Inlägg

Inlägg som Omnious har skrivit i forumet
Av Omnious
Skrivet av DasIch:

Berätta gärna hur detta låter dem spionera mer.

Om Microsoft tvingar alla Windows datorer att använda deras DNS så kan de se exakt vilka sidor alla användare besöker.

Av Omnious

Startmenyn kombinerat med Copilot i Windows 11 får mig genast att tänka på sjukhus scenen i filmen Idiocracy. https://www.youtube.com/watch?v=LXzJR7K0wK0

Av Omnious

Har man 5G på mobilen är det bara att testa här och se vilken latens man kan förvänta sig. Teoretisk hastighet och praktisk är ofta vitt skilda ting. https://speed.cloudflare.com/

Av Omnious

Polisen nuförtiden leker lite bortskämd barnunge och pekar höger och vänster på nya leksaker. Bara för att de gnäller, stampar i golvet och rullar runt på det betyder det inte att de ska få den senaste leksaken. Faktum är att uppklarnings graden av traditonella brott bara sjunker år efter år. Ju mer leksaker de får ju sämre poliser verkar de bli. Någonstans måste man sätta ned foten och säga att dom får klara sig med vad dom har.

Sen är det ju så att E2E kryptering inte är oknäckbar. Den är bara resurskrävande att knäcka vilket gör att man måste prioritera vad man lägger tid och pengar på. På sätt och vis blir det en slags garanti på att man endast använder resurserna på allvarliga saker vilket minimerar risken för makt missbruk.

Av Omnious

Vet ni vart man inte heller har rätt till ett privatliv eller rätt till oövervakad kommunikation? I ett fängelse. Tänka sig att Europol i kampen mot brottsligheten är villiga att göra oss alla till virtuella fängelsekunder för vår egen säkerhet. Då kan man nog rent ut säga att de har kapitalt misslyckats med sitt uppdrag.

Ett smart samhälle hade snarare satt krav på stark end-to-end kryptering i civilsamhället så att hackare, kriminella och främmande makt fick det svårare att skada det.

Av Omnious
Skrivet av mindbeat:

Tycker de är intressant att endel tycker detta är helt okay, och en bra feature här i tråden. Vaggats in i bigtechs anda att de här är minsann bra för dig! Och MS gör detta för hmm ja din säkerhet. Inte på grund av datainsamling, nej nej.

De som har växt upp efter internet existera kanske har en mer liberal syn på integritet tänker jag. Vanan att alla deras prylar är uppkopplade och samlar in deras data, eller kanske helt omedveten om det.

Tiden innan allt var uppkopplat är en härlig kontrast till dagens samhälle.

Integritet kommer inte utan medvetna val och en ansträngning. De är svårare i dag och svårare kommer de nog att bli.

Härlig kontrast till politisk åsiktsregistrering som förbjöds för myndigheter 1969. I dag är de all in. Och ingen myndighet verkar bry sig för att alla har handen i syltburken.

För övrigt kör jag kör Linux Mint och är väldigt nöjd med det.

Samma personer som argumenterar för att allt ska vara uppkopplat och sammanlänkat online läser inte heller användaravtalen för tjänsterna de skaffar sig. De bara klickar accept på avtalen utan att de ens förstå vad de innebär eller hur deras data kommer att användas. Jag kan tyvärr inte ta sådana individer på allvar. För mig är de på samma nivå som alkisen på den lokala puben som utan vidare skulle klicka i rutan på ett avtal om någon höll upp en tablet framför näsan och lovade en starköl i utbyte.

Av Omnious
Skrivet av Leiri:

Jag har ingen reklam i min startmeny? Och sedan nämnde jag aldrig uppgradering, du nämnde krav på Microsoft konto vilket är falskt.

Det du länkar är ju suggestions och även applikationer som är förinstallerade, vissa appar som används av folk. Precis som en ny android telefon så kommer det alltid något man själv kan ta bort.

Det låter lite som att du trollar nu. Om microsoft tar bort möjligheten till ett lokalt konto blir det defakto krav på att använda ett microsoft konto för att kunna använda sin windows installation. Det säger sig själv.

Sen är det skillnad på att få med någon bloat app man kan radera på sin android telefon med att microsoft ämnar att lägga upp ikoner på random appar du inte har installerat i din startmeny.

Av Omnious
Skrivet av Leiri:

Har haft win11 sedan det släpptes i stabil version, jag har aldrig stött på något av dessa. Linux misinformation?

Här har du en källa på det sen vet alla att microsoft hållit på med riktigt jobbiga nags om att uppgradera från Windows till nästa version.

https://www.digitalcitizen.life/disable-ads-iwindows-11/

Av Omnious

Microsofts affärsplan har på senare år har varit att stegvis göra om Windows platformen och deras andra produkter som office och xbox till en tjänst som konsumenten konstant betalar för likt ett abonnemang med olika nivåer. Maskin ID, TPM, Telemetri som inte går att stänga av, krav på microsoft konto, integrering av Edge browsern i operativsystemet, reklam och nags i OS etc trots att licensen redan är betald. De är alla tecken på riktningen de tagit. Sist ut stänger de av lokal kontot och sen så kommer månadsavgiften som ett brev på posten.

Av Omnious

Någon som vet hur energieffektiva wifi 6E och 7 standarderna är i jämförelse med de äldre? Sitter på en gammal mimo router på 5Ghz bandet och där drar telefonen mer batteri i idle när den är ansluten med full mottagning än när jag har 4G data igång.

Av Omnious

Jag skulle vilja säga att anonymitet är ett rekvisit för att bibehålla demokrati. Lagen i dagens läge är utformad på ett sånt sätt att absolut alla bryter mot den på något sätt, folk vet bara inte om när de gjort det i de flesta fallen. Man måste i princip vara jurist för att veta exakt vad man får och inte får göra i varje given situation om vi inte så klart pratar uppenbara överträdelser som traditionellt hanteras av polisen ute på gatan. Om vi inte tillåter faktisk anonymitet öppnar vi upp med dagens teknologiska samhälle att konstant individgranska varje person dygnet runt. Det resulterar i självcensur och beteende förändringar där folk slutar ta risker eftersom det kan sluta med oförutsedda konsekvenser. Det minskar engagemang och politiskt ställningstagande vilket är grundfundament för en fungerande demokrati.

När vi pratar online tillvaro blir det ännu viktigare med anonymitet eftersom vi som individer blir direkt exponerade för hela omvärlden. Inom IT branschen kallar man konceptet "security by obscurity". Det stoppar inte den mest hängivne, men med en världspopulation på 8 miljarder och ett internet där två tredjedelar av all trafik är orsakad av bottar så spelar det faktiskt roll.

Bara för att vissa är exhibitionister online och vill behandlas som offentliga personer betyder det inte att alla vill det. Ju mindre information som finns om oss på nätet ju mindre är risken för oss som individer.

Av Omnious
Skrivet av Sveklockarn:

Intel kan omöjligt testa alla de förekommande hårdvarukombinationerna, nej.

Och det gör de ju med största sannolikhet inte heller eftersom det blir orimligt mycket info att hantera i jämförelse med den relevanta statistiken de är ute efter.

Det är inte relevant att testa alla hårdvarukombinationer. Obskyra och udda kombinationer är inte värt att spendera resurser på att optimera för eftersom de representerar en så liten användardel. När en produkt är end of life är det ingen som bryr sig om att optimera för dem länge om du inte har märkt det redan. Så egentligen finns det inte så många kombinationer som du tror.

Det finns inget som heter orimligt mycket data att sålla igenom med AI assisterade algoritmer. Tiden där enskilda utvecklare satt och kollade igenom telemetriloggarna för hand är över. När företag liabilitetsskyddar sig med invecklade terms of service avtal som kräver jurister att tyda skall man vara jäkligt försiktig till syftet med telemetri insamlingen. För rätt var det är finns där en klausul som ger dem carte blanche att göra vad de vill, och när pengar är involverade kan man vara säker på att skruplera ignoreras.

Av Omnious
Skrivet av Sveklockarn:

Ja du kan ju fundera på vad Intel kan ha för intresse av att veta hur deras grafikdrivrutiner presterar i olika sammanhang. Där är rimligt att starta tankekedjan. Är det inte uppenbart att de kan vara intresserade av att samla in metadata från vilken typ av innehåll som processas av din webläsare och få en statistik över hur deras grafikdrivrutiner/grafikkort fungerar för deras användare, samt att du personligen är totalt ointressant för Intel att veta någonting om?

Det var det dummaste argument jag någonsin hört för att rättfärdiga datainsamling. Intel kan själv testa de stora websiternas prestanda in house med deras drivrutiner. De behöver inte lusläsa användarnas Internet historik för det. Var inte så naiv. Inte tror du väl heller på att du nödvändigtvis gör en bra deal när du köper en produkt för 14.999:- på "rea" som det står har kostat 28.999:- tidigare.

Av Omnious

Ju mer teknisk lagd man är som person ju mer mörkrädd blir man för det "SMARTA" app samhället. Man vet ju hur jargongen går inom IT sektorn. Det är "f%$k it ship it" som gäller och alla vet att det kommer det krascha en dag i den närmaste framtiden förhoppningsvis efter att ens kontrakt tagit slut.

Av Omnious
Skrivet av NS-10M:

Det är ju inte så att bara för att man skapar en tjänst så försvinner alla andra webbplatser och appar. Med hjälp av AI skulle man kunna komma på många andra typer av varianter på helt andra teman. Dock ska det sägas att i slutändan handlar det om vad användarna tycker är roligt. Är det inte roligt kommer inte folk att använda tjänsten/mediet.

Tyvärr har det visat sig vara så om tjänsten eller plattformen är tillräckligt dominant. Folk flockas dit där "alla" är. Hur många privatpersoner har egna hemsidor och bloggar idag? Ytterst få, sen att Google inte längre listar dem i sökningar har i princip gjort dem utrotningshotade. Jag kommer ihåg en tid vid början av 2000 talet då alla skulle ha sin egen blogg eller hemsida och ingen var tvungen att följa säg Facebook eller Instagram ToS * host host diktat angående vad som var lämpligt innehåll för att de skulle få behålla sina annonsörer.

Av Omnious
Skrivet av NS-10M:

Kan inte nån expert här på Sweclockers skapa ett motsvarande Reddit men där man med hjälp av AI bara får skapa positiva artiklar och inlägg? Endast positiva grejer kommer då få spridning.

Kanske lite brainstormaktig idé – men är det bra eller dåligt? Kanske nån annan har en alternativ idé?

Det är väl just det resonemanget som lett till var vi är idag. Du kanske har hört det engelska ordspråket "The road to hell is paved with good intentions". Folk har olika intressen och värderingar, vad som upplevs som positivt för en person kan vara negativt för en annan. Därför är det viktigt att inte försöka styra eller censurera innehåll såvida det inte är direkt olagligt. Alla måste inte tycka lika och försök att påtvinga folk gemensama intressen och värderingar slutar oftast i att ingen vill ha det magra och urvattnade utbud som finns kvar.

Av Omnious

Internet följer samma mönster som alla andra nischer som blivit mainstream. Det börjar med en liten grupp entusiaster med passion för sin hobby, leder till investmentbolag som försöker ta risker för att tjäna pengar till storföretag som konkurrerar med varandra om kontrollen, för att slutligen leda till en eller en pytte liten grupp konglomerat som utses som vinnare eller defakto monopol som lyckats konsolidera all makt och inflytande över nischen. Sen börjar den vittra och dö då då passionen är borta och den bara styrs av makt och monetära intressen. Vi är tyvärr i den sista fasen vad det gäller Internet. Den döda Internet teorin är inte här än men vi är på väg dit. Skulle snarare säga att det är mer en profetia om vad komma skall än en konspirationsteori.

Av Omnious
Skrivet av Gorian:

Källa på det?

Ja, om det ens kommer så långt. Av Max Schrems utlåtande att döma finns det inget skäl till varför denna skulle klara sig när de tidigare fallit.

Jag är inte skyldig dig källhänvisningar, det här ingen doktorsavhandling utan en post i ett kommentarsfällt. Om du läser en artikel i en tidning står där inte heller en massa källhänvisningar. Du kan själv söka på temat "Surveillance Capitalism" och bilda din egen uppfattning om du är resistent mot icke auktoriserade informationskällor.

Av Omnious
Skrivet av underd0g76:

"De" är företag likt de du nämner. Förhoppningsvis sitter inte våra politiska ledare och säljer data om sin befolkning.

Men vad är det som gör persondata så otroligt värdefullt för dessa företag? Riktad reklam så klart, men det kan inte bara vara hela affärsidén. Vem sitter och behöver veta allt om den nätanvändande befolkningen? Hur får man fram värdet av persondata? Är det någon som tagit fram en värderingstabell?

Jag har så många fler dumma frågor. Det är fascinerande att se hur människan gått från att byta reella varor mot reella snäckskal till att byta binära valutor mot andra ettor och nollor.

Riktad reklam är bara ett svepskäl för datainsamlingen. Så detaljerad information är inte nödvändig för marknadsföringssyften. Persondata säljs hejvilt till underrättelseorgan i egna och till främmande nationer, skatteverk, forskningscentrum och konkurrerande bolag. Det är big business och kallas i folkmun "Surveillance Capitalism" eller på svenska övervakningskapitalism. Genomsnittsvärdet varierar men mellan tummen och pekfingret värderas persondatan till ca 1500kr per år per användare/tjänst. Så när någon använder tex en "gratis" email tjänst tjänar företaget bakom storkovan genom att sälja vidare datan till så kallade brokers "tredje part" som konsoliderar informationen från andra källor och sedan säljer det vidare ännu dyrare.

Av Omnious
Skrivet av Ozzed:

Eh.. Va? Hela poängen med att hyra är väl att kunna ha saker man inte har råd att köpa, Så varför så snålt utrustat paket? Vem nappar på det?

Dem som inte kan hantera inkomster och utgifter på ett förnuftigt sätt. Att köpa på kredit och hyra är alltid dyrare i längden än att man sparar sina pengar och sedan köper och äger det man har råd med. Jag kan tänka mig att Microsoft kommer sälja riktigt billiga skräp datorer med 6 månader gratis abonnemang av 365 och sedan binda upp användarna i dyra avtal som kommer kosta dem skjortan därefter.