Inlägg

Inlägg som anon309108 har skrivit i forumet
Av anon309108
Skrivet av Emalf:

Ska testa och gå in i BIOS och återställa allt till default.

Återkommer snart.

Om inte Default får ner hastigheten, så kan det vara att du manuellt kan behöva sätta ner den... Jag har varit med om Biosar som är lite skitzo och behöver pekas med hela handen för att de ska lyda.
Men du borde kunna se i bios under info/hälsa eller under avancerade inställningar för minne och cpu vad den har för aktuella värden... där ska du även kunna klocka ner/upp.. Jag vet inte exakt hur din biosmeny ser ut, men du förstår vad jag menar när du kikar runt i menyn.

Av anon309108
Skrivet av SAFA:

Hittade följande som förklarar läget en del:
https://stackoverflow.com/questions/51927528/how-to-prevent-l...

Så när minnet börjar ta slut så mappar man bort kod mm i minnet som går att läsa in igen från fil. När man sen behöver koden igen så läser man från filen o inte från swap (eftersom man inte swappat ut det). Så att lägga enbart swap på SSD kommer bara hjälpa delvis. Man måste även lägga dit körbara filer + bibliotek mm.

Hittar du nåt bra från nån guru så posta gärna en länk.

Den länken var det nog lite matnyttigt i.. som vanligt skumläste jag bara supersnabbt nu innan jag svara här. Men jag kommer ta med den över till Debian som alla andra 30tal länkar jag samlat på mig.

Precis.. och att lägga swap på ssd samt mer ram är mest att sätta plåster på såret, det helar inte grundproblematiken.. Det är ju så de löst problemet sedan 90talet "add more ram and faster disks" och då handlade det om MB i ram medans nu typish 25år senare är vi uppe på GB ram för att kringgå problemet.. Hur kommer det vara om 25år till om det inte fixas.. TB ram
Så jag ser detta problemet dels som en utmaning då jag gillar sådana och en chans att verkligen lära mig hur linux fungerar... inte hundra femtio kommandon o sådant, utan mer logiken och hur systemet sitter ihop o samspelar.
Sedan självklart så gynnar det ju mig då jag kan använda HDD för att få med GB/kr samt lägre ram behov på gammal hårdvara som har 8GB begränsning i bios exempelvis.

Självklart kommer jag delge alla funktionella fynden här inne och det kommer ju även ligga öppet på debianforumet som inte kräver inlogg för att läsa.
Jag har inte postat det där inne ännu, då jag måste renskriva allt jag har på engelska samt fiska ur alla parametrar jag testat på en av mina laptops. Men jag lovar att hålla er uppdaterade

Skrivet av Oegat:

Ja det är intressant att Linux aldrig lägger kod på swap, utan bara slänger ut det och läser det på nytt från binärfilerna vid behov - med konsekvensen bland annat att thrashing kan uppstå även med swap deaktiverat. Jag lärde mig detta i samband med @Marie SWEs förra tråd om sina problem med thrashing och Firefox, och rapporterade fyndet i den tråden. Kanske dags att återuppväcka den gamla tråden? Dels för att diskussionen kanske inte är så stor hjälp för TS i denna tråd, men också för att ni börjar komma tillbaka till ämnen som redan varit uppe där.

ja, visst är det intressant hur det fungerar.
Tanken är väl att det som alla kommer fram till på debianforumet kommer jag posta en liten svensk sammanfattning av i den tråden sedan.. Det är ju inte alla som kan engelska så bra att de hänger med fullt ut i engelska trådar... och även om alla kan engelska så kan det ju vara snällt att posta det på svenska oxå.

så sant, så sant... fast även om @Emalf inte har så stor nytta av detta ämnet just nu, så kanske det även blir matnyttig info då TS använder äldre hårdvara och om då fenomenet uppstår så vet Emalf varför..

Av anon309108
Skrivet av krigelkorren:

Du kanske har fått tipset tidigare, men om du mot all förmodan vill göra en Custom Ubuntu-baserad distro så att lite grejer är förkonfigurerade kan denna vara till hjälp:

https://www.linuxuprising.com/2018/07/how-to-customize-ubuntu...

Skall jag vara ärlig så är nog fullbackup av OS-disk ett rejält Windows-tänk...

Har jag bara en fysisk disk i datorn jag använder, t.ex. en laptop delar jag alltid upp min disk i olika partitioner, t.ex. en för / (root-partitionen) samt en för /home där all användar/config-data sparas, swap-partition är i princip inget man behöver tänka på idag såvida man inte har speciella behov. (den enda extra partitionen som kan behövas är ev. en /boot och/eller en /esp beronde på hur modernt ditt system är.)

/ partitionen behöver max. vara på 20-30GB på sin höjd, tror aldrig min vuxit till över 12GB ens på de största installationer jag använt.
Men har man flera diskar i sitt system, t.ex. en server varav en disk på, låt säga, 120GB och en på 4TB kan det vara idé att ta den mindre disken på 120GB och dela in den i partitionerna: root/boot/esp alt. ha allt på en och samma / partition om systemet bootar med den uppsättningen och ha den större på 4TB till dedikerad /home partition.
(Boot eller ESP-partitioner kan man låta ta 500MB -Ja, Megabyte, inte GB det är enbart start-partitioner.)

Trilskas då systemet i något avseende så blåser jag om det på några minuter och väljer att använda min redan uppskapade /home partition som /home även för det nya (ominstallerade) OS:et men bockar ur valet att formatera den!
-Vips är allt tillbaka (enbart system-partitionen / är ominstallerad) och alla mina gamla eller föregående settings finns redan där sedan förra installationen.

Så i ärlighetens namn gör man det mycket krångligare, för att inte säga olidligt, om man nödvändigtvis skall ta en full-backup på ett redan rullande system istället för att endast ta backup på datan som är viktig alt. hela /home partitionen.

Liknande setuper går att få till även på Windows-system men där snackar vi rejält med pill och möjligheten att man kraschar sitt system till "ej bootbart" är definitivt en faktor där.

Edit, lite mer förklarande text.

Tackar, tackar. Jag sparade länken och ögnade den superfort, men jag läste den inte nu.. Men det går kanske implementera på Debian

nje faktiskt så är det inte windows tänk även att jag använde windows från att det kom ut på konsumentmarknaden fram till våren 2019.. Men det är ur hårdvarutänk jag har det primärt.
Nu minns jag inte exakt eftersom det handlar om typ 25+år någonting som jag använt mig av backupper..
Men i runda slängar så har jag nyttjat det vid två tillfällen för virus.. jag fick även virus på en linux laptop, men jag hade ingen backup då jag inte har löst det ännu, så det blev fullinstallation..
Sedan fysiska hårddisk krascher när diskar dött.. det har väl hänt kanske 4-6gånger under alla år. En gång tog blixten min dator, och jag hade lika dant modekort och en äldre CPU, så jag skifta innehållet+disk och återställde nya disken.
Jag har nyttjat det vid flera tillfällen för "nyinstallation" för att fräscha upp datorn efter massor år av drift.. Jag har även nyttjat det när jag bytt ut till större diskar.
Så det är så jag nyttjat att ha image av systemdiskarna.. väldigt smidigt
*1 på min server kör jag Raid, så där använder jag mig inte av image för backup.. Men jag har en Image av grundinstalleringen med alla tjänster, utdelningar osv osv. så "OM" jag skulle vilja installera om den så återställer jag den till den imagen.

Okej..... så när du ominstallerar / och har din /home så följer precis alla inställningar med? även de i /etc som samba, skärmar, nätverksdiskar i fstab och allt?

swap måste jag ha tyvärr... jag har för lite ramminne på alla mina datorer för att köra utan..
Just nu har jag en upptid på tre dagar och jag har i skrivande stund på denna datorn har jag använt 90% av mitt ramminne (7GiB) och 3.9GiB swap.. så utan swap hade det hängt sig eller kraschade program.

Sant, man kan trolla en hel del i windows oxå.. Men jag brukade inte göra det mer än att jag flyttade "mina dokument" till en annan disk för att systemdisken inte skulle bli proppfull på en månad.
*2 Detta är något jag försöker åstadkomma i linux oxå, så jag får Dokument, Bilder, Hämtningar osv på annan disk.
Samt växlingsfilen och hibernate filen hade jag på separat partition för att minska fragmentering på systemdisken.. Men det är ju samma som linux har separat swap partition.
Separata boot partitioner har jag aldrig i hela mitt liv kört med.. jag låter boot ligga primärpartitionen.. både i linux och windows.. de är bara irriterande att se 100MB 500MB

EDIT la till två saker.
*1 *2

Av anon309108
Skrivet av Necrophor:

Min första tanke är att folk spenderar stora summor på larm etc etc... och sedan postar de på sociala medier exakt när de åker utomlands och/eller har inhandlat något trevligt och värdefullt.

"Wow, köpte just en 5kg guldstaty! Och nästa vecka bär det av till Miami i 2 veckor!"

Det var dagens bästa inlägg

Av anon309108
Skrivet av sba74:

Det är ju så enkelt som att om huvudenheten utlöser larmet om detektorer eller kameror störs ut så får man ju larm när någon ska försöka ta sig in. Om huvudenheten inte har uppkoppling eller är uppkopplad trådlöst och därmed också blir utstörd så får man inget larm.

Med det sagt. Inget larm stoppar några inbrott. Vill dom gå in så går dom in oavsett för dom vet att dom hinner klart innan polisen kommer till platsen och väktarna som rycker ut för inte gå in innan polis är på platsen av arbetsmiljöskäl.
Dom studier som visat att larm har någon form av avskräckande effekt är samtliga finansierade och utförda på uppdrag av larmföretag. Det fåtal studier som gjorts av oberoende aktörer har inte kunnat visa på någon avskräckande effekt. Det är av den anledningen som många försäkringsbolag inte längre har reducering av självrisk för att man har larm.
Det kan snarare vara så att om man har larm så kan dom dra slutsatsen att man troligen har något att skydda.

I förra huset jag bodde så var det 3 grannar som hade inbrott inom loppet av 3 veckor. Samtliga hade larm med anslutning till larmcentral. I samtliga fallen så hann tjuvarna gå in och göra det dom skulle och försvinna innan polis eller vaktbolag hann till platsen. Detta trots att polisstationen låg mindre än 10 minuters promenad bort.
Ingen som saknade larm hade något inbrottsförsök.

Så vill du lägga ner pengar och tid på att försöka säkra larmet genom att ha trådade sensorer, UPS mm för att säkerställa att larmet alltid är aktivt så gör det. Men det hindrar inga inbrott. Det enda som gör det är ett bra skalskydd så att det blir svårt att ta sig in.
Särskilt viktigt är det att se till så att dörrarna inte går att öppna inifrån utan nyckel. Det innebär att det blir svårare att bära ut grejor och dom får inte någon bra flyktväg vilket kan göra att dom väljer ett annat hus. Larmdekalerna och larm gör ingen skillnad alls.
Undantaget om du har ett larm som tjuter ute på tomten så att grannarna uppmärksammas då dom inte är speciellt sugna på att bli sedda i onödan och helst till slippa eventuella personer med hjältesyndrom som försöker ingripa.

Ska man få dem kortvariga så ska man ha rökmaskin, samt ljudvägg.. Ingen vill vara i ett utrymme de inte kan se i och med en ljudvägg så blir det olidligt om man inte har hörselskydd med sig... är det en mörk lokal är starkt blixtljus förvirrande effektivt oxå.
Jag har haft custombyggt larm i 25år med hig-end kameraövervakningssystem som uppgraderats ettpar gånger.. Mest för att jag drev företag hemifrån förr och hade på den tiden höga värden hemma under korta perioder. Som du sa, på den tiden fick man billigare självrisker.
Nu har jag det kvar, då det inte finns en anledning att slita bort det.. även om det har några år på nacken nu, så slår det det mesta fortfarande. Det är inget system som vanliga väktarbolag erbjuder sina kunder.

Av anon309108
Skrivet av SAFA:

Ett problem med firefox är att den ligger o uppdaterar sidor i bakgrunden även om man inte tittar på dem. (Det har blivit lite bättre med senare versioner, men typisk har den för mig legat på 100% last på en kärna). Är minnet helt slut i Linux, dvs swap oxo, så det sista man gör är att slänga ut den exekverbara koden, den får sen läsas in igen vid behov. IOM att firefox kör hela tiden så finns det alltid behov så swappningen slutar aldrig.

Har provat lite med hibernate nu på en gammal laptop, och det går att göra hibernate med mer använt minne + swap än vad som är ledigt i swap. Har inte hittat nåt på internet hur det egentligen görs och en titt i källkoden gav inte nån klarhet (inom rimlig tid) heller. Kanske nån Linux-guru här kan förklara hur det egentligen är?

Som det verkar iallafall, så sparar man bara undan aktivt data, disk-cache och exekverbar kod sparas inte då den kan läsas in från fil igen. Efter uppvakning från hibernate så är man då i situationen att all exekverbara kod ligger på sina respektive filer som är spridda över hela disken samt att disk-cachen är borta. Nu ska allt läsas in samtidigt från olika ställen så det trashar ordentligt.

Jag har en gång provat köra LHC-at-home med 32 trådar på en vanligt HDD och det gick inget vidare. LHC klienten skriver nämligen ned status ungefär vad 15:e sekund. Prestanda på HDD:n i det läget var runt 1 MB/s mot närmare 100MB/s vid sekventiell läs/skriv. Fick ett tips att skruva upp disk-cachen ordentligt och det funkade ett tag, sen blev det lika dant igen. Att ta ned systemet tog över en timme då cachen måste skrivas ut på disken först.

Så jag tror man har skjutit sig lite i foten med att vara för smart här. Med en separat hiber-fil som i win hade man sluppit detta.

Fördelen med firefox är att man kan trimma den ganska bra.. Jag har gjort så att när jag minimerar ett fönster så kör den inget i bakgrunden.. Det märks tydligt på sidor som har keepalive sessions... sedan har jag tagit bort så den inte minns historik.. så backar jag en sida så måste den ladda om sidan.. Det spara väldigt mycket på minnet... Sedan 20-30 inställningar till.

okej.. tack för att du tog en titt Jag kör alltid 3xram i swap för att aldrig få slut på swap utrymmet.. Det lärde jag mig 2018 när jag hade lika mycket swap som ram och jag hängde datorn. Så efter det är det minimum 30GB swap för att aldrig hamna i den sitsen igen. *haha*
Men Jag ska ta det här på Debian forumet, så finns det utvecklare och linux gurus i en hel hög på samma gång.. Men jag tackar för din nyfikenhet o att du kika lite.

mmmm... där håller jag med fullständigt.. De hade varit smartare om de lagt det separat.. swap i en och viloläge i en annan fil... Men fenomenet när den börjar trasha är ju inte unikt för viloläget utan det händer ju även vid swap o annat. Så det är ju ett större problem så att säga. Men det tar jag på andra forumet där det finns fler linuxanvändare
Jag ska försöka ta mig i kragen och kasta in en SSD i stationära för swap tills jag/de hittat en lösning

Av anon309108
Skrivet av Infinity_90:

Tröttna på att leta parkering i Sthlm så köpte en lösning på problemet:
https://i.imgur.com/4BKuIYz.jpg

Sjukt nöjd med köpet än så länge. Riktigt bekvämt med keyless och faktiskt ganska kul o köra små kurviga landsvägar med ett hjul i varje hörn. Synd bara med lacksläppen men de är standard på just vita-iQ, nått knas med lacken från fabrik. Får inhandla lite biltema-kolfiberfilm

I helgen bär de iväg för att köpa en ny leksak, en fjärde bil i vagnparken med boxermotor

Skrivet av Infinity_90:

https://i.imgur.com/Qvcn79R.jpg
Nya projektet hämtat
Delvis STi-kitat med komplett drivlina och bromsar minus motorn. Planer finns på motorprojekt på runt 400 whp

oj... inte liiiiiten kontrast på dessa två
Men det blir ju bra medelvärde på miljöavtrycket.
Fint köp till båda Grattis

Av anon309108
Skrivet av Rawrgasm:

Mitt barn är ju inte den som vaknar jättelätt, eftersom vi bor på ett lantbruk så är det maskiner och grejer som går i princip dygnet runt. Men just tangentbordet stör hon sig på, och även min sambo stör sig på det.

ahaa..
Men testa att lägg en tjock duk under tangentbordet.. Det gör mer än vad man tror

Av anon309108

Barn blir som man vänjer dem vid.
Om det alltid är tyst och man smyger på tå, så kommer barnen vänja sig vid att det ska vara tyst och de reagerar på ljud.
Om man redan från början börjar vänja dem med att tv'n ljuder, det skramlar lite i köket.. och som tidigare skrev musik o fester, så lär de sig att sova med ljud.

Lika dant med oss vuxna.. De som bor på landet o det bara är en uggla som hoar i fjärran så vaknar man av en bil eller att det låter lite... Medans bor man någon kilometer från ett flygfält så vaknar man inte av att JASen drar iväg ens.

Ett tips är att lägg en tjockare duk under tangentbordet, så fortplantar sig inte ljudet i skrivbordet

Av anon309108
Skrivet av FattarNiInte:

Har du testat om dessa patchar?
https://github.com/hakavlad/le9-patch
Enligt testerna skall systemet vara MYCKET mer responsivt när minnet är fullt.
Mer info i länken. Vissa tredjeparts linux-kärnor har patchen som default så relativt enkelt att testa.

Den hade jag missat
Jag öppna länken nu, så ska jag läsa senare ikväll.
Jag såg i ögonvrån på sidan om varningar, så det låter som ett jobb för labbdatorn ifall att det kraschar
Nu i vinter när det kommer mer tråkiga dagar ska jag kika lite nogare på fenomenet.. Jag ska även posta sammanställningen och lite av det testerna jag gjort, då jag haft lite konversation med debian utvecklare som var nyfikna på det.

Så med bara tre år och bara runt ett år av lite mer aktivt pyssel med linux, så känns det ju som jag tagit mig liiiiite vatten över huvudet. haha
Fast samtidigt är det ju så man lär sig saker effektivast genom att störtdyka ner i djupa änden av poolen.. Men det är ju en pina.

Av anon309108
Skrivet av jnsson:

En hel del kameror stödjer också att man poppar in ett SD-kort i den

Japp de är att föredra, då det blir backup

Av anon309108
Skrivet av Gelantious:

Huvudenheten är kopplad med kabel mot Internet, så du måste klippa den förbindelsen samtidigt som du då stör ut signalerna.
Chansen att en tjuv gör detta för ett vanligt hem är minimal.

Det vet jag oxå.. Om det är fiber, kopparledning och i vissa fall när inget av det finns via 2/3/4/5G

Men vad har huvudenhetens anslutning med saken att göra om rörelsedetektorer, kameror osv inte kan höras av huvudenheten på grund av att anslutningen störs ut?

Av anon309108
Skrivet av mrqaffe:

Det är väl lite fel att säga att kärnan är för servrar med mycket ram för om det är nånstans det vimlar av Linux är det ju i alla pyttesmå inbyggda system med minimala storlekar, jag har säkert över 20 såna system runt mig i rummet jag är nu, jag kan på rak arm säga att jag vet att det är Linuxsystem i minst 10 prylar bara på skrivbordet (troligen är det fler) och de har "allt i ett chip"system on a chip som de kallar det.

Jag räkna inte med IoT prylar för det vet vet ju du med att de har inte 8GB ram och webbläsare osv osv Jag tror du förstår vad jag syfta på när jag skrev till @SAFA. om swappdeath och I/O frysning

Av anon309108
Skrivet av SanTeoX:

Absolut. Tjuvar tar sig in överallt om de verkligen vill oavsett om larmet går eller inte. Ett larm kan göra att tjuven hellre väljer ett annat hus som inte är larmat. Det finns väldigt många som inte vill dra kablar i precis hela huset just för att det ser för jävligt ut, då är ett trådlöst larm bra. Trådat är alltid bättre oavsett vad det gäller. Är ju ungefär som du skulle springa runt med din laptop i hela huset med en RJ45-kabel för någon kan ju hacka ditt Wi-Fi.. Det är ju säkrare, men det är ju väldigt få som gör så.

självklart... bara en legitim larmdekal avskräcker många att ta nästa hus.
Det var inte det jag menade.

Jag pratar om smarta hem säkerhetsprylar.. stör ut en kamera eller sensorer och de larmen går inte igång. Det är bara exklusiva produkter som har den typen av sabotagefunktion. Sök bara bland sweclockers trådar på hur många som vill ha wifi kameraövervakning för att fånga tjuvar på bild.

Men just det att man ofta kan läsa att väldigt många köper low-end trådlösa lösningar och sedan tror de att det är bergsäkert.
åhh,.. jag måste ha GPS tracker till min dyra bil.. poff borta o polisen hittar den inte. Det sker hundratals stölder o inbrott homeinvasions osv med störsändare då det slår ut telefoni, wifi o allt trådlöst.

Hellre trådat i fult med en kabellist än trådlöst, när det kommer till hemlarm och kameraövervakning.. till det UPS drift.

Av anon309108
Skrivet av SanTeoX:

Sensorerna byter frekvens så fort dom störs ut. Larmet skickar direkt notifiering om störningar när det sker till ens mobil.
Inget fel med trådlösa säkerhetsprylar. Hellre det än en miljon trådar i hela huset. Men vissa väljer ju svårare vägar än andra pga lite för stor foliehatt..

sensorerna kan byta hur många kanaler de vill.. de är reglerade enligt PTS.. en frekvensstörare slår ut alla kanaler och ännu mer därtill + - utanför frekvensbanden.
Tjuvar använder det för att slå ut GPS trackers på bilar osv osv.

Av anon309108
Skrivet av cyklonen:

Rätt utfört så går larmet om kontakten bryts. På samma sätt fungerar bromsar i många (alla?) spårfordon, att t ex elen används för att hålla bromsarna öppna - om strömmen bryts aktiveras bromsarna utan att man behöver göra nåt. Det finns också man-över-bord-prylar som har en basstation i båten och BT-anslutningar till små enheter som varje i besättningen bär på sig. Om nån trillar i så förloras kontakten med basstationen på några få meter och larmet går och förmodligen reggas positionen också så man lätt hittar tillbaks.

Så inget fel med trådlöst i sig, bara det är korrekt implementerat!

Ja det vet jag oxå.. och sådana larm ger oxå falsklarm emellanåt när den trådlösa förbindelsen bryts.
Dock gäller inte det smarta hem produkter, wifi hemkameraövervakning, 999kr trådlöst larm på clas ohlson osv.
När det handlar om de exklusiva produkterna så är de lite dyrare system än de som marknadsförs ut till mass-konsument och oftast är det verisure eller annan firma i bakom installationerna.

Av anon309108

suck... att folk går på saker om trådlösa säkerhetsprylar

Trådlöst är säkert tills tjuven kommer med en sådan här i handen

https://www.perfectjammer.com/img/product/EO1001US/EO1001US.webp

Av anon309108

Algoritmer och riktad information är drivande orsak till stora polariseringar... Om man får ett flöde av all information så får man en större helhetsbild över det hela och då får lättare att skapa sig en egen åsikt.
Lite som politiker med deras valkampanjer.. De säger exakt det som folk vill höra, men det är riktad o utvald information. Helhetsbilden får man när man ser allt som sker mellan valen.

Om SVT nyheter skulle börja med personligt flöde så lever vi i utopia där inget ont händer... eller tvärt om ifall man är en mörk skäl så är det bara det mörkaste man får se. Lite så som våra kära politiker lever i sina fina hus utanför stockholm där ingen kriminalitet eller gäng skjuter ihjäl varandra.. De ser sin bubbla.

Så facebook borde göras om till en sajt utan algoritmer så kanske samhället börjar få mer objektiv syn med mer objektiva åsikter.
Så META kommer bara göra saker värre, med mer rosa bubblor folk kan fly in i en 3D värld så det verkligen blir bubblor på riktigt.

Av anon309108
Skrivet av SAFA:

Hmm, det låter ju inte bra. Kan det vara så att du har för liten swap-partition eller så?
Nu använder jag inte hibernate då min huvuddator för det mesta står på o likaså servrarna, har ingen erfarenhet av det.
Man tycker ju att dumpa 4GB med säg 100MB/s borde ta runt 40 sekunder o lika lång tid att läsa tillbaka, vilket ju verkar stämma med vad det tar i windows. Men win har en egen fil för hibernering, det har inte Linux så om det nu redan ligger en del utswappat i swap-partionen när man begär hibernering kan jag tänka mig att det blir en del extra att göra.

Jag har 8GB ram, vilket är på tok för lite i linuxvärlden men går bra i windows. På det har jag en swappartition på 30GB
Då när det tog datorn över 20min så hade jag 7,2 använt ram och 8,1 i swap, så det var gott om utrymme kvar till swap

Jag använder viloläge(hibernate) på mina stationära för att spara liiiiiiiiiite på den där elaka elräkningen.*hihi*
Jag vill inte använda vänteläge då de inte har UPS... På mina bärbara med linux kör jag vänteläge då interna batteriet är en UPS, så jag behöver inte förlora arbete om strömmen går.
När jag körde windows körde jag även viloläge på dem.. Men det är inte hållbart längre tills jag löser problemet.
Du har säkert sett min tråd här inne om swap of death där hade jag påbörjat efterforskningen och jag har kommit liiite längre sedan den tråden dog.. Men jag kommer inte ta upp det här inne då det är för få linuxanvändare utan det kommer jag ta på ett engelsk linuxforum.
Grund problemet är att Linux kärnan är primärt för serversystem och nämn en server som har under 16GB ram lixom. En desktop använder ju ramminnet och program på ett helt annat vis än en server... Man sitter ju inte o surfar med 200 flikar firefox på en server direkt. njaa. man kan, men man gör det ju inte.... normalt
När Linux börjar idiotswappa så får man en I/O låsning då systemet har lite server inställda prioriteringar.. Detta har jag testat att labba liiiite med, men jag är inte insatt i hur man hanterar I/O inställningar.. Lika så watermark eller vad det hette spelade in en del oxå. Jag har det uppskrivet, så jag minns inte detaljerna i huvudet i skrivande stund.. Men fenomenet är komplext och härstammar ända ifrån 90talet och är än i dag inte löst.
Men jag har satt det som "läroprojekt" att knäcka nöten.. Linux är specat att fungera från 1GHz cpu med 1GB ram.. Winskrot är specat med dualcore 1GHz 2GB ram rekommenderat 4GB ram och det funkar att köra på 4GB utan att datorn låser sig i swapdeath.
Anledningen till att windows klarar 100%diskanvändning utan att låsa sig är att win har en annan minneshantering och andra I/O prioriteringar så därför fryser sig inte win utan det blir sirap men det svarar.. Linux låser sig vid 100%diskI/O användning och så har det varit sedan 90talet.

Av anon309108
Skrivet av johnbull:

Är hos svärmor som har tele2 tv (fd comhem) via coax-nät och en Humax HDPVR 1000C.
Hon visade att hon har störningar på 8 HD.
8 SD och alla andra kanaler funkar som de ska.
Störningarna är återkommande breda färgglada pixelerade horisontella band över bilden. Kommer då och då och varar ca 1-3 sekunder.

Svärmor hade ringt support som rekommenderat att byta antennkabel med förklaringen att kabeln var skiktad och att det skikt där 8 HD gick kunde vara skadat...
Så vitt jag vet är antennkablar fortfarande en enkardelig kopparledare med 75 ohms impedans som är skärmad och den det låter för mig väldigt långsökt att just 8 HD skulle ha mer problem än andra kanaler i en sådan kabel...
Tror inte elektronerna har nån direkt koll på vilken kanal de tillhör

Nån annan som har samma problem?
(Detta är i Linköping)

Kablage kan bli dåliga med tiden, ja utan tvekan.. Och det första man kollar på via tv'n eller boxen är under inställningar o signalstyrkan.. Nu minns jag inte värdet för brytpunkten.
Men att testa med en annan kabel kan vara en idé.. så kan man trycka upp i näsan på combort att man testat det o felet ligger någon annanstans..
Antennkablar som blivit skarpt vikta för snygg kabeldragning 90graders böjar exempelvis ger försämrad signalstyrka då det påverkar impedans o frekvens. Samma sak med nätverkskablar... mjuka böjar typ en äggkopp i diametern som mall för böjningen är max... sedan försämras ledningsförmågan av signalen.
Gamla kablar oxiderar med tiden om det inte är syrefria kablage man köpt.
Lika dant att ha en tajt hoprullad liten rulle om kabeln är massssor meter för lång kan skapa fenomen oxå.