Inlägg

Inlägg som Shiprat har skrivit i forumet
Av Shiprat

@Masyve: Skulle väl snarare säag isåfall att om man vill rösta med plånboken så kan man välja att inte köpa in till ovettiga priser för att få features som inte är i bruk på spelmarknaden än. Jag önskar att jag kunde motivera ett köpt av 2080Ti för att byta ut mitt 1080Ti men misstänker att jag skulle ångra köpet då jag tror det kommer dröja ett tag innan jag får något riktigt bra i utbyte och i de saker som faktiskt spelas nu så vet jag inte om prestandaökningen kan motivera 10k mellanskillnad.

Och håller inte med om jämförelsen Skoda - Audi- har en fullutrustad Octavia Scout från tidigt 2016, provkörde även A4 Allroad, samt Passat och A6, kände inte att någon kändes lyxigare eller "bättre" än någon annan, men Scouten är rätt rejält mycket billigare. A4 vilken var närmast Scouten annars satt man trångt som fan i tyckte jag och Passat / A6 kändes tunga och mindre "sportiga". Men, alla bilentusiaster jag känner har förklarat ett antal gånger att Audi är den enda bilen som har en fyrhjulsdrift som faktiskt fungerar, VW kan vara okej om man är fattig men en Skoda är i princip meningslös Efter 28 månader och 6900 mil körda så har jag dock inte ett enda klagomål.

Av Shiprat

@Yoshman: Mycket bra punkter. För min del kör jag inte så mycket cinematiska spel så känner inget behov av RT, och kör i 1440p 144hz vilket jag oftast kan hålla i 100+ med ett 1080ti. Jag gissar på att Nvidias roadmap kommer vara att vänta tills lagren sinar på pascal innan prissänkningar och att i nästa generation slänga in fler RT / Tensor cores. Är skönt att känna att jag kan sitta ut denna generation either way och hoppa in när det väl finns spel jag vill spela som drar nytta av dess saker, samt eventuellt även konkurrerande hårdvara.

Är vansinnigt nyfiken på vad AMD kommer ge för respons, jag har två Vega 64 också och känner att de är mycket mer kapabla än vad man kan tro av att läsa recensioner. Och överklocking/undervoltning på Vega är så mycket mer underhållande än på Pascal

Av Shiprat

Ett 1080Ti med ETHlargementpill körandes pumpar ut ca 50mh/s om man minar ethereum. Titan V krossar det med runt 80mh/s eller högre, priset på Titan V resulterade dock i att det är en osannolik investering för mining.

Om nya RTXkorten är liknande nog för att man ska kunna räkna med runt 80mh/s på 2080Ti så ligger priset på det precis rätt för att både 1080Ti och 20xx ska vara värda att fortsätta köpa för ethereum miners- 2080Ti kan eventuellt vara en bättre långsiktig investering för mindre ström/mh men högre tillgänglighet, lägre investeringströskel, existerande stöd och optimeringar man får med 1080Ti gör att det förblir ett stabilt val det med.

Jag tror absolut att Nvidia såg följande faktorer:

  1. De kan ta upp till just dessa pris och fortfarande ha en bra kundbas i mining som hindrar priset från att falla för mycket

  2. Om de sätter priset rätt så kommer kundbasen i mining för 1080ti göra en stor prissänkning på 10xx serien osannolik och därav kan de få in mängder av pengar på den äldre serien och dominera marknaden för allt under 20xx serien utan att behöva stressa med att släppa billigare kort

  3. För gamers kan de motivera prisen på nya serien med features som ingen konkurrent har än och pusha märken i GPP att marknadsföra raytracing tills det blir en nödvändighet

  4. Om tidiga siffror på prestanda med ray tracing är något att gå efter så kommer effektiva FPS sannolikt hamna i det område där man drar nytta av G-Sync, vilka främjar Nvidia långsiktigt då det låser gamers ännu mer i deras trädgård

  5. Med denna dominans på alla sidor av marknaden är de perfekt placerade för att börja förstäka väggarna i sin "walled garden" så att det blir progressivt svårare för en en annan aktör att någonsin konkurrera med Nvidia på deras villkor

Det lär bara bli värre tills en konkurrent antingen tar prestandakronan eller gamers magiskt inser att de faktiskt kan ta ett AMD-kort om deras budget är ~3000-6000 och få bra prestanda- men mänsklig natur betyder att folk oftast kommer köpa något som är aningen över vad de egentligen har råd med, och då leder det till Nvidia ett tag framöver.

Miningfaktorn tror jag kommer lugna sig inom närmsta året, ju närmare Ethereum kommer till att köra proof-of-stake istället för proof-of-work och de som den näst största cryptovalutan plötsligt minskar behovet av hashrate enormt. Större delen av hashraten lär flytta över till ETC ett tag men tvivlar på att den består permanent.

Av Shiprat

Bra skriven artikel med mycket djup. Jag läste på rejält innan jag köpte denna skärm och beslutat att inga av de större problemen var problem "för mig": De spel jag spelar regelbundet har jag generellt 120+ fps i och kör med full ljusstyrka, bryr mig inte alls om hela g-sync och freesync debatten, använder varkendera. Jag väntade länge på att köpa en nya gamingskärm som uppfyllde alla mina krav, men insåg till slut att jag väntat i ett par år från att jag kände att det var dags att uppgradera och det fanns fortfarande inte något som var "perfekt".

Bildkvalite:
Jag gick från en VG248QE som jag haft sen tidigt 2013 och uppenbarligen är bildkvaliten ett enormt kliv upp från den. Några månader efter övergången händer det fortfarande att jag bara sitter och tittar runt i spel och förvånas i hur mycket bättre inlevelsen är och hur snyggt allting är plötsligt.

Prestanda i höga frekvenser/fps:
Jag väntade mig att 120/144 hz prestandan skulle vara lite av en tradeoff, men känner att upplevelsen i till exempel CSGO, Overwatch och Destiny 2 Crucible är mycket bättre på denna vilket var oväntat. Enda undantaget är vid kraftiga framedrops ner till 60 eller så, då "känns" det mer på denna. Detta är ju mycket på grund av att den är betydligt större, ljusstarka osv än VG248QE vilket gör att man får en bättre immersion och det då blir obehagligare när den bryts. Det är bara i CSGO med nya Inferno som jag verkligen känt av problemet dock, optimeringen på den mappen är sämst.

HDR
HDR är fett i Destiny 2 och Final Fantasy XV (med 4k texture pack).
I Destiny 2 ger det en "skönare känsla" i färger och kontraster, snällare för ögonen och det känns bara mer smooth på något sätt. I final fantasy tänkte jag inte så mycket på det förrän jag kommer till den ändlösa natten i endgame, väldigt cinematiskt med alla ljuseffekter i combat där. Har inte riktigt brytt mig om HDR i video/windows i övrigt. Jag tittade igenom black panther i HDR och konstaterade att ja, det ser bättre ut, men inte något jag egentligen saknar annars.

Stativ:
Vad gäller stativet- det är väldigt skakigt. Märks ej särskilt när man spelar men om man håller på med annat på skrivbordet typ meckar med något eller skriver på papper med en penna så märker man att skärmen liksom skakar lite hela tiden. Justeringen i höjd och sidled är smooth dock så det är bra. Om du är en "våldsam" gamer, har ett instabilt skrivbord eller dylikt så skulle ajg rekommendera att kolla på något VESA-fäste istället.

Det enda riktiga klagomålet jag har med skärmen är att när du stänger av den med knapp så tappar windows bort den, typ, och ordningen på resten av skärmarna kan bli hursomhelst. Jag har en till 24" bredvid samt TV kopplat till samma dator och ibland mitt HTC vive inkopplat och man vet aldrig riktigt vad windows hittar på när man tappar den primära skärmen. Anledning att jag ofta stänger av den snarare än att köra med timern är att skärmen på fullt fräs genererar mängder av värme, och det är varmt nog hemma just nu.

TL;DR: Jag är väldigt nöjd med denna skärm men visste vad jag köpte och att den var rätt för mig. Om något av problemen som nämns i recension är saker som är viktiga för dig så är det nog bäst att vänta eller ta något annat.

Av Shiprat

@Söderbäck:

Jag gissar att du redan bestämt dig, men vill bara nämna att det tog ca 30min för mig att sätta upp mina fyrar på betongvägg, och de är inte alls så känsliga för var du sätter dem- jag har dem några meter isär i varsitt "hörn" av spelområdet och satte dem där det råkade finnas ett eluttag under lätt tillgängligt. De har sedan fungerat 100% i två år, aldrig minsta tracking issue. Däremot ser jag fram emot bättre alternativ för upplösning- vive pro verkar inte vara nog av en uppgradering och Pimax 8k verkar ha för mycket latensproblem.

@Hulle:

Kolla in Climbey, och om ni lirar det, kolla in banan Mount Frost på steam workshop för climbey- underhållning för många timmar.

Av Shiprat
Skrivet av Sveklockarn:

Dayum!
...FO4 blir outhärdligt fult i VR p.g.a. bristande upplösning och påtaglig screendoor-effekt. Det skulle förvåna mig om det var någon revolutionerande skillnad med Pro-versionen med sin marginellt högre upplösning.

Screendoor-effekten finns ju definitivt där- skulle nog behövas dubbla upplösningen för att bli av med den dock och det är ett väldigt högt target för att drivas i minst 90fps på de flesta nuvarande gpus.

Even so, när man slår av TAA / FXAA så kände jag att den totala upplevelsen gjorde spelet till en mycket bättra upplevelse än vad det är på skärm- jag tröttnat rätt snabbt på det när jag lirade det på skärm men i VR är det något helt annat.

När man kommer ut från vad det nu kan vara för bunker i main-quest och Brotherhood of Steel kommer flygande i The Prydwen ovanför med propaganda vrålande ner över landskapet var en av det fetaste upplevelser jag någonsin haft i ett liv som gamer just med HTC vive.

Av Shiprat
Skrivet av Mocka:

Frågan är om detta vänder nu när miners går över från GPU till ASIC.

Osannolikt- Monero är det coin på vilket AMD har störst övertag, och de genomförde just en hardfork där de gjorde arbiträra kodändringar just för att sätta käppar i hjulen för ASIC-tillverkare som planerade att lansera ASIC för monero- att uppdatera en ASCI är inte lika smidigt som att bara dra ner en uppdaterad miner på PC. I samband med det försvann även en massiv mängd av vad sannolikt var malware miners- infekterade dator som minade med CPU. Resultat var att profit/dag på att mina med vega 56/64 gick från typ 0,5 USD / dag till ca 6 USD / dag. Vega minar monero ungefär dubbelt så effektivt som ett 1080ti till exempel.

Även på ethereum är vega grymt fortfarande- 44mh/s ungefär är standard på Vega, medan ett 1080ti behöver en del meck för att komma upp till 39, och ett x80/x90 kort ur 300-400-500 serien från AMD ligger på 30+ utan mycket problem. Ethereum har inte gjort några stora moves nyligen för att blocka ASICS men den enda ASIC som släppts för ETH är inte särskilt imponerande. Dock går de förhoppningsvis över till PoS snart så mining blir en mindre faktor.

Av Shiprat

@CDON.COM:

Tack för återkoppling, skickade PM.

Av Shiprat

@twonkey: Tittade av och till under hela fredagen, öppnade aldrig någon chatt på sidan jag kunde hitta. De kundservicelänkar inklusive den som ser ut som en chattlänk, alla leder enbart till email i slutänden. Får vänta tills de finner sig tid att ringa helt enkelt.

Av Shiprat

@anon131444: del två var det jag syftade på. Om den urprungliga köparen köpt både ett 1070 och ett 1080 från CDON och skickat tillbaka fel, så kan jag föreställa mig att de, om de håller koll på serienummer, skulle kunna bevisa att det 1070 de har är det som han borde ha i sin ägo. Men frågan är om de ens bryr sig, samt om den ursprungliga köparen är dum nog att göra det så lätt för dem.

Av Shiprat
Skrivet av anon131444:

Jag jobbar för ett företag som varit VD för CDON. Han arbetar med förvärvsstrategi.
Tidigare hade CDON möjlighet att ta telefonsamtal. Ju större dem blev desto fler kontaktvägar stängde dem av. Det är finessen med att bli en verksamhet som dem är, som nyttjar deras förvärv som en hel plattform. Så många saker säljer sig själva och allt fungerar till den grad att det inte blir så många missnöjda kunder.
Lyckligtvis säljer vårat bolag betydligt komplicerade saker än en mikrovågsugn för 300:-, telefonin kommer aldrig ryka.

Jag handlar dock inte på företag likt CDON då det är lätt att drunkna i väntetid innan man får en duglig respons. Risken att mongot som svarar på mailet inte förstår är också påtagligt stor då det inte direkt läggs fokus på kompetens för personal som ska svara på sådan mail.

Varför skulle jag inte handla på CDON? Kontaktvägarna suger röv. Även om det var billigare hade jag handlat av t ex Inet eller annan aktör. Men förmodligen Inet.

Jo, lär nog undvika dem i fortsättningen, inte för att ett misstag skett utan just på grund av dålig möjlighet till kontakt.
Har du någon aning om det brukar bli några faktiska konsekvenser för den jöns som skickat tillbaka en billigare vara som retur?

Skrivet av LemurenSwe:

Det här handlar om en felleverans/reklamation. I och med att du utan onödigt dröjsmål meddelat reklamationen, och att detta upptäcktes inom de första sex månaderna så är det butiken som skall bevisa att du gjort detta om det inte är oförenligt med varans art. Kan så ej göras, så får dem stå för fiolerna. I och med att det inte är en helt ny vara, utan en tidigare uppackad vara så är det inte helt uteslutet att tidigare kund bytt paketets innehåll.

Detta regleras i KKöpL 20 a §.

Räkna med att svarstiden från CDON är ca 4-5 dagar. Dem kommer troligen vara väldigt behjälpliga i ärendet, mycket möjligt är att dom skickar dig ett 1080 som är icke fyndvara - med tanke på att dom vill behålla försäljningen.

Tack! Detta var bra information. Uppenbarligen så behöver jag ju tala med dem först som många nämnt här, men då jag inte har någon kontroll över hela den situationen då jag inte kan ringde dem direkt så skadar det inte att ha koll på sina rättigheter i förväg samt någon slags ide om vad man kan vänta sig.

Av Shiprat

@anon131444: Fair enough.

Av Shiprat

@loefet: Jo, det jag gjorde. Tänkte mest se om någon varit med om liknande.

Av Shiprat

Beställde 1080 "fyndvara" från CDON, fick ett 1070

Beställde häromdagen ett Palit 1080 som var fyndvara klass 1 på CDON, alltså oanvänt men bruten förpackning, 5749 vilket kändes som ett okej pris så som marknaden ser ut nu...

Vad jag fick istället var en låda för ett Palit 1080 men med ett EVGA 1070 KFA2 som inte riktigt passade i skummformen. Hann tyvärr dra av skyddsplasten på bakplåten så nu är det aningen mer "fyndvara".

CDON har inget nummer att ringa, bara en mailadress, så drog ett mail. Som tur är beställde jag på faktura via QLIRO så kan ju alltid välja att bara inte betala, samt att följa upp det med QLIRO.

Tyvärr inser jag att det är ju rätt svårt för mig i denna situation att bevisa att någon annan förmodligen lurat dem, snarare än att jag är den som försöker lura dem just nu.
Någon som vart med om liknande och kan berätta hur det brukar lösas?

Av Shiprat

Hej,

Den 21a Januari beställde jag ett sådant här: https://new.webhallen.com/se/product/211958-Corsair-PowerSupp...
Det fanns då två stycken i lager, jag beställde för att hämta ut i Täby Centrum. Produkten blev efter en stund grön och ibockad i ordern vilket väl ska betyda att den är reserverad?

Den 24e ringde jag om en annan sak och fråga samtidigt om nätagget av nyfikenhet om jag kunde hämta ut det, men fick då höra att jag inte fått något reserverat av det som fanns utan hamnat i "nästa beställning" vilket skulle komma innan veckan var över, personen jag pratade med försäkrade mig om att beställningen skulle täcka mig så det var ingen fara.

I tisdags, den 30e Januari ringde jag igen då det fortfarande inte hänt något, personen jag talade med då lät lite defensiv men sa att nätagget faktiskt fanns hos er men av någon anledning aldrig skickats internt till täby, han skulle sätta det som "prio" så det dök upp så snabbt som möjligt.

Imorse fick jag nu ett mail om att ni inte kan leverera med alternativ att avbeställa eller "Din order kommer att ligga kvar och behandlas när alla produkterna är tillgängliga."

Vad är det som händer? Jag förstår att det hög demand på dessa men det känns inte här som att det är problemet utan mer som att jag halkat längre ner i kön i varje steg, och isåfall skulle jag vilja veta varför någon annan fick varor som var reserverade till mig?
Om jag vetat att ni inte kunde leverera så hade jag beställt någon annanstanns, men nu är det bokstavligen slut på allt i detta segment i hela sverige och jag har en annars komplett dator för 15k + som ligger i delar utan nätagg.

Förseningar i leveranser är sådant man får leva med, men antingen har er gett mig besked som helt enkelt inte stämmer, eller så har någon annan fått de varor som jag blivit lovat, båda dessa alternativ är oacceptabla.

EDIT: Talade med er telefonsupport igen, fick inga direkta svar mer än att de inte visste varför eller när något skulle komma in så avbeställde. Trist.

Av Shiprat

@IKEA Billy Bokhylla: Just avsaknaden av OLED känns väldigt osäker, det är verkligen en hårfin gräns mellan vad som känns magiskt och vad som känns helt åt helvete i VR.

Jag har inte testat VR med LCD iofs, borde kanske göra det, kanske är helt okej.
I övrigt så lyckas ju Pimax träffa rätt med allt- att kunna återanvända lighthouses osv är ju rätt skönt.

Av Shiprat

Användare: @anon162230
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Spårad frakt
Produkt: 10x PCIE Risers

Positivt:

Snabb och rak kommunikation
Väl packat och snabbt skickat
Snabbt och smidigt hanterat allmänt
Bra info i annons om produkten, särskilt hjälpsamt då det inte är något de flesta håller på med till vardags.

Negativt:

Inget alls.

Slutbetyg: 5/5

Av Shiprat
Skrivet av Awakeruad:

Hahaha damage control teamet är här!

Att Microsoft ger sina konkurrenter bara sex dagar att testa sin mjukvara, och avaktiverar konkurrenters mjukvara utan att informera användare (eller konkurrenter), är så typiskt Microsoft att det gör ont. De har alltid använt sin ställning som OS tillverkare för att hindra konkurrens.

Jag vill påpeka att de flesta AV är hopplöst out of their depth vid det här laget, och att kräva en uppdatering omedelbart är 100% rimligt. Jag skulle aldrig rekommendera någon att installera extern AV, inte för att Windows Defender är otroligt bra, utan för att de flesta tredjeparts AV orsakar nästintill lika mycket problem som de löser.

Allt som kan resultera i att AV-utvecklare anstränger sig lite mer är bra i mina ögon.

Självklart kommer företag som microsoft, apple, google alltid att pusha sin egen agenda. Ju större och mer "nödvändiga" de är desto mindre kommer de undan med, det är allt. Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt heller, dessa giganter är där det är och utvecklas så snabbt som de gör därför att de har kraftig konkurrens och en stark marknad. Ju mer de tvingas in i non-comp lägen desto mindre motivation har de att ligga i framkant med utvecklingen av sina produkter.