alltså? Dom vill ha WAN mac-adressen? Och den kan jag bara se när jag loggar in på routern via webbläsaren. Är bara en siffra som skiljer WAN och LAN mac verkar det som.

Det är WAN-MAC-adressen de behöver. Att WAN och LAN-MAC-adress skiljer sig bara på sista siffran är normalt. Det vanliga är att man lagrar en av adresserna i EEPROM och har ett script som räknar ut övriga.

Vad som står på klisterlappen är svårt att veta om det inte står på klisterlappen vad som står på klisterlappen, vilket det gör om den som designat klisterlappen visste vad den höll på med. Men att logga in i gränssnittet och kolla själv är antagligen det säkra kortet.

Av KAD
Skrivet av orp:

Jag tänkte väl framförallt på bootloader binärerna som genereras av `bootctl install`/`grub-install` och ramdisken.

Boot är svart magi, men jag tyder tråden som att TS har problem även under drift när samtliga bootloaders sedan länge är ur spel. Därmed inte sagt att all hårdvara lyckats initieras korrekt.

Ideer:

Kolla upp vilka versioner av firmware som laddas för UHD730 i respektive fungerande och ofungerande installation. Det kan vara värt att testa att transplantera den (med risk att bricka hela installationen). Man kan fundera på om det finns annan firmware som laddas dynamiskt också, typ moderkortet (som står för Displayporten). Det är ofta drivrutinen som laddar på firmware på hårdvaran.

Är skärmen en del av problemet, dvs fungrerar andra skärmar utan problem? UHD 730 tycks bara stödja 240 Hz på 1080p och det är ju inte ett helt vanligt testfall, så det kan så klart ha gått under radarn, vilket annars är rätt otroligt för Intels inbyggda grafik som är så välanvänt. Vad är det för skärm?

Om det är en bugg som inträffar på alla skärmar med 240 Hz och UHD 730 så kommer den antagligen att uppmärksammas och rättas så småningom. Beroende på distro så bakåtporteras buggfixar till äldre kärnor.

Du kan hjälpa till själv genom att kompilera dina egna kärnor och försöka pinpointa exakt var problemet började. Se Intels sida om hur man rapporterar buggar i grafikdrivrutinerna för Linux. git bisect är din vän.

Av KAD
Skrivet av VivoBook:

Har kollat men ingen kan eller vågar sig på det.
Hade den haft skruvar runt om hade jag givetvis satt igång men fan då..

Verkar finnas rätt gott om videor på YT, kanske inte just din modell av kurvad Samsung dock. Panelen verkar bara vara fastklämd på de billigare modellerna.

Exempel: https://m.youtube.com/watch?v=oSb7i6AeLHk

Av KAD
Skrivet av pv2b:

Det är väl ingen som tvingar någon att bygga en trust mellan kundens onpremdomän och Azure eller Microsoft 365?

Förutom den lilla detaljen att Microsoft kräver att man ska ha det som förut kallades Azure AD om man ska köra det som förut kallades Office. Hela skiten är knuten till molnet, i stället för att bara installeras som ett helt vanligt Windows-program.

Så då har man som organisation att välja på att ha två AD:n, ett on-prem och ett i molnet, eller att ha ett AD som synkas mellan on-prem och moln. Gissa vad organisationer väljer.

SAML är nog för övrigt den enda standard jag har gjort ett allvarligt försök att sätta mig in i och misslyckats. Jävla oläsligt härke. Det skulle säkert gå om jag hade en bra anledning, men det känns rätt skönt att ha lämnat den världen.

Av KAD

Om du åberopar garanti får du kolla i garantivillkoren vilka rättigheter du har.

Konsumentköplagen är tydlig om vilka alternativ du har gentemot säljaren, ifall det föreligger ett köprättsligt fel. Har du inte framfört några krav med hänvisning till lagen så lär du i praktiken inte ha några rättigheter enligt lagen. Om du inte av ren tur faktiskt har framfört krav, och gjort det på ett sätt så att dina krav mappar väl mot lagen.

Med andra ord: Det går inte att säga något om frågan utan att ta del av kommunikationen.

Eftersom det antagligen rör sig om en leksak som bara får användas på inhägnat område så känns det ändå tryggast att den inte kan används. Det blir lite töntigt att diskutera rättigheter om man ändå tänker skita i vilka lagar som gäller. Om du tänker fortsätta spela utanför gemensamt uppsatta regler så kan vi nog anta att det kommer fortsätta gå som det gjort de senaste 10 månaderna. Finns ingen anledning för säljaren att svara på tyckande och allmänna frågor.

Av KAD
Skrivet av Gambit_2K:

Samma sak gäller tex. WIFI man kan tex inte välja mellan WIFI 6 eller WIFI 7, alla snapdragon är WIFI 7.

Kolla på videon som Tuxedo länkar med Qualcomm-utvecklaren som pratar om statusen för integration i mainline. Där nämns det att referensmaskinen har WiFi på ett vanligt PCIe-kort, så det bör rimligen räcka att välja vilket kort som helst med vettigt Linux-stöd.

Videon är rätt sevärd. Man får en del respekt för hur mycket jobb det är att få en sådan här burk att fungera. Mycket är/var redan på plats, men ändå har/hade dom 105 patchar ovanpå 6.9-rc och mycket kvar att göra utöver det. Lite kul att höra mellan raderna hur mycket skit dom måste fått för att ha tagit genvägar. Och imponerande att de har tålamod att inte ge upp sina mainline-ambitioner. Jag fick nästan lite respekt för Qualcomm - definitivt för deras anställda.

Min slutsats är att det tyvärr antagligen kommer att ta några år innan alla problem runt att boota ARM under Linux är ordentligt utredda, så att det blir lika lätt som på x86 för slutanvändaren. Om det någonsin kommer dit. Man kan inte räkna med att man kommer kunna köra vilken distro man vill, i alla fall inte utan att kavla upp ärmarna ordentligt. Kollegans (till ovanstående) föredrag om att välja ett av flera Device Trees under boot var också rätt sevärt, även om han verkar ha krånglat till lösningen något alldeles förfärligt (orkar inte hitta länken, såg det för någon vecka sedan).

Av KAD

Trams.

Om man redan har våldskapital i närheten av offret finns det ingen anledning att hålla på med ransomware, då kan man lika gärna gå rätt på den klassiska beskyddarverksamheten.

Våld och ransomware är knappast överlappande kompetenser, även om statsaktörer förstås samlar dem i samma organisation. Men då är slutmålet knappast pengar.

Halva poängen med att syssla med ransomware är att man kan befinna sig i en skurkstat och slippa ta några som helst risker. Det är raka motsatsen till riskbenägenheten som krävs för våldsutövning.

Saker som är tillräckligt vanliga kommer alltid förekomma i osannolika kombinationer, men det här verkar mest vara rena dumheter.

Av KAD
Skrivet av Guldstrand:

Jag vill att den nya routern/accesspunkten endast ska agera som en switch, samt förstärka wifi-signalen från huvudroutern i källaren.

Du har alltså kabel dragen från källaren dit du vill ha täckning? Jag tippar på att det är en förutsättning, det kommer knappast att gå att använda dessa som något annat än trådad AP. Så beroende på vad du menar med "förstärka" signalen så kanske det inte går att göra det du vill.

Att använda de här operatörs-specifika och antagligen grovt utdaterade maskinerna är förstås inte att rekommendera. Men nöden kanske inte har någon lag.

Jag tycker du ska ta en titt på communityt som har växt fram runt att köra anpassad mjukvara på dessa maskiner. Utgå från instruktionerna om hur man ska få root på dem i READMEn för Ansuels GUI. Syftet är inte nödvändigtvis att göra detta, utan att göra lite efterforskningar om riskerna med att köra dessa maskiner, modifierade eller omodifierade. De kan hypotetiskt koppla upp sig till operatören de kommer ifrån och ge denne tillgång till ditt nätverk.

Du bör försöka ställa om Technicolor-maskinerna i bridge-mode eller liknande. Om du inte gör det kommer de dela ut IP-adresser på LAN-portarna, vilket kan krocka med din huvudrouters utdelning av IP-adresser. Det är läge att titta över SSID och lösenord för WiFi:t också. Sedan bör det gå att koppla in Technicolorn till huvudroutern och få den att switcha och skicka vidare Wi-Fi-klienters trafik till internet. Inga löften dock, de här maskinerna är inte avsedda att användas så.

Av KAD
Skrivet av coxen:

Hur ser det upp med uppdateringar till äldre routrar?

RT-AX92U är med på Asus End-of-Life-lista, så den kommer sannolikt aldrig uppdateras mer. Den har inte stöd i Merlin. Den är Broadcom-baserad, så mainline Linux kommer aldrig ha stöd för dess WiFi.

Den fick sitt FCC-Id i oktober 2018. Den sista uppdateringen kom i Juli 2023 och den tycks ha sålts till svenska konsumenter runt den tiden, enligt prisjakts statistik. Den hamnade på EOL-listan någon gång mellan andra juni och fjärde oktober 2023 enligt Wayback machine.

Vill du göra en bedömning av vilka säkerhetsproblem som finns i mjukvaran så kan du följa Merlins changelog.

Av KAD
Skrivet av Pulver:

Tillverkaren samarbetar med OpenWRT och det är standard operativsystem på routern, men man kan även installera debian eller ubuntu om man vill.
[…]
I nuläget väntar dock många på att deras egna Wifi7 modul ska släppas - det har utlovats sedan januari men har fortfarande dykt upp i butiker.

Jag har inte mojängen själv, men har följt utvecklingen sedan den offentliggjordes.

Några saker att vara medveten om:

SinoVoips egen ”OpenWrt” är antagligen en sönderhackad version av Mediateks SDK. Den bygger på någon äldre version av OpenWrt, byggs inte exakt likadant och kan inte installera paket från OpenWrt. Källkoden finns tillgänglig.

Nyaste vanilla OpenWrt (snapshot, ej stabil) har inte fullt stöd för all hårdvara än. 10 Gb/s-interfacen kommer upp i typ hälften av den hastigheten. Mainline Linux saknar en del hårdvaruaccelerering. Det jobbas på det.

SinoVoips chassin har i alla fall för R3 varit rätt kasst. Har inte läst sp mycket om det för R4. Över huvud taget verkar man inte jobba speciellt mycket alls på kylning.

Kommunikationen från företaget är rätt kass i allmänhet. Man kan inte lita på deras officiella specar på wikin eller andra sidor. Man måste läsa forumet om man ska veta vad man får. Det försenade WiFi-kortet (med ostandard två-mini-PCIe-interface) skulle från början varit en massiv 14-antenner-pjäs. Sedan var det plötsligt sex antenner när dom fattade att det inte skulle funka.

SinoVoip tillverkar även OpenWrt One som är på gång rätt snart. En betydligt mindre maskin utan WiFi 7. Det blir den första officiella OpenWrt-hårdvaran.

Av KAD
Skrivet av Hubertus:

Skumt alltså. När jag testade ecas.ec.europa.eu fick jag upp Access Denied (policy_denied), Your system policy has denied access to the requested URL.
När jag bytte till Telia fungerade Kolink.eu direkt. Kan det vara något problem med Cloudflares DNS eller vad kan system policy syfta på?

Ta upp utvecklarverktyget i webbläsaren och se hur det ser ut där. Vilket IP har svarat osv.

Det kan så klart vara något lokalt ”säkerhetsprogram” som jackat in och hindrar requesten från att gå iväg.

Skärmdumpa detaljerna. Jämför med vad nslookup ger för resultat och vilken/vilka IP destinationen egentligen har om du använder någon webbtjänst för att slå upp den.

Webbläsaren, nslookup/OS:et och övriga världen kan nyttja tre olika namnuppslag. Men det troliga är som övriga är inne på att du blir spärrad någonstans på vägen beroende på vilket IP du kommer från.

Av KAD
Skrivet av buddiie:

Finns det några vettiga lösningar som inte innefattar att dra en ethernetsladd genom golvet eller öht dra en kabel från routern till PC?

Hus byggda från typ 60-talet och framåt har ofta rör i väggarna för att dra telefon och/eller TV-antenn. De kanske inte går perfekt där du vill ha dem, men i alla fall delsträckor bör gå att lösa med kabel. Kolla husets ritning. Som nämnts ovan är även utomhus-dragning ett alternativ.

I annat fall är det bara att köpa ett ”mesh”-system på öppet köp och hoppas på det bästa.

Av KAD

Eftersom du har inlogg till servern så kan du antagligen genomföra nätverksfelsökning från containern och host-servern. Se till att containern och host-servern har verktyg för det, till exempel netcat, ping och traceroute.

Läs på vilka protokoll och portar som SQL Server använder. Gör anslutningarna manuellt. När det inte fungerar tar du hjälp av nätverksnissen och ger tydliga instruktioner på vad som inte fungerar: Käll-IP, destinations-IP, port och protokoll (TCP). ICMP (ping,traceroute) kan vara avslaget.

Det är rätt troligt att en produktionsdatabas har striktare brandväggsregler än en utvecklingsdatabas.

Edit: Du skriver inte ut det faktiska felet på konsollen. Av tidigare inlägg tycks det som att det är just själva nätverksuppkopplingen som går fel. Saknas för övrigt inte ett NOT i frågan?

Av KAD
Skrivet av hilding1:

Hur skulle ni gjort? Är det något som jag bör tänka på som jag missar?

För ett LAN: En router, allt kopplat på insidan av routern. Jag antar att det inte är denna variant du är ute efter eftersom det är så okomplicerat.

För två LAN: Det lata okomplicerade sättet - router först, sedan två brandväggszoner på insidan, där båda zonerna har tillgång till internet men inte till varandra. Bind respektive zon till fysiska portar och koppla till rätt hus. De olika zonerna har så klart varsitt privat IPv4-subnät. Routern kan fortfarande köra port forward på IPv4 om det finns en server på respektive nät. IPv6 fungerar rakt av med globalt routbara adresser till alla enheter. Respektive LAN kan ha sina egna AP:er, routerns Wi-Fi läggs i brandväggszonen för rätt hus. Den som har routern har förstås koll på all trafik, så det andra nätet behöver köra VPN om invånarna vill vara hemliga.

TvåLANs-varianten funkar kanske eller kanske inte på vanliga konsumentroutrar, beroende på om de kan ställas för att ha gästnät på fysisk ethernetport eller inte. Du frågade vad vi skulle gjort och jag hade kört OpenWrt med DSA på en konsumentrouter med inbyggd switch eller OPNSense eller OpenWrt på en x86-burk med minst tre riktiga ethernetinterface. Se till exempel Teklagers sortiment eller OPNSense egna burkar.

Att chansa på att man får behålla fler än en IPv4 i framtiden och sätta en switch först hade inte jag gjort, av lathetsskäl.

ISP:er bryr sig om att varje hushåll ska ha eget abbonnemang, de har inga problem med att samma hushåll delar mellan olika hus.