Inlägg

Inlägg som Superfrog har skrivit i forumet
Av Superfrog

Nu har jag fått till ett system som bootar efter att en disk tagits ur eller kraschat och det hela visade sig vara väldigt enkelt:

Efter installation av systemet, så kommer en av partitionerna sd[a-d]1 innehålla /boot/efi. I mitt fall är det sda1 som innehåller /boot/efi och installationsprogrammet har lagt in nödvändiga filer sda1. Installationsprogrammet har även lagt in en referens till denna partition i /etc/fstab

I mitt fall refereras /boot/efi till partitionen med UUID 1BA4-7E64 och genom att klona denna partition med "dd" till sd[b-d]1, så får dessa partitioner samma UUID, vilket innebär att "/boot/efi"-posten/raden i /etc/fstab pekar mot någon av dessa diskars partition 1.

Detta innebär att det räcker att klona EFI-partitionen till övriga diskar med "dd". That's it.

När det är dags att ersätta en disk (i förväg eller efter haveri), så är det bara att rycka ur disken och ersätta med en ny, läsa in partitionsschemat från någon av de andra diskarna och montera sdX2 och sdX3 till RAID:en.

Partitionsschemat har jag sparat i filen "part":

sfdisk -d /dev/sda > part

och läser in schemat till den ny disken med:

sfdisk /dev/sdX < part

Montering av RAID:

mdadm --add /dev/md0 /dev/sdX2 mdadm --add /dev/md1 /dev/sdX3

Klona en av de befintliga EFI-partitionerna:

dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdX1

Klart

Har testat att byta ut en disk i taget, med om start efter varje byte, men har även bytt ut alla diskarna och sedan startat om. Bägge varianterna fungerar.

Har gjort detta både på virtuella datorer och på en fysisk server. Allt verkar fungera precis som jag vill, så jag hoppas kunna ägna mig åt något vettigare nästa vecka

Av Superfrog

sd[a-d]1 får samma UUID om jag klonar med dd if=/dev/sdX1 of=/dev/sdX1, och det ju faktiskt rimligt om det handlar om en klon. Om det är önskvärt, är en annan fråga

Jag har faktiskt gjort några framsteg, så jag har inte gett upp riktigt än. Har hållit på hela veckan, så kommer fortsätta under morgondagen också.

Och att en blind leder en döv är bättre än ingen ledning alls och jag är tacksam för all hjälp och stöd jag kan få

Av Superfrog

Har läst bägge sidorna, men den första sidan hoppar över en massa steg som uppenbarligen är självklara för skribenten (men inte för mig), så där hänger jag helt enkelt inte med. Andra sidan har jag också försökt följa efter bästa förmåga, men jag får det inte att fungera.

De flesta metoder jag testat ser ut att fungera, tills jag tar ur disken och startar om.

Men det verkar helt klart som att man på något sätt ska klona EFI-partitionen (sda1) och sedan ska man på något sätt tala om för något att det även går att starta från andra diskar.
Återstår bara att lista ut hur skiten ska klonas, hur jag ska tala om att det finns fler diskar att starta ifrån och för vem jag ska tala om det för Här är det ett myller av begrepp som jag inte har koll på. Det finns en massa grub-verktyg och efibootmgr, men jag har dålig koll på vad exakt dessa verktyg gör. Jag har klonat partitionen med "dd", men då får klonerna även samma UUID och jag är inte säker på att det är rätt...

https://paulgorman.org/technical/linux-software-raid-with-uef... verkade väldigt lovande och jag har ägnat ganska mycket tid åt att försöka få till det enligt hans lösning, men det fungerar inte. Vet inte vad det är jag missar.

Men jag lutar mer och mer åt att skippa RAID och istället installera på en disk, klona disken med jämna mellanrum, så när skiten havererar eller behöver bytas ut, så är det bara att ersätta med en klon. Det innebär visserligen några timmars nertid, men hellre det än ett system som inte bootar!

Kan starkt rekommendera dig att fortsätta avhålla dig från allt vad RAID heter Och stort tack för att du tagit dig tid att försöka hjälpa till!

Av Superfrog

Helt korrekt. Frågan är bara, hur gör jag det

Av Superfrog

Debian med mdadm RAID 10 med redundans

Jag har en virtuell dator med Debian 12 och 4 diskar enligt bilden ovan. Den bootar från /dev/sda1, men när denna disk tas bort (för att simulera haveri), så kan inte systemet starta.

Datorn kör Debian 12 och jag har använt mdadm (via Debians icke-grafiska installationsprogram) för att skapa RAID 10 för /dev/sd[b-d]2 och /dev/sd[b-d]3.

Eftersom det är ett UEFI-system, så är /dev/sda1 en EFI-partition och ett UEFI-system kan inte starta från en mjukvaru-RAID. Jag har testat alla metoder jag lyckats hitta, men får det inte att fungera.

Hur gör jag för att datorn ska kunna starta från vilken som helst av diskarna, exempelvis när en disk havererat eller bytts ut?

Av Superfrog

Jag tror Musk gör helt rätt. Folk kommer betala, av den enkla anledningen att Twitter har flest användare. Även om det finns bättre och billigare alternativ, så har de inte användarna. De med många följare kommer garanterat att betala, för de vill inte riskera att tappa en massa följare genom att byta plattform.

Och gäller betaltjänsten enbart för möjligheten att skriva, så är det ju ett effektivt sätt för att sätta stopp för alla SPAM-botar, eller åtminstone tjäna pengar på skiten

Själv har jag aldrig förstått grejen med Twitter, så för min del får det gärna försvinna.

Av Superfrog
Skrivet av medbor:

Bättre att köra något gammalt som inte ens har stöd för webp

Windows XP and Internet Explorer enters the chat

Av Superfrog
Skrivet av Jagers:

Sitter och kollar mitt firefox, ser INGENTING på deras hemsida, säkerhetsfixar, patchnotes, säkerhetsblogg, om att dem skulle ha fixat dethär nånstans?

har v. 117.0.1, det verkar vara senaste?

Enligt https://www.mozilla.org/en-US/security/advisories/mfsa2023-40/, så är det fixat i v117.0.1

Edit:
Och enligt https://chromereleases.googleblog.com/2023/09/stable-channel-update-for-desktop_11.html är det fixat i Chromium, så alla Chromium-baserade webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge och Brave är fixade.

Av Superfrog

Jag "uppgraderade" från Ryzen 9 3900X till Intel 13900K i hopp om saker och ting skulle bli lite snabbare, men det var bortkastade pengar. Jag använder datorn mestadels för utveckling och där märker jag absolut ingen som helst skillnad. Spelen jag kör rullade bra redan innan, så ingen skillnad där heller.

Tror det kommer dröja många år innan jag kastar pengar i sjön igen. Skulle det mot förmodan komma något nytt som skulle ge en synlig märkbar skillnad, så skulle jag däremot vara beredd att kasta ganska mycket pengar på prylarna

Av Superfrog

Jag använder mig ganska mycket av virtuella datorer med både Windows XP och Windows 7 och det retar gallfeber på mig att när jag kör exakt samma program på värddatorn med Windows 11, så tar allt ungefär tre gånger så lång tid. Oftast handlar det om tiondelar av en sekund eller möjligen några sekunder, men när allt tar ungefär tre gånger så lång tid och jag ständigt påminns om det, så är det både märkbart och frustrerande.

Trots detta så föredrar jag Windows 11 framför alternativen, men det är som sagt irriterande att allt på min "riktiga" dator med senaste operativsystemet är så mycket segare jämfört med föregångarna.

Och det är inte min Windowsinstallation som är trasig. Har även virtuella maskiner med Windows 10 och 11 och de går lika långsamt.

Av Superfrog
Skrivet av calleking:

Ser ut som att den passar men bara i fronten. Tror det är en bra kylare så kör nog på det.

Tack för input! Blir nog att beställa ikväll.

Jag kunde ha 420 i fronten, på utsidan av burken, och det såg inte klokt ut och det orsakade även ett svagt bubblande ljud emellanåt från själva kylaren. 360-varianten får plats i taken och då låter den heller inget.

Så får den endast plats i fronten, så skulle jag satsat på 360 istället.

Av Superfrog
Skrivet av calleking:

Haha, utöver MS Röj så lär det blir en del Flight Simulator som brukar dra en del RAM-minne. Är också den som har mycket igång så lite mer RAM-minne skulle inte skada. Verkar som att nya titlar käkar en del RAM och har man någon VM igång + Chrome så försvinner det snabbt.

Kanske får bli 2st 2x32GB-stickor.

Några synpunkter på kylaren? Jag fick Galahad II Trinity rekommenderat av Inet men när jag kollade reviews så verkade det som att Arctic Liquid Freezer II var ett bättre val. Valde 420-versionen för lite extra kylning.

7950X3D kändes som en bra avvägning mellan spel- och arbetstation. Har inga problem med lite manuell handpåläggning i Process Lasso vid behov.

Jag valde Arctic Liquid Freezer II 420, men den passade inte i min låda, så fick bli 360-varianten istället. Märker ingen skillnad i ljudvolym mellan de två, så får du plats med 420 så är ju det ett givet val.
Sen lär ju inte din CPU gå lika varm som min Intel, men ju större kylkapacitet, desto mindre behöver fläktarna jobba och desto tystare blir burken.

Av Superfrog

Ska du bara köra MS Röj och andra lättare spel, så borde den burken funka rätt bra...

Skämt o sido - den där lär klara det mesta ett antal år framöver. Men eftersom du även ska använda den som arbetsstation, så kanske du vill ha mer minne, beroende på hur lat du är. Själv orkar jag inte stänga ner alla mina arbetsprogram för att köra DCS (Digital Combat Simulator) och då räcker inte 64 GB alltid.

Sen är det ju helt sinnessjukt att grafikkortet kostar lika mycket som resten av datorn, men jag antar att du vill maxa FPS:en i MS Röj och då är det bara att slanta upp

Tror du kommer bli väldigt nöjd med den där datorn.

Av Superfrog

Uppgradera från 1070 för DCS

Jag har ett GTX 1070 som tycker det är svettigt att köra DCS (Digital Combat Simulator). Över tätbebyggda områden som Alexandria, så droppar FPS:en ner till omkring 20 och det ger mig negativa flashbacks från Amiga-tiden, så det är nog dags att uppgradera.

Jag kör på en 49"-skärm med upplösningen 5120 x 1440 @ 70 Hz och har inga planer på byta ut denna.

Datorn används mestadels för arbete och då prioriterar jag en så tyst dator som möjligt, så vill ha ett grafikkort som är tyst när det inte används. Om det låter som ett reaplan när jag kör DCS gör inget för då har jag hörlurar och skulle dånet mot förmodan tränga igenom, så får jag se det som en del av upplevelsen.

Som de flesta andra, så tycker även jag att priserna skenat på grafikkort, så av principsak vill jag inte lägga mer än max 8.000 på ett grafikkort. Behöver inte nödvändigtvis vara Nvidia, men det ska fungera out-of-the-box i Windows. Vill inte mecka runt för att få det att fungera, som om jag körde Linux

Av Superfrog
Skrivet av sockerbagaren:

Ser verkligen riktigt bra ut!

Klickade precis hem kartan, så blir till att testa efter jobbet. Kanske måste köpa ett bättre grafikkort också, så jag kan skruva upp inställningarna också

Av Superfrog
Skrivet av Fulci:

Här är en annan Microsoft nyhet. De planerar hårdkoda länkar så att alla länkar i Office och Teams kommer öppna i Edge oavsett default browser. Microsoft är så äckligt desperata att de utnyttar sitt monopol att tvinga på en Edge.
https://www.neowin.net/news/outlook-and-soon-teams-links-to-o...

Som jag tolkar slutet av artikeln, så är det inte hårdkodat. Edge är däremot förvalt, men det går att välja en annan webbläsare.

Av Superfrog
Skrivet av Airikr:

9 månader och 16 dagar senare och jag är tillbaka igen! Och denna gång med mitt senaste projekt som jag fortfarande arbetar med.

Är med i den lokala fotoklubben och de behövde en webbsida. Kunde inte motstå frestelsen till att tacka nej Här är resultatet: hammarofotoklubb.se. Källkoden för webbsidan är öppen för alla och webbsidan är även GDPR-säker. Den är dock inte helt klar än, har en hel del att göra.

Vill gärna läsa vad ni tycker om den

Har dock märkt av att webbsidan laggar en hel del när jag skrollar via min MacBook Pro 15" late 2013. Ni som också har en äldre enhet, laggar webbsidan för er? Anledningen till lagget är backdrop-filter: blur();. Om det laggar på fler äldre enheter så ska jag göra något åt det.

Sidan ser bra ut, även på mobilen (iPhone SE och 6S) och jag märkte inte av något som helst lagg.

Extra roligt att du skrivit allt från scratch istället för att använda ramverk som Laravel, WordPress och liknande

Av Superfrog
Skrivet av pv2b:

Inget fel med det heller så länge man inte ansluter den här sortens utrustning direkt mot Internet.

Windows XP enters the chat using the Internet

Av Superfrog
Skrivet av Darc:

Jag ser det redan i installationen med Microsoft-konto. Sedan alla förinstallerade appar, netflix, spel mm. som jag måste rensa bort varenda gång jag installerar om Windows

Varje gång du installera om Windows? Varför sitter du och installerar om Windows stup i kvarten? Har du inget liv

Av Superfrog
Skrivet av nighter:

[q]sa[ln0="aln256%Pln256/snlbx"]sb131888076254667112577636999829601475654928372363679977906788669216733430386051874966324029868080810395418212929951163723100138928058120747004805995817268964254406824227472988996705817000845699000328425268792835941710425762906605383924727827715949376856419657001737917613837203760070407835118093580615358858998270294073894204791snlbxq

[q]sa[ln0="aln256%Pln256/snlbx"]65P105P110P39P116P32P110P111P98P111P100P121P32P103P111P116P32P116P105P109P101P32P102P111P114P32P116P104P97P116P32P58P41P10P