Inlägg

Inlägg som robban011 har skrivit i forumet
Av robban011

@Petterk: Mycket har hänt sen 1992

Av robban011

@Json_81: Man hade inte förutsett att folk skulle handla direkt ifrån kina (inte i den volymen iaf). De svenska e-handlarna kan ju inte konkurrera på lika villkor och staten förlorar skatteintäkter. De måste hitta något sätta att ta ut moms och ev. tull på, det är svårt eftersom nästan alla skriver ner värdet på paket. Ansvaret har legat på privat personer att betala moms och tull vilket nästan inget gjort.

Av robban011

@Petterk: Tror det mer handlar om skatteintäkter, alla direkt köper ju från kina. Säljarna rekommenderar ju till och med att skicka via statliga aktörer eftersom de vet att dem inte vill jobba (ta ut moms och tull)

Av robban011

@Petterk: ja men du fattar vad jag menar. Postnord har skitit i att ta ut moms, risken var ju noll. Folk fattade det till slut.

Av robban011

@Petterk: nej men de har tryckt på posten att göra något, detta är enda sättet. Magdalena Andersson har i sin tur tryck på tullverket eftersom svenska e-handlar inte har samma villkor

Av robban011

@FatherOfThree: dubbelmoral är inget nytt, man kan tycka vad man vill men staten måste se efter nummer ett

Av robban011

@Petterk: jepp, staten har inget val. De måste ta ut en avgift annars går det inte. Tullverket kunde ju varnat folk i tid.

"Avgiften ska täcka kostnaderna i och med den nya momshanteringen. Kostnaderna består bland annat av lön till personal, skatter, ny teknisk utrustning, utrymmen för att lagra försändelser i avvaktan på betalning och retur av försändelser som inte hämtas ut"

Av robban011

@mats42: Tror dock att det är så som postnord tidigare uppfattat saken. Mycket artiklar men men... expressen är otydliga. Vet inte om jag fattat fel dock

"Det betyder att ett e-handlat mobilskal på 40 kronor kommer att kosta 50 kronor efter att moms på 25 procent lagts på.
Till det kommer också en ny avgift på 75 kronor som PostNord tar ut för alla försändelser med ett värde under 1 500 kronor"

https://www.dn.se/brandstudio/postnord/5-fragor-och-svar-om-nya-momsen-pa-kinapaketen/

Av robban011

@robban011:
"Hundratusentals paket tros bli liggande
Då 97 procent av alla de produkter som flödar in till Sverige har ett värde på under 200 kronor räknar Postnord med att många inte kommer att betala administrationsavgiften och momsen i det system som sjösätts. Det bygger på att varorna förs till ett stor tullager där Postnord sänder ut avier till kunderna, som måste betala in avgifterna innan varorna sänds ut.
– Det blir en betydande andel som inte kommer att hämtas ut, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.
Enligt de beräkningar som SVT har tagit del av handlar det om hundratusentals paket under den första tiden, innan konsumenterna har reagerat på nyordningen."

https://www.svt.se/nyheter/konsument/postnord-andrar-reglerna-sa-mycket-dyrare-blir-varor-bestallda-fran-kina

Många paket kommer att bli liggande iallafall

Av robban011

@mats42: läste noggrannare. känns tandlöst isåfall

Av robban011

@robban011: hittade "t tidigare inneburit att de seglat förbi kravet på moms. Nu blir läget ett annat, och många produkter därmed rejält mycket dyrare.

Av robban011

@mats42: ser det inte. hittar bara det här

"Många av varorna från de populära Kinesiska sajterna, däribland Wish, är så billiga som några kronor. Postnords kommunikationschef tror därför att många inte är beredda att betala moms och avgiften om 75 kronor för dessa produkter."

"De nya reglerna kommer innebära en administrationsavgift på 75 kronor per paket från dessa länder. Överstiger värdet på paketet 1 500 kronor blir administrationsavgiften 125 kronor, enligt SVT. Redan 1 mars börjar de nya reglerna gälla."

Kan ha fel dock, tror det är mycket "signal politik" över det hela

Av robban011

@anon173108: Kostar att ha personal, lokal, och elen på, klart de måste ta betalt.

Av robban011

@mats42: Köper man på postorder, som det oftast är från företagen som Wish eller Ali Baba, är det moms från första kronan som gäller, säger Åsa Willcox
[url="https://www.expressen.se/dinapengar/importkaoset-fran-kina-ri..."]

Av robban011

Bra beslut egentligen men som vanligt fattat under panik, kunde haft lite framförhållning. Nu kommer många paket att skickas tillbaka och bli fördröjningar för det kommer ta tid att köra igång allt + den stora backlogen med paket.