Inlägg

Inlägg som Mikaelb har skrivit i forumet
Av Mikaelb
Skrivet av ^bC^:

Men varför?
Jag kan håla med om det i teorin men varför i praktiken?
vikeln storlek på företag? SMB-server? vilken version av OS?
Är det 100+ inget snack men i småföretag hade jag sagt kumpa ihop skiten och hoppas på det bästa!
Jag har dedikerade DC (GC) på fysiaka serverar hos oss men allt annat virutaliserat, men i själva verket är DC/GC jobbet en fis-i-sjön gentemot allt annat servrarna gör, en exchange server är så tight integrerad att jag ser det som en fördel att ha den på samma server i en liten miljö.
med 2012 är det en viss fördel att ha flre servar, men igen varför, och vilken storlek på företag?
Ju färre användare ju mindre antal servrar skulla jag vilja säga! Fler användare, fler servar för att minimera "impact" mot slutanvändare, i grundutförandet ser jag inga problem att köra rubbet på samma server!
vissta är det potenshöjande att köra flera servrar, gärna virtualiserade på ESX och ett fete SAN med "all flash", men varför?

// bC

Om man inte är tillräckligt stor för att göra det rätt är det billigare och bättre att köpa tjänsterna.
Ju fler system desto fler servrar, grunduppsättningen har inget med antalet användare att göra.

Dessutom behöver du absolut inga feta servrar eller feta lagringslösningar för att bygga en vettig virtuell miljö, det som kostar en slant extra för att göra rätt är licenser för server vilket många skyller på. Men med tanke på att man köpa en 2012 Standard för ca 5000kr så kostar med andra varje virtuell server du vill köra upp till 2500 kr i OS licens vilket får anses som en liten kostnad. Anser man inte att systemet man ska köra på den är värt 2500kr så tycker jag man ska överväga att inte köra det alls.

Av Mikaelb

Verkade ha en kul attityd dom där Edis, beställde en Co-Lo till en pi hos dom

Av Mikaelb

Var det bara racing eller gjorde man något annat i spelet?
Jag tänkte direkt på Carmageddon men det stämmer rätt dåligt på din beskrivning plus att det våldsamma borde funnits i minnet.

Skrivet av HCP:

Jag har ett bilspel i minnet som stör mig enormt att jag inte hittar, För PC.

Förmodligen någonstans 1995-2000, kanske senare? (mest troligt 95-99)
Vad jag minns var att man körde bilar, hela spelet hade lite futuristisk ton men det jag minns mest var musiken. Det var något i stil med Robert Miles. (ambient, dream trance, chill out stuket)
Minns att man körde i avstängda städer mot andra fordon, ofta nattetid.
Fick med ett demo i en PC-tidning, grafiken vad jag minns är ungefär som första Need For Speed, möjligen några steg bättre.

Jag har tittat på listor på wikipedia, dammsugit youtube efter något men utan lycka att hitta vad jag söker.

Någon ?

Av Mikaelb

1) Virtuell host på en fysiskt maskin och inget mer på denna maskin, inget aldrig någonsin . Den är en hypervisor och inget mer. Absolut aldrig.
2) Var sak på varsin maskin (virtuell eller fysisk är en annan diskussion). Givetvis får man kompromissa ibland men best practice är att ha en roll per maskin.
3) DC på en dedikerad maskin med DNS.
4) Två domänkontrollanter varav helst en på en fysisk maskin är best practice fortfarande så långt jag vet. (Råder dock delade meningar om hurvida en fysisk maskin är nödvändig eller ej, vettigt att läsa på i detta ämnet.) Men att du ska ha minimum två är nödvändigt och inget man bör kompromissa på. Ska absolut inte dela maskin med andra roller.
5) IIS, aldrig dela den med andra tjänster som inte kräver det, ur säkerhetssynpunkt men även prestanda.
6) Terminalserver och dela maskin med DC?! Nej absolut aldrig. En terminalserver ska alltid vara en dedikerad maskin likt en IIS. Detsamma gäller för Remote access i andra former.

Den viktigaste punkten som man absolut aldrig någonsin under några som helst omständigheter ska kompromissa på är punkt ett, en hypervisor ska aldrig någonsin göra något annat då förlorar den helt sin roll. Samma sak gäller med DC men kanske inte riktigt på samma extrema nivå.

Av Mikaelb

Om vi tar HP som exempel:

ML310E - Billigaste prylen man kan kalla "server"
ML350E - Billigaste alternativet man kan kalla "riktig server"
DL380P - Billigaste alternativet man kan kalla "bra server"

Tittar man sedan på vad dom har så finner man:

Ml310E - Är som en vanlig "desktop", har inga större expansionsmöjligheter. Saknar integrerat funktion för fjärrstyrning etc. Stödjer inte mer minne än en vanliga hemmadator. I princip en hemmadator som är byggd för 24/7 drift och inte anpassad för en tyst hemmamiljö.

ML350E - Har stöd för dubbla CPU, mer minne, har funktioner för fjärrstyrning. Men saknar många möjligheter till övervakning. Exempelvis inga smarta PSU, ingen vettig raidcontroller onboard eller stöd för 10GbE. Delar många komponenter med en vanlig hemmadator. Saknar ofta stöd för hotswap när det gäller nätdelar, hårddiskar, minnen etc.

DL380P (eller ML350P) - Har stöd för allt som ML350E har men är mycket mer skalbar, har smarta komponenter med god övervakning och stödjer hotswap av nära på allt. Dvs att byta saker under drift i den mån det finns redundans.

(ML och DL i HPs värld betyder ML = tower, DL = rackmontering)

Går att utveckla hur långt som helst, men du kan ju börja med att slå upp dom tre maskinerna jag föreslog och titta hur du kan konfigurera dom. Länk: http://h22174.www2.hp.com/SimplifiedConfig/Index

Av Mikaelb

Av någon anledning kan jag inte ens ändra detta, trots att jag nu uppdaterade till senaste drivrutiner.

Skrivet av Jfqvist:

Testa dra ner hårdvaruaccelerationen på grafikkorten ett snäpp. Till näst högsta alltså.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mikaelb

Otrolig dålig grafikprestanda Radeon HD6450.

Har en arbetsdator med följande specifikationer:

Intel Core i7-3770
Windows 7 x64
32GB ram (4x8GB 1600Mhz)
4x Samsung 840 250GB SSD (Raid 10)
2 x Radeon HD6450 2GB (Med fyra bildskärmar, http://www.dustin.se/product/5010646157/asus-radeon-hd6450-2g...)

Grundmaskinen är en HP 8300 Elite.

Problem visar sig vid samtliga fullskärmsuppdateringar, testat att spela lite Minecraft vilket går om man kör en litet fönster. 1920x1200 eller 2560x1440 så är det helt kört. 5-6FPS. Men problemen visar sig även vid arbete, märkt av det när jag haft upp en realtimelog i fullskärm av något som uppdaterar sig ofta. Det gör datorn nästan oanvändbar.

Har även testat att koppla bort samtliga skärmar förutom min primära och problemen kvarstår, drivrutiner har jag testat med flertalet olika och kör just nu en gammal från ATI men även testat med senaste versionen. Även Microsoft standarddrivrutiner ger samma problem.

Grafikkorten är förvisso billiga och absolut inget spelkort, vilket jag inte är ute efter heller då det är en arbetsdator men jag tror inte det ska vara omöjligt att köra en applikation i fullskärm heller om det bara är text som scrollas. Om någon har en idé är jag tacksam Att byta grafikkort är helt inget alternativ då jag behöver fyra bildskärmar och kräver tystnad. Det är även ganska begränsat med utrymme för 2x grafikkort i min maskin så det måste vara kort som tar upp max 1 pci plats.

Av Mikaelb

Verkar inte som det framgått så kan förtydliga lite, Leap Motion är inget från HP utan en produkt som sålts separat under en tid redan. Går att beställa direkt på https://store.leapmotion.com/(S(vfjamhutdoiyysp4picrwslv))/Pa...

Kostar strax över 800kr inkl moms, tull och frakt. Har lekt med en och den är mycket cool

Av Mikaelb
Skrivet av kallabaz:

Syftet är att säljare ska kunna skicka nyhetsbrev till "sina" egna kunder. Detta nyhetsbrevet ska sparas på central plats för att andra säljare ska få inspiration och även kunna sno material från varandra.

Har du tips på bättre lösning?

Skrivet av kallabaz:

Men här är det ingen kundrelation som ska hanteras.

Okej?

Av Mikaelb
Skrivet av kallabaz:

Njae. Jag vill nog ändå ha en klient som tar emot mailet och lägger det som fil på server..

Fast det är ju precis sådant här som ett CRM system är tillför, hantera kundrelationer.
Om ni inte använder ert nuvarande CRM till detta förstår jag ärligt talat inte varför ni har ett.

Av Mikaelb
Skrivet av kallabaz:

Vi har ett crm, så det är inte problemet. Det är att vi vill automatisera ett arkiv över skickade nyhetsbrev.

Använd det då?

Av Mikaelb
Skrivet av kallabaz:

Syftet är att säljare ska kunna skicka nyhetsbrev till "sina" egna kunder. Detta nyhetsbrevet ska sparas på central plats för att andra säljare ska få inspiration och även kunna sno material från varandra.

Har du tips på bättre lösning?

Om ni är ett säljföretag skulle jag rekommenderat er att titta på exempelvis Microsoft Dynamics och där specifikt CRM.
Går enkelt att bygga lösningar som den ni önskar där och även sedan börja nyttja alla andra vettig verktyg för att öka sin lönsamhet.

Låter ju som din chef vill att säljarna ska samarbeta och då är ett CRM System det man ska ha, inte överdriver kostsamt i förhållande till vad det ger. Företag som arbetar med e-post som främsta organisering och samarbete är ofta oerhört ineffektiva.

Av Mikaelb

Fråga din chef varför han vill ha det sparat på en hårddisk.
Detta går att lösa på många sätt men om du tar reda på syftet är det nog enklare att ta fram en vettig lösning.

Har efter många år som konsult / it-tekniker / projektledare insett att man ska alltid fråga efter syfte och inte bara göra som kunden vill ha det. Kunden vet sällan hur han vill ha det, bara vad han vill ha och tar den lösning som han/hon känner sig bekvämast med utefter sina kunskaper och erfarenheter. Och att spara en fil på en hårddisk är ju enkelt men knappast praktiskt eller optimalt för alla ändamål

Av Mikaelb
Skrivet av Gottson:

MySQL (Inte gratis?)

Jo den är gratis.

Vad ska du använda databasen till? En bra databas för 10-15 personer kan vara ett excelark utan information om användningsområde

Av Mikaelb

http://i.nokia.com/r/image/view/-/2198814/lowRes/2/-/Nokia-Lumia...

Känns som drygt 1000kr för en sådan sopar 5C av mattan direkt. Way to go apple.... Steve och Bill skålar nog

Av Mikaelb
Skrivet av qhrizz:

Har en vanlig desktopserver hemma men tänkte att jag kan visa några av servrar som blev över på jobbet från ett av huvudkontoren
Blandat kompott av HP G4->G6
http://forumbilder.se/CFFMQ/2013-09-05t22-02-41-0.jpg

Värstingen vi hittade i samlingen
Specs: 72GB ram, 2x Intel Xeon E5520
http://forumbilder.se/CFFMQ/2013-09-05t22-02-41-2.jpg

http://forumbilder.se/CFFMQ/2013-09-05t22-02-41-5.jpg

Ser ju rätt kul ut i aktivitetshanteraren
http://forumbilder.se/CFFMQ/2013-09-05t22-02-41-6.jpg

http://i.imgur.com/G3IaaQk.png

Påtal om antal cores, slänger in en bild på en folding@home rigg

Av Mikaelb

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/S49920889/#/S89920...

60x60x200 för 1000 SEK. Ska enligt deras planerare även finnas ett 60x60x140 som heter ME 537 vilket jag dock inte hittar på deras sida. Sedan har IKEA en hålsåg med kabelgenomförning (3 pack tror jag) för typ 40-50kr. Om du inte nödvändigtvis vill ha ett riktigt rackskåp. Bara att borra lite extra hål för kylning och sätta in en fläkt eller två.

Alternativt så bygger du LACK-rack vilket borde gå att få till rätt bra även med towerprylar 49kr / 9U eller nått borde vara rätt oslagbart prismässigt.

http://wiki.eth0.nl/images/thumb/0/0f/Norco-3216-LackRack.jpg/40...

Av Mikaelb
Skrivet av LemonIllusion:

200W? Hah

Det var ett räkneexempel, om du kunde räkna kunde du räknat om det och insett att om man ska ner i $19,90 per månad får datorn max dra 148W och då har du 0KR i budget till inköp för break even.

Lägger du på inköp av komponenter för 1200 SEK fördelat på 5 år tar det bort 40kWh per år från budget. (Vilket är lååång tid för en dator)

Kvar har du då 123W förbrukning, så klarar du det går du +/- 0 SEK.
Sedan har vi massor mer prylar vi kan räkna på om du vill. Men fortsätt nu räkna själv istället för att skratta.

Av Mikaelb
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

HAHA, roligt. Slösa pengar? En dator har man kvar men att lägga 150 spänn i månaden som man inte ser om ett år.... Datorn kan man ha som filserver eller något annat senare. Beträffande el. Funderat på att räkna ut vad denna skulle kosta? Har spelat MC i runt 4 år på en server. Skulle vi hyrt för det så skull man varit ruinerad nu.

Om vi räknar på att du betalar 1kr/kWh och din dator drar 200W.

24*0,2 = 4,8kWh / dygn

4,8kWh *= 4,80 SEK

4,80 SEK * 365 = 1752 SEK

1752 SEK / 12 MÅN = 146KR / mån

Enligt förslaget skulle du lägga $19,90 på att hyra en server vilket i runda slängar blir 130 SEK. Men fortsätt du skratta för all del.

Av Mikaelb

Enligt Wikipedia som postades tidigare och statistik från W3 har Windows ~35% av synliga servrar på internet.

Har dom lyckats plocka 35% av mail/web/dns etc. så lär det ju inte vara några problem att plocka över 50% på den del som Microsoft är riktigt bra på. Mitt förslag till TS är att han lär sig någon form av Windows Server till att börja med, absolut det som är vanligast och absolut mer viktigt om man vill skaffa sig en bra grund att stå på. Linuxkompetens är givetvis efterfrågat men om man ska se till jobbmarkanden är det många gånger fler wintendotekniker som efterfrågas.

Och för den som sa att Windows är att klicka runt och att alla kan göra det, har du någonsin arbetat med någon form av professionell drift av något slag?