Inlägg

Inlägg som Proluial har skrivit i forumet
Av Proluial
Skrivet av Mayhem SWE:

Finns ingen anledning att välja den modellen av Pro över Air IMHO. Visst, lite större batteri och lite ljusstarkare skärm, men tyngre och dyrare. Touch bar är helt värdelös.

Air ligger i princip på samma prisklass. +/- 1tkr är det väl värt att välja en Pro över Air?

Av Proluial
Skrivet av Simon^L:

Köpte en begagnad M1 Air, mycket nöjd.

Vad hade den för batteri?

Av Proluial
Skrivet av dussin:

Ja visst tusan, så var det. Bara skannade "M1, 8gb ram, 256" och kom att tänka på nämnda deal.

Japp. Så då känns kanske en Pro för 8k beg helt ok…?

Av Proluial
Skrivet av dussin:

Noterade att webhallen för tillfället har medlemspriset 10990 på varianten du hittat på andrahandsmarknaden för 8000.

3k är 3k.

Begagnade apple-prylar är generellt inga konstigheter eftersom typ allting är premium, bara se till att enheten är ”frigjord” som @macmann1 beskriver.

Det är väl MacBook Air de säljer till det priset och inte en Pro?

Av Proluial
Skrivet av macmann1:

Om datorn ligger kvar på förra ägarens icloud så kommer du inte komma vidare i aktiveringen av datorn efter nollställning, utan deras icloudkonto. Jag har för mig att om man återställer vi Erase all Content and settings funktionen som kom i macOS 12, så tar den bort kontot korrekt automatiskt. Men om man startar upp till recovery och blåser disken kommer det ligga kvar. Så det beror på hur säljaren nollställer.

Om datorn är utköpt från företag eller liknande kan det hända att den ligger kvar i deras Apple Business Manager / Apple School Manager, och kanske även Mobile Device Management system. Om sistnämnda så kommer du vid första uppstart efter nollställningen att automatiskt återanslutas till deras manageringsverktyg, du får upp en skärm som informerar om "Remote Management" om så är fallet. I vissa fall behöver du då även logga in för att öht komma vidare. Så om datorn är stulen, företaget inte finns mer eller liknande så datorn inte kan släppas från dessa system så är det inte mycket att göra utan att kunna bevisa ägarskap av datorn, så giltigt kvitto blir extra viktigt.

Sista scenariot är förmodligen inte speciellt troligt, men det händer. Icloud-biten är desto vanligare kan jag tänka mig.

Men om säljaren har ett kvitto så bör den ju inte bara stulen? Datorn är nollställd enligt säljaren.

Av Proluial
Skrivet av macmann1:

Se till att datorn är bortplockad från förra ägarens icloud-konto, dvs "find my", så den inte blir en brevpress. Om möjligt, gå igenom första uppsättningen tillsammans och se till att du har internet så alla eventuella problem visar sig. Även anslutning till företags MDM visar sig i ett sådant skede.

Vad menas?

Av Proluial

Lyckades hitta en MacBook Pro 13” med M1, 8gb ram och 256 hårddisk för 8000kr inkl kartong, kvitto och datorväska i väldigt fint skick.

98% batteri och 80 cykler. Är det prisvärt?

Av Proluial

Köpa begagnad Macbook

Hej! Vågar man köpa en begagnad MacBook? Fungerar på en Air / Pro med M1, dvs 2020. Kan ju vara så att de är köpta under 2021 eller t om 2022, men är lite allergisk mot att köpa begagnat, men har en strikt budget, därav..

Vad ska man tänka på? Kartong, kvitto och laddare är självklart. Hur är det med laddcykler osv?

Mvh
Noobie

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Proluial

Många av er säger MacBook Air. Dock ligger de på 11tkr medan galaxy pro 2 ligger på 8tKr.. Lutar mot en Samsung.. svårt att argumentera 3tKr diffen..

Av Proluial
Skrivet av Chibariku:

1240p kommer knappast ge någon fantastisk spelprestanda ändå. Och M1 har förvånansvärt bra prestanda i emuleringsläget.

Tänkte inte spela utan endast för enkla arbetsuppgifter

Av Proluial

Samsung Galaxy Book 2 Pro vs MacBook Air (M1)

Vilken dator anser ni är bäst? Båda ligger i ungefär samma prisklass.

Ska använda datorn mest till teams lektioner, inlämningsuppgifter (Word & PP) samt kolla film och slösurfa då och då..

Vill ha en lätt dator som ger valuta för pengarna. Lång batteritid, bra skärm (även i solljus) och som är i bra kvalité.

Macbook Air, M1 2020

Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 13.3" 2-in-1 15/8/512

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Proluial
Skrivet av reverend benny:

Att det är Apple egna CPU (M1,M2) och inte en Intel.

Hur ser man batterihälsa osv?

Av Proluial
Skrivet av reverend benny:

Över budget tyvärr

Av Proluial
Skrivet av binnen97:

Jag rekommenderar att försöka få tag på en macbook air med m1-processorn.
Om du ska ha en enklare surfdator för textbehandling, pdf och videosamtal tror jag du inte ska kolla så jättenoga på prestanda utan snarare byggkvalitet à hur chassit ser ut/upplevs och om tangentbordet och trackpaden faller dig i smaken. Samt batteritid, skärm och i/o. Annars kommer du nog vilja byta av känslan att datorn är plastig/dålig/gammal.
Därför rekommenderar jag m1 macbook då den har helt outstanding batteritid och apple kvalitet på designen. Galaxybook har typ samma estetik, men med lite mindre stabil skärm-mekanik, den är nog ett bra val skulle jag säga. 8gb ram kommer nog märkas om du är en sån som öppnar fler flikar än du stänger i webbläsaren.
Det ovan nämnda är också argument för att köpa en refurbed företagsdator som har hög byggkvalitet över att köpa en ny budgetsegmentsdator. Men där tror jag att det är svårt att blunda för de stora prestandahoppen som varit under de senare åren, och en ny dator lär ha längre livstid rent prestandamässigt.

edit: högtalarna på macbook är dessutom out of this world i förhållande till enhetens storlek

Du tror att en M1 är ok för enklare uppgifter och teams möten? Vad borde man tänka på när man köper en gammal MacBook?

Av Proluial
Av Proluial

Behöver köpa en laptop ASAP (studier!)

Tja!

Behöver köpa en ny laptop för mina studier som drar igång alldeles strax. Max budget 8tKr.

Vill ha mellan 13-14”, bra batteritid, gediget chassi (inget plast skräp), vikt under 1,5kg och en bra skärm då jag kommer att studera i ett annat land med mer sol ☀️

Vad tror ni om Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 13.3" 2-in-1 i5/8/512? Är den prisvärd? Dock enbart i5 processor, men fungerar gott och väl för teams möten och enklare inlämningsuppgifter. Plus skönt med 360 under möten

https://www.elgiganten.se/product/outlet/samsung-galaxy-book-...

Av Proluial
Skrivet av SeeKer3Million:

Ja, det är verkligen svårt att få något vettigt. Batteritid beror ju på användning såklart, men just nu har jag bara chrome och discord uppe och spelar en video i 1080p på youtube. Det resulterar i 23W strömförbrukning enligt HWInfo, så lite mindre än 3h batteritid om batteriet på 61Wh vore i perfekt skick. Lite mer än så går väl att få ut med låg ljusstyrka och battery saver mode t.ex, men i allmänhet ligger jag kring 3h.

Synd att du är allergisk mot begagnat :P. En kompromiss kanske kan vara rekonditionerat från något företag som Inrego, ReuseIT, Elgreen etc?

Alltså, jag kommer att göra enklare inlämningsuppgifter i t ex Word och Powerpoint samt delta i Teams möten och kolla Youtube då och då.. Känns inte som att jag behöver hitta en beggad laptop för 7 lax för att kunna göra detta...

Av Proluial
Skrivet av SeeKer3Million:

Har själv en liknande Lenovo som till den du länkar - OLED är inga problem i solljus (ljusstark panel på ca 600nit hjälper mycket), men däremot äter det batteritid nåt otroligt. Min är en Yoga Slim 7i Pro, så 11:e generationens Intel i7 med ett NVidia MX450 till. Det kanske är något bättre batteritid på den du länkar med en i5 utan dedikerad grafikdel, men jag får sällan mer än två-tre timmar på batteri viket är rätt bedrövligt...

Utöver det har jag inget gott att säga om byggkvalitén (ser ut som samma eller snarlikt chassi som min modell) - chassit flexar och knakar, gångjärnen är slappa och böjer chassit i infästningen. Sist men inte minst är den inbyggda mikrofonen (ingen överdrift) oanvändbar för teams/zoommöten. Har vid flera tillfällen inte kunnat göra mig förstådd över den i universitetssammanhang och helt enkelt behövt byta till telefonen.

Allt som allt skulle jag hellre satsa på en lite lyxigare (välbyggd, påkostade bekvämligheter) om än äldre dator. Exempelvis en begagnad Thinkpad X1 Carbon med 8:e gen processor eller senare, eller motsvarande Dell XPS. Eller Macbook för den delen, om budget tillåter och användingsområdet inte kräver windows!

Ja, två-tre timmar låter bedrövligt.. Det står att datorn ska ha 7-8 timmars batteritid, detta stämmer alltså inte? OLED skärm vore ju så schysst att ha, men om batteritiden minskar så mycket vet jag inte om det är värt..? Denna dator har 400nits och inte 600nits..

Är lite allergisk mot begagnade datorer.. Att det ska vara så svårt att hitta en bra studiedator till ett billigt pris...

Av Proluial
Skrivet av mrqaffe:

Win säljs också i en version med ett usbminne med installationsfilerna på för de som inte själva kan skapa ett installationsmedium, tex >
Windows 11 Home Svensk USB

Men om jag har ett USB + en dator med operativsystem kan jag alltså köpa en kod för en hundring och således uppnå samma resultat?

Av Proluial
Skrivet av mrqaffe:

Den här dök upp i fyndtråden för nån dag sedan, den kanske passar.
https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datorer/lapt...

Vill helst ha i5 processor..