Inlägg

Inlägg som doctor_N har skrivit i forumet
Av doctor_N
Skrivet av medbor:

Vi (men en nu ~4-åring) har nog inte tagit fram den dedikerade kameran mer än någon enstaka gång sedan barnet föddes. Det är ofta för mycket annat som ska med när man ska ut, och precis som andra säger är tillfällena när man vill ta en bild väldigt flyktiga, och att då behöva leta kamera, välja objektiv, fixa inställningar, provskjuta några bilder... det går helt enkelt inte.

Här vill jag slå ett slag för de små spegellösa kamerorna!
Har man en fast ljusstark optik på och kameran inställd på ansiktsföljande fokus och snabbserietagning och man ställer kameran i program auto läget så går det fort att få fram kameran om man har den i en ficka. Man låter även kameran med fördel vara i viloläge också så man inte behöver starta den. Det kräver ju dock att man valt en kamera som är snabb, det finns många modeller som är rätt sega i starten.
När kameran kräver egen väska, då blir det bökigt tycker jag. Man dyker ner under vagnen bara för att upptäcka att man river i skötväskan istället för kameraväskan, det måste vara smidigt annars faller hela kameragrejen.

Av doctor_N
Skrivet av harmacy:

Ser att Canon M6II har några år på nacken, hur tror du den står sig över tid framöver?
Måste du ha en adapter för att kunna montera ditt 22/2 objektiv? Hittade detta EF-M objektiv men läste på Canon att man behövde en adapter för EF-objektiv.

Finns det ens externa mikrofoner till mobiltelefoner?

Utvecklingen går inte riktigt så fort längre på kamerafronten som den har gjort, vi får se om de kommer på någon ny teknisk landvinning som gör att det blir samma race som det var förut där efterföljande modell var så otroligt mycket bättre än den tidigare. Jag skulle nog säga att en M6II kommer hålla många år, jag har haft min i två år nu och har absolut inga planer på att byta den mot något annat. Den klarar allt jag ber den göra alldeles utmärkt.
Det behövs ingen adapter till 22an, det är en M lins så den går rätt på kameran. Jag har även en ef till ef-m adapter så jag har ibland någon av mina L linser på kameran, blir rätt obalanserat men det funkar. Då kan du även köra Canons ef-s serie av optik.

Extern mic till telefon vet jag att bland annat Röde har, har kört med en sån här och fått bra ljud. Men det finns säkert ännu bättre och smidigare lösningar men på ljudbiten är jag lite novis.

Av doctor_N

Vad kul, grattis till TS! Livet får en annan dimension när man får barn.
Håller helt med om att bästa kameran är den som du har med dig men nu är foto en av mina hobbies så jag kommer förespråka att skaffa en kamera förutom mobilen. Upptäckte själv att junior som snart blir 4 år blev obekväm när jag kom med min stora fullformats dslr när han var liten, jag försvann bakom kamerahuset så det var kanske inte så konstigt.
Skulle jag rekommendera något så är det en mindre spegellös systemkamera med en fast ljusstark optik, då får du med kameran i jack/skötväskefickan utan större bekymmer. Kör numera själv med en Canon M6II med en 22/2 på, autofokusen på den hänger med när barnen flänger runt men det finns fina modeller från t ex Sony också med riktigt vass autofokus. Viktiga egenskaper för en kamera man fotar barn i vardagen med är enligt mig att den ska vakna snabbt från viloläge och ha snabb autofokus! Och vara så liten det går förstås så den kan vara tillgänglig lätt.
Jag har en iPhone 13 Pro också, händer att det tas en bild ibland med den också såklart men det blir mest videoklipp inspelade på den. Har genom åren spelat in joller från telningarna också, det är lite kul att lyssna på när de blivit äldre hur de "babblade" när de var riktigt små.

Och glöm inte att säkerhetskopiera dina filer, se till att det finns kopior på säker plats utanför hemmet också. Prylar kan ersättas men det går inte att ta nya bilder.

Av doctor_N

Fyller 45 i höst men har fortfarande intresse av spel som underhållningsform. Tyvärr finns det inte tid för mer än kanske två rundor Battlefield i veckan längre. Men nu har det fått konkurrens av Flight sim 2020, hinner inte sätta mig in i simulering längre utan kör de upplevelseflygningar som finns i spelet med gamepad, härligt att susa runt och se landmärken man besökt som turist. Visar knattarna intresse när de blivit äldre köper jag nog en konsol så att vi kan spela tillsammans.
Vid det laget hoppas jag att ha lite mer tid också så att jag kan utforska lite fler spelserier, nu blir det säkra kort där jag vet vad jag får.

Av doctor_N
Skrivet av jagardaniel:

Jag tänkte faktiskt på Battlefield Vietnam som släpptes innan Battlefield 2. Aldrig spelat men hört att det var skoj, någon kanske kan ge mer input på det. Vietnam-DLC:et till BC2 spelade jag en hel del och det var riktigt bra.

Gillade att man kunde släppa ner en trave stockar som kom rullande ner från sidan på kullarna och mosade det mesta i sin väg. Spelade det en hel del men för mig kändes det inte som ett riktigt bf spel, trots att spelet i sig var bra. Sedan kom ju Vietnam dlc till till BC2 och det spelar jag än idag.

Av doctor_N

Letar efter headset med brusreducering främst för jobb

Sitter och letar efter nytt headset främst för att ha i jobbet men det gör inget om de kan spela musik hyffsat också.
Idag har jag Jabra Evolve 2 65 men önskar ett over-ear med aktiv brusreducering istället. Testade att köpa in Sony WH-1000XM3 men där är ju hörluren bra men inte så värst bra ljud via mik och kollegan var inte helt nöjd över hur den luren hanterade att vara ansluten till två enheter samtidigt.
Frågan är vad kör ni med? Är det privata gamingheadsets som ni kör även på jobbet eller har ni något från t ex Bose, Poly eller Jabra?
Kikat lite på EPOS 361 som verkar lovande och Bose 700. Jag vill ju gärna hitta något som har bra ljud både via hörluren och mikrofonen men som sitter väldigt skönt under långa sessioner utan att man blir varm runt örat. Här hade det ju varit idealiskt att fråga någon som jobbar på t ex en kundtjänst eller servicedesk vad som används och funkar, var länge sedan jag själv satt så mycket i telefon att de modeller som fanns då sedan länge försvunnit.

Av doctor_N
Skrivet av SnorkelTorkel:

Jag råkade bli träffad av blixten fast från webbhallen när jag slösurfade på jobbet en dag. 4,5 låg samma kort på då och jag har inte sett i närheten av liknande pris sen dess.

Lite samma här, fick det för 4890kr i höstas, aldrig knappat en order så snabbt som den gången. Såg det först på http://gpukollen.ingman.me/. Känns idag lite som att jag vann på lotteri den där dagen!

Av doctor_N

Fick min deklaration igår 2/3 och såg fram emot att få tillbaka drygt 8000 men istället ska jag tydligen betala en tusenlapp i restskatt. Frågade lite om de var säkra på resten av siffrorna men det var dom tydligen, det var bara att räkna ihop saker som de inte klarat av.

Men jag är inte bitter...

Av doctor_N
Skrivet av Swe91:

Värt att veta är att besiktningsmän inte besiktar el m.m. i gamla hus.
Var i tidningen häromåret där Anticimex hade besiktat ett hus som hade kassa elledningar som ledde till skadade lösören.
Anticimex hävdade att eftersom huset var så gammalt förväntas det att elen kan vara lite draget hursomhelst och de är inga elektriker som åtgärdar typiska problem (isch, taget ur mitt minne).

Precis, vill man ha elen besiktad måste man beställa en separat besiktning på detta fick vi veta. Den "vanliga" besiktningen kollar på övriga aspekter på huset.

Av doctor_N

Som många varit inne på,undersökningsplikten är långtgående. Vi köpte hus häromåret och lärde oss den hårda vägen att inte bara lita på besiktningen av huset, vi skulle tagit dit en elbesiktning också. Byter vi hus kommer det absolut vara ett krav innan köpet slutförs.
Tidigare ägare hade dragit el själv och använt för klena kablar här och var och kopplat rätt så kreativt, i vissa fall direkt farligt. Inget vi kunde se i väggar osv men eftersom det var tydligt att vissa uttag var hobbymonterade så ska man då utgå från att elarbetena behöver rättas till lärde vi oss, det fanns inget att juridiskt gå vidare på. Det var vårt ansvar.
Vi hade dock en dialog med säljaren både via mäklare men också direkt med säljaren så vi fick tillbaka halva kostnaden för att säkra upp elen i huset. Säljaren hade absolut inget ansvar för att ge oss pengar men jag tror de ville avsluta snyggt.

Av doctor_N
Skrivet av SuperSverker:

Gäller väl inte franska bilar (Dvs, de som har "omvänd" cykel"?

Det är för att förarsidan har längre blad än passangerarsidan, längre blad är högre vikt och mer stress på samma fjäder / arm som på passangerarsidan

Edit*
Äldre franska bilar har en annan variant som dem torkar med, från mitten ut till sidorna. Dvs har de samma längd på bladen jämfört med vanliga bilar, alltså uppstår inte samma problem (Och du kan ha samma bladlängd och därmed spara pengar, pengar du kan använda till allt annat som går sönder)
(https://pin.it/7ouZV8k)

Den där franska lösningen var väldigt fransk! Men elegant ändå, tror aldrig jag sett den förut.

Av doctor_N
Skrivet av Beginner:

Min OCD drabbar mig hårt när jag parkerar. Händer ofta att jag sätter mig i bilen igen för att manövrerar en decimeter framåt eller bakåt. Nästan att jag vill krypa runt med tumstock och mäta att jag står "bra".

Sen kliver jag ut och ser att bilen bredvid står snett in i luckan bredvid mig så jag knappt kommer in i bilen............

Hehe kan känna igen mig. Minns min lärare på körskolan som påtalade att jag inte behöver stå exakt i mitten på rutan, det är ok att stå lite längre åt ena sidan än andra så länge man står hyffsat rakt i rutan och alla kan öppna sina dörrar. Får ännu idag efter 15 år intala mig att det är okej om jag inte står exakt men det tar emot. Bilen ska stå "rätt"!

Av doctor_N

Varför är det alltid utan undantag så att torkarbladet på förarsidan blir dåligt först? Båda byts samtidigt och används ju precis lika mycket men ändå är det alltid förarsidans som blir dåligt först. Ett av livets alla mysterier som det en regnig måndagförmiddag förtjänar att gnällas på!

Av doctor_N

Förr bytte jag vartannat år när abonnemanget gick ut, sedan blev jag med familj och nu får grejerna hänga i tills det blir dyrt att laga. Bytte ut min iPhone 7 i höstas mot en 13 Pro när jag fick en vettig deal på en, den lär få hänga med ett bra tag. Om det nu inte om några år lanseras något som får alla andra telefoner att verka omoderna och gamla, lite som när första iPhone kom.

Av doctor_N

Bahnhof 100/100 för 299:-/månaden, finns flera leverantörer att välja på via Open infra men vi har klarat oss bra än så länge med nuvarande avtal.

Av doctor_N
Skrivet av adde1337:

Är det bara jag som saknar battlefield 1942? Jag tyckte det var helt amazing. Varför gör de inte om det spelet ?

Har egentligen bara spelat BF 1942, bad company 2, BF1.

Saknar WW2-spel. Är inte mycket för modern warfare eller futuristiska spel.

Här är en till som saknar 1942, så pass att jag plockade fram en gammal laptop och installerade 1942 och expansionerna Secret weapons of ww2 och Road to rome. Inte så kul att spela mot bottar men ändå.
I 2042 uppskattar jag banorna från 1942 och bc2, riktigt kul att få spela dom i uppdaterat skick!

Av doctor_N
Skrivet av Sängkant:

Något som bland annat irriterar vettet av mig är att jag gärna vill undvika att ha mina program grupperade på taskbaren på min ultrawide-skärm. Enda sättet att ordna detta är tydligen att antingen gå in i regedit och mecka eller skaffa nåt program som tar tillbaka mig till W10 taskbar.

Det där var inte kul läsning, inte testat 11an än men jag vill ha inställt att det bara grupperas om taskbaren är full, inte annars. Verkar ju märkligt att man som användare inte får välja detta själv. Datorn pockar på min uppmärksamhet att jag kan uppdatera till 11an men tvekar ännu.

Av doctor_N

Jag har med få undantag verkligen uppskattat Bf spelen genom åren, allt sedan 1942 och dess expansioner och moddar fram till nu men det är några spel som inte varit lika underhållande för min egen del, Hardline och 2142. Det där Vietnamspelet som kom som fristående spel var ok men saknade "bf-känslan" lite tyckte jag och det tycker jag till viss del även stämmer in på 2042. Jag har kul i portal, särskilt när jag hittar spel där man kör med klassiska 1942 bössorna men jag kan inte påstå att jag tycker 2042 kartorna är så rasande skoj, håller tummarna för att de trycker ut fler klassiska banor!

Av doctor_N

Har ni plats för två skärmar? En skärm inriktad på spel och så en som mer passar sambons behov.
Jag har gett upp med att hitta en kompromiss och skaffade en gasarm att ha två skärmar på, har nu en ASUS VG27AQ1A för mitt sporadiska spelande och kommer byta ut en äldre HP skärm som börjar bli lite dekis mot vad det lutar åt iaf, en Asus ProArt. De kostar inte en förmögenhet någon av dom men tycker deras prestanda duger åt mina hobbybehov. Både på spelfronten men även på fotofronten.
Det fina med gasarmarna är monteringen i bakkanten på bordet så laptop osv kan läggas under skärmen, skönt med ledig bordsyta.

Av doctor_N
Skrivet av ehsnils:

Då har du inte haft rätt blandning med spolarvätska om det fryser.

Jodå, problemet med den bilmodellen är att fukten letar sig in i den lilla luckan som ska åka ut med hjälp av trycket från spolningen. Luckan frös fast och pumpen orkade inte trycka ut luckan vilket fick säkringen att gå. Självklart kan man ju på berörd modell se till att tina upp det hela innan man ska ut och åka men det var inget jag kände att jag ville hålla på med.