Inlägg

Inlägg som qc3fxv3a har skrivit i forumet
Av qc3fxv3a
Skrivet av pv2b:

Även bud på auktioner på nätet är bindande, om det finns något tydligt slutdatum eller annan mekanism som avslutar auktionen efter en begränsad tid.

Om jag t.ex. säljer en grej på ett forum utan några särskilda regler och specificerar en sluttid för högsta bud, då är jag bunden att sälja till den som var högstbjudande vid det tillfället. (Om jag inte skrivit annat i min annons, eller något annat avtalats.)

Men om jag inte sätter en sluttid för budgivningen så är inte försäljningen bindande varesig för mig eller för köparen.

Det är ju detta som är kärnfrågan. För anbud/offerter utan sluttid finns det regler för hur länge de är giltiga (typ "praxis för branschen", skäligt etc). Det vore ju rimligt om något liknande, fast omvänt, gällde för auktioner. Möbler i Facebook-grupp så löper auktionen max en vecka plus så länge det kommer nytt bud inom ett dygn från senaste budet (typ).

Har tex Kronofogdens onlineauktioner något slutdatum? De har väl iofs en auktionsförrättare, men han vill gå hem för dagen någon gång.

Av qc3fxv3a
Skrivet av andreas_dock:

Då tolkar jag det som auktionen är giltig till 2024-03-31 ?

.. låter länge 😂

Nja, det är en tjänst man kan vinna där man nog kan på goda grunder argumentera att man behöver ett par månaders framförhållning för leverans/nyttjande. De som ska leverera är extremt upptagna människor.

Citat:

TLDR; Säljaren har alltid friheten att välja att sälja hur / när denne vill, eller inte alls.

Inte vid anbud/accept-förfarande.

Auktioner har dessutom den väldigt etablerade företeelsen "reservationspris". Måste säga att det är märkligt att, i ljuset av just att reservationspris är väldigt vanligt förekommande vid auktioner, inte det faktum att en auktion inletts är bindande för säljaren. Nu pratar jag om en explicit auktion här (företaget som säljer i mitt fall beskriver ju explicit saken som en auktion med bud), inte om en annons på Blocket där någon skriver "Pris 500:- eller högstbjudande".

Särskilt vid fysiska auktioner kan det ju ha tryckts en katalog som någon tittat i, hittat ett intressant objekt med ett reservationspris som är acceptabelt och därför lägger tid på att åka till auktionen. Att denne i det läget om han/hon vinner budgivningen ÄNDÅ inte kan vara säker på att transaktionen är bindande är obegripligt om man ser till anbud/accept-modellen som annars gäller!?!? Katalogbeskrivningen tillsammans med reservationspriset (inkl om det är 0) är ju väldigt likt vilken offert som helst.

Av qc3fxv3a
Skrivet av pv2b:

Vad är det du vill diskutera, vad rättsläget i Sverige är just nu, eller hur det borde vara?

Rättsläget i Sverige är, så vitt jag kan se, att en auktion utan bestämt slutdatum varken är bindande för säljare eller köpare.

Sedan kan man ju ha åsikter om att det borde vara annorlunda, men det är ju egentligen en separat fråga.

Det är väl lite både ock. Bud på reguljära auktioner är bindande. Det är väldigt tydligt. Om buden är bindande bör ju av symmetriskäl även anbuden vara bindande. Och digitala auktioner är i princip samma sak som fysiska auktioner.

Av qc3fxv3a
Skrivet av Karazhan:

När man läser avtalsrätt på Uppsala så tar man upp auktion genom tex facebook. Slutsatsen är att som ovanstående säger, att det måste finnas ett slutdatum. Om det gör det så blir det dock bindande enligt lag. Det finns rättsfall där någon bjöd på en möbel eller liknande, vann den, men sen la säljaren ut den igen för mer. Då fick hon en summa pga det.

Jepp, jag har läst det rättsfallet. Situationen är ändå lite märkligt. Jämför med just offerter (bud) i en icke-auktionsavtalssituation utan "utgångsdatum" - de är ju inte giltiga för all framtid. Analogt borde ju en auktion utan slutdatum inte kunna pågå för evigt. I mitt fall har auktionen pågått en månad och det har inte kommit något nytt bud på ett dygn (tre dygn om man räknar helgdagar). Man kunde ju tycka en auktion borde vara avslutad efter 30 dagar resp inga nya bud på ett dygn, dvs att det vore en skäligt lång löptid för auktionen resp väntetid på nya bud, analogt med att det kanske skulle anses skäligt att en offert på typ ett mindre hantverksjobb utan slutdatum är giltig i en månad (eller två veckor, eller två månader, men inte 1 dygn eller 1 år)

Av qc3fxv3a
Skrivet av SuperNova:

Men jag antar att problemet här är att du verkligen vill ha varan till detta pris, då det är ett väldigt bra pris. Samtidigt som säljaren tänker precis tvärt om och tycker att priset är för lågt.

Så är det naturligtvis. En detalj i sammanhanget är att intäkten ska gå till välgörenhet, inte till säljaren, så säljaren har egentligen inget skäl att säga nej. Jag skulle däremot gärna ha ett skäl att tvinga säljaren att genomföra transaktionen. Om de inte fått ett enda bud på en månad (och jag kan väl vänta tills det gått en hel arbetsdag) så är ju erbjudandet uppenbarligen inte tillräckligt attraktivt (eller, för mig är det det men ingen annan verkar ju nappa).

Av qc3fxv3a
Skrivet av izzie:

Det är ungefär samma scenario som ditt, givet informationen du gett oss.

Men du verkar redan ha bestämt dig för att du har rätt, så vad är poängen med din tråd? Man blir inte så sugen på att hjälpa dig med tonen du har.

Men för att svara på din fråga:
Nej, det finns ingen lag som anger att en säljare måste sälja till det högsta budet på en auktion, eller sälja alls. Däremot kan det finnas användarvillkor på specifika tjänster som specifierar detta, tex Tradera.

Ett (implicit) avtal sluts när affär gjorts - inte innan.

Här kan du läsa mer.
https://lawline.se/answers/maste-man-salja-nagot-som-man-lagt...

Läste du ens din egen länk? Mycket talar för att frågeställaren ingått ett avtal:

Kom sedan överens med en kvinna om att hon skulle få köpa den och vi bestämde dag då vi skulle ses.

Notera att hon inte skriver att de kom överens om att träffas så att köparen skulle kunna titta och klämma på jackan.

Att någon svarar på en annons och erbjuder ett pris kan dock i regel anses som ett anbud. Om du som säljare accepterar anbudet kan ett bindande avtal härmed anses ha uppkommit genom din accept.

Om ni har kommit överens om köp och även bestämt dag då ni ska träffas kan det tyda på att ett bindande avtal har träffats.

Av qc3fxv3a
Skrivet av izzie:

Det är ungefär samma scenario som ditt, givet informationen du gett oss.

Men du verkar redan ha bestämt dig för att du har rätt, så vad är poängen med din tråd? Man blir inte så sugen på att hjälpa dig med tonen du har.

Nej det är det inte. Skoaffären har inte ett anslag på dörren om att inredningen är till salu via auktion och att man ska komma och lämna lappar med bud i kassan om man är intresserad.

Jag betvivlar att du faktiskt kan bidra med något substantiellt så den förlusten är kanske inte jättestor.

Av qc3fxv3a

Så här lyder hela inlägget:

NU STARTAR AUKTIONEN!
Använd kommentarsfältet för att ge bud

[Tjänstebeskrivning]

Plats: X
Datum: valfritt
Giltigt: Till och med 2024-03-31

Av qc3fxv3a
Skrivet av izzie:

Fundera genom följande scenario:

- Du går in i en skoaffär och pekar på en tavla på väggen.
- Du säger: hur mycket kostar den?
- Personalen säger: den är inte till salu egentligen, men allt har ett pris om man skulle få ett bud någon gång!
- Du säger: Du får en hundralapp.

Tror du att personalen är legalt bunden att sälja tavlan till dig?

Hur är det där löjliga scenariot jämförbart med en explicit auktion?

Av qc3fxv3a
Skrivet av pv2b:

Om det inte finns några regler så finns det inte heller ett avtal, och ett bud är väl att se mer som "löst snack" som båda kan dra sig ur när som helst.

Klart det finns regler, avtalslagen etc. En auktion är i princip avtal enligt anbud-accept-modellen. Säljaren lägger ut ett anbud där det bla framgår att avtalet ingås med den som lagt högst bud vid tiden T. Jämför en offert: det är också ett anbud. Inkluderar man inte ett slutdatum för offerten (typ "denna offert är giltig i 30 dagar efter upprättandet") så säger väl lagen något i stil med "rimligt" och "praxis för branschen" etc.

Av qc3fxv3a
Skrivet av norrby89:

Beror väll på vart denna auktion hålls? Har du provat läsa igenom deras regler osv? Kan gott och väl va som så att dom har någon form av resercationspris och timer/slutdatum inte sätts förns man har ett bud över det.

Det är informellt. Finns inga villkor så då blir det väl lagstiftningen som sätter gränserna. Säljaren är näringsidkare (det är ett jippo/marknadsföring).

Av qc3fxv3a

Auktion utan slutdatum?

Jag har lagt ett vinnande (högsta) bud i en auktion som pågått i en månad, men som inte har något angivet slutdatum. När auktionen publicerades (för en månad sedan) saknades slutdatum så jag frågade de som låg bakom auktionen om detta i en kommentar. Min kommentar raderades/besvarades inte. Sedan la ingen något bud på en månad varpå jag la ett lågt bud i fredags, och ingen har lagt något högre bud sedan dess.

Finns det någon praxis i denna situation?

Av qc3fxv3a

Någon som vet om Anova "hose" https://anovaculinary.com/products/anova-precision-port-acces... fungerar med Zwillings vakuumtillbehör?

När jag köpte min Anova-vakuumpump fick jag med en annan slang med en munstycke som inte fungerade med något alls. Efter en del turer med Anova skickade de mig istället den länkade produkten. Fungerar den med Zwillings system?

Av qc3fxv3a

Pastamaskin på BF?

Någon som sett några erbjudanden på helautomatiska (dvs stoppa in råvaror i ena ändan, vänta en stund och få ut pasta i andra ändan) pastamaskiner under Black Friday/Week/Month?

Av qc3fxv3a

Bump!? Är det verkligen ingen som gjort bön-/linspasta i en pastamaskin??

Av qc3fxv3a

Matlagning, pastamaskin, bön-/linspasta?

Är det någon här som använder en elektrisk pastamaskin? Dvs en som gör hela processen själv och bara behöver att man lägger i ingredienserna? Vad använder ni och är ni nöjda (inte bara med resultatet utan även med typ rengöring, tidsåtgång etc)?

Undrar även om det fungerar att göra bön- och linspasta i maskin? (Detta är väl den viktigaste frågan tror jag)

Jag är lite för snål för att köpa bön- och linspasta som kostar kanske 4 × kg-priset för vanlig pasta, men en ny köksmaskin är lättare att (irrationellt) motivera så min tanke var att jag då och då, kanske en gång i månaden, skulle göra en rejäl sats med bön-/linspasta i min maskin. Det går kanske 1-2 kg torr pasta/månad här (färsk butikspasta verkar väga 1,25-1,5 × torr pasta, gäller det även hemlagad pasta?).

Är det mycket pyssel med pastan när den är klar eller kan man bara lägga den i någon burk och ta fram efter en vecka eller två? Kan man kylskåpsförvara den i några veckor? Eller krävs frys?

Tack!