Inlägg

Inlägg som 4bstract har skrivit i forumet
Av 4bstract
Citat:

It is more secure today than Apple Leopard, or XP, or Linux, or open source.

Ungefär där borde varningsklockorna börja ringa för de flesta. Vet den här killen vad han pratar om?

Och förresten.. vet swec redaktion vad de pysslar med?

Av 4bstract

Min erfarenhet av Silicon image-kontrollers (software) är att det fungerar precis som du säger. Testa!

Av 4bstract

Personligen tycker jag att SB-400 är ett väldigt bra val. Blixten är liten och räcker egentligen till det absolut mesta. Rent praktiskt är det jag irriterar mig på mest att man inte kan vinkla blixten uppåt när man håller kameran på högkant.

Lite om fördelarna finns att läsa här http://www.kenrockwell.com/nikon/sb400.htm

Det känns inte riktigt som att det är värt att lägga ner över 1000:- extra på en SB-600 om man inte specifikt vet att man behöver den extra funktionaliteten.

Av 4bstract
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lastninj4
men det är väl samma sak hos google då... spekulationer... dom spekulerar i att temperaturen har med saken att göra, precis som mej

Nja, genom att kombinera två relevanta uppsättningar data (temperatur och andel havererade diskar) kan man rita kurvor på hur andelen havererade diskar förhåller sig till temperaturen. Är inte kurvan rak finns det antagligen ett samband. Ju fler diskar man baserar statistiken på, desto pålitligare blir den naturligtvis.

När jag skummar genom allt skitsnack och flamewar i den här tråden tycker jag mig se glimtar av data ibland. Jag föreslår att du redovisar den data du har på ett ställe, så kan folk själva få tolka den som de vill. Jag håller dock med föregående talare om att din population är lite för liten för att vara riktigt intressant.

Jag föreslog någon gång i swec feedbackforum att man skapade en databas där folk själva kunde knappa in mätvärden på hårddiskars prestanda. Kanske något liknande för diskhaverier skulle vara en bra idé? Användargererad data om hårddiskar som kraschat, sammanfattad automatiskt. Ganska stor risk för att datan som samlades in skulle vara lite felaktig, men populationen skulle ju utan tvekan ha potential att bli större.

Av 4bstract
Citat:

Ursprungligen inskrivet av POMAH
Jag talar om företag som VolvoCars, men det är kanske för litet? Det är en sak vad lagen säger, och en helt annan vad företag gör.

Så det är bara klantigt att ägna sig åt olagligheter om någon får reda på det?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av ChristofferC
Att fläkten går igång vid lägre temperaturer kommer ju minska batteritiden astronomiskt. Någon sekund minst.

Om det är skillnaden mellan att ha fläkt på och av vid desktop use som denna nya gräns innebär så skulle det ge högst mätbara resultat.

Av 4bstract

Nej, du är inte ute och cyklar. Spontant tycker jag att du skall testa disken med en annan kontroller (koppla in den direkt på moderkortet, annan usb->ide-dapter eller så).

Av 4bstract
Av 4bstract
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thomas
Förvisso, men på vilket sätt *skadar* det att ha en fläkt vid diskarna?

Edit: Hm, läste BBC-länken nu... Skumma saker. Vi får se om någon kan verifiera resultatet (enligt den vetenskapliga metoden), fast på mindre skala kanske...

http://research.google.com/archive/disk_failures.pdf

Sidan sex tar upp frågan om temperatur vs AFR. Kort sammanfattat kan man säga att the sweet spot när det gäller låg AFR ligger i intervallet 35-40 grader. Fläktar man på allt för mycket i ett kallt rum är det inte omöjligt att komma ner i temperaturer som tycks ha en betydligt höungefär dubbelt så högt som vid 37. Så, ja - det kan nog skada (om man litar helt och fullt på denna undersökning vill säga, men den är ju det bästa vi har attgre AFR. Om jag tyder diagrammen rätt ligger AFR vid 25 grader ungefär dubbelt så högt som vid 37. Så, ja - det kan nog skada. (Om man litar helt och fullt på denna undersökning vill säga, men den är ju det bästa vi har att tillgå.)

Av 4bstract
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jalle64
Jag är fullt medveten om denna undersökning, men av egen erfarenhet vet jag att värme och datorprylar är "no go", "thats the way it is baby"

Med den logiken stämmer det även att hårddiskar och hög temperatur inte är ett problem, om någon har erfarenhet av att t ex använda sina hårddiskar som spisplattor utan att ha upplevt några krascher.

Jag hoppas att folk litar mer på statistik än på andras magkänsla..

Citat:

Ursprungligen inskrivet av jookeer
Googles statistik grundar sig på diskar, troligen SCSI serverdiskar som kör 24/7, och kan alltså inte fullt ut jämföras med hemmaanvändarmiljöer som INTE kör 24/7 och SCSI-diskar.

Fattar ni skillnaden ....?!

Diskarna rullade väl för visso 24/7, om jag minns rapporten rätt, men det rörde sig om vanliga diskar. Spontant är väl det område där statistiken inte kan anses gälla vara diskar som kallstartas ofta, eftersom att det (åtminstone vad jag vet) finns någon tillgänglig pålitlig statistik på dessa områden.

Av 4bstract
Av 4bstract

Att skriva ner alla textbaserade program jag använder blir nog svårt, men en tumregel i mitt fall är väl att det är onödigt att lägga ett extra gränssnitt på ett program om det fungerar lika bra eller bättre utan. Ofta finner man sig väldigt produktiv med terminalen, medan det grafiska ofta halkar efter. En ny terminalemulator startar jag med en knapptryckning, alltid. Från den har jag tillgång till det mesta. Snabbt. På en plats.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av maniak
Tycker irssi är överlägset irc också.

Jag tycker irssi är värdelöst utan irc.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av polygon5
Ursäkta att jag drar in på något av ett sido-spår nu, men hur kommer det sig att dom flesta (vad jag har sett) som använder Linux gärna använder sig av mplayer, till skillnad från VLC? Du skriver t.e.x att du använder den från kommandoraden, hur pass mycket skiljer det sig att använda mplayer från kommandoraden än VLC? Skulle gärna vilja ha svar på dessa "VLC vs mplayer" tankar jag gått i

Well, stratar du ett filmklipp med mplayer är det enda du ser - just det - filmklippet. Exempel: http://www.mplayerhq.hu/images/screenshots/Amiga-02.jpg

Att ens ha en terminal igång är överflödigt. Dessutom kan man kontrollera förvånansvärt mycket med bara mus & tangentbord. Har man en mus med scroll och många knappar kan jag inte komma på något vanligt som inte får plats på ett logiskt sätt. Jag har använt mplayer i ett antal år och är väldigt nöjd med gränssnittet, vilket är mer än vad man kan säga om t ex VLC.

Av 4bstract
Citat:

Ursprungligen inskrivet av R0s3n
Tänka sig, jag har gått runt hela veckan och funderat på exakt samma sak.

Till slut hittade jag den här: http://linitx.com/viewproduct.php?prodid=11140

Kanske kan vara något... Den var i varje fall inte särskilt dyr.

Oh - att jag inte tänkte på LinITX!

Om du skaffar en skulle jag vara tacksam om du testade att montera den i en floppy-plats. Det skulle vara optimalt för min del..

Tack på förhand!

Av 4bstract

nForce 4 Ultra/AMD64

nForce 4 SLI/AMD64 (dual-core)

Intel 945GM/C2D (laptop)

..intel P45 på ingång.

Rullar även lite gamla P4or till och från, när behov finns.

Av 4bstract

NTFS-filsystemet har en övre gräns på 2 TB. Jag har inte testat att kringgå detta, men info om hur man kan gå till väga finns här: http://www.carltonbale.com/2007/05/how-to-break-the-2tb-2-ter...

Spontant tycker jag att det låter klokare att använda ett filsystem som har en högre gräns per default (se http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems#Limit...)

P.S. Du kanske har en jättebra anledning att köra RAID0 på tre skitstora diskar. Sannolikare är dock att du i huvudsak planerar att lagra filer på ditt array. I så fall bör du nog fundera över om RAID0 är så bra (en felaktigt implementerad lösning ger inte längre penis).

Av 4bstract
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Boo
Vill du ha en Nikon så bör du undvika D40, D50 och D60. Dom saknar inbyggd autofokus-motor.

Detta stämmer inte med avseende på D50.

Saxat från wikipedia, för att nämna någon referens.

Citat:

Like the D70/D70s and the professional-grade D200, the D50 is the final entry-level DSLR to have the autofocus motor ('screw drive') built into the camera body where the camera is backwards-compatible with mechanical autofocus lenses (Nikkor AF series) dating back to 1989.

Av 4bstract

Tack!

Produkten ser väldigt vettig ut. Tyvärr går jag åter bet på det där med leverantörer..

Om någon annan letar så kan jag även passa på att upplysa om att mullet.se har supermicros sortiment, vilket innefattar en 4x2.5" in 5.25"-grej med delat kablage, vilket kan vara ganska smidigt. För min egen del blir det nog den billigare 4x-varianten på dustin när detta skall sjösättas.

Av 4bstract

Att få tag i 5.25"->4x2.5" är, som jag klargör i min första post, alltså inget problem. Det är en enklare variant av 3.5"->2x2.5" som är den stora nöten. Jag har inte heller sagt att varan måste skickas från Sverige (även om det är en fördel), men säljaren skall naturligtvis kunna skicka den hit (vilket många amerikanska ebay-företag inte vill).

Hoppas det klargör problemet ytterligare

Av 4bstract

Adapterlösningar 2.5" sata->3.5" & 5.25"

Hej,

Jag har kollat på lite olika lösningar för att kunna använda 2.5"-satadiskar i en stationär dator där varje enhetsplats är guld värd. Alltså vill jag inte adaptra upp en 2.5"-disk till 3.5" eller 5.25" rakt av, utan är intresserad av lösningar där jag kan få in flera enheter i samma fack.

Ett väldigt bra exempel på en sådan enhet är den här: http://www.synetic.net/New-Web-2/Small-Business-Products.htm

Priset är dock ganska saftigt, närmare 1300:- får man betala i Sverige och den verkar inte finnas billigare på ebay. Det känns som att enheten borde gå att göra billigare, intern raid-kontroller är varken något jag behöver eller vill ha. I övrigt är dock enheten precis vad jag letar efter. Har sweclockers kan hända någon aning om hurvida något sådant finns att köpa till en överkomlig penning?

Det finns även enheter som konverterar 1x5.25" till 4x2.5". Exempel på det finns på den här sidan: http://www.hypertechcomputer.com/en-us/dept_129.html (scrolla ner till SNT SNT-SATA1842B SATA). Den verkar dessutom prismässigt överlägsen det tidigare alternativet. Jag kan dock inte finna den på den svenska markanden - men ni kanske kan vet någon som saluför den? Deltaco har en version av den i sitt sortiment, men den verkar vara för SAS-diskar och finns inte att finna hos någon återförsäljare. På ebay verkar alla säljare utom en (som tar $ 80 för frakten) inte vilja skeppa utanför USA, så det går ju bort..

Alla tips uppskattas.

Edit: 4x-varianten verkar finnas på Dustin för 750:- (5010131502). Jag är dock i första hand intresserad av 3.5"->2x2.5".. Dessutom skulle det ju kunna vara billigare

Av 4bstract

Om man vill veta mer om problematiken med stängda raw-format rekomenderar jag den här länken: http://www.luminous-landscape.com/essays/raw-flaw.shtml

Ni kan skippa "The OpenRAW Working Group" och neråt.

Av 4bstract

I och med att en uppföljare till D80 antagligen kommer vara märkbart dyrare kan jag undra om det är värt att vänta på den.. Skillnaderna mellan D80 och D200 är inte heller enorma, i synnerhet inte om du är ny på området. Paketet du fått nys på lät väl dock inte snordyrt kanske..

OSkar000 har dock en poäng i att D70n är värd att kolla på. Huset går att få till extremt överkomliga priser om man bara tar det lugnt. Bortsett från en liten LCD ser jag inga stora nackdelar med min.