Inlägg

Inlägg som Sukebe har skrivit i forumet
Av Sukebe
Skrivet av slipbit:

Varför ska man gilla läget? Lagar och regler är inga konstanter. Vissa produkter får jag bara tag på digitalt. tänk på den andra sidan. Företag anlitar lobbyister försöker påverka lagstiftningen. Varför ska vi konsumenter bara sitta ned och nöja oss med det? Vi är inga offer eller får som bara följer en utpekad riktning.

Man får gilla läget eftersom rådande lagstiftning gäller. Att sitta på forum och tro att något kommer att ändras bara för att man skriver om det är ignorant.

Det du bör göra om du vill försöka få till lagändringar är att engagera dig i remissrundor, kontakta politiker, delta i demonstrationer och kampanjer, bojkotta företag eller produkter samt stödja konsumentorganisationer. Men något säger mig att du inte kommer att göra något av detta.

Av Sukebe
Skrivet av slipbit:

Just det här inlägget får mig tro att det är lobbyist som talar. Helt ärligt. Du hänvisar till lagen osv. Varför är det bra för konsumenten? Du har gång på gång påtalat att det inte spelar någon roll vad du tycker. Lagen är så. Det är konstaterat nu.

Eller har du något annat som tillför diskussionen? Vad du tycker? Eller varför du tycker att det är så bra att man inte kan sälja sina spelade spel som ligger i steambiblipteket? Eller hänvisar du återigen att lagen är så och att avtalen är skrivna på det sättet.

Jag har aldrig påstått att rådande lagstiftning är bra för oss konsumenter, säger bara att man får gilla läget, eller inte. Antingen så köper man sin media digitalt med allt vad det innebär, både det positiva och det negativa, eller så köper man fysiska kopior i form av t.ex. Blu-ray, vilket också har sina för- och nackdelar.

Jag köper all min media digitalt, trots att jag vet om att risken finns att hela eller delar av mitt digitala bibliotek kan försvinna. Gör därför backup på sådant som jag absolut vill ha tillgång till om så skulle ske.

Av Sukebe
Skrivet av MrAdde:

Det här vuxenvärldens motsvarighet till: "Mamma min kompis Bert behöver aldrig städa sitt rum själv, det är så orättvist att jag måste det!!! :("

Varje individ och land ska väl ta ansvar för sitt? Bara för att Kina gör något dåligt är det inget argument för att vi också ska det.

Skrev jag att varje individ eller land inte ska ansvara för sitt? Nej. Jag skrev att vad vi gör här i lilla Sverige kommer att hjälpa föga när Kina konstant bygger nya kolkraftverk (och årligen spyr ut över 11 miljarder ton koldioxid).

Vi i Sverige kan beskattas hur mycket som helst och det kan även införas hur mycket begränsningar som helst, vi kan t.o.m. bli helt koldioxidneutrala. Det enda detta gör är att bestraffa oss svenskar för utsläpp som fortsätter ske på en global nivå.

Av Sukebe
Skrivet av sweisdapro:

Innan det finns något mål som säger det ena eller det andra så vet vi inte hur lagen skall appliceras, men LAGEN säger inte att jag inte äger en KÖPT digital film som du hävdar.
Det är lite som med om formatskiftning (rippning) av BluRay är ok eller inte; många hävdar att så inte är fallet, men lagen i sig gör ingen särskiljning på om verket du köpt en kopia av är DVD, Vinyl eller Blu-Ray, och mig veterligen finns det inte några mål rörande Privatkopiering att hänvisa till.

Lagen säger inte det men avtalsvillkoren som man accepterar när man köper digital media säger detta, vilket lagen då stödjer eftersom avtalet följer alla satta lagar och regler.

Denna diskussionen kan pågå hur länge som helst, men ändrar inte faktumet att man i dag måste vara beredd på att media man köpt digitalt kan försvinna ifrån ens digitala bibliotek, om man inte tar en säkerhetskopia på det, vilket t.ex. Apple rekommenderar att man gör, vilket jag skrev om här.

Av Sukebe

Hade gärna spelat, om det vore ett singleplayerspel. Onlinespel och co-op är inget för mig.

Av Sukebe
Citat:

Tips: Så kan du minska ditt digitala avtryck på miljö och klimat.

Vad vi gör här i lilla Sverige hjälper föga när man i Kina bygger två nya kolkraftverk varje vecka.

Av Sukebe
Skrivet av Swedishchef_90:

Ett köp av en vara kan fortfarande vara ens även fast man inte får sälja den vidare?
Man har köpt rättigheten att digitalt se varan av filmdistrubutören.
Då bolaget som gett ut filmen inte har gått i Kk så finns det ingen anledning att den inte förs vidare

Återigen så är det skillnad på vad lagen säger och vad du tycker att lagen ska säga, och eftersom du återkommer med vad du tycker ska gälla som ditt enda argument så är det menlöst att fortsätta diskussionen, åtminstone för mig.Tackar därför för mig och ber dig att inte citera mig mer i denna fråga.

Av Sukebe
Skrivet av Speiderful:

Bara jag som använder samt är nöjd med Dashlane här :)?

Använder du den begränsade gratisversionen eller betalversionen? Vet inte om det har ändrats sedan jag provade appen eller om funktionen kräver att man betalar, men när jag testade gratisversionen så kunde lösenordsgeneratorn endast skapa lösenord på 40 tecken, och lösenordsfraser kunde inte skapas alls. Avinstallerade därför appen och raderade mitt konto då jag vill kunna använda åtminstone 64 tecken i mina lösenord samt även möjlighet till att använda lösenordsfraser.

Av Sukebe
Skrivet av Swedishchef_90:

Du länkar till en tvist om att sälja vidare digitala köp det är inte det han hänvisar till.

Du säger också att man kan avtala bort saker med avtal, säg det till dem som hyr ut i andrahand för ockerpris 😉 där har också båda signerat avtalet och accepterat pris

Eftersom man inte får sälja vidare digitalt köpta spel (källa) så har man heller ingen äganderätt, för skulle man äga spelet så skulle man få göra vad man vill med det. Så jo, det jag länkar till har allt att göra med vad som länkades till tidigare.

Här diskuteras vad som gäller vid köp av digitala varor och inget annat.

Av Sukebe

Är det redan första april?

Av Sukebe

Varje vecka.

Av Sukebe
Skrivet av Hurtigbullen:

Företags gnidenhet och skojarfasoner är heller ingen ursäkt. Att säga en sak i marknadsföringen och sen något annat i ett svårtolkat licensavtal är inte sjysst och det är därför som vi har lagar och regler om vad som är ok eller inte.

I vilket fall som helst, har man en marknadsföring som skapar en förväntan så har man lagt grunden till att det blir livat om man sen inte uppfyller förväntan. Att skylla ifrån sig och hänvisa till att det stod nåt med en mikroskopisk text i en fotnot på sidan 73 i en EULA är inte ok.

Att du inte tycker att något är okej eller inte bryr sig inte lagen om.

Skrivet av sweisdapro:

Du har fel, EUs syn på digitala produkter är att du äger dem

https://www.sweclockers.com/nyhet/28214-fransk-domstol-steam-...

Den intressanta biten i sammanhanget är
EU lägger en enorm vikt vid att det stort står KÖP på knappen du behöver trycka på, snarare än på en punkt gömd tusentals sidor ner i en EULA

Skrivet av 2023-01-12:

The Paris Court of Appeal has now decided a judicial battle that started in 2015 between consumer organization UFC-Que Choisir (UFC) and the provider of an online video-game platform. The decision is straightforward: digitally distributed video games (the court calls them "dematerialized") cannot be resold as second-hand.

Källa.

Skrivet av slipbit:

Om du har köpt licensen/rätten att glo på filmen när du vill och de lägger ned tjänsten så är det ett solklart avtalsbrott. Det går inte att lägga in en brasklapp när det står KÖP. Men står det du hyr filmen så länge tjänsten finns kvar. Då är det en helt annan grej.

Faktiskt inte. Bryter avtalsvillkoren (försämrar gentemot KKL) mot de icke dispositiva lagarna som KKL så är det ogiltigt. Det är dags att ni läser JÖKen innan man ger sig in i en diskussion man inte har en aning om.

Ibland undrar man om det inte är nyreggade lobbyister som försöker sprida desinformation här på Sweclockers. De digitala tjänsterna med knappen ”KÖP” har härjat alldeles för länge, även om det är Apple som tillhandahåller tjänsten.

Återigen så bryr sig inte lagen om vad du tycker är rätt eller fel.

Det är bara ett avtalsbrott om det finns en klausul i avtalet som stipulera detta, annars har företaget ingen som helst skyldighet eftersom du som kund har gått med på avtalsvillkoren när du genomförde köpet.

Prova som sagt att ta hjälp av Konsumentköplagen när något du köpt digitalt dras tillbaka av utgivaren eller rättighetsinnehavaren. Du kommer inte att få rätt, få tillbaka filmen eller några pengar tillbaka.

Varför? Eftersom det är möjligt att avtala bort vissa bestämmelser i konsumentköplagen om båda parter är överens om det (vilket man är som kund när man accepterar avtalsvillkor vid digitala köp av media), att avtalsvillkoren inte ger kunden sämre skydd än vad lagen gör (vilket dessa avtal inte gör) och att det inte strider mot allmänna avtalsrättsliga principer (vilket avtalen heller inte gör).

Du kommer som sagt att förlora tvisten.

Av Sukebe
Skrivet av norrby89:

Okej inte allt för farligt dyr häller, blir nog att visa för sambon å se vad hon säger

Kanske vet du redan detta men en stekpanna i rostfritt stål måste bli ordentligt varm innan den används för att inte maten ska bränna fast.

• Tillsätt inte matfett förrän pannan är ordentligt varm.
• Använd vatten-testet: Håll några droppar vatten i pannan.
• Om vattnet sakta kokar bort behöver pannan värmas mer.
• Den perfekta temperaturen är när vattendropparna bildar en enda kula,,eller flera små kulor, som "dansar" runt i pannan innan de ångas bort. Då är pannan redo för matfett och tillagning.

Av Sukebe

Kan vara bra att ange källan också...

Edit: Nu åtgärdat.

Av Sukebe

0:09. Windåws najnti...fajv-eh! 😂

Av Sukebe

Är så trött på Spotify och att det är reklam före, under, och efter podcasts trots att man är en betalande Premium-kund.

Ja, jag vet att podcastlicenserna hanteras direkt av poddskaparna själva eller via andra plattformar som t.ex. Acast, och att Spotify inte betalar licensavgift för varje lyssning, vilket ger dem mindre incitament att ta bort reklam för oss Premium-kunder. Gnäller trots detta.

Dold text
Av Sukebe
Av Sukebe
Skrivet av aMp:

Man hoppas på att de håller sitt ord för oss som har halva priset på HBO Max just nu. Jag har kontaktat kundtjänsten och frågat, och vid båda tillfällena svarade de att halva priset fortsatt ska komma att gälla, för de som startade mellan de datum erbjudandet gällde.

49,50 kr som jag betalar idag hade varit toppen, men eftersom det är två tjänster som slås ihop så kommer inte HBO Max finnas kvar som tjänst, vilket är den tjänst man ingått avtal med, så den nya tjänsten Max kommer garanterat att kosta mer. Det som Max kan göra är att erbjuda sina nya kunder samma deal som tidigare, halva priset livet ut, om man tecknar upp sig inom ett visst datum efter att tjänsten lanserats.

Av Sukebe
Skrivet av slipbit:

Google gjorde ju det med Stadia. De betalade tillbaka allt, hårdvara och köpta spel bara för att de la ned det. Sen är lagen inte cementerad. Det måste ju prövas och det är en spännande tid. Apple valde ju inte självmant att öppna upp för 3:e parts appstore. De blev ju tvingade till detta. Gör du det med om du äger en sommarstuga och plötsligt får kommunen för sig att dra kommunalt vatten dit och kan du vägra att ansluta dig till det? Just det. Det där ”om jag inte gillar det så genomför jag inte anslutningen” funkar ju inte. Du har ju ett val, sälj sommarstugan eller anslut dig.

Google betalade tillbaka eftersom man genom nedläggningen av tjänsten bröt mot sina egna villkor, vilket är något helt annat än det som diskuteras, om rättighetsinnehavaren har rätt att dra tillbaka licensen som kunden "köpt" för att få tillgång till en viss film. Om återtagandet av licensen för filmen du köpt hade inneburit ett avtalsbrott hade du fått tillbaka dina pengar. Men så är som sagt var inte fallet.

Att jämföra avtalsvillkor för digitala köp och avtal när det gäller fastigheter, vatten och avlopp är två vitt skilda världar. När du köper en fastighet så gäller specifika lagar och regler som du som köpare har ansvar att ha koll på, och gillar du inte det som står i dessa så har du två val även här, att köpa eller inte. Så att gilla läget eller inte gäller även för fastighetsköp.

Av Sukebe
Skrivet av Swedishchef_90:

Att jurister och advokater har satt något spelar mindre roll om det inte testats rättsligt. Finns flertalet fall där någon använt jurist hjälp och sedan fått backa.

Bara för att en EULA fungerar i ett land så betyder det inte att det fungera över allt.
Computersalg eller compumall har en eula som inte fungerar i Sverige till exempel.

Man skriver dessa eula på ett sätt som är okej tills någon klagar.

Självklart är ordet köp fel om du inte äger produkten. Rätt ord bör vara konsumera, hyra eller leasea.

Du får gärna påvisa en produkt man betalar för som inte har ett fastställt slutdatum när man köper produkten.

Här är apple, https://support.apple.com/sv-se/HT203375 tycker inte det står klart att innehållet kan vara tidsbegränsat

Nej, det fungerar inte så. Avtalsvillkor skrivs inte bara ihop hur som helst utan tar lång tid att ta fram och kostar oerhört mycket pengar. Advokater och jurister måste säkerställa så man har gjort allt juridiskt rätt, så att man har rättigheterna på sin sida och t.ex. inte kan bli stämda för att något som kunden betalat för dras tillbaka av rättighetsinnehavaren.

När det gäller "Försäljning och uthyrning av ljud- och videoinnehåll" så skriver Apple:

Citat:

"Köpt innehåll kommer i allmänhet att förbli tillgängligt för dig att ladda ner, ladda ner igen eller på annat sätt komma åt från Apple. Även om det är osannolikt kan innehållet efter ditt köp tas bort från tjänsterna (till exempel eftersom leverantören tog bort det) och inte bli tillgängligt för ytterligare nedladdning eller åtkomst från Apple. För att säkerställa att du kan fortsätta gilla innehållet uppmuntrar vi dig att ladda ner allt köpt innehåll till en enhet i din ägo och att säkerhetskopiera det."

Skrivet av slipbit:

Vad är det för något man har köpt? En vara eller tjänst? Steam kommer få problem när man drar det till sin spets i EU. Ta en konsol, Nintendo Switch. Jag köper ett fysiskt spel och när jag har spelat klart det så säljer jag det på marknaden här på Sweclockers. Är det olagligt? Är det mot avtalsvillkoren? Varför kan man inte sälja samma spel man köpt digital på e-shopen. Tycker du att det är rimligt, oavsett ”vad juristerna på Nintendo tycker”.

Det finns avtal som är oskäliga och därför är ocker olagligt. Du som konsument kan omöjligen har stenkoll på varenda avtal du träffar. Till och med du är skyddad av KKL. Har du någonsin reklamerat något? Det har du rätt till pga av KKL och inte för att säljaren tycker att det verkar ju bra för konsumenten om de kan komma tillbaka och reklamera varan vi sålt. Tänk på det

Vad jag tycker personligen är irrelevant. Gillar man inte läget så genomför man inte köpet.

Lycka till med att försöka få tillbaka en film som du köpt digitalt och som sedan plockats bort av rättighetsinnehavaren, genom Konsumentköplagen. Kommer inte att hända.