Inlägg

Inlägg som Dinkefing har skrivit i forumet
Av Dinkefing
Skrivet av PeCe:

Kan rekommendera https://www.proshop.se/USB-minne/Samsung-BAR-Plus-Titan-256GB...

Upplever det som klart snabbare än de andra USB-stickorna jag har (mestadels billiga Sandisk och Kingston) både vad gäller läsning och skrivning. Har det på nyckelknippan, men trots detta så har det inte fått en enda synbar repa, så det verkar hålla bra kvalitet även sett till material.

Tack men den har en konstig form som inte ser så nätt ut. Behöver en mer platt usb-sticka.

Skrivet av xxargs:

Det flesta USB-stickor - även de som marknadförs som snabba som Sandisk extreme - är faktiskt rätt usla och pengar i sjön och är inte alls snabba efter några år eller när man skrivit några fulla USB-volymer i skrivmängd på stickan - faktiskt långsammare än noname i många fall och det fins ingen väg att köra TRIM på dessa eller en zerofill hela volymen (som alternativ för TRIM) i försöken att få dessa snabbare igen. jag har 2 stycken sandisk extreme köpta vid olika tillfällen med över 1 års mellanrum och storlek och båda är urursla när de är några år gamla.

problemet med USB-stickor är att de är i hög grad är batchberonde och tillverkas av batcher av överbliven flashminne som ingen annan vill köpa - därför vågar inte tillverkarna lova något då två månader senare kan vara helt andra egenskaper under samma varunamn och artikelnummer... tom. gamla disketter hade jämnare och säkrare kvalitetsnivå mellan olika tillverkare och över tid än vad USB-stickor är idag.

---

skall man ha något snabbt och kunna skriva större volymer utan att det tacklar av för fort i skrivhastighet och som håller sig över tiden så är det att titta på tex. samsung T7 och dess olika varianter och motsvarande av andra tillverkare - men de är inte USB-stickor utan eSSD med fullflödig kontroller i sig och man har sladd mellan enheten och anslutningen - men farten är det ingen fel på och T7 kan skriva uppemot 900 MB/s om man har dator med USB som klarar farten. Samsung T7 har full UASP-protokoll och det går att skicka TRIM/discard-kommandon över USB (via UASP) för att den skall bibehålla full skrivhastighet även för större filer.

---

när det gäller stickor i mindre storlek och inte så höga skrivfartskrav (30 MB/s klarar en USB2-protokoll av) så håller jag med om att Samsung BAR har varit väldigt stryktåliga mekaniskt och stabila i avseende att lagrad data är läsbar felfritt även efter lång tid sedan sista inkopplingen.

Förstår vad du vill komma men jag tänker inte spendera 500 kr eller mer för en usb-sticka. Min Lexar S23 kostade runt 100 kr och klarar 100/30mb/s. Det är helt fullgott för mig! USB-stickan har använts i snart nästan tio år utan problem och det enda svaga var just plasthöljet. Ge mig ett förslag för en nätt och liten usb-sticka som kostar under 150 kr och ger minst 30mb/s i vanlig sekventiell skriv.

Jag är inte ute efter stora fläskiga usb-minnen eller externa lagringar för det är det jag inte söker efter. Jag använder inte usb-stickorna så värst att deras livslängd skulle prioriterat såvida inte usb-stickor på senare åren klarar mycket mindre antal skrivningar.

Skrivet av mrqaffe:

Kontakten är väl ganska ointressant för det finns adaptrar eller passande kablar ?
Du kanske letar fel pryl för "minnen" är generellt långsammare än ssder, de finns både som stickor och kreditkort typ Samsung T9 som skriver 2000 Mbyte/s och så kommer den med både usb a och c anslutning i datoränden.
https://www.samsung.com/se/memory-storage/portable-ssd/portab...

Se ovan!

Av Dinkefing

Bästa USB-A flash minnen med bra skrivhastighet?

Mitt Lexar usb-minne gick nyligen sönder då den tyvärr är gjord av plast och plasten har spruckit.

Är nu ute efter ett nytt USB-A 3.2 Gen 1 minne men tydligen är det en ljungel där ute och de flesta har usel skrivhastighet. Min Lexar klarade 30MB/s max men det är helt omöjligt att hitta spec på dagens usb-minnen hos tillverkarna idag och speciellt de som är över 30MB/s som mitt usb-minne klarar. En massa klagomål från användare av minnen där tillverkaren marknadsfört skrivhastigheten men den är praktiken mycket sämre i praktiken.

Jag måste ha USB-A av kompabilitetsskäl så USB-C är tyvärr uteslutet.

Av Dinkefing
Skrivet av Lussarn:

Jag måste tolka det här påståendet fel då, ursäkta.

Ingen fara! Menar bara att knappt 30% mellan två generationer är riktigt dåligt! Jag tror det har med den smala minnesbussen RTX 4060 har även om L2-cachen hjälper en del. Och just 1080P är den mest relevanta då dessa två kort inte är säskilt spelbara i högre upplösningar i det spelet ändå.

Av Dinkefing
Skrivet av Yoshman:

Anledningen att man måste ta till saker som Data Memory-Dependent Prefetchers (DMPs) är att utan dessa kommer djupare OoO inte hjälpa för det kommer inte finnas data tillräckligt snabbt för att utnyttja alla beräkningskapacitet back-end i CPUn har. Det är specifikt DMP som denna sårbarhet utnyttjar.

Intel är inte out-of-the-woods, det enda som konstaterats att metoden som fungerar på M1/M2/M3 fungerar inte på Raptor Cove. Man kan mycket väl hitta andra sätt, likt hur vissa SMT sårbarheter bara fungerar på Intels modeller medan andra bara fungerar på AMDs modeller.

Apples CPU är i nuläget den "bredaste" mikroarkitektur som existerar, enda som är i närheten är Arm Cortex X4 (och snart även Snapdragon X Elite). Utan "trick" som DMP och ett gäng andra skulle det vara helt omöjligt för en CPU att utföra ~50 % mer instruktioner per cykel jämfört med Intel/AMDs bästa (nu har även Raptor Cove DMP, så räcker inte enbart med detta men det en sak av många för att nå dit).

OoO är specifikt det som orsakar Spectre. Så vitt jag vet är alla OoO-designer drabbade av Spectre, medan de utan OoO-stöd inte är sårbara.

Säkerhet och CPU-prestanda står i allt mer kontrast till varandra. Men känns inte som ett omöjligt problem att lösa givet att det i praktiken är en rätt liten delmängd av vad program utför som spelar roll för säkerheten. Se bara till att göra dessa på beräkningsenheter optimerade för säkerhet, då går det att köra full-steam ahead för resten m.a.p. prestanda.

Om Intel också har DMP varför har de inte lika bra prestanda per W som Apple?

Av Dinkefing
Skrivet av Lussarn:

Ett 4070 gör enligt testet 105 fps på medium settings utan vare sig DLSS eller frame gen. Känns ju som att det skall gå att hitta bra 1440p settings även för ett 4060 då.

Vill ej vara taskig eller så men vad har det med mitt påstående att göra? Du får läsa om mitt inlägg igen.

Av Dinkefing
Skrivet av favouredhawk:

Köpt en jämnstor sekundär skärm till laptopen. IPS, 144Hz, 1080p. Ansluts via USB-C eller HDMI. Det var ett inköp på chans eftersom jag inte är bekant med tillverkaren, men för en tusenlapp så är jag nöjd med både skärpa och färg på skärmen!

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Får man fråga varför du inte köpte en skärm som är höjd och sänkbar?

Av Dinkefing

Det som förvånar mig mest med det här testet är hur lite skillnad det är mellan RTX 4060 och RTX 2060 FE det förstnämnda ett två generationer nyare kort. Endast 27 procent och 1080p är det enda dessa kort klarar i detta spelet.

Av Dinkefing
Skrivet av r80x:

För konsumentversionen kommer de sannolikt att dra ner vram till en nivå de tycker är ekonomiskt försvarbart men samtidigt kan jag tänka mig art 5090 kommer att börja leka med marknadsföring för 8K då 4K redan börjar bli mainstream, speciellt med uppskalningstekniker. Så att konsument skulle hamna mellan 36-48 tror jag inte är helt omöjligt och företagsversionen av kortet hamnar säkert mellan 48 och 96.

SK Hynix annonserade precis ut 40Gbits 3GB minne så om Nvidia kör med dem så skulle den kunna få 27 eller
30GB minne.

Inte troligt de kör med 3GB moduler utan 2GB med clamshell men lite intressant ändå.

Undrar om vi inte kommer få mer än 25-30% bättre prestanda med Blackwell? Lite större L1-cache och GDDR7-minne kan inte stå så mycket för prestandaökningarna eller? De är ju trots allt på samma nod eller lite mer finslipad 5nm nod.

Av Dinkefing

Hatar när företag gör så här! Det borde vara förbjudet!

Av Dinkefing
Skrivet av Pågenbröd:

AI är 'dött' om 5år. Nej, jag kommer inte att se AI lika stort som Internet blev/är eller toalett inomhus..

Jag ser AI lite som kryptovaluta.. alla ska ha det, sen pooff, borta.

Ja, jag vet.. AI ska ta över hela världens digitalisering och det ena med det andra.. AI är framtiden... osv.. jag har hört sagan.

Så länge AI'n inte är fritänkande så är det inte en AI i mitt tycke, så redan där är den visan död.

Det är AGI som är framtiden alltså Artificial General Intelligence. AI som är bra på flera områden. Tror Nvidia jobbar på det då det vore konstigt annars.

Av Dinkefing
Skrivet av Thomas:

Hum, nej, originalinlägget har en femma, inte en sexa, på den platsen...

Jag är blind!

Av Dinkefing
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

12700k funkar skitbra. Hoppas på två eller mer generationer till innan jag behöver leta ipc. Tror inte antalet kärnor kommer sätta stopp.

Qualcomm kommer släppa sina Elite X Arm-processorer i sommar så snart kommer ha ett fullt krig mellan x86 och ARM.

Av Dinkefing
Skrivet av Alling:

Lol? Så brukar vi ju traditionellt säga om 2600K, men 5950X har inte ens fyllt fyra år. En polare sitter till mig sitter fortfarande på sin i5-760 "Lynnfield" – och en 360 Hz-skärm. 😅

5960X lanserades 2014 så tio år detta år. Du blandade ihop med AMD's 5950X.

Av Dinkefing
Skrivet av Satariel:

5950X still going strong.

5820K här men funderar nu på att uppgradera. Nya moderna grafikkrävande spel har jag sedan länge gett upp på men skrivbordsarbete har den klarat galant men just de senaste två åren börjar jag nu märka att den segar ganska mycket.

Vi har ju Zen 5 eller Ryzen 9000-serien i höst och sedan Intels Arrow Lake 15000-serien i vinter. Ska försöka vänta tills dess så nuvarande generation reas ut.

I nio år har jag stått ut så man har ju verkligen fått valuta för pengarna och den har tjänat mig väl. 5820K, moderkort och 32GB DDR4-minne kostade mig strax över 6000 kr. Fick tag på en begagnad 5820K för halva priset bara ett halvår efter det lanserats.

Men annars fungerar den hyfsat tillfredsställande om man skippar de nyaste spelen, redigeringsprogrammen eller är tungsurfare.

Av Dinkefing

Dessa monitorarmar av diverse märken som säljs på Amazon är de av bra kvalitet?

Av Dinkefing
Skrivet av Pågenbröd:

Sommarbarn.

Det är inom AI.. var är AI ens? DLSS?

DLSS 4 kommer med Blackwell om inte vid lansering strax efter.

Av Dinkefing
Skrivet av skog1s:

Har en galvanisk isolator sen många år, och är faktiskt köpt på Kjell & C

En sådan här?

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/hogtalare/tillbe...

Av Dinkefing
Skrivet av DasIch:

<Uppladdad bildlänk>

Finns det något annat bolag som gör så stora prestandahopp? Fantastiskt skickliga ingenjörer de har på Nvidia!

Av Dinkefing
Skrivet av Koyaanis:

För tillfället är aktiekursen -1,43% efter stängning. Vilket inte är mer eller mindre än vilken annan dag som belst för Nvidia senaste tiden. Min egna tolkning är att gårdagens event och aktiekursens lilla nedgång inte är relaterade speciellt mycket.

Nvidia hade utan problem kunnat tillverka på 3nm men de vet nog bäst själva att deras förfinade 5nm nod eller 4NP-nod som de kallar det kommer ge bäst prestanda kontra pris och större tillgång.

Problemet jag ser det idag är inte toppkorten utan korten mellan $300-600. Hur stor prestandahopp kommer de få nu med Blackwell? Jag hoppas inte vi ser ännu ett RTX 5060 med 128-bit buss med endast 10% ökad prestanda över RTX 3060. Vi behöver minst 25%! För någon stor ökning på 50% som med Pascal kommer vi nog inte se på länge om någonsin.

Hur kommer Nvidia bestycka RTX 5060 med 8GB igen eller kommer de endast köra 16GB? Så ett RTX 5060 med 16GB och 10% förbättrad prestanda för runt 7000 kr?

Nej sådant vill vi inte se igen! Tror inte vi kommer se RTX 5060 på över ett år så svaret kommer dröja.

Av Dinkefing
Skrivet av ipac:

Det är 4NP men jag har för mig du skrev 4 men det blev väl error av alla siffror och bokstäver hit och dit.

Du hade rätt Nvidia gick tydligen ut med 4NP. Men sak samma det är en 5nm nod. Undrar om detta betyder att nästa gen efter Blackwell kommer ut relativt snabbt i närtid?