Inlägg

Inlägg som Matajen har skrivit i forumet
Av Matajen

Det var ju enkelt, bara installer VLC player!

Av Matajen

Flytta iMovie filmbibliotek till PC

Jag håller för närvarande på och flyttar från Mac till Windows. Det mesta verkar inte vara något större problem. Det som dock är ett problem är mina filmer i iMovie. Jag skulle vilja flytta detta bibliotek till min PC, men bortsett från att det inte finns iMovie för PC så blir själva filmfilerna av typen .dv. När jag försöker spela dem i Windows Media Player så säger den: "Det går inte att spela upp filen. Windows Media Player stöder eventuellt inte den aktuella filtypen eller den codec som användes för att komprimera filen."
Ska jag installera någon annan spelare?

Av Matajen

Min son har ett Oculus Rift S som han inte kan få att funka för att displayporten säger att den inte fungerar. Tydligen har Meta upphört med supporten. Finns det någonstans man kan söka hjälp för detta på annat ställe? Det känns synd att kasta detta headset som ju ändå inte är så gammalt.

Av Matajen

Det var verkligen ett nummer ingraverat! Det var fullständig osynligt tills jag tillämpade en kraftfull strålkastare på nära håll.

Av Matajen

Google Nest hittar inte kod

Hej!

Jag försöker konfigurera en Google Nest med Google Home-appen. Den uppmanar mig att läsa in en QR-kod, som inte finns. När jag då fortsätter utan den så säger den att jag ska ange den 8-siffriga konfigurationskoden manuellt istället. Problemet är att den inte heller går att hitta någonstans på Nesten. Har någon något tips om hur jag ska gå vidare?

Av Matajen

Problemet löst!

Skrivet av Matajen:

Hej! Jag har två äldre Lego Technic modeller (Unimog 8110 och Grävmaskin 8043). De har stått uppbyggda i många år och samlat en del damm. Nu orkar de knappt röra sig, trots att jag satt i nya fräscha batterier. Jag har också rivit och byggt upp den ena modellen samt rengjort alla delar, men det verkar inte hjälpa. Nu undrar jag om motorerna kan försvagas över tid, trots att de inte använts? Någon som känner igen detta?

Det var inget fel på motorerna, utan en ordentlig rengöring av kontakterna från batteribox till motor gjorde susen. Nu funkar modellerna igen! Tack för alla tips.

Av Matajen

Lego Technic motorer driver dåligt

Skrivet av Oegat:

Ta ut motorerna och provkör dem separat? Kan tänkas att smuts kommit in i kraftöverföringen någonstans inne i modellen.

Du kan ju också försiktigt snurra på rörliga delar och se om det går trögt någonstans (motorerna tål att drivas runt lite manuellt sålänge du tar det försiktigt).

Jag har som sagt rivit modellen, rengjort bitarna och byggt ihop igen. Den rör sig fint rent mekaniskt. Alla 4 motorer funkar när de är lösa. Vad jag noterar är att när jag kör två motorer samtidigt så saggar det och vid tre så stannar de helt. Kanske inte jättekonstigt då de delar på samma kraftkälla, men å andra sidan utan last bör de vara lättdrivna. Jag tror alltså att roten ligger i motorerna och deras kraftförsörjning. Även om jag satt i nya batterier ska jag prova med fräscha högenergibatterier igen. Jag har nämligen en elektrisk kattlucka som slutar fungera trots att batterierna har mycket kraft kvar. Kanske är det något liknande här.

Av Matajen

Lego Technic funkare ej

Hej! Jag har två äldre Lego Technic modeller (Unimog 8110 och Grävmaskin 8043). De har stått uppbyggda i många år och samlat en del damm. Nu orkar de knappt röra sig, trots att jag satt i nya fräscha batterier. Jag har också rivit och byggt upp den ena modellen samt rengjort alla delar, men det verkar inte hjälpa. Nu undrar jag om motorerna kan försvagas över tid, trots att de inte använts? Någon som känner igen detta?

Av Matajen
Skrivet av jnsson:

Tre har tilläggstjänsten 3Världen på abonnemang med 15GB eller mer i surf. Läs mer här https://www.tre.se/handla/tjanster/3varlden "Med 3Världen på abonnemanget kan du surfa, ringa och skicka meddelanden till samma pris som i Sverige hela EU/EES, Storbritannien, USA, Turkiet, Thailand och 47 andra länder." Tre har dock inte lika bra täckning i hela Sverige som Telia, Tele2 och Telenor har.

Ja, då är det täckningen man får offra. Det vill jag inte heller.

Av Matajen

Mobilabonnemang som funkar utanför EU

Då jag är ganska ofta i Schweiz och Storbritannien så har jag velat byta mitt i övrigt bra Halebop till något med fri surf även utanför EU. Jag valde då Telenor och det funkar bra. Tyvärr insåg jag nu att visserligen är surfen fri men samtalen kostar 9 kr/min! Jmf Halebop 1,50 kr/min. Jag har alltså löst ett problem men skapat ett nytt. Finns det ingen operatör som erbjuder både fri surf och rimlig samtalstaxa? Jag inser att det kanske innebär en högre månadsavgift, men det är ok.

Av Matajen

Google Wifi med tråd?

Jag har länge kört ett Google Mesh-nätverk i mitt hus och det funkar utmärkt. Sedan några år jobbar jag hemma och har ett kontor i en gäststuga och har alltid haft problem med att få nätet att räcka dit, trots många puckar "på vägen" så att säga. Nu gjorde jag slag i saken och drog kabel till min stuga, men också inne i huset och nu vill jag gå över till ett trådbundet nätverk med accesspunkter. Kan jag använda mina Google-puckar? Jag har läst att man kan sätta dem i "Bridge Mode" och att då slutar de att funka som mesh och blir accesspunkter. Är det någon som har erfarenhet av detta att dela? Har försökt att söka, men hittar inga klockrena svar.

Enligt Google så verkar de inte behöva sättas i speciellt ”mode”.

https://support.google.com/wifi/answer/7215624?hl=sv#zippy=%2...

Nu har jag testat lite och det är tyvärr inte så enkelt som det verkar. I mitt första alternativ så kopplade jag helt enkelt "stugkabeln" till en av LAN-portarna på min router. Kopplar jag sedan in min dator direkt på denna kabel så får jag utmärkt fart på datorn. Däremot är mitt wifi lika dåligt. Om jag kopplar ingående kabel i stugan till en "puck" och därifrån kabel till datorn så blir det fortfarande bra fart i datorn, men wifi funkar inte bättre. Det är som att pucken hämtar sitt internet från mesh-nätverket och inte från kabeln.

Då tänkte jag att kanske måste åtkomstpunkten vara ansluten till Google-routern (som Google själva skriver: (✓) Modem → Google Nest Wifi-router eller primär Wifi-åtkomstpunkt → Google Wifi-åtkomstpunkt eller en annan Nest Wifi-router.)

Om jag kopplar datorn återigen direkt till kabeln som nu är ansluten till Google routern i andra ändan så är farten lika hög, men jag har fortfarande dålig wifi.

Mitt sista experiment är att koppla in wifi-pucken i kontoret igen med kabel från routern och kabel till datorn. Nu blir farten riktigt låg.

Jag är helt lost. Ett alternativ vore kanske att gå på det första alternativet, men definiera ett eget nätverk i kontoret så att pucken där inte försöker kommunicera trådlöst med enheter långt bort.

Jag tänker att det måste finnas någon vits med att man kan koppla ihop puckarna med tråd, men jag vet inte vad. Nu är det som att kabeln gör varken till eller från.