Inlägg

Inlägg som thom.g har skrivit i forumet
Av thom.g

Cyklande brevbärare har alltid låtit romantiskt för mig... Betalt för att motionera typ... Men det är mig veterligen dåligt betalt.

Av thom.g
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Min hobby för något år sedan när jag var i bättre form.
Cykla ut till en lång cykelbana i lugn och ro. Jag hade en ombyggd racing cykel som såg ut som en gubbcykel på alla sätt och vis, men jag kom upp i runt 45km/h p.g.a hög drevning om mitt minne ej sviker.
Jag väntade då och lurade på någon vältränad cyklisk. Jag valde ofta ställen där det var lite uppför så min maxhastighet på 45km/h inte skulle svika mig.
Och när en vältränad cyklist kom, så stack jag ut och gav järnet i typ högst 5 minuter och jag körde om så många sportfånar så det inte var klokt. Det gällde dock sedan fort som f-n köra av cykelbanan för de skulle ju dra ikapp mig annars. Jag var totalt slut efter min omkörning och sportfånarna fortsatte och cykla ett par mil efter.

Jag skrattar högt här på kontoret!

Av thom.g

Elcykel är svingött. Det bästa är när man drar om nån vältränad cykelnörd i en uppförsbacke. Då är det svårt att hålla flinet tillbaka

Av thom.g
Skrivet av Phod:

Du måste tolka de talen och se hur du påverkar dig i verkligheten, och då kanske du inser att skillnaden är så liten att det inte spelar så stor roll.

Detta gjorde jag ju ovan. Om man går på statistik så finns det dagligen 4500 färre hot med den ena mot den andra.

Jag vill inte tjafsa mer nu. Anledningen att jag deltog i tråden var för att jag själv förut trodde windows var bra som många av er andra men jag har med egna upplevelser sett hur den inte är så bra. Det finns ju tillochmed viss statistik på detta verkar det som men jag förstår att ingen vill ändra uppfattning eller retirera från sin position så det blir att gå i cirklar här.

Av thom.g
Skrivet av tcntad:

Så 10 gånger jämfört med X av totalt antal? 100 eller 1M eller 100M?
Enligt https://dataprot.net/statistics/malware-statistics/ hittas ca halv miljon malware om dagen så jo det totala antalet spelar roll. En knapp procent är inte mycket.

Ju mer den gallrar ju bättre. Förhållandet är x10 i det testet. Så om dina siffror stämmer så kommer malwarebytes att missa 500 st. Windows missar 5000 st. Det är många fler. 10 gånger fler. Det bästa vore att den tog alla såklart.

Skrivet av Phod:

Eh, har du glömt bort hur procent fungerar? Att snacka om tio gånger fler när det handlar om mängder á flera hundra tusen är ju inte så givande. Speciellt inte när du inte kan motivera varför 0,1% är helt OK men 1% är jättedåligt. Varför är 0,1% baseline, liksom.

Edit: För att förtydliga, det är inte så att du laddar ner 10000 program med skadlig kod och kör dem, och tycker att det är OK med enbart 10 infektioner med det ena programmet jämfört med 100 infektioner med det andra. Du vill ha noll infektioner, och då är väl 1% good enough. För att skydda sig mot resten har man andra säkerhetsrutiner.

Det är som det någon skrev tidigare i koden om att bli av med kryptovaluta. Om man tycker att det är oacceptabelt förlitar man sig inte bara på en antivirusprodukt för att förhindra det, utan man gör sina kryptotransaktioner på en annan maskin än den man tankar ner en massa skit på.

Viktigt att tänka på är också att test av antivirusprogrammens täckning enbart testar den skadliga kod man känner till. Den man inte känner till kan man inte testa eller skydda sig emot. Därför kan man aldrig räkna med ett hundraprocentigt skydd.

Nej jag har inte glömt hur procent fungerar. Varför tror du det? Det bästa vore att den tog alla såklart, men risken att drabbas borde vara avsevärt mindre med 0,1 % genomsläpp.

Av thom.g
Skrivet av tcntad:

0.1 mot 1% säger inte jättemycket i sig...

Skrivet av snajk:

Jo tio gånger fler låter ju väldigt illa förstås....

Det låter som ni båda är i kognitiv dissonans. 10 gånger fler är 10 gånger fler. Spelar ingen roll hur ni vänder o vrider på det.

Av thom.g
Skrivet av snajk:

Man kan ju göra samma liknelse från ett annat perspektiv också: "Att köpa till annat virusskydd är som att köpa till fempunktsbälte och störtbåge till ens familjebil som redan har ett bra grundskydd. Det kanske ger extra skydd i extrema situationer men det är total overkill för all normal användning och är opraktiskt och i vägen hela tiden."

Haha!

Kollar man "real-world-protection" på denna sida (https://www.av-comparatives.org/comparison/) o jämför malwarebytes mot windows så har malwarebytes 0,1% compromised jmf mot windows som har 1%.

Dvs 10 ggr fler problem med windows egna. Det tycker jag ändå talar för sig självt.

Av thom.g
Skrivet av Jink:

Halloj! I denna fråga finns det objektiva sanningar att tillgå!

Det är upp till var och en vilka slutsatser man drar från datan ovan. Men min uppfattning är att Microsoft Defender är ett fullgott skydd, som inte bara har en hög detection rate men också är skonsamt mot datorns prestanda, är lågmält, gratis och har väldigt få false positives. Ställt mot betalda alternativ så klarar den sig riktigt bra. Däremot så fallerar den om du skulle lyckas få ett virus när du inte är uppkopplad, då Defender förlitar sig på molnresurser i högre utsträckning än många av sina konkurrenter. Hur vanligt det är att man får virus när man är nedkopplad ska jag låta vara osagt.
Den betalda varianten av Defender, som finns i Microsoft 365 för företag, löser såvitt jag vet alla klagomål mot gratisvarianten.

Jag ser vad du skriver och förstår att det ska vara någon slags oberoende sida.

Min erfarenhet på detta är såhär:
Jag hade malware som låg latent på min hemmadator i flera månader utan att windows defender upptäckte det.
Detta ledde till att jag blev av med crypto i en crypto-transaktion.
När ja laddade in malwarebytes och avast hittade dom detta direkt.

När jag insåg att windows inte hittar saker på flera månader så la jag in samma sak på min jobb-dator och hittade 3 st malware, som också måste legat länge utan några synpunkter från windows.

Jag litar därför inte längre på windows egna skydd.

Av thom.g
Skrivet av Alphahanne:

Din liknelse haltar ganska rejält också eftersom utan hjälm är utan skydd helt och hållet.

Igen undrar jag över din läsförståelse...
Jag skriver inte utan hjälm, men att det är att likna vid att ha en hjälm som fungerar dåligt.
Lite som att ha en hjälm som väger lite för att kunna cykla snabbt men skyddar bara i vissa speciella fall om man är försiktig.

Av thom.g
Skrivet av Alphahanne:

Upprepar det jag skrev förut, undviker man tveksamma sajter och inte klickar på länkar i tveksam epost så räcker den gott och väl.

Av det du skriver går att slutleda att skyddet inte är tillräckligt om man kommer in på tveksamma siter eller råkar klicka på en länk i ett epost-meddelande.

Då tycker jag inte skyddet är bra.

Därav min jämförelse med cykelhjälmen. Den är bra om man inte behöver den.

Av thom.g
Skrivet av Alphahanne:

Det var inte det jag skrev heller. Menar du att Windows Defender inte är ett skydd mot malware?

Nej förstår inte hur du drar den slutsatsen av det jag skrev. Det är ett dåligt skydd som antagligen inte räcker för alla användare. Det var ju lite det som trådens fråga var: "Kan man klara sig med Windows brandvägg & Antivirus bakom en router?"

Av thom.g
Skrivet av Knugen1:

Jag har mekkat med en cybersäkerhets guide ett tag och har nu publicerat den på Github.
Windows är ett av områden jag går igenom. Se länk om intresserad.

Underskattat inlägg i tråden. Ska plöja detta ikväll när jag slutat jobbet!

Skrivet av Alphahanne:

Besök inte tveksamma sajter, då räcker Windows inbyggda skydd gott och väl.

Köper inte ditt resonemang att om du inte får några malware så behöver du inte ha ett skydd mot malware.

"Min cykelhjälm fungerar inte så bra men jag är försiktig när jag cyklar så det gör inget"

Av thom.g
Skrivet av Parmenides:

Får jag fråga varför de byter från pellets? Är det dyrt jämfört med att köra en bergvärmepump? Generellt brukar det vara en bra affär, om något bökig, att elda trä i någon form.

Det var nån skröna som gick runt när jag pluggade energieffektivisering att folk som eldar med ved inte lever lika länge... Vet ej om det var pga slit eller pga sot eller nåt annat. Men tänker man in att tid är pengar så är inte ved så gött. Särskilt om det minskar din livslängd också

Av thom.g

Måste ju visa upp sitt innanmäte. Det gör pöken kåta fan.

Av thom.g

Bytte mitt gamla tangentbord efter typ 10 år. Då var dom två riserna som vinklade upp det avbrutet pga arga nävar. Bytte till ett logitech k120 som kostar typ inget. Annars har jag fortsatt kvar min gamla intellimouse explorer 3.0 som är kanske 10-15 år.

Hörlurar bytte jag pga födelsedagspresent. Har nu steelseries trådlösa vilket är skönt jmf mot sladd.

Av thom.g
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Detta är väl egentligen mest ett oturligt exempel på att man behöver välja säkerhetsnivå utifrån förväntad hotbild. Som du skriver: med annan kunskap hade du troligen gjort andra val utifrån dina behov, medan någon som bara spelar på sin dator kanske prioriterar hastighet över säkerhet.

Nä detta är ett exempel på hur windows inte fångar malware som borde fångas. Dom hittas av andra mjukvaror så då är det för dåligt. Man vill ha program som kan identifiera malware.

Om jag spelar vill jag ändå inte att det finns malware på min dator.

För all del fortsätt använd windows men den är inte "good enough" som många vill påstå.

Av thom.g

Alla säger att Windows duger men den hittar inte alla malware som t.ex. Avast eller malwarebytes hittar. Detta gjorde att jag blev av med pengar i en transaktion.

Trodde som många andra att det var hyfsat ok med windows men har sett detta med egna ögon o kommer ha mer säkerhetsmjukvara.

Orkar inte diskutera med nån som ska säga att felet var mitt när mjukvaran uppenbarligen är för dålig på att göra vad den ska o andra lika program hittar. Så tänker du skriva om det så kan du lägga ner.

Av thom.g

En anledning att jag valde 4k på 27" var för att kunna köra stadia i 4k o få bättre bildkvalitet. Nu har ju dock stadia inte dom vassaste texturerna från början på allt så det gav inte det resultat jag hoppades.

En oväntad effekt för att jag valde 4k på 27 var att jag ofta kan köra spel utan anti aliasing med liten eller ingen påverkan på bilden.

Jag tänkte att det är bättre att lägga en lite större peng nu o få 4k, gsync, 120hz o hela köret än att köpa en 1440 p o sen en ny igen lite senare. Min föregående skärm var från 2006 om jag minns rätt. Jag bytte pga att den gamla slutade fungera. Bytte till den jag har nu för ett år sedan eller så. Den gamla måste varit otroligt låg kostnad/h i användande :).

Finns säkert andra skärmar som är bättre nu men detta är den jag har tror jag:
https://cdon.se/hemelektronik/acer-conceptd-cp3-cp3271k-led-s...

Av thom.g
Skrivet av thomasa88:

Har uppfattat att 4k inte kommer ge mig så mycket på 27" - att text och GUI utan skalning kommer kännas lite väl litet. Vilka stora fördelar ser du med 4k? Bättre grafik? Plats med mer fönster? Bättre text?

Tycker allt är bättre med 4K så länge man kan driva det. Om du är orolig för att det blir för litet kan du ändra upplösningen till 1440 eller skala. Text på webbsidor skalas lätt med ctrl + scroll.

Hade jag gått på 1440 skulle ja välja en skärm med hög refreshrate isf som inte finns på 4k eller är dyrt. Så får man iaf nåt...

Fick sj rekommendation att gå på en 40" oled tv med 4k för dom är ganska bra i pris i förhållande till mindre skärmar för datorer. Kanske kan va ett tips...

Av thom.g

Varför inte gå på 4k? Har själv 4k och 27". Skulle inte vilja gå bakåt. Det enda negativa är ju att det blir tungt att driva spel i native men man kan ju alltid skala ner till 1440. Du kan inte öka antalet pixlar på en 1440...