Inlägg

Inlägg som thom.g har skrivit i forumet
Av thom.g
Skrivet av MsSmith:

Staten har tyvärr en tendens att ändra förutsättningarna för många inom den privata sektorn och många har helt enkelt inte råd att processa mot dem. Många gånger används en utsvältningstaktik snarare än att ta samtalet i en Tingsrätt.

Det... är ju inte så bra. Vet inte riktigt hur den informationen ska tillämpas i denna diskussionen? Menar du att staten inte ska hålla på dessa principerna då gällande kompensation till företags krossade investeringar?

I vilket fall så innan du skrev ville jag berömma dina inlägg i tråden för det känns som du slåss i motvind. Alltid skönt med någon som nyanserar lite och är motpol i debatten. Har inte läst från början, men kan se att du ändå tar vårat nuvarande system i försvar, vilket jag tycker verkar vara en sjukt svår roll att ta. Så tack för det.

Av thom.g
Skrivet av snajk:

Jo, men det är ju inte vi som bygger nya kraftverk. Vi bestämmer inte vad företagarna väljer att bygga. Vad vi (läs staten) kan göra är ju att subventionera eller beskatta olika kraftproducenter/metoder för att styra de åt rätt håll så att säga. Att de då kan stämma oss (staten) på enorma summor för att vi försöker styra dem i en bättre riktning är ju inte bra någonstans.
Eller som att du skriver ett hyresavtal för en ny butik exempelvis, börjar renovera och inreda, och sen kommer fastighetsägaren på att de vill ha något annat där och sparkar ut dig. Då är det absolut rimligt att du kompenseras för kostnaderna för renoveringarna, och kanske också för nedlagd tid, inredning, kanske också marknadsföringen du har investerat i för att promota din nya butik eller så, men det är inte rimligt att du kompenseras för alla potentiella intäkter från din butik över hela avtalsperioden, eller ännu längre, eller vad tycker du?

Om det står i avtalet att hyresgästen har rätt att få betalt för förlorade intäkter trots(olika beslut som gör) att verksamheten inte kan fortsätta, så är det väl rimligt att det avtalet följs.

Av thom.g
Skrivet av snajk:

Jag säger inte att det är en nackdel för kärnkraften, utan bara att alla energislag påverkas av subventioner, avgifter, regleringar och avtal. I debatten på senare tid låter det ofta som om förnybart bara fungerar för att det är så subventionerat och förfördelat i lagstiftning och regleringar men alla energiproducenter påverkas ju av sånt på olika sätt. Fossil energi är ju väldigt billigt egentligen exempelvis, men vi har gjort det dyrt för att vi vill komma bort från det. Men fossil energi subventionerades förr på olika sätt, bland annat genom denna typ av avtal där man ger fossilföretag möjligheter att "få igen" potentiell minskning av vinsten skapade av nya regleringar, precis som kärnkraften också subventionerades när den byggdes genom att staten stod för en stor del av finansieringen och de ekonomiska riskerna.
https://www.energychartertreaty.org/provisions/final-act-of-t...

Läs mer om följderna exempelvis här: https://arstechnica.com/science/2022/07/energy-charter-treaty...
Det är inte en sån galen idé egentligen, även om utformningen nog var ganska galen så här i efterhand. Det är en sak att kompensera för investeringar som man inte tjänar in på grund av plötsliga lagändringar eller liknande, men det är en annan sak att behöva kompensera för uteblivna framtida potentiella vinster från dessa numera förbjudna sakerna liksom.

Jag läste nog för snabbt i första inlägget. Jag förstod efter vad som du menade med avtalen. Det måste säkras att företag som investerar inte får benen undanslagna av politiska viljor, det köper jag 100%. Därför (som jag sa innan) står jag kvar vid min åsikt att det är riktigt kass att bygga nya energislag när vi redan har fungerande sådana, speciellt eftersom det finns såna avtal. Det blir som att vi får betala för det flera gånger annars. Lämpligt vore ju försöka brygga så att man byter när ingångna avtal går ut istället.

Blir som att man flyttar ut ur en hyrd lokal med flera års kontrakt i förväg o skaffar ett nytt kontrakt.

Av thom.g

Min dator står på 4 st pocketböcker som jag aldrig tog mig tid att läsa. Dom var bra på att ta bort vibrationerna mellan datorn och golvet.

Av thom.g
Skrivet av napahlm:

Inte ens el-bilsförarna kommer undan nu längre. Vilket är lite skönt då dom jävlarna alltid ska dryga sig när man själv gnäller över bensin/dieselpriset. "köp en elbil, hur billigt som helst att köra!" Det gäller ju inte nu längre när bundna avtal ligger på 4,5kr kwh och det slås rekord dag för dag. Idag är snittpriset i elområde 4 hela 7,2kr kwh, med topp på 9,68 kr ikväll, inkl skatter och avgifter.

Min far lyckades låsa sitt pris i januari på typ 70 öre. Iofs har han ingen elbil men jag tänker att dom som har det förmodligen har tänkt igenom sitt elpris litegrann iaf.

Av thom.g
Skrivet av napahlm:

Och dubblera min dygnskostnad (snittar typ 8kr per dag under 2022) för lite spel som egentligen inte är roligt? Nja, låter som en dålig affär. 😏

Det är ju hur billigt som helst. Kan ju knappt starta bilen för den summan om man ska åka iväg nånstans o utföra vilken annan hobby som helst.

Av thom.g

Jag kör till med robot wars. Det är för jävla mesigt upplägg men jag älskar ändå att se när robotarna slåss o blir smådelar...

Av thom.g
Skrivet av Wasp:

Nybörjade på dethär med hemsidor och då jag använder färdiga mallar så är det väl begränsningar i hur långt koden kan sträcka sig

Jag gjorde mitt företags hemsida och använde en "builder" på misshosting.se i deras webhotel.

Har egentligen inte testat några andra såna men tyckte det var väldigt enkelt att få till den ganska snyggt men det kräver ju ändå att man pillar lite. Före denna hade jag egen kodad hemsida men uppdaterade så sällan så glömde bort hur man gjorde mellan gångerna. Tycker själv html blir knepigt när css blandas in och är väl nåt som man måste hålla på med dagligen för att ha bra koll på... När scripts blandas in tycker jag det blir ännu mer konstigt att förstå vad som händer.

Deras byggare är så simpel att man inte behöver komma ihåg nån kod eller så, det är bara drag and drop för att få in det man vill o sen får man prova lite tills man är nöjd.

Av thom.g
Skrivet av FarbrorBarbr0:

Översta videobakgrunden känns så väldigt generisk också, så kanske ta nåt mer naturskönt ni har spelat in.

Håller med om detta! Förslag att ni är med på videon så blir det mer personligt, men det beror på hur ni vill uppfattas och till vilka företag ni riktar er. Nuvarande video hade passat bra om ni jobbade med reseföretag eller flygbolag typ.

Först såg jag inte ens att det var en video i mobilen för den han aldrig ladda klart. Hade minskat texten över videon i telefonen för att det ska likna datorn mer. Då syns videon kanske bättre också.

Av thom.g
Skrivet av Wasp:

Tjenare, håller på att sätta upp en hemsida/portfolio för min lilla drönar-hobby.

Medans jag har rätt bra koll på flygfön så är jag ingen glidare på hemsidor, presentation och allt vad det är som tillkommer.
Jag skulle vara evigt tacksam om ni söta medlemmar kunde ta en titt och ge mig så mycket kritik så jag rodnar

Saknar jag något?
Är det för mycket info?
etc etc

Hemsidan, NorrlandsFPV

Jag ser inte nån navigera meny när jag öppnar i mobilen. Skönt att snabbt nå till tex kontakt tycker jag. Sen tycker jag vitt o rosa är en tradig kombo men det är bara smak...

Av thom.g
Skrivet av AudioBase:

Det klassiska när man pratar om "domedagen" är att människan förgör sig självt i krig, naturkatastrofer eller sjukdomar. Men ett annat scenario jag aldrig hör någon prata om är att slutet för mänskligheten / domedagen kanske är när definationen på vad som är mänskligt inte längre är så uppenbart.

I en avlägsen framtid där vi "bara sitter och jäser" eller är hjärnor i en central någonstans (gjort oss av med våra kroppar), eller har byggt om oss själva till robotar, då har mänskligheten avvecklats till förmån för teknologi, och det kan man säga är en slags "domedag" för själva mänskligheten.

Då kan man verkligen fråga sig vad "meningen med livet" är.

Umgås med sina digitala kompisar i en svingrym värld? Varje vecka får en i kompisskaran välja tema sen kör man järnet.

En "klassisk" tanke är ju att när människor når en viss teknisk nivå kommer vi inte längre behöva dö. Då kommer det börja bli frågan om hur många som är rimligt att föda eftersom jordens resurser är begränsade. Iofs en tanke som redan borde diskuterats för länge sen. 8 miljarder människor på jorden och ca 4000 tigrar kvar(varför är det relevant ens? vem vet?)... Jag flummar iväg nu.

Av thom.g
Skrivet av trudelutt:

Någon har sagt att utvecklingen till slut kommer resultera i att intelligens sprider sig i universum med ljusets hastighet.

Jag gillar tanken men vad är poängen med att allt ska vara intelligent så snabbt som möjligt när vi inte ens vet varför vi ska vara här till att börja med? Inser ju att frågan hoppar över många steg på vägen men ändå..

Jag är också skeptisk till att intelligens leder till lycka i tillvaron?

Av thom.g
Skrivet av pine-orange:

Det är ganska standard, det är viktigt att ha förutsägbara inkomster om man ska göra stora satsningar och då krävs det ett stabilt politiskt klimat. Staten betalar ägararna till kraftverket pengar om de lägger ned det i förväg. Barsebäck 2 kostade staten en hel del pengar, det är ju inkomster som faller bort för ägarna. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stangt-barseback-kostar-st...

Samma sak händer i Tyskland med kolkraftverken, jag vet inte om de har något liknande för deras kärnkraftverk.

Det klargjorde ju lite. Det är väl inte mer än rätt att kompensation utgår till företag som gjort stora satsningar, när förutsättningarna för deras kalkyl totalt förändras. Detta innebär ju att dom politiska besluten att lägga ner etablerade verk är ännu mer efterblivet, och att det inte är vettigt att bygga flera energisystem när man redan har såna som fungerar. Min uppfattning i frågan är oförändrad.

Av thom.g
Skrivet av AudioBase:

En sak som jag filosoferar över ibland är vad mänsklighetens mål egentligen är när det kommer till maskiner och A.I. Sen industrialismens start så har fler och fler sysslor förenklats eller helt automatiserats vilket inneburit att många yrken / sysslor gått i graven.

Exempel på det är grindvakter som ersätts med automatiserade bommar, folk som levererade is ersattes med kylskåp, kor som mjölkas av maskiner, obemannade butiker, det planeras nu också för förarlösa tåg och kanske ännu längre fram i tiden förarlösa bilar, etc etc.

Den stora frågan jag då brukar ställa mig, vad är egentligen mänsklighetens ultimata "slutmål" i framtiden? Är det att vi aldrig mer ska behöver arbeta, utan maskiner sköter allting åt oss medan vi bara sitter och jäser i någon byggnad nånstans? (som i en science fiction / framtidsfilm).

Om det nu är slutmålet så väcks också frågan om hur bra mänskligheten skulle må av det. Ligger det inte i vår natur att vi mår bra av att utföra ett arbete / syssla? Stoltheten att ha tjänat egna pengar? Friheten att själv ha gasat / vridit på ratten i bilen?

Vad tror du om detta? Kommer det sluta med att vi inte längre jobbar / utför sysslor alls? Skulle vi må bra av det? Eller kommer mänskligheten begränsa utvecklingen för att inte bli helt sysslolös?

Det är intressanta frågor som är svåra att svara på.

Det går väl in i "meningen med livet" och dilemmat om man anser att det är värt att leva i en värld där det inte finns någon uppenbar mening, dvs frågeställningen självmord.

Kan du bara finna mening om du blir tvingad av någon annan att utföra en uppgift av något slag?

Det var ett intressant sommarprat om detta (ganska mörka) ämne.
https://sverigesradio.se/avsnitt/farshid-jalalvand-sommarprat...

Själv tror jag människan aldrig kommer att kunna finna sig i att en del inte gör något o ändå får betalt medan vissa ska jobba. Vi måste maximera produktionen till varje pris, även om det som produceras inte är relevant för vår livskvalitet. Det kommer göra att vi får hitta på saker som egentligen inte behövs för att hålla folk sysselsatta.

Av thom.g
Skrivet av snajk:

Vi har exempelvis ett avtal som gör att fossilföretag får ersättning för förlorade inkomster som beror på politiska beslut, och de nyttjar detta så till den grad att det överstiger alla subventioner för förnybart flera gånger om.

Det där kan du dels inte använda som en nackdel för kärnkraften eftersom det isf nollställs med alla ej fossilfria energislag sen är jag intresserad av att läsa detta avtal. Vad heter det? Hur beräknas detta? Låter som den galnaste idén på ett avtal jag nånsin hört.

Av thom.g
Skrivet av SuperDuperKillen:

Sen läste jag även att det går åt extremt mycket koppar för att förse vindkraften med kabel, något som ett mer centraliserat kraftslag inte behöver på samma sätt.

Det behövs enormt mycket betong för att göra fundament också. Sen krävs en massa vägarbeten för att öht kunna ta sig till platsen dit snurrorna står. Sen är rotorbladen inte återvinningsbara.

Det kanske hade varit en bra idé om vi inte redan hade stora anläggningar som kunde förse oss med energi som vi istället la ner eftersom politikerna gjorde dom ej lönsamma.

Av thom.g
Skrivet av Reckie:

Hur fasiken kan dessa förklädda elmopeder vara tillåtna, det borde omfattas av samma regler som mopeder.

Låter riktigt gubbig nu men om elsparkcyklar hade förbjudits helt o hållet hade jag bara sett det positivt. Speciellt dom som hyrs ut som ligger på gator o i vattendrag härovar i Sverige numera.

För övrigt så hörde jag att nån hade trimmat en sån vid tillfälle o susade fram i 70 km/h. Sjukt fort på en sån liten rackare

Av thom.g
Skrivet av snajk:

Angående nummer ett så gjorde jag det ganska ofta när jag cykelpendlade av några orsaker.

Främst handlade det om andra cyklister som inte bara var skitlångsamma utan ofta också inte hade uppmärksamhet på trafiken eller vägen utan typ fokuserade på telefonen och därmed vinglade kraftigt, över i filen åt motsatt håll och över gångbanan. Jag ville inte cykla i typ 7 när jag lätt kunde cykla på i 25-30 och det gick inte att köra om dem på grund av deras vinglade. Dessa cyklister var oftast "tanter" på 60+.

Medelålders (+) män i lycra var också ett problem, de cyklar som idioter och verkar inte förstå att trafikreglerna inte ger företräde till den som cyklar fortast med skrikigast outfit, men de var inte de som fick mig att ta bilvägen istället för cykelbanan. Ett annat problem var gångtrafikanter som sällan uppmärksammar att trottoaren delas med cyklister (med dedikerad cykelbana alltså) utan plötsligt bara stegar ut där och så. Jag lärde mig ju snabbt att verkligen betrakta andra trafikanter som sinnesslöa idioter med skygglappar eller nära total blindhet, men ändå var jag nära att krocka ofta för det är omöjligt att ta dig fram och samtidigt vara beredd på att varenda person när som helst plötsligt kan ändra riktning och stega ut framför en.

En annan orsak som kanske inte gäller överallt är att cykelbanorna är väldigt dåligt planerade. Det känns som om de i bästa fall har kommits på när allt annat redan är planerat. Det är inte ovanligt att cykla på en cykelbana längs en lång gata eller väg och behöva korsa vägen flera gånger för de inte kan bestämma sig om på vilken sida cykelbanan ska ligga eller om båda riktningarna ska ligga på samma sida eller ej. En cykelbana jag tog ofta till mitt nuvarande jobb var i princip bara längs en lång gata från min bostad till färjeläget där jag kunde ta cykeln över till andra sidan. Men cykelbanan växlar från att inte finnas alls, till att gå upp på trottoaren med parkerade bilar mellan den och bilvägen, till att hamna i mitten av bilvägen, längs kanten, på andra sidan gatan. Bilvägen här består av slät asfalt förutom de korta bitarna där cyklisterna ska vara i mitten, men cykelbanan växlar beläggning hela tiden, kullerstenar, tegel, plattläggning, trottoarkanter, och så vidare, och cykelbanan har av någon anledning många fler farthinder och många gånger flerbrunnslock och liknande än bilvägen.

Sen var dock inte bilvägen fri från liknande saker heller. Folk har uppenbarligen problem med stadstrafik för de kör ofta extremt ryckigt och långsamt, stannar plötsligt utan anledning, svänger utan att indikera eller titta, och så vidare. I princip varje dag när jag cyklade till jobbet så fick jag tvärnita för att en bil stannade utan anledning eller förvarning, och jag körde nog om fler bilar med min cykel än vad jag gör idag med min bil liksom.

Ditt gnäll nummer två har vi trådar för redan.

Håller verkligen med om att cykelbanor är dåligt planerade på många ställen. Det känns skönt att få gnälla om. En intressant tanke när man cyklar runt är "skulle det vara okej att skicka iväg barn att åka här". Drog runt i min lilla stad o många cykelvägar slutar på tveksamma ställen o på liknande sätt som du beskriver.

Just denna sträckan jag gnällde om är en rak väg i ca 2 km som är lågt trafikerad. Den enda anledningen jag kan tänka att folk går/cyklar på vägen ist är att dom ska slippa gå över gatan när dom kommit fram dit dom ska och det är inte en acceptabel anledning enl mig.

Av thom.g
Skrivet av Shudnawz:

Gällande nr 1, det är faktiskt olagligt att cykla på vägen (70 km/h och uppåt) om det finns en cykelväg bredvid. Undantaget är om cykelvägen är olämplig med tanke på målet, eller nåt sånt. Men alla flåsiga jävla hobbytävlingscyklister som MÅSTE cykla i klunga på svängiga vägar trots cykelväg kan dö av hemorrojder senast imorgon bitti.

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/trafikregler/c...

Tack för infon! Här är ingen olämplig cykelbana, den är perfekt med en liten avdelare från bilvägen så man slipper oavsiktligt att köra över dom. Ändå ska dom in på bilvägen. Det är i ett industriområde så dom delar vägen med stora lastbilar med flak vilket gör mig ännu mer förvånad.

Av thom.g
Skrivet av StaffSergeant:

😁😆 Haha, ditt svin!

Roligt också att folk här går i polemik mot gnället. Det är gnäll, inte nödvändigtvis saker jag inte kan förstå andra sidan av. Det finns folk som kan ha två tankar i skallen.
Gött med gnäll om gnället antar jag.

Jag kunde inte hålla mig där. Jag är en lat jäkel som har en elcykel. Jag är dock inte fet... men det går ju att ändra på ganska lätt. Uppskattar att elcykel gjort att jag rört på mig mer sista 2 månaderna än jag gjort senaste 10 åren kombinerat. Det är inte pga att jag cyklat jättemycket utan snarare att jag rör på mig väldigt lite.

Nu till lite efterlängtat gnäll:

Nr 1: Folk som cyklar eller går på bilvägen där det finns dedikerad egen cykel/gångväg att cykla eller gå på. Vad fan är problemet? Är du blind eller bara dum i huvudet? Fattar att man ibland genar över en bilväg eller nåt, men på vägen utanför mig så är det väldigt vanligt att folk helt enkelt väljer att gå på vägen istället utan någon förklarlig anledning.

Nr 2: Elnätet/Elpriserna... Morr... Ut ur EU om det ska göra att vi måste sälja el till något annat land med dåliga energilösningar istället för att kunna köpa billig el själva. Imorn blåser det inte och då blir det dyrt. Värt att vi satsar så jävligt på ett energisystem som kräver att man köper ett till parallellt energisystem när det inte blåser och lägger samtidigt ner energisystem som redan fungerar, dessutom hela dygnet oberoende av vind och blåst. Det är som att man inte kan förstå hur puckade beslutsfattare vi har.

Känner för att dra fyrtioelva svärord till här men nu har jag ändå ventilerat litegrann... Tack så länge