Inlägg

Inlägg som m1k3_dd har skrivit i forumet
Av m1k3_dd

Hmm... ingen erfarenhet av listade utbildningar, men tar mig friheten att ge mitt perspektiv (breda kunskaper inom IT, plus >20 års livs- & arbetslivserfarenhet).

Väldigt förenklat:

* YH: ifall du gärna ser dig själv jobba främst med molntjänster & -funktioner, samt kan se tillräckligt stort behov på arbetsmarknaden.
YH är perfekt för den som vill ut i arbetslivet fort, så länge utbildningen matchar arbetsmarknaden.

* Högskola: "smäller högt" på arbetsmarknaden rent generellt, har du "läshuvud" så är det högskola som gäller. Gillar du att plugga, och matematik + ev. programmering, då bör du dessutom kika på Dataingenjör / Systemutvecklare etc.
Om djupgående utbildningar istället känns för tungt så kan du kika på IT-arkitekt utöver Nätverksteknik m.m.

Just min rekommendation blir alltså att bara välja YH ifall området är riktigt "hett", och gärna att du hört examinerades "success stories" gällande arbetsmarknadens efterfrågan, och arbetslivet i sig.

Men, jag är varken ett orakel eller proffs i allt... så vi får hoppas att fler här hittar din tråd... och kommer med tips förstås! 🙂👍

Av m1k3_dd
Skrivet av cyklonen:

@Hurtigbullen

Ja, nu har de i alla fall avfärdat hypotesen om vaccin i blodbanan som orsak, och ser Astras vaccin i sig som orsak.

Skrivet av FatherOfThree:

Intressant, har du en källa?

Skrivet av Hurtigbullen:

Jag har försökt följa presskonferensen, men jag har inte sett/hört att dom avfärdat aspireringen. Har du månne en länk?

Jag vet inte om någon hunnit före mig om detta, men följande har jag grävt fram:

Norsk studie: samband med stor mängd antikroppar:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/norsk-forskargrupp-drar-ny...

EMA har sett möjligt samband:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/eu-s-lakemedelsmyndighet-h...

Enbart dessa två rapporter pekar enligt mig mot att immunförsvaret kan löpa amok hos vissa (genetisk predisposition?).

Jag har dock bara basala kunskaper kring immunologi och virologi... @cyklonen (eller annan) med professionell erfarenhet kanske kan säga bu eller bä om detta.

Av m1k3_dd

Ja en platta kan ge mer än en mobil med klenare batteri och mindre skärm.

Men en Chromebook ger ju en extra dimension så att säga, iom större skärm (utan pris-rusning), integrerat tangentbord och möjlighet till mus, m.m.

Förvisso kan ni ju drämma till på något i laptop-väg lite senare, men iom dagens digitaliserings-grad i samhället och världen... och att barn lär sig mycket (och snabbt!)... så kan det vara meningsfullt redan nu!

Av m1k3_dd

BBS:er på 2,4Kbps-modem (~0,25KB/s, minuttaxa) -> Internet på 56Kbps (~5KB/s, minuttaxa)... -> Internet på bredband (0,5MB/s ADSL och fastpris!).

Det var riktigt mäktigt när man insåg att "det här slutar tydligen inte här, detta kommer revolutionera världen!". 👍

EDIT:
Och så förstås egna klivet från C-64 till Amiga 600 HD (40 MB hårddisk!) i ungdomsåren... det var schysst rakt igenom 🤓

Av m1k3_dd

@m4gnify + @Resania

Exactamente!
Bra detektivarbete. 👍

Av m1k3_dd
Skrivet av Xinpei:

Börjar bli mer och mer uppenbart att Stockholms stad är för inkompetenta för att göra sina upphandlingar själv. Vad är det nu? Den fjärde? Femte upphandlingen på typ ett år som kommer tillbaka och biter dem i arslet?

Börjar bli så att man bara behöver nämna Stockholms stad så förstår folk att det är en värdelös upphandling det handlar om.

Vilket säger en hel del.

Man kan ju börja undra. Är det inte anställande av PR-firmor som tar ocker priser så förhandlar Stockholms stad konsultfirmor som gör tjänstefel.

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.690929/stockholms-stad

Kort och gott börjar man undra om staden skall tillåtas göra sina egna upphandlingar..

Det är oftast specifika grupper som upphandlar dessa typer av ärenden och inte politikerna själva. Däremot kan man ju ifrågasätta varför dessa grupper av människor får fortsatt förtroende från dessa partier.

Nej. Det är specifika grupper inom departementen som sköter det. Sedan skall det självfallet godkännas av politikerna men mer än en gång har ju det visat sig att dessa personer dragit politikerna vid näsan. Bland annat genom att godkänna ett företags anbud direkt och utesluta andras (som oftast är lägre) anbud. Detta skedde t.ex. 2017 när de skulle upphandla vilka som skulle sköta skolskjuts.

https://www.mynewsdesk.com/se/dennyavalfarden/pressreleases/s...

Vill även minnas att det var samma sak när Region Stockholm anställde en PR firma för att genomföra reklam för staden och det slutade bara med att sagda firma tog enorma summor för arbete och övertid de egentligen inte gjorde.

https://www.expressen.se/nyheter/pr-konsulter-hyrdes-in-for-2...

Helt korrekt.

Det handlar inte om enskildas psykologi utan om mänskligt beteende. Vilket i sig kommer att beröra yrkesutövandet i stor grad. Att tjänstemannaansvaret skulle innebära något som helst hinder är, om något naivt eftersom även när det fanns så skedde denna typ av problem konstant.

Jag håller med om mycket du skriver men vidhåller det du citerade mig på (ditt nedersta stycke i citation ovan).
Möjligen kan "psykologi" ersättas/kompletteras med "beteende" eftersom beteenden är STARKT knutna till psykologi.
Lite samma sak alltså.

I utförda arbeten som vi tänker omkring här ska INTE "fri tolkning"/"känsla" (psykologi/beteenden) inför beslutsfattande TILLÅTAS föregå regler och riktlinjer.

Att så ändå skett om och om igen sedan länge påvisar att det finns brister där, varierande allvarliga.

Så, jag kan omöjligen se att ett större ansvar hos främst "topparna" skulle vara dåligt, det är ju dessa som (sedan länge) släppt igenom idiotier helt slentrianmässigt.

Nepotism/korruption "förr i tiden" möjliggjordes med största sannolikhet av annat än då befintliga tjänstemannaansvaret.
Det var en annan tid, när fulknep förekom HÖGT upp (IB, kartläggning av "dissidenter", You name it!).
Sedan dess har vi makligt rört oss framåt, mot mer demokrati, transparens, etc.

Fixar ni som tycker att jag och många andra har fel i att utökat ansvar behövs (spec. "i toppen") belägg för att detta skulle vara dåligt... DÅ kan ni få medhåll.
Annars kan man skönja att det som mest framstår som en avighet beror på något egenintresse, exvis delaktighet i verksamhet som kanske skulle tappa upphandlingar (eller behöva godta mer kompetent konkurrens), etc. etc.

Av m1k3_dd
Skrivet av edson:

Snabba Cash, TV-serien 2021
Netflix

"Snabba Cash" har blivit TV-serie på 6 avsnitt. Helt fristående från filmerna och man lånar i princip
bara själva namnet.

Gillade det här mycket! Hög puls och tempo genom hela serien. Hetsigt klippt och handkamera bidrar till autenticiteten. Dialogen känns trovärdig även om den ibland går en hårfin gräns till när det blir lite komiskt!

Fick lite (lite!) Heat-vibbar (1995) av en viss scen och då är man något på spåren!
Soundtracket grymt och orginalmusiken av Erik Enocksson, wow!

Gedigna och bra skådespelarinsatser nästan rakt igenom, till och med en "over the top" Olle Sarri som gränslös Tech-miljardär(?) funkade! Evin Ahmad i huvudrollen är fantastisk! Även Alexander Abdallah som Salim sticker ut!

Som Stockholmare gillade jag verkligen miljöerna som jag delvis själv rört mig i. Hagalund i Solna har nästan en egen biroll och mycket är filmat i Västerort / Bromma.

Spänn fast säkerhetsbältet och åk med, det blir kul!

8/10!

Spännande! 👍

@Bascule666 - denna tråd är kanon! 🙂
Inspirerande för oss som tröttnat seriöst på reklam ( = linjär-TV, R.I.P.)

När jag inte binge'ar exvis American Dad (Viaplay bl.a.), eller annat där geniet Seth MacFarlane åtminstone varit "konsult", så blir det grejor som Vetenskapens värld (SVTplay).

Man är ju lite av en nörd, med syrlig humor. 😁

Av m1k3_dd

@Link73

OK, det ser ut att vara en app, som antingen har ballat ur, är kasst gjord (tecken som inte ingår i normal teckentabell), eller kanske t.o.m. är "rogue" (skum/malware).

Men ikonen i statusfältet ser ut att ha texten "Pro" på sniskan i nedre högra hörnet... indikativt för en app vars pro-version har installerats aktivt/medvetet.

Ikonen påminner dessutom starkt om appar som "WiFi Analyzer" (som mäter signalstyrka i trådlöst nätverk).
Sådana används oftast för att optimera ens WiFi (trådlöst nätverk alltså), eller bara kolla att mobilen fungerar bra i det.

Känns det igen...?
Varför du ser detta på just lördagar är ett mysterium, men någon inställning någonstans (ev. i själva appen) kan orsaka det.

Av m1k3_dd

@JackA + @GauntMan + @Xenofonus

Jösses.. 😲

Betryggande läsning... 🙄
Tackar för delgiven insyn (dock inte första/sista än så länge, tyvärr).

Av m1k3_dd
Skrivet av Link73:

Är en Android så detta borde väl vara Microsoft?

Njae, det borde väl vara antingen Android eller Samsungs Knox (körs "ovanpå" Android).
Jag kanske missar något, men Windows/Microsoft bör inte vara inblandat.

Kan det vara att mobilen provar om telefoni över WiFi fungerar i hemmet..?
Du kan testa detta genom att gå ut en sväng, utom räckhåll för ditt WiFi... försvinner det du reagerar på då, så kan det vara något sådant.

Skriv vilka tecken du ser, annars finns det inte mycket att gå på för oss andra här.

Av m1k3_dd
Skrivet av AplAy:

Någonstans eller på flera ställen sitter de personer som tydligen tror att de kan något fast de inte kan något.

Jag VET att jag inte kan allt om programmering. Faktum är att jag kan rätt lite. Däremot kan jag inse mina brister och knyta kontakt med relevant spetskompetens och sedan ha en konstant dialog mellan de som gör grovjobbet och beställaren.

Att konstant översätta vad beställaren vill ha - och kan rekommenderas att behöva (ta steget längre istället för att tänka, "Kunden har alltid rätt/vet alltid bäst") så de undviker en sådan här situation som de befinner sig i nu - och programmerarna är A och Ö för framgångsrika projekt. "Spindeln i nätverket" kallas det för.

Vanligen tänker inte beställaren/kunden på vad de faktiskt kan behöva innan det är för sent, t.ex., rigorösa säkerhetstester i och med att det handlar om dataskyddsklassade uppgifter såsom skyddad identitet, minderåriga, med mera. Dessutom hade marknadsföring varit lämpligt för att göra behovsanalys hos elever, lärare, med flera (och detta är egentligen rätt "duh" och "uppenbart" från början).

Jag skulle lätt ha fixat detta - i form av projektledning - för bara några dussintals miljoner SEK. Troligen mindre än så. Problematiken är att det sitter "tekniska analfabeter" inom viktiga positioner så då blir slutresultatet ett dramatiskt pannkaksutspel såsom detta.

Allt börjar med att en person tror att de vet mer än vad de gör och därmed fattar katastrofala beslut som drabbar alla övriga inblandade. Inse dina brister - jag inser mina dagligen - och ta hjälp av spetskompetens från alla håll. Svälj stoltheten och lär dig något nytt!

Till sist tycker jag "Ping Pong" inte låter så seriöst som ett IT-företag. Låter som ett företag som vill komma och rå åt sig pengar snabbt utan resultat och försvinna minst lika fort. Förhoppningsvis har "Stockholms stad" lärt sig sin ekonomiska läxa. (Herr Sarkasm? Vad gör du här?!)

Nu jädrar bliré öl och WZ!

Good lord hallelujah vad jag håller med här! 👍
"Break a leg" ikväll 🙂

Inkompetent toppstyrning ser vi alldeles för ofta och mycket av!
Kommer återigen "osökt" att tänka på Dunning–Kruger-effekten här...
Verkar prevalent i toppskikten... 👎

Av m1k3_dd

@cyklonen

Men enskildas psykologi och subjektivitet ska väl inte få påverka just berörda yrkespersoners yrkesutövanden...?

Det (ska) finnas bra nog lagar, regler och riktlinjer för utövandet... annars har vi ett allvarligt systemfel!
DET om något skulle andas naivitet.

Av m1k3_dd
Skrivet av cyklonen:

Snarare är det ett rejält omtag i lagen om offentlig upphandling som behövs.

Främst citerat kan jag hålla med om, särskilt när man beaktar hur lite det gjorts på den fronten sedan länge... det är liksom andra tider nu och framöver. 👍

Däremot kan jag inte instämma helt i att tjänstemän skulle agera så mycket mer "fegt" än som nu (innan jag sett "bevis" på det; det verkar ju inte sämre än här i de länder som HAR detta/motsvarande).

Tillsvidare välkomnar jag det ökade ansvaret, och därmed mer försiktighet och eftertanke (innan beslut etc.) som det medför.

REDIGERING:
Jag är helt med på risken att ett "grovt" återinförande skulle kunna bli orimligt för många pga "ansvars-avlastning" uppifrån, och ser därför hellre en variant riktad mot högre/högst ansvariga.

Av m1k3_dd
Skrivet av cyklonen:

Nej, naturligtvis inte. Det är tjänstemän på förvaltningar och myndigheter som gör upphandlingar. Politiker kan fatta beslut om att det ska göras, och sen godkänna eller avslå i viss mån.

Då så... ett återinförande av tjänstemanna-ansvar skulle nog avhjälpa att gigantiska clusterf**k-problem, som bl.a. detta, uppstår...

Man ska inte underskatta den avskräckande effekten detta ansvar bör ha för inblandade tjänstemän gällande tvivelaktiga beslut/idéer utan fullgod analys av lämplighet etc. innan.

Vad var meningen med avskaffandet av det (tjänstemannaansvar)...?
Det kan man verkligen undra... "Fri lejd"......? 🤔

Av m1k3_dd

@anon218488

Holy cow! 😲

Att det går åt horribelt mycket vatten under tillverkning visste jag, men inte så pass..!

Och insikt om utsläpp du tog med... är ju lagom för att skapa grav identitetskris den datornörd som identifierar sig som miljövän... Yikes! 😬

Man får verkligen hoppas att utsläpps-biten jobbas bort!

Av m1k3_dd

@Aktsu

Trevligt varje gång att se sunt tänkande... 👍

"Etik-problematik" när det gäller investeringar blir heller inte lättare av hur det fungerar med fonder (inkl. marknadsföring och att hela länders pensionssystem (bl.a) lätt blir insyltade).

Det är snårigt att ens försöka bry sig, man får försöka göra så gott man kan, som du skriver med egna strategier, insikter och åsikter. 🙂

Av m1k3_dd

Jag har ingen aning just nu kring din Firefox-fråga, men slogs av denna tanke:

Är du säker på att du tillåter cookies från alla nödvändiga "dotter-domäner"...?
Det kan ju vara så att det är Google som snickrat om lite, snarare än Firefox/Mozilla.
Inte omöjligt med tanke på att de behövt göra anpassningar/justeringar pga krav från EU (och möjligen senaten i US).

Av m1k3_dd
Skrivet av Sarato:

Måste det alltid vara åt det extrema hållet? Varför inte fokusera på folkets välmående innan man låter företag ta allt?

Intressant perspektiv för funderingar...

Dagens kapitalism är i princip densamma som från början i Amsterdam, London och Frankfurt (rätt?)... omkring 100 år från och med 1600-talet.

Det gör ju faktiskt denna äldre ("mindre modern") än senare system.
Just kommunism är ju inte ett bra alternativ, främst för dess problem med äganderätt samt alldeles för auktoritärt styre av land och människor.

Men som du poängterar, varför skulle förbättringar nödvändigtvis innebära något så extremt som "byte till kommunism"..?

Argumentet "jaha, så vi ska ha kommunism istället då!!1!!???", som invändning mot ifrågasättande av hur bra/dålig en extremt marknadsliberal kapitalism á la USA's är (eller kommer vara)... känns både uttjatat och bakåtsträvande.

ALLT kan ALLTID göras bättre.
Status Quo är sällan BÄTTRE.

Av m1k3_dd
Skrivet av HinFoo:

gött att bli matad med ett rör framför skärmen, epic gamer moment

Lite topic-glidning där... men... 😂👍

NeuraLink är spännande och läskigt på samma gång...
Jag tror inte självaste herr Musk själv har lyckats föreställa sig alla möjliga användningsområden.

EDIT:

Citat:

"I längden vill de kunna använda implantatet för att stimulera nerver och muskler. De menar att implantatet i framtiden skulle kunna ge möjlighet att till exempel kontrollera förlamade kroppsdelar."

... och där hajade sexleksaks-industrin till... = plötsligt inflöde av kapital hos NeuraLink.

Av m1k3_dd
Skrivet av Barak:

Vetenskapens värld hade ju bland annat en serie på tre delar om vatten som resurs.
Finns nog fortfarande på SVT Play. Klart sevärd.

Du tänker på det här va? 🙂
https://svtplay.se/video/29702906/vetenskapens-varld/vetenska...

3 delar, mycket bra. 👍