Inlägg

Inlägg som Mikaelb har skrivit i forumet
Av Mikaelb

Tack, ja ytbehandlingen är ju en smaksak.

Är mycket nöjd själv och det är ju huvudsaken, återkommer med uppdatering när resten är klart. Tapeterna kommer täckas av en extra vägg mellan överhyllor och skrivbord där kablage till skärmar etc. ska ligga.

Skrivet av skog1s:

Bra jobbat.

Gillade kantfräsningen jättemycket!

Men gillade inte lackningen alls, då det blänker för mycket.

Har exakt samma träskivor själv och körde med kokt linnolja + terpentin x 2 och fick ett mycket vackert resultat.

Men det är ju en smaksak, man ska ha det så man trivs.

4/5

Av Mikaelb

Nytt arbetsrum, skrivbordsbygge mm.

Jag och min sambo flyttade till hus för ett par månader sedan och bland de första rummen som skulle göras i ordning ordentligt var arbetsrummet. Då jag driver eget vid sidan av samt arbetar mycket hemifrån i mitt andra arbete var det oerhört viktigt att få bra ordning på.

Tapeter och golv var nyligen omgjort av tidigare ägare så detta låter vi vara tills vidare.

Skivorna är i EK/ASK, betsade med mörk vattenbaserad bets och sedan lackade i tre lager.
Skåpet under skrivaren är ett köksskåp (vägg) från IKEA.

Hoppas mitt skrivbordsbygge inspirerar någon.
Bilderna är tagna med min Samsung S5 och håller inte superkvalité men hade ingen vettig kamera med mig under byggets gång, uppdaterar med bilder allt eftersom och utlovar bilder med riktig kamera när rummet är färdigt.

Nytt arbetsrum, skrivbordsbygge mm.

Av Mikaelb

Håller med, antingen enligt Backblaze eller Mullet.

Kör 2st Mullet chassin med 36 diskar i varje för backup på jobbet. Fungerar kalas och upplever dom som mycket välbyggda med vettiga komponenter.
Skulle nog aldrig valt ett dumt NAS framför en vettig server. När vi jämförde marknaden var det egentligen inget som vi ansåg kunde konkurrera med Mullets prylar i förhållande till pris och vad man fick. Våra mellanlagrar dessutom bara data för att sedan tryckas ut på band så lagringssäkerheten är inte alls viktig. Snarare en bonus den gång man behöver läsa tillbaks något och det råkar finnas kvar på diskmedia

Givetvis säljer HP, IBM, Dell osv "bättre" prylar men att få ex 100TB disk i en sådan lösning så får man vara glad om din budget håller även om man lägger på en nolla.

Ett tips är att INTE nappa på att köra interna diskar för OS i mullets chassin dock, det går att göra men dessa diskar är riktigt jävliga att byta så min rekommendation är att offra en eller två platser i chassit för OS disk.

Ett annat tips är att inga göra som vi, vi kör vårt ena chassi i ett litet serverrum beläget på vårt kontor, det hörs ... Nog för att servrar låter men dessa chassin är något alldeles extra. Knappt så våra bandrobotar överrröstar dom.

Av Mikaelb

Fast den som beviljar något lån eller annat mot en bild på en legitimation begår ett fel.
Om det är ditt personnummer han är ute efter finns det enklare sätt att hitta det.

Jag skulle dock inte heller gjort affär på det sätter, jag hade erbjudit honom att använda någon av de säkra betaltjänster som finns på nätet. Duger inte det skulle jag gjort affärer med någon annan.

Av Mikaelb

Du kan absolut inte fästa en takfläkt i en vanlig lampkrok.
Om du inte kan göra någon åverkan på taket och bara har en vanlig lampkrok bör du avstå takfläkt.

Av Mikaelb
Skrivet av foretshaun:

Jo såklart, är ju det och tjänstevikten som styr om det är ett lätt släp och om man får dra den på B-behörighet.

Men det jag inte förstår är att det står klart och tydligt att släpets totalvikt inte får överskrida bilens tjänstevikt om man ska få köra på B kortet?

Nej det är inte bara tjänstevikten som styr längre.
Det är gamla regler som ändrades förra året, idag styr andra faktorer.

Total "tågvikt" är dock 3500kg som skrevs ovan, men du får ALLTID dra en släpvagn som vägen 750kg även om ditt fordons totalvikt är 3499kg.

Min bil tex. har en tjänstevikt på 1380kg och jag får dra 1590kg med b-behörighet enbart.

Av Mikaelb

Helt klart ska du själv utföra en besiktning på fastigheten när/om ni vunnit en budgivning.

Skicka ett PM när det är dags så kan jag tipsa dig om en mycket duktig och nogrann besiktningsman vi använde alldeles nyligen då vi köpte hus. En villa för dom pengarna låter det helt klart som det går att driva runt på samma kostnad som er hyra inkl lån och lite ammortering. Utöver det är det smart att sätta undan en slant varje månad för oförutsedda kostnader och planerat underhåll.

Att inte förglömma är allt runt omkring man måste köpa när man köper hus, plockar på många tusenlappar om man inte har tur och får en del kvarlämnat från föregående ägare. Att bara köpa in en komplett utrustning för att sköta om en trädgård året om känns som en förmögenhet just nu

Av Mikaelb

Tog MC kort i våras och gick galant, tog 8st dubbellektioner + allt annat obligatoriskt. Har ärligt talat inte räknat på vad totalen gick på. MC kläder plockade på ytterligare 5-6k. Men klarade på teori och körprov på första försöket.

Jag köpte ett abonnemang på korkort.se för teori: http://www.korkort.se
Tyckte det dög alldeles utmärkt, så här i efterhand var den praktiska biten enklare än jag hade föreställt mig och min nervositet över uppkörningen var obefogad. Med sans och lung gick det galant.

Har vänner och bekanta som tagit uppkörningen privat för att körskola var dyra för hyra av MC och detta kan jag absolut inte rekommendera, genom att ta det via dom fick vi i en grupp på fyra med varsinn MC ca 1 timme innan uppkörning och värma upp med en kort körning sedan bromstest och krypkörningen. Utan detta hade jag nog f-n inte fixat krypkörningen med den nervositet som fanns i kroppen.

Ett annat tips är att skaffa egna bekväma MC kläder direkt, körde första lektionen med halvskabbiga lånekläder från körskolan och det kändes inte alls bekvämt och tror det har en mycket negativ påverkan på din utbildning. Säkerligen kan man spara lite lektionstid på att ha eget redan från början där man är bekväm.

Lycka till!

Av Mikaelb

Antar att du försökt diskutera detta först med ert bostadsbolaget? Det låter ju otroligt korkat att inte ge dig ett par dagar för flytt.

Annars:
1) Ring hyresgästföreningen och fråga om råd ( http://www.hyresgastforeningen.se )
2) Om du inte orkar bråka, hyr en lastbil och ställ dina saker i och fixa det själv.

Av Mikaelb

Att tillbringa 1-1,5h i 16 grader varmt vatten är definitivt förenat med risker.

Vatten leder (eller i detta fall avleder) värme otroligt mycket bättre än luft, testa att gå ut naken i 1,5 timme i 16 grader och skugga och se hur mycket du fryser innan du testar det i vatten. Googla på hypotermi och läs på.

Skrivet av fesen:

Har ett vad med brorsan att jag ska simma över sjön på landstället nästa vecka.
Det handlar om 3-4 km och det är inga problem däremot är det kallt i vattnet, runt 16 grader idag men det blir nog någon grad varmare under nästa vecka.
Är det lugnt att simma en längre tid i 16-18 grader utan våtdräkt eller är jag helt dum i huvudet :)?Tänkte ha en flytväst och den lär stänga in lite värme och ta på mig en vintermössa.

Mvh fesen

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mikaelb
Skrivet av beh:

Sorry, när jag tänker efter så läste jag det och började leta efter en Arduinolösning skriven i Processing som jag vet att jag sett någonstans. Den borde ju kunna strömma data från godtycklig port med processing. Men sedan tänkte jag att det måste vara mer elegant med bara enkla script som läser från serieporten och hittade den länken. Ett litet cirkelresonemang kan man säga.

Lungt Tack för att du tog dig tid hur som helst!

Skrivet av mrqaffe:

Har som sagt redan hittat en mjukvara som passar, problemet var inte att hitta något färdigt som kunde logga trafiken utan något som kunde behandla den på ett vettigt sätt. I detta fallet att åtminstone dela upp det i en ny fil varje dag. Sedan är det en smal sak att komprimera datat allt eftersom antingen per automatik eller manuellt.

Mitt första test var att köra Putty med en autostart vilket fungerade utmärkt för att bara logga med, problemet är att den dumpade allt i en och samma fil.

Den från AGG Software som jag nämnde tidigare har även stöd för att köra som en windows tjänst som default och även mycket annat trevligt.

Av Mikaelb

Linux är inget alternativ i detta läget som jag skrev i mitt krav. Men problemet är löst med mjukvaran jag skrev om i mitt föregående inlägg.

Av Mikaelb

Nästan rätt

Det viktiga är att den är på rätt spänning (volt) och sedan minst 3,5A eller 3500 mA.
Ampere får du genom att ta spänning (volt) * ström(Ampere).

ex: 3,5A * 12V =42W

Ex, ett uttag hemma hos någon är troligt säkrat med 16A och har en spänning på 230V.

Men en glödlampa som drar 60W fungerar utmärkt att sätta i trots att du teoretiskt kan ha en lampa på 3680W innan säkringen går.

För att fördjupa sig lite enklare är Kjell fakta eller liknande ett tips:
http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/elelektronik/...

Av Mikaelb

Svaret på min fråga är:
http://www.aggsoft.com/nmea-data-logger.htm

ADVANCED NMEA DATA LOGGER från AGG Software gör allt man vill Standard kostar €70, saknade tyvärr stöd for deras tilläggsmoduler som gav komprimering och lite annat. Vill man ha det kostar den €150.

Av Mikaelb
Skrivet av tomtenisse:

Wireshark ska väl funka? Sen är den gratis med

Skickades från m.sweclockers.com

Där sa du nått, ska undersöka detta!
Letar alltid i fel ände, testade att köra Putty över natten vilket fungerar bra att logga med men lite opraktisk att logga allt till en och samma fil.

edit: Wireshark eller snarare Wincap klarar inte detta.

Av Mikaelb

Serial RS232 logger, sniffer mjukvara, tips?

Leta efter mjukvara för att logga trafik från en com-port, mer exakt i detta fallet GPS mottagare.

Krav på stöd:
- Windows 64-bit
- Vettig loggning för lång tid (dvs stöd för att skapa flera filer eller ännu hellre stöd för komprimering.

Plus om mjukvaran kan modifiera datat och känner till formatet men inget krav.
Gärna gratis, men en mindre summa är OK att betala om den har rätt funktioner.

Av Mikaelb
Skrivet av rickie:

Hej,

Har en samsung SMT-S7140 satelitbox där jag tappat bort strömadaptern. Så jag letar efter en ny, men blir osäker på vad som passar.

På baksidan står det som nedan

12 V 3,34 A

Men på Samsung hemsida står det 25 W i drift.

http://www.samsung.com/se/consumer/tv-home-theatre/set-top-bo...

Ampare och Watt är ju inte samma sak, det fattar jag ;), men jag har svårt att hitta en adapter som klarar så höga ampare. Någon som har några tips?

tex: http://www.kjell.com/sortiment/el/stromforsorjning/nataggrega...
Finns en hel hög att välja på här: http://www.kjell.com/sortiment/el/stromforsorjning/nataggrega...

Att Samsung anger 25W innebär förmodligen att transformatorn som max drar 25W. Sedan vad den ger ut är ju en helt annan sak.

Av Mikaelb
Skrivet av Smekt-Burkmat^:

Har det rullat på för dig på Edis?

Min raspberry kom faktiskt aldrig iväg.

Av Mikaelb

Instämmer med många övriga, denna maskinen är inte värd något alls.
Om du inte plockar isär den och säljer det som metallskrot.

Av Mikaelb

Vad är tanken med just denna konfigureringen?
För runt 10-12k får man ju en HP Z, eller Dell Precision med samma konfiguration, låter i mina ögon onödigt att betala mer för ett hemmabygge Men det kanske finns någon tanke med det?