Inlägg

Inlägg som NonGamer har skrivit i forumet
Av NonGamer

Positivt att så många deklarerar digitalt. Däremot föredrar jag att få inkomstdeklrationen hemskickat via papper. Men deklarerar via nätet, vilket fungerar ypperligt.

Av NonGamer

Tror han här rätt i att branschen kan bli överetablerad. Ser AI som ett nytt verktyg, precis som övergången från manuella jordbruksredskap till moderna jordbruksredskap. Men fortfarande är det bra om man till viss del förstår grunden i programmering, även om man använder högnivåprogram och AI för att utveckla mjukvaror.

Men kommer oavsett behövas programmerare som kan ansvara för helheten och gå in på elementär nivå, där systemen brister. Exempelvis säkerhetshål.

Av NonGamer

Intressant artikel och video. Man får försöka vara riskmedveten när man köper "För bra för att vara sant produkter".

Har smarta hem produkter från Tuya (Nedis Life) och från Deltaco, som också verkar använda sig av Tuyas teknik. Försöker vara noga att lägga dessa produkter på ett gäst Wifi-nätverk, vilket han uppmanade till när man ska virusscanna en nyinköpt dator av okänt fabrikat.

Av NonGamer

Ser ett viss mönster i tråden: Många lyfter fram att svenska lönerna är låga inom IT. Finns helt klart en poäng i det. Men har man har valt att jobba inom IT för att man har sitt kall där och det måste vara bättre att än att vantrivas.

Sen håller jag helt med om att många företag skriker efter personal, men anställer ytterst få, som når upp till deras högst ställda krav. Så är det också inom många branscher och nog tyvärr ett strukturellt problem.

Av NonGamer
Skrivet av anders190:

Fick mig på något vis minnas ett gammalt galleri från forumet där en användare använt ett element som radiator till datorn. Kan nog vara uppåt tio år sedan och mer praktiskt än denna lösning.

Element är ju en riktigt bra lösning, med vattenkylning.

Av NonGamer

Tror dessa skattelättnader på sikt kan innebära problem, då batterikapaciteten förmodligen bara räcker ett par dagar, då behovet under en kall vinterdag för ett hushåll kan uppgå till 50-100kWh. Sen måste man tillföra energi från elnätet, eller börja elda i kaminen hemma. Innebär på så vis att man kommer se ett minskat effektbehov för hushåll i snitt under året, samtidigt som topparna kommer bli högre rent statistik sett och vi behöver ett Karlshamnsverket 2 eller stänga ner industrin ett par dagar.

Av NonGamer

Sorgligt och höra med Webbhallen. Haft stor glädje av att de funnits relativt nära och att man kunnat komma dit utan att vara beroende av bil.

På Sveavägen i Stockholm, så finns både Inet och Webbhallen. De senaste gångerna så har jag faktiskt handlat på Inet, just eftersom att de i regel, haft bättre priser än Webbhallen.

Av NonGamer

Undrar när efterhands-dieselvärmare kommer, som kan montera och ansluta till kylsystemet. Detta för att man ska kunna få samma räckvidd som på sommaren, vid långresor och bra värme i kupén, likt denna:

https://www.youtube.com/watch?v=Zfk1k39Xzy4

Av NonGamer
Skrivet av Schytheron:

Hur skiljer sig detta från "Power mode: Best power efficiency" som man alltid haft?

Undrar samma sak. Men det verkar åtminstone vara en vidareutveckling av det befintliga energisparläget och som de skriver, så ska detta också fungera för stationära datorer...

Av NonGamer

Kanske stämmer att Apples nya arkitektur är mera effektiv. Men samtidigt, så kostar väl inte heller att 8gb extra ram mycket mer att tillverka och datorn är ändå relativt dyr i sammanhanget.

Så tror det är en strategi, då man vill kunna sälja datorer i framtiden också.

Använde själv Matlab på min X86 Macbook Air med 4gb ram. Den fick jobba hårt...

Men idag skulle jag, med tillgång till bra nätverk, hellre köra Matlab på en stationär burk, via Remote Desktop.

Av NonGamer

Tror inte att M3 kommer uppvisa några stora kliv avseende performance/watt.

Gissar däremot att grafiken kommer gå ett kliv framåt och att man ökat TDP för bättre prestanda.
Samt kanske lite bättre multicore.

Av NonGamer

Skrämmande på ett sätt att folk hellre pratar med en robot än sina närmaste medmänniskor, vilket folk borde vara uppmärksamma på.

Å andra sidan, så kan ju dessa chattbottar vara en tillgång, exempelvis om man rationellt vill bolla idéer, eller dylikt, istället för "flummiga möten".

Tror i framtiden, så kanske äldre personer kommer använda AI för att hålla igång talet och tankearbetet.

Av NonGamer

Inte så insatt i detta ämne. Men personligen så är jag inte en av dessa "early adopters". Tycker 4G fungerar bra och är en priskänslig kund. Jämfört med 3G så var 4G mycket bättre i bandbredd.

Sen som teknikintresserad, så vill jag ha lågt ping. Där 5G inte verkar vara så himla konkurrenskraftigt mot 4G och 3G. Tycker 4G verkar vara en bra kompromiss i dagsläget mellan räckvidd och prestanda.

Av NonGamer

Tycker allt efter Windows 7 och Vista, generellt sett har varit en försämring, i användargränsnitt, med tanke på att de tog bort startmenyn.

Men fördelen med Windows 11, är att det påminner om Mac OS och föredrar av den anledningen Windows 11 framför Windows 10.

Av NonGamer

Intressant video.

Det hon säger i korthet i intervjun, är att många efterfrågar lägre energiförbrukning och de verkar ha jobbat mycket med att E-cores ska kunna hantera bakgrundsprocesser och videohantering. Detta ska ju vara möjligt att få till på både laptopsidan och stationära sidan.

Apple har ju sina effektiva men starka "E-cores", medans Intel har sina svaga och begränsade "E-cores" i kombination relativt energiineffektiva "P-cores", som kan aktiveras vid behov.

Av NonGamer

Tror inte heller att Apple RISC-V kommer kunna konkurrera med X86 långsiktigt, men blir spännande och se... Däremot det som kanske talar emot X86/CISC är ju licenskostnaden och svårt för uppstickare att ta in sig på marknaden.

Sen verkar både AMD och Intel ha problem med energieffektiviteten, där Apple är överlägsen. Så bra att Intel verkar inse vad de behöver förbättra och detta är välkommet.

Av NonGamer
Skrivet av Swedishchef_90:

Det är för att du har grundpriset (utveckling+frakt+vinst %) som är avsevärt större % på mindre diskar.
Säg att det är 75kr/disk men på en disk som din är det procentuellt högre så du får aldrig lika stor skillnad i pris då fasta kostnader fortfarande ligger som ett skynke kvar

Ja, som du säger. Håller med dig till 100%.

Nackelen är att för de som vill ha en enklare instegshårddisk till en "klientdator" så har det blivit lite dyrare.

Av NonGamer

Köpte en PNY SSD 2.5 250GB för 199kr i somras, som nu verkar kostar cirka 279kr. Men däremot så verkar priset på deras större diskar ha sjunkit i pris. Så grundkostaden verkar vara fortsatt hög per enhet, men volymkostnaden sjunkit för 1TB, vilket är positivt trots allt...

Likaså köpte jag en 1TB M.2 till min Macbook Air på rea för cirka tusenlappen. Nu verkar man kunna köpa 2TB M.2 för under 1400kr.

Av NonGamer

Imponerande prestandasiffror för single core, med tanke på TDP verkar ligga omkring 8-10 watt. Däremot så verkar A17 ha högre frekvens än A16 (cirka 8%). Verkar som att Apple har finpolerat artitekturen med mer klockning, cache, ram osv..

Noterar också att ARM är mycket bra för single core prestanda medans för multicore så har den lite kvar att ge. Samtidigt så drar den oerhört lite jämfört med en dator.

Av NonGamer

Kul att den får så bra prestanda på 15W och kan matcha ARM vid energiprestanda.