Inlägg

Inlägg som Mr_Mattson har skrivit i forumet
Av Mr_Mattson
Skrivet av Haglund:

Ingen fara! När är det som datorn väsnas? När du belastar den eller är den högljudd oavsett?

Mekaniska diskar eller SSD, eller båda? Mekaniska diskar ger ifrån sig en del vibrationer som kan låta lite.

Jag har ingen aning om hur tyst stockkylaren till 3700X ska vara, här på Sweclockers byter många ut stockkylaren inte bara för att överklocka utan även för lägre ljudnivåer. T.ex. till en Noctua.

Stockkylare på 2060 också? Om ja, kan vara läge att byta kylare. Om nej, vilken tillverkare och modell?

Nätagg?

Den är främst högljud under belastning men jag tycker den är onödigt högljud vid idle också

Har endast en ssd så inget ljud därifrån. Funderar dock på att skaffa en hdd.

Ingen stock kylare utan har en Gigabyte GeForce RTX 2060 OC 6GB

Nätagget är en corsair RM650x

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mr_Mattson

@Tawen Jag misstänker att det är fläktarna där bak som låter allra mest. Samt är cpu kylaren rätt högljud

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mr_Mattson
Skrivet av Haglund:

Vad är det för dator? Komponenter, kylare, låda, fläktar mm?

Oj ursäkta! Glömde lista upp allt det

Cpu 3700X med stock kylaren
Gpu RTX 2060 (non super)
Chassi phanteks p400
2 fläktar in 2 ut

Behöver ni veta nått mer?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mr_Mattson

Det står nämnligen på lådan att det inte rekommenderas att installera den där fram. Men det borde inte vara några problem då eller?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mr_Mattson

Högljud dator. Hur kan jag göra för att tysta ner den?

Tjenare!

Jag har haft min nya dator i ungefär två månader nu och tycker nu att den är lite väl högljud och behöver lite hjälp med att få tyst på den. Hur borde jag gå till väga för att göra den tystare?

Den enklaste metoden jag kan komma på är att ändra på fläktkurvan men behöver i så fall hjälp med det. Vågar mig inte på att ändra den själv.

Sen har jag också en AIO liggandes som jag inte installerat än. Den borde väll göra allt lite tystare eller?

Finns det något annat man kan göra för att tysta ner det?

Av Mr_Mattson

Kan endast ha radiatorn fram i chassit. Köra på luft istället?

Jag har hört att placera en radiator fram i chassit är en dålig ide. Men i mitt fall är det det ända alternativet ifall jag ska ha en AIO (vilket jag har en liggandes som inte är använd) är det bättre att köra på luft kylning i mitt fall då jag endast kan installera radiatorn fram i chassit. Ifall det blir luft kylning så tänker jag nog köpa en be quiet dark rock 4

Ljudnivån är viktigt för mig och vill gärna tysta ner min dator lite. Vilket av alternativen är tystast? Funderar nämnligen på att köpa en be quiet dark rock 4

Mitt chassi: Phanteks p400
Cpu: 3700X
Nuvarande cpu kylare: stock

Tack på förhand!😄

Av Mr_Mattson
Skrivet av SCORPIUS:

@Mr_Mattson: Mitt råd är att göra vad du ska med överklockning och se vad du får för temps med Prism sen installera denna och jämför.

Jag gissar på att dom är ganska likvärdiga men att ML240L är tystare. Fördelen med denna så länge den inte är sämre är att du kan sätta på vilka fläktar du vill.

Vilka program kan man använda för att se avarage temps osv? Hur gör man benchmarks så man kan jämnföra prism med ML240L?

Samt se eventuella performance gains med överklockning?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mr_Mattson

Någon som har erfarenheter utav Cooler Master Masterliquid ML240L?

Jag har precis fått en Masterliquid ML240L i posten som jag fick på köpet av mitt moderkort (som jag senare lämnade tillbaka men det är en annan historia) och undrar om jag borde installera den eller behålla AMDs stock wraith prism kylare. Jag har hört att det är en rätt så klen AIO och inte är så bra. Så jag undrar om någon här på forumet här har en sådan AIO och kan berätta eran erfarenhet? Är det värt att byta ut den? Just nu så kan jag tycka att datorn är lite på den högljudda sidan och skulle gärna vilja tysta ner den lite. Så ifall AIOn är tystare så kanske det är en anledning att byta ut stock kylaren..

Fyi så är mitt case Phanteks p400 och har en 3700x processor. Jag tror inte att jag ska överklocka särkilt mycket. I så fall bara prova på PBO och Auto OC eller vad det nu heter.

Tack på förhand!

Av Mr_Mattson

Har nån erfrarenhet utav ComputerSalg.se bra sida?

Hejsan. Jag hade ingen aning var jag skulle fråga detta så hänvisa mig till rätt ifall detta är fel del av forumet för en sånhär fråga.

Funderar på att köpa ett X570 tuf gaming plus wifi och hittade att sidan "computersalg" säljer den för ett bra pris. Men jag har aldrig sett sidan förut.. Kan man lita på den? Är det en bra online store? Jag tycker det ser lite sketchy ut. Nån som har handlat där tidigare som kan dela med sig sin upplevelse?

https://www.computersalg.se/i/5686903/asus-tuf-gaming-x570-pl...

Av Mr_Mattson
Skrivet av FalsktIotakt:

Sicket trams..

Skrivet av FalsktIotakt:

Sicken hjärnblödning. Inte rätt någonstans.

Jag tycker faktiskt att du beter dig rätt så otrevligt. Visst om du anser att det som någon annan säger är fel så säg såklart det. Men jag tycker inte att du ska uttrycka dig på det sättet. Det är bara otrevligt och onödigt. Som sagt. Säg såklart till om du anser att någon annan har fel. Men gör det på ett bättre sätt och formulera dig lite trevligare istället för att skriva på det sättet

Av Mr_Mattson
Skrivet av FalsktIotakt:

@Mr_Mattson:
Personligen skulle jag köra amd kylaren, med sänkt hastighet på fläkten ELLER sälja AIO kylaren och köpa en bra tornkylare (för lägre ljud).
Phanteks p400 är en låda med... rätt usel kylning om man inte tänker till.
Sedan hur MÅNG fläktar du ska ha.. ja men vilka? Om du har en fläkt och ska dubbla flödet behöver du TRE fläktar till. Dvs fläkt typ och placering är långt mycket viktigare än antal. EN fläkt med ett bra genomtänkt montage kyler ju bättre än fyra som bar råk på hamna i lådan. Ren flödesmässigt så ger ofta EN BRA fläkt med varv på kanske 1200 -1400 mer kylning än 4 halvdana på 1000.
Så därför. Det HUR du monterar fläktarna och typen som avgör. Phanteks p400 kräver en del funderande hur det ska byggas för att det ska bli bra. Den är lite "svår" då möjligheterna även är fällor. Vad som fungera bra i den är två in (med rätt montage) och högt tryck.
Expelvis
https://www.inet.se/produkt/5320046/be-quiet-silentwings-3-14...
En ut bak typ
https://www.inet.se/produkt/5320688/fractal-design-venturi-hf...

I toppen... inget. Bättre OFTAST att helt enklet lägga en platta över toppen som förhinder luftflöde där för det gör att luften tvingas igenom lådan (från front till bak) vilket ger bättre kylning en att luften pyser ut upptill.. Dvs fläktar i toppen kan mycket väl ge sämre kylning än att helt enklet täppa till öppningarna.
Här har du en låda som har detta, ett lock till toppen, med tre fläktar efter komplettering, som ovan, fungerar den bra och motsvarar din låda flödesmässigt.
https://www.inet.se/produkt/6911430/corsair-carbide-330r?gcli...

Så kortfattat rekommenderar du 2 bra kvalitet fläktar in och en ut? Och blockera de två översta hålen?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mr_Mattson
Skrivet av Belzader:

Beror helt på vad man har i chassit.
Har man inget särskilt extra som te.x flertal diskar, så gör det säkerligen varken till eller från.

Har man som jag flertal mekaniska diskar, så gör det stor skillnad.
Med övertryck så gick tempraturen på CPU'n i taket och det pep ofta för att varna om överhettning.
Med undertryck så sjönk tempraturen på CPU'n över lag med ~10 grader, eftersom värmen från diskarna blåses ut ur chassit istället för in (intag bak & utblås fram).

Så det är helt beroende på vad man har i chassit, så att säga att det över lag inte gör någon skillnad är helt fel.

Jag har inga mekaniska diskar eller nått sådant (använder ssd). Det enda som finns i chassit är de nödvändiga delarna (gpu cpu osv). Jag har liksom inget "extra" förutom de nödvändiga. Så gör de någon större skillnad i temperatur som i ditt fall då?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mr_Mattson

Stock AMD Wraith prism eller klen AIO?

Tjenare! Var lite osäker på vart jag skulle göra denna tråden så flytta den såklart om detta är fel

Vilket är det bästa alternativet? Att använda stock coolern man fick tillsammans med 3700X eller använda en ganska klen AIO (COOLER MASTER MASTERLIQUID ML240L RGB) som jag fick gratis från en kampanj som msi håller.

Sen undrar jag också vad den optimala fläkt placeringen är. Inklusive fläkterna jag får med AIOn så har jag 5 fläktar att leka med. Mitt case är en Phanteks p400. Min första tanke var att köra på 2 inblås och 3 utblås. Men finns det nått bättre alternativ att köra på?

Tack på förhand!😄

Av Mr_Mattson
Skrivet av tellus82:

Om du kan få en fläkt i bakänden i antingen toppen eller baksidan så kan det räcka, har du bara front fläktar så kan det bli lite lite. Bästa varianten är nog två fläktar utblås bak/top och 2/3 in i fronten. Med fler fläktar kan man oftast hålla nere hastigheten på dom med lägre ljudnivå & ändå gott luftflöde.

Som jag förstår det kommer jag förmodligen få en Masterliquid ML240L RGB kylare tillsammans med moderkortet. Det borde väll funka bra att använda den och ha de 2 inkluderade fläktarna som utblås bak/top?

Sen så kan jag påpeka här att jag tror jag ska behålla min Gaming edge. Med tanke på att min plan har varit att behålla min 3700X i minst 2-3 år. På den tiden kanske ännu en ny generation med moderkort/processorer kommit ut. Men det är väll svårt att veta, jag har ingen kristallkula. Låter det som en bra plan of action?

Av Mr_Mattson
Skrivet av tellus82:

Även HW unboxed tog upp problemet med att kortet rapporterar 60 grader på VRM trots att tempen på undersidan kortet i det läget låg på över 90 grader, intern mosfet temp är i det läget JÄVLIGT mycket högre än 60. Vad det gäller kylfläns så är en sak av absolut högsta prio, area/yta mot luft. Därför vill man ha flänsar på en en kylfläns, ett solitt block alu är en vansinnigt ineffektiv kylare så att enbart gå på vikt och storlek är inte en särskilt god idé och det säger inget om hur bra endera fläns är på att avyttra sig värmen, vikten säger egentligen bara hur mycket värme som kan absorberas och hur lång tid det tar innan temp skenar om nu inte flänsen också kan göra sig av med värmen. Lägger du 1kg alu block på mosfets så kommer det dröja en bra stund innan hela klumpen når 100 grader men när den väl gjort det så hjälper massan inte ett jota för att blocket ska göra sig av med värmen till luften.

Problemet kvarstår med detta moderkort, det har en, jämfört sina konkurrenter i samma prisklass dåligt designad vrm ur temp hänseende, det är till och med billigare bord som har bättre vrm än detta, betydligt billigare. Duger det utmärkt till en stock am4 cpu i en låda med bra luftflöde? Japp, ska man rekommendera det till någon som vill klocka eller någon som har ett dåligt ventilerat chassie? Nope.

Vad klassas som ett dåligt ventilerat chassi? Jag har Phanteks p400 med totalt 2 fläktar just nu (Dem som följde med). Inte byggt ihop allt än dock.

Av Mr_Mattson
Skrivet av HappyPie:

@Mr_Mattson: Om du inte överklockar så ska det inte vara ett problem. Runt 70-80 grader hamnade moderkortet på vid stock med en 3900X när det var ett väl ventilerat chassi. Titta på slutet av videon så nämner Steve att kortet fungerar helt ok under vanlig inställning (ej överklock) även i längre cinebench tester.
Tror heller inte att det bör vara något större bekymmer med en 3950X men det vet vi inte än då 3950X inte finns att testa

Om du ej överklockar och ej tänker köra 3950X så borde de vara helt lugnt.

Annars verkade Asus Tuf gaming tuffa på till ett bra pris (dock utan wifi och bt?)

Det finns en wifi/bt version av asus tuf. Kostar 2890 kr på proshop.

Men om jag inte behöver byta kort så är det väll gött att slippa allt krångel med att skicka tillbaka osv

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mr_Mattson
Skrivet av tellus82:

x570 Gaming edge duger finfint upp till 8core zen2 och en 12c med gott luftflöde, en helt stock 3950x skule kunna funka ungefär som en 3900x helt stock då de har samma strömlimits & jobba efter. En 3700x drar mycket mindre ström än 3900x och extremt mycket mindre om du aktiverar PBO på 3900x, om du sedan manuellt klockar en 3900x så kommer den hinka i sig avsevärt mycket mer ström.

Det betyder inte att jag skulle rekommendera x570 Gaming edge till annat än just hexa eller octacore och med bra luftflöde en 12 core med på sin höjd lite PBO.

Vad tycker du jag ska göra då? Behålla den jag har eller byta ut den till denna: https://www.proshop.se/Moderkort/ASUS-TUF-GAMING-X570-PLUS-WI...

Kanske är dumt att byta ut om den jag har nu funkar bra men jag blev så velig när jag såg videon som jag länkade till längst upp..

Av Mr_Mattson
Skrivet av FalsktIotakt:

Msi kortet är inte bra om du ska överklocka mycket.... ska du det... fel kort.. tänker du bara använda datorn och skiter i hela OC hobbyn... helt ok kort..

Skickades från m.sweclockers.com

Jag ska nog inte överklocka något. Men tror du att den kan hantera 3950X i framtiden om jag kör i stock? Eller borde jag byta till den jag har länkat till tidigare?

Av Mr_Mattson
Skrivet av FalsktIotakt:

Du blir säker helt nöjd med ditt kort... ser inget som helst skäl att vara orolig för att någon med andra värderingar vad som är bra har dömt ut ditt kort... Jag har valt mina kort för usb funktioner, anslutningar på moderkort.. vilket många halt skiter i och tycker jag har gjort fel val. Hart kortet de funktioner du vill ha är det ett bra kort

Det är väll sant. Men vad tror du om vad de säger på videon? Den har super höga temps.. Borde jag byta kort till en som har mycket bättre temperaturer och samtidigt har wifi/bt? Den är 300 kr dyrare än den jag har köpt

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mr_Mattson
Skrivet av MoNkeY-05:

Men du känner att du behöver x570-chipset, du skulle inte klocka? Ska du köra multi-gpu?

Inte multi gpu. Anledningen jag kör på x570 är att jag litade inte på biosen till b450. Sett att många har haft problem med det. Dessutom vill jag kunna upgradera cpu längre fram utan att byta moderkort. Körde jag på b450 hade jag vart tvungen att byta moderkort

Skickades från m.sweclockers.com