Inlägg

Inlägg som Dinkefing har skrivit i forumet
Av Dinkefing
Skrivet av jnsson:

Nope, det har jag inte. Men det ser samma sak ut om jag går via min mobil och webbläsaren där (vilket jag inte gjort tidigare på den telefonen) så tror inte det kommer ge någon skillnad hos mig

Okej! Inte omöjligt att Youtube kommer ändra för dig med närmsta dagarna. Några andra som har samma problem som jag?

Av Dinkefing
Skrivet av jnsson:

Nope. Hos mig kan jag se spellistor på sidan
<Uppladdad bildlänk>

Har du rensat kakorna? För sådär ser det inte ut hos mig längre.

Av Dinkefing

Youtube tagit bort möjligheten att komma åt sina spelllistor på sidfönstret?

Är jag den ena som inte kommer åt mina spellistor längre från sidfönstret längre utan måste trycka på playlist och sedan leta reda på spellistan. Och om ni inte ser det så måste ni kanske rensa kakorna och uppdatera sidan.

Fler som upplevt samma sak?

Av Dinkefing
Skrivet av Yoshman:

"Standardmodellen" av Snapdragon X sägs ha en TDP på 23 W. Men spannet går till 80 W, så kommer vara upp till tillverkarna att göra avvägningen.

Både AMD och Intel har ju numera "configurable TDP". Du frågar om 7840H, Qualcomm jämför med 7840HS som har en "default TDP" på låga 35 W men när man tittar på datorer som Notebookcheck testat är uppmätt median-effekt på de datorer med krets på helt vansinniga 105 W.

Tyvärr verkar inte Notebookcheck gjort samma mätning hos "vanliga" M3, men de har gjort det för M3 Pro och den ligger på 45 W. Så tror man kan förutsätta att oavsett vad Intel/AMD släpper kommer de fortfarande inte vara nära vare sig Qualcomm eller Apple vad det gäller perf/W, men de kan helt klart nå Qualcomm i prestanda. Det hade varit så mycket värt för Qualcomm (och även för oss för det är dags att gå vidare från x86) om de fått ut produkter med Oryon i början av året istället för i mitten.

Vad det gäller tillgänglighet så förstår jag det som Snapdragon X har skeppats sedan flera månader tillbaka, något som inte är fallet för vare sig Intels eller AMDs nästa generation laptop CPUer (båda dessa förväntas börja skeppa dessa 2H 2024).

Finns indikation på att bl.a. nästa generation Surface produkter ska dyka upp i juni med Snapdragon X.

Apples GPUer har en utmaning i att de faktiskt inte stödjer DX12 på ett bra sätt. Är inte helt med på de exakta detaljerna, med finns saker i DX12 som inte är kompatibelt med HW som använder sig av tile-based deferred rendering, TBDR (vilket Apple och även Arms Mali gör). Däremot stödjer Vulkan TBDR, men är rätt få spel som använder Vulkan.

Qualcomm har sedan flera generationer en GPU-design som stödjer både TBDR och en traditionell modell, så den är fullt kompatibel med DX12. TBDR har fördelen att vara mer energieffektiv och bättre hantera låg bandbredd mot RAM, men den har problem med väldigt komplex geometri.

Tycker man rätt bra kan se fördelarna med TBDR på Apples GPUer, de är förvånansvärt bra på att köra de spel som ändå finns i väldig höga upplösningar. Men man ser också nackdelarna, att slå på väldigt höga inställningar kan snabbt döda prestanda, framförallt om man kör på lite klenare GPUer (men ser det även med 40-kärnors varianten av M3 Max).

Rätt coolt att spel som Apex Legends och Resident Evil 4 flyter otroligt väl i "native-upplösning" på 16" MBP, d.v.s. 3456x2234.

Snapdragon X Elite kommer inte ha mer än dual-channel mot RAM, men de har fördelen mot alla andra i att stödja den snabbaste DDR-standarden: LPDDR5x-8533 (så 136 GB/sec). AMD Hawk point (8xxx serien) klarar max LPDDR5x-7500 medan Intel Meteor Lake toppar på LPDDR5x-7467 (så dessa två ligger på ~120 GB/s). Apple M3 ligger på 100 GB/s medan M3 Pro har 150 GB/s (Max är 300 eller 400 GB/s beroende på variant).

Jag tror de visar en av sina 23W varianter och jämför dem. Deras 80W varianter kommer inte vara lika bra med prestanda/energi.

Av Dinkefing
Skrivet av Broken-arrow:

Dock fint när det snålas med linor till övrig utrustning på moderkortet. Mesta får klara sig på 4x allt från diskar till nätverk kan få dela på samma hastighet.

Dessutom används mer än en pci-e port tappar man en del. Flesta moderkort har två portar som delar på 16x resten får oftast det matat från 4x med resten av sakerna du vill driva.

Om du har 5 hårddiskar och några ssder plus en m.2 disk blir det ingen bra hastighet.

Hur räknar du ut det?

Av Dinkefing
Skrivet av Trihxeem:

"låt oss optimera något som få använder - för det ger oss bra KPI" <- utvecklignsteam hos MS :/

KPI?

Av Dinkefing

Står det något om vilken TDP Qualcomms variant är?

Vilken borde man testa mot? AMDs 7840H? Är de en 54W eller 60W variant?

Så gissar Qualcomms är en 30-35W variant?

De jämför givetvis mot dagens generation av konkurrenternas modeller som redan finns ute men AMD Phoenix släpptes i början av 2023. AMD eller rykten har hintat om 10-15% ökad IPC men det kommer givetvis bli lite mer än det. Så Elite X kommer möta både mobila AMD 9000-serien på Zen 5, toppmodellerna då alltså i höst/vinter och Intel Lunar Lake nästa år.

Några Elite X bärbara från OEM kommer vi nog inte se förrän höst tidigast.

Av Dinkefing
Skrivet av maweric:

Har inte kvar Windows 10 på någon enhet som används. Alla är uppgraderade till 11.

Fantastiskt hur gjorde du?

Av Dinkefing
Skrivet av justabit:

Varning! Köp inte. Trodde jag köpt en Exos med fick bara ett tomt uppbrytet hölje med posten en vecka senare.

Hur löste det sig? Har man sagt det ena måste man säga det andra.

Av Dinkefing
Skrivet av CrispVanDahl:

Enligt asus drar den mindre än 42 W vid bruk och 0,5 W i standby. Gällande Delta-E är det <2.

Skärmen är absolut jämn i ljusheten. Eftersom varje pixel är sin egen ljuskälla märker man inte av det på samma sätt som med en IPS. Uniform Brightness mode i SDR gör därtill att ABL stängs av och du slipper varierande ljusstyrka.

Skärmen har 3 års garanti som utöver tillverknings-defekter täcker panelinbränning.

Den drar rätt så mycket är det i HDR400? Bra deltavärden däremot och kul att det även är en jämn ljusstyrka och förväntar mig inte mindre av OLED-paneler. Hade önskat 5 års garanti på en sådan dyr skärm.

Var skärmen bra även vid lägre ljusstyrkor? Hur var skärmen vid 120 nits?

Av Dinkefing

Kul att man får se lite skärmtester igen sedan vår ärade Thomas slutade!

Har lite frågor. Hur mycket drar en OLED-skärmen vid standardläget? Vad har den för färg Delta-E värden på färgerna och gråskala? Upplevde ni att skärmen ljusstyrka var jämn över hela skärmen? Gissar att OLED-skärmen inte har det problemet som vanliga LCD-skärmar har. Och hur lång garanti har skärmen?

Av Dinkefing

Borde det inte vara mer relevant att fråga vilken man upplösning man har istället för vilken man spelar i?

Av Dinkefing
Skrivet av Aleshi:

Du har lite fel. Han avser inte hur många trådar, och därmed kärnor, du kan dela upp det i, utan hur mycket man kan mata beräkningsenheterna inne i varje kärna. En processorkärna har ett flertal olika exekveringsenheter internt. Jag kan inte det hela särskillt väl. Men enkelt (och med förbehåll för missförstånd) kan jag säga att man använder en prefetch för att försöka ha så mycket uppgifter redo som möjligt och en schemaläggare som sedan försöker hålla alla beräkningenheter fyllda. Detta gäller även vid en tråd. Även om flertrådsteknik är ett sätt att utnyttja de resurser som inte utnyttjas av en ensam tråd.
Du kan lägga till fler beräkningsenheter i en kärna och öka kapaciteten, men du måste se till att kunna schemalägga tillräckligt för att dra nytta av dem. I mycket kod så kan du inte påbörja en beräkning innan du har svaret från beräkningen innan och enheterna kan då gå på tomgång. Det man kan göra är att göra exekveringen spekulativ och chansa på vilken data som ska beräknas hur i förväg och tjuvstarta.
Äldre processorer hade inte nytta av mer än några enstaka beräkningsenheter, men framsteg med prefetch, schemaläggning, cache och flerttrådsteknik har ökat processorns förmåga att utnyttja fler enheter. Men det blir svårare och svårare.

Det man kan göra är att korta ner pipelinen, så att antalet cykler det tar att få en output minskar, det hjälper när du behöver ett resultat från tidigare beräkning för att kunna mata beräkningsenheterna. Total throughput ökar dock inte. Efter att man ökat på längden på pipeline för att öka frekvenser med gamla P4 till priset av IPC, och misslyckats, så är jag rätt säker på att varje pipelinesteg är väldigt befogat idag. Och att de allt längre pipelines vi ser snarast ökar IPC med de steg som lagts in. Något man kanske kan göra är väl dock att öka bredd samtidigt som man kortar ner antalet steg. Men Zen 4 är redan idag uppe på en issue width på 10, mot 7 i Zen 3. Som kontrast så låg ursprungliga Zen på 4 om jag inte minns fel, Bulldozer på 2, men gamla hederliga Athlon/Athlon64 låg på 3.

Med tanke på vad jag hört om IPC innan så är jag ganska förvånad att vi sett de framsteg på IPC som vi sett över Haswell. Någon på forumet oändligt mycket kunnigare än jag i frågan förklarade svårigheterna på den tiden.

IPC är inte inklusive frekvenshöjningar.

Det var det jag skrev. Jag har svårt att tro att AMD har 40% bättre singeltrådat. De har hintat om 15% bättre IPC sedan kanske gissar jag på 10% från lite högre frekvens.

Av Dinkefing

Så Apple klarar knappt 10% ökad IPC på singeltrådat med sin M3 men AMD klarar 40%? Eller är det så att 15% av dem är ren prestandaökning från arkitekturen och resterande 25% är från frekvenshöjningar?

Av Dinkefing
Skrivet av mc68000:

Ja, det finns en länk där. Men uppgifterna du söker framgår inte av årsredovisningen trist nog. På den glada sidan så hittade jag företagsdeklarationen till SEC för 2013/FY2014.
https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1045810/0001045810140...

Se sid 35 för "Revenue" (Omsättning) 4,130,162 vid årsslutet 2014-01-26. (2013/FY 2014 in $ thousands.)
Se sid 45 "Results of Operations" -> "Revenue"
Tänk på att:
Omsättning (Revenue) : Innefattar även tillverkningskostnader (inköp av maskiner), personalkostnader, R&D etc.
Försäljning (Income) : Det du får in på plus-sidan.
Vinst (Earnings) : Vad som blir kvar när R&D och tillverkning betalats. (Kan redovisas före (EBIT) eller efter skatter)

Tack så mycket! Det är tråkigt men inte förvånande att de inte delar med sig av sådant.

Av Dinkefing
Skrivet av Tomcruize:

DeepCool PX1000P 😄

Okej har aldrig hört talats om märket. De gör väl vanligtvis fläktar? Tillverkar de nätaggen själva eller är det ett annat märke som tillverkar dem?

Av Dinkefing
Skrivet av Tomcruize:

Kopplade in det igår och själva nätagget är knäpptyst men coilwhinet är kvar.. kablarna är styva som tusan så gillade kablarna på mitt gamla mera, dock är fläkten som sagt knäpptyst på detta deepcool nätagg vilken är ett plus 👍

Känns premium som tusan och specsen är inte fy skam med tanke på att man fick det för 2100ish.

Vad köpte du för nätagg?

Av Dinkefing

Var och hur kör man Opnsense?

Av Dinkefing
Skrivet av evil penguin:

De sålde visserligen inte hela det de köpte för det andra priset. Så inte 100% korrekt jämförelse, men fortfarande framstår det som rejält "yikes".

Hur menar du?

Av Dinkefing
Skrivet av Sarato:

Snittanvändaren verkar använda Twitter cirka 32 minuter om dagen. 10 procent av det är 3,2 minuter vilket är strax över 35 minuter.
Inga imponerande siffror direkt.

Men bra försök till att med alla medel få det att låta positivt att de tappar användare.

Tror till och med att Trumps Truth Social växer mer.

Hur kan du få 3,2 min till 35 minuter?