Inlägg

Inlägg som tos har skrivit i forumet
Av tos

Slackware hämtat från usenet i uuencoded 7bit ascii... Kanske 1994...

Av tos

Kolla på någon vaultinglösning ist. Versionshantering och någon basic pdm funktionalitet, autodesk har en produkt för autocad, PTC Windchill går att vaulta autocad i och supporterar multisite. finns flera.

Av tos

Uppdaterade min Lumia 532 till Win10 genom att köra updateAdvisor.. Gick helt utan problem, funkar bra med win10 trots att det är en budget telefon.

Av tos

Testa att ändra NTP server, "Additional date, time, & regional settings"
Internet time, Change settings, välj en annan NTP server..

Av tos
Skrivet av LSD:

@Verminator: Bara en bra sak att ta ställningstagande till angående diesel eller bensin, nu har ju äntligen Europa fattat hur farlig diesel är, Paris kommer eller kanske redan har förbjudit dieselbilar, Oslo ska förbjuda dem. De är mycket skadligare för människan än bensinbilar. Ett barn ska tex aldrig vara i närheten av en diesel som står på tomgång, eller när man tankar diesel, helst ska ingen det förstås. Många fler cancer ämnen i diesel hur mycket man än renar avgaserna då partiklarna är för små.

Lögn...

Oslo kommun tog ett beslut att man kan förbjuda dieselbilar tillfälligt om luftkvaliteten varit sämre än en viss nivå 2dygn i sträck... Beslutet måste dessutom godkännas i högre instans för att vinna kraft.

Av tos

Kanske ligger det sanning i ryktena att Nokia får släppa nya smartphones 2016... Intressant vändning kan det bli, Nokia gör sig kvitt den olönsamma featurephone segmentet, tar sig ur vendor inlåsningen som windowz phone innebär. Slipper att ta kostnaden för att göra sig av med övertaliga, kanske kan locka tillbax nyckel resurser och har ett år på sig att skapa en ny produktline... Kan det ligga något i detta ?

Av tos

Vet inte om det gäller din model, men Hero2 som kompisen har gillar inte om man formaterar SD kortet i datorn då slutar den spela in lite random... Men formaterar man i kameran då lirar det ok.

Av tos

Jet Set Willy, speccy suddgummi tangenter + oskärpan i tv'n man använde som monitor hjälpte ju inte till direkt..

Av tos

Dålig analys, ekonom utan teknikförståelse ? Det mindre lyckade första inkrementet i FX serien minskar ju inte AMD's möjlighet att konkurera i det segmentet där ARM försöker slå sig in, där tror jag att AMD har en bra position om man jämför med ARM, APU er, x86 stöd... Applikations floran till den ARM baserade plattformen kommer vara begränsad.... Ni kommer väl ihåg Digitals försök att konkurera med Alpha i Windows segmentet, bra prestanda, men dålig applikations flora.

I highend desktop är det inget nytt att Intel härskar, och hur Bulldozer kommer funka i server återstår att se.

Vore intressant att få insyn i vilken strategi AMD har för att fixa till prestandan, den ändrade roadmappen med struken sockel (Bekräftat?) borde betyda att dom tycker det är viktigare att koncentrera sig på intern arkitektur än hur cpu'n kommunicerar med minne, i/o, eller ?

Bulldozer lanseringen för desktop är klart en belastning för AMD och kommer leda till minskad andel i high end desktop, men volymerna i det segmentet är inte så stor andel av totala försäljningen. Och pris per såld enghet är så mycket högre i server segmentet.. Så AMD står och faller troligtvis inte med Bulldozer, med förbehållet, att den måste leverera i server konfigurationen.

Av tos

Om det är en dator du precis plockat ihop, så är väl det troliga att du inte satt allt rätt, eller inte tryckt i något kort ordentligt. Gå igenom alla komponenter och se att dom sitter rätt, och är ordentligt dit tryckta. Tex. ett PCI kort som inte sitter ordentligt kan göra att agget inte startar.

Av tos

Kul grej, finns här : www.jelu.se (utan dsub/sladd).

Av tos

ICL 2966 tror jag den första hette, från yngre stenåldern, kanske tidigt 80 tal ? den hadde ett os som hete VME, ganska avancerat. Har för mig att varje program, gick i en egen virtuell maskin, rätt avancerat säkerhets system som avgjorde vilka resurser olika program fick åtkommst till, jobb control språket var oxo lite fräckt på den, gick att göra script som man körde på op consolen så att man slapp att skriva återkommande kommando sekvenser, tex för att ladda tapar. Maskinen var föresten televerks orange, och hadde en högtalare där man kunde lyssna på processorn, frekvensen ändrades beroende på vad processorn gjorde. Efter ett tag blev man ganska bra på att tolka ljudet och kunde höra vilken sekvens man var i för batch job man körde ofta.. El. om det kajkade ur och började loopa så hördes det tydligt.

Sedan byttes den mot en System39, betydligt modernare Slutet av 80 talet ivart fall.

Sedan började jag jag jobba på ett statligt verk, där användes Bull DPS7 med GCOS o/s. Den maskinen hadde väldigt mycket i/o, kommer inte ihåg riktigt men det var kanske 6-7 tape stationer, ett gäng fasta scsi drivar, och 8-10 drivar med monterbara packar. Dom kylanläggningar som en del bygger till sina pc på forumet är lite löjeväckande om man jämför, även dom seriösa projekten bleknar, här var det en ordentlig kyl anläggning typ ett litet rum.

Skrivarna till dom här datorerna är värt att nämna också, sk. lineprinters. På myndigheten hadde vi riktigt stora sådana, kanske 1.50 höga och 2 m breda. Dom fungerade på så sätt att pappret, (traktormatatade blanketter, pyjamas osv.) ställdes i kartong på botten av printern, matades i traktor matningen upp och sedan bakåt, ned i en uppsamlare som vek det igen.
"Bokstäverna" satt på stålband, som roterade i en gate där oxo färgduken satt, framför stålbandet, som stängdes igen mot pappret så att färgduken hamnade mellan stålbandet och pappret. Och sedan slog hammare från baksidan för att få dit bokstäverna. Fanns en hammare för varje position på raden, Alfapetet återkom flera ggr. på stålbandet. Beroende på vilka tecken som skulle dit så tog en rad lite olika tid att skriva (om hela raden består av ett och samma tecken tar det längre tid att få dit den), men hyffsad hastighet, var inte så kul när pappret inte vek sig som det skulle på baksidan, eller spårade ur...

Under dom här åren kom ju minidatorerna starkt oxo, så en eller annan hp-ux baserad sådan har man ju driftat. Några ICL tillverkade Unix oxo, tror dom hadde ett eget Unix o/s men kommer inte ihåg. Minidatorerna var ju lite som leksaksdatorer i jämförelse, men vi vet ju nu hur det gick...

Och så var det ju client maskinerna, från dumma rs-232/485 terminaler via CP/M, Concurrent dos, OS/2 till M$ ...

En liten kul grej var jag föresten med om när jag gjorde min värnplikt, jag var på ett ställe där man hadde "stordatorer" från stansaab med ringkärne minnen, alltså varje bit hadde sin egna lilla magnet, polariserad åt ena hållet 1 a, andra 0 a... En annan dator som jag tror var från england hadde mekaniska minnen, tänk dig ett gäng med "slinky" fjädrar (Dom där som kan gå ned för trappan.) fast horisontellt monterade, som cirklar, man sätter fart på fjädern och håller den rörlig = 1'a, står den stilla = 0'a. Undrar vad det var för accesstider i ett sådant system ?

Blev lite OT från "disc" bordet.....

/ToS

Av tos

Hej
Ja precis, skivpacken har ett nav med en axel i, axeln har gängade hål i båda ändar. Packen har som du skriver ett plasthölje, som ett tårt fats lock, med en skruv i toppen med hantag. När man lyft ner packen i driven skruvar man fast den i spindeln. Sedan skruvar man baklänges så lossar "tårt fat locket" och man tar bort det, låter bli att nysa, och stänger locket på driven. Operatörer var ett lättroat släkte, man kunde ta en penna och trycka ner i säkerhets brytaren.. Då gick driven att köra med locket öppet.. Något fick man ju hitta på under nattskiften...

Av tos

Trevlig möbel...

När jag började jobba som stordator operatör på slutet av 80talet hadde vi lösa packar som rymde 300Mb, rotationshastigheten var redigt hög, tog nog en 20-30sek för dom att spinna ner så man kunde ta ur packen ur driven, och då var det ändå en broms på navet. Disk krashar var intressanta... När luftkudden under ett huvud av någon anledning försvann, omvandlades disken till en svarv.. Kunde bli en hel del aluspån i driven om det fick svarva på en stund.

Senare jobbade jag på ett annat ställe där vi använde packar med 500Mb, för att få högre lagrings kapacitet per packe så hadde man bara lagt till ett par skivor, både tunga och bäsvärliga att lyfta i/ur drivarna.

Nostalgi.

Av tos
Av tos

Om det är åskan som varit framme så finns det en chans att det bara är nätadaptern som tagit stryk.

Är det extern nätadapter så mäter du bara om det finns spänning i kontakten som skall in i datorn, internt nätagg, ta isär datorn så att du kommer åt att mäta på utgången ur agget.

Är det ingen späning ut ur agget, så är det idee att testa med ett annat agg.

Av tos

Glöm inte att räkna med priset för att köpa loss den i totalsumman, detta belopp måste betalas med skattade pengar. En kamrat till mig fick reda på häromdagen att hans 3år gamla Hp kostade 3000:- att lösa ut... Skatteverket säger att marknadsvärde måste tas ut annars får man förmånsskatta mellanskillnaden.

Av tos

Hjälp med modell

Behöver hitta en annan bärbar, min Thinkpad 600 som jag köpte refurbish för 1 1/2 år sedan har batteriet sagt upp sig på, och ett nytt kostar multum... Datorn hänger knappt ihop längre heller...

Tänkte mig en beg. / refurbuish.. i prisklass upp till 3000:- Men vilken modell skall man välja ?

-Den skall vara liten/lätt och helst lite "rugged"

-Vill ha liten skärmyta, men 1024x768px

-Helst ingen cd, absolut ingen floppy i datorn, och så lite flärpar och luckor som möjligt, dom lossnar ju ändå...

Minst 1 USB, 1 RS-232

-Helst tillräckligt snabb för att kolla mpeg komprimerad film när man laddat ur filmkameran, trevligt om det går att redigera filmen oxo med typ ulead video studio.

Även tips om bra inköps ställen vore bra.

Några jag kikat på, om någon har använt någon av dem och har åsikter:

Panasonic Toughbook CF-27, verkar stabil men endast P3, 300Mhz

Fujitsu Stylistic 3400 P3 400Mhz, kul format men är det verkligen ok
att använda utan tgbord ? (Dyra)

Av tos

Spole, så det spelar inge roll vilket håll du monterar den, hyfsa till lödöarna på kortet och spolen med lödkolven så att det blir jämna fina ytor, använd en lödfläta om du vill ha bort överflödigt tenn. Klistra dit spolen med en liten klick lim i mitten så slipper du att den smiter när du försöker löda dit den, värm och tillför lite tenn.

Av tos

Beror ju på modell, men äldre Compaq kan ha service partition, om inte så får du boota från setup diskett. Finns att ladda ner till dom olika modellerna.

Dos, bootar du från diskett, cd, usb el. hd.