Inlägg

Inlägg som speedbrake88 har skrivit i forumet
Av speedbrake88

Kameraövervaka lagligt med integritetsmask?

Håller på att installera kameraövervakning vid huset, har Unifi Protect och är nöjd med detta.

Har dock ett litet problem på baksidan av huset. Det är ju enbart tillåtet att filma sin egen tomt, detta gör att jag tvingas rikta kameran så att halva bilden är en tegelvägg. Detta medför att IR lampan lyser upp väggen på natten, och den del av gården som jag faktiskt är intresserad av blir väldigt mörk.

Om jag vrider kameran så IR lampan faktiskt lyser upp gården och inte väggen så riskerar jag att filma in i ett skogsområde som inte är min tomt och "dit allmänheten har tillträde". Detta är olagligt har jag förstått. Kamerorna har en funktion för att lägga ut en integritetsmask, dvs svart mask. Om jag lägger en svart mask över skogen, uppfyller jag lagstiftningen då? Eller räcker det med att kameran är riktad åt det hållet för att jag skall bryta mot lagen? Någon som haft liknande funderingar eller vet hur lagen ser på detta?

Av speedbrake88

Kul att du verkar nöjd med Dream Machine, verkar vara en del olika buggar som många råkar ut för. Har förstått att det är en egen mjukvara som enl många inte riktigt är färdigutvecklad.

Blir kanske att köpa USG 3 begagnad och bygga upp systemet själv den vägen. Detta blir ju dock dyrare än UDM, och 4-5 år "gammal" hårdvara.

Svårt val. Men tack för input så långt!

Av speedbrake88

Ubiquiti Dream Machine

Hej

Jag kör idag en 7 år gammal Asus AC56U på mitt nätverk hemma, har 1gbit fiber in. Bor i en lägenhet på ca 100kvm, har på sista tiden haft en del problem med att wifi kopplar ner. Alltid haft dålig täckning i hörnrummen av lägenheten. Dessutom har Asus slutat uppgradera firmware till min AC56U, så funderar på om det kanske är dags att gå vidare.

Vad tror ni om att köpa en UDM idag, är det dumt med Wifi 6 i antågande?
Jag ser fördelen i att ha systemet den dagen man flyttar till villa, och då kunna köpa till fler APs.

Såg på prisjakt att en del klagade på värmeproblem.
Ni som kör den, är ni nöjda? Är det värt de extra tusenlapparna mot en vanlig "konsumentrouter"?

Av speedbrake88

Jo men jag vill att databasen ska uppdatera sig själv, säg en gång var 10e minut för att hela tiden innehålla fräsch data. Behöver schemalägga det på något sätt. Är det fortfarande lämpligt att göra vid dependency injection i backend delen?

Av speedbrake88

Arkitektur .Net projekt

Hej
Jag håller på att lära mig C# och fokuserar just nu på ASP.Net Core. Planerar att studera till systemvetare, men har förstått att .NET är bra att kunna på arbetsmarknaden. Kört några kurser på Pluralsight, senast en .net core MVC kurs. Känner att det börjar bli dags att ta bort stödhjulen och försöka göra ett eget projekt.

Har lite funderingar kring arkitektur, svårt att läsa sig till detta tycker jag.

Min plan är att göra en applikation i .Net Core MVC som visar väder för olika platser. Kanske lägger jag till inloggning i detta, och även på sikt gör en klientversion i React.

Tänkte för övningens skull göra en egen databas som innehåller data för ett antal platser, väderdatan tar jag genom något API eller webscraping.

Har förstått att man inte bör lägga logiken som uppdaterar databasen i själva .Net core applikationen, tex i controller eller så.
Min fundering är var man bör lägga denna typ av logik?

Ser framför mig en hel del olika applikationer som behöver denna typ av jobb, tex Tinder för att matcha medlemmar.

Var brukar man placera detta? Är detta vad man kallar för en "service worker"?

Av speedbrake88

Intressanta utbildningar, bra att man själv kan styra farten på den från Dalarna.
Dock känns det som kunskaper man skulle kunna läsa en YH utbildning på 2 år för att få?

Om jag läser 180hp på universitet vill jag få utväxling för det, tycker kanske att den från Luleå ser bredare och mer komplett ut. Men svårt att få en uppfattning om utbildningen från utbildningsplanen.

Av speedbrake88

Bra distansutbildningar inom IT

Jag kommer troligen bli av med jobbet runt årskiftet pga Corona. Jobbar i flygbranschen, så framtiden är oviss. Eventuellt kan det bli tal om deltidsjobb framöver.

Har ett stort IT intresse och tänkte försöka bygga vidare på det. Kodat en del på hobbynivå med bla JavaScript(React/NodeJS), Swift(iOS). Startat en tråd här tidigare i samma ämne, men har lite andra funderingar nu.

Då jag troligen måste/vill jobba 50% framöver så tror jag det blir svårt att följa ett "vanligt" program. Hade troligen satsat på Högskoleingenjör i Datateknik på KTH annars.

Detta har gjort att jag börjat titta på lite utbildningsalternativ på distans. Verkar inte gå att läsa till högskoleingenjör i datateknik på distans just nu.

Har hittat systemvetare på distans via LTU.
https://www.ltu.se/edu/program/FKSYG/FKSYG-Systemvetenskap-ka...

Någon som gått denna utbildning och har lite feedback att ge? Eftersom den börjar hösttermin så är planen att läsa något under våren som går att tillgodoräkna sig i programmet, tex 30hp företagsekonomi.

Jag vill hitta en utbildning som ger mig dels möjlighet att jobba som kodare, men öppnar dörrar för att gå vidare i karriären. Då jag har familj och ett välbetalt jobb idag så är framtida lön inte helt oviktigt.

Som sagt egentligen hade kanske högskoleingenjör varit det bästa, men jag vill ändå jobba 50% och ser därför distansutbildning som ett bättre alternativ. Någon som gått en "kvalificerad" it utbildning, samtidigt som ni jobbat och kan ge lite tips?

Av speedbrake88

Programmering 1 på komvux

Håller på att titta på olika möjligheter att utbilda mig inom IT branschen närmsta åren. Väger mellan datateknik högskoleingenjör på KTH alternativt någon YH utbildning. Har insett att YH utbildningarna i regel kräver programmering 1/a från gymnasiet. Saknar detta så funderar på att läs in det via komvux.

Jag har kodat en hel del på egen hand, Swift (iOS), JavaScript(React, NodeJS). Ser att det finns en hel del olika distansutbildningar på komvux. Någon här som läst detta via komvux och kan rekommendera någon specifik "programmering 1" på distans?

Av speedbrake88

Starta om karriär inom IT

Jag har jobbat ca 10 år i en bransch som ser mörk ut pga Corona. Känns som om det börjar bli dags att titta på alternativ, jag är idag 30+ och har ett välavlönat jobb. Vill hitta något som på några år sikt kan ge bra lön och karriärsmöjligheter.

Har alltid haft ett stort intresse för datorer och IT, programmerat lite hobbyprojekt för IOS, enklare NodeJS saker.. Dock enbart på amatörnivå och inte något jag kan visa upp för att få jobb direkt. Men IT känns ändå som det självklara valet för mig att satsa på.

Jag tycker som sagt det är roligt att koda(iaf på hobbynivå). Men vet inte om jag vill bli fast som kodapa resten av karriären. Tittar lite på Högskoleingenjör Datateknik på KTH, någon här som läst den? Verkar vara mycket matte? Var ju mycket länge sedan jag läste matte på gymnasiet, men skulle säkert kunna plugga upp det. Frågan är bara, har man någon nytta av det? Eller är det bara massa matte för att fylla ut tiden och få en högskoleingenjörstitel? Skulle ha lite svårt att motivera mig till det tror jag. Ni som läst den, kändes utbildningen relevant och gav er en bra grund för framtida karriär? Jag är inget mattegeni direkt, så ser mig inte själv söka de mest matteintensiva jobben ändå.

Skulle gärna koda lite integrerade saker, lära mig C++, vill inte fastna i webbdesign. Jag inbillar mig att den typen av "enklare" programmeringsjobb kommer automatiseras och kanske flytta till låglöneländer i stort utsträckning framöver?

YH har jag tittat på, men många av mina vänner(som alla läst på högskola och säkert är partiska) menar att det är bra om man inte orkar läsa på högskola. Risken är stor att du missar många karriärsmöjligheter pga avsaknaden av akademisk examen. Förstår att detta inte är hela sanningen, men ska jag ändå läsa 2 år kan jag läsa 3 om det öppnar fler dörrar tänker jag? Eller finns det någon YH som har speciellt bra rykte?

Hur är det att läsa systemvetare och försöka välja till så mycket kodning som möjligt? Finns det andra högskoleutbildningar i Stockholm/Uppsala som skulle kunna vara relevanta? Ser att det finns något som heter "innovativ programmering" i Linköping, skulle dock helst undvika att flytta från Stockholm.

Hur skulle ni som är i branschen idag "börja om" om ni var på ruta 1?

Tack för förhand!