Inlägg

Inlägg som 135711a har skrivit i forumet
Av 135711a

Huga! I ett nötskal: försök hitta jämförande tester online där du tar de modeller du är intresserad av, och se om det spel du är intresserad av (eller liknande) blir använt i testerna. På så sätt får du en uppfattning om hur de olika korten presterar i förhållande till sina konkurrenter.
Här får du en första länk:
http://www23.tomshardware.com/graphics.html

Lite annorlunda uttryckt: det finns inga genvägar till kunskap.

Av 135711a

Vasadu:s råd är riktigt bra.

Av 135711a

Du kan tyvärr börja med att plocka undan de minnen du redan har, då de nya plattformarna använder ddr2. Det kanske finns moderkort som har både och (och i så fall kan kanske nån tipsa) men jag tror i mitt stilla sinne att det är att göra sig en otjänst att använda ddr på en proc som vill ha ddr2. Det kan kanske gå bra i en server eller dyl, där man inte nödvändigtvis vill ha högsta möjliga hastighet alltid.

Av 135711a

Jag vet inte riktigt om jag håller med i dina slutsatser. Jag föreslår att du undviker köpa ett 754/pci-e mobo och håller dig till 7600gs på agp. Den extravinst i prestanda du gör är möjligen men troligen inte värt det, SÅ stor skillnad är det inte, i synnerhet om du dessutom köper ett 754 pci-e. (Dessutom verkar det finnas 7600gt till agp? Jag hittade sådana på www.priskoll.nu åtminstone.)

Mitt förslag är att du i så fall lägger pengarna du sparar på hög och gör ett större inköp nästa gång istället. Du kan nämligen ändå inte använda samma minnen till en ny plattform, (såvida du inte håller dig till s939), då de nya plattformarna använder ddr2, både AMD och Intel. Det blir alltså mer än bara processor och moderkort, och då kan du ju lika gärna ta i lite mer när du väl köper.

Alltså: handla ett 7600gs agp. Köp inte nytt moderkort, spara de pengarna tills dess du tycker att det inte håller längre (din nuvarande rigg alltså), då köper du nytt mobo, processor och minnen. Förvisso kommer du behöva ett nytt grafikkort då med men den utvecklingen går så fort att du antagligen vill ha ett bättre än 7600GT ändå.

Mina 0.02$.

EDIT:såg att jag skrivit .se som skulle varit .nu

Av 135711a

Du vill veta vad din dator kan vara värd? (Det kan hjälpa att skriva ut frågan).

Omkring 4500-5000 spänn skulle jag tro, jag hade i varje fall inte betalt mer än så. Blocket är tydligen stället om man vill sälja den till ett högre pris än vad den egentligen kan vara värd, har jag hört. Har aldrig sålt en dator där själv, men läst om flera på swec som har.

Av 135711a

Detta är Office erbjudande eller hur? Där ingår det i förutsättningarna att man förverkar garantin och bryter mot avtalet om man öppnar datorn och byter enheter, typ grafikkort. Detta får dock göras "av auktoriserad verkstad", vilket gjorde hela dealen bra mycket mindre attraktiv i mina ögon. Jag har, som troligen framgår, fått samma erbjudande. Jag skulle betala 585:- brutto.

Fick i samma erbjudande alternativ om bärbar:
Turion 64 X2 TL-60, 2 GB RAM, 2x120 GB HDD nVidia Go7600, 17" WXGA (1440x900) för 513 Kr/mån. Hur verkar det tycker ni?

Av 135711a

Detta kräver en mer uttömmande beskrivning än den du har gett här, och jag misstänker att problemlösningen också blir mer omfattande än man kan enkelt behandla på ett forum. Därför föreslår jag att du försöker hitta en kompis eller en kompis kompis som kan hjälpa dig, för det kräver troligen handpåläggning. Du har säkert gjort så gott du kunnat, men det förefaller som om någon med mer erfarenhet behövs.

Vill du ändå prova själv, ta isär allting och sätt ihop det igen. Jag är tveksam till att du har provat "allt" (det är praktiskt sett omöjligt) men om möjligt se om de olika grejerna fungerar på andra datorer. Utgå från det absoluta minimum: moderkort, processor, minne och grafikkort. Då du kan posta detta har du kommit en bit på väg åtminstone. Men min rekommendation kvarstår.

Och i språkbrukets namn: det heter "datorn" inte "datan". Alfvéns gamla namnförslag är tack och lov förkastat.

Lycka till.

Av 135711a

Dagens fildelardom och dess uppföljning

Utan att lägga värderingar i den dom som i dagens tidningar (2 okt) fått ganska stort utrymme, tycker jag det är lite kul att Antipiratbyråns hemsida inte säger ett knyst om saken. De brukar annars vara snara med att lägga ut nyheter som handlar om domar i fildelningsmål...i varje fall när de är fällande.

Av 135711a
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Brallan
Hur är det med svenskan egentligen?

På vad sätt är det jag skrev värt att anmärka eller klandra på?

Av 135711a

I need for speed (om det var 3 eller 4) kan man jaga fartsyndare.

Av 135711a

I teorin, nota bene, kan du strängt taget använda din OEM-installation på bägge datorer. Det som gör det hela lite mer problematiskt är att den "andra" datorn inte får/kan kopplas upp mot nätet, och vilken dator gör man inte det med?
Ska du ha den ena som typ filserver kan du ju faktiskt ta nån linuxdist som du har samba på.

Av 135711a

Vad hade du tänkt att denna tämligen blygsamma hårdvara ska göra?

Av 135711a

Jag är rätt noob, använder win hemma och på jobbet. Så om det finns ett enklare alternativ är det nog bättre att börja där. Ubuntu ska ju vara så enkelt och bra, men med tanke på de saker jag vill göra, är det passande med Ubuntu?

Av 135711a

Enigheten är total tydligen, så det lutar åt detta. Men är det ett lätt-administrerat system? Jag har inget emot att lära mig nya grejer men vill inte gärna råka ut för en rätvinklig inlärningskurva.

De andra sakerna jag efterlyste, torrent och samba, föreställer jag mig finns till bsd? Några rekommendationer? Om jag nu gillar utorrent t.ex, hur funkar wine på openbsd?

Tack för inputen såhär långt.

Av 135711a

Förslag på dist, gärna bsd, för övervakning, filserver, torrent mm

Jag vill gärna ha en knuff i rätt riktning med val av serverdist för en maskin som är tänkt att stå som nätverksövervakare mellan modem och switch.

Jag har BBB som lev. Jag vill, om möjligt, ha en dator mellan modemet jag fått från BBB och min egen switch. Det blir en tämligen blygsam dator: AMD K6-2 på 500MHz med 384 alt 512 MB RAM.

Vad jag vill att datorn i fråga ska göra är följande: Nätverksövervakning/brandvägg som om möjligt gärna får stoppa misstänkta paket redan innan de når övriga datorer, alltså virus motsv. Torrent-klient. Filserver med samba (övriga datorer i nätverket är win). Jag har skaffat en 10GB 5400rpm HDD som jag hade tänkt ha hela installationen på. Därefter hade jag tänkt ta en större disk, typ 250 GB för att faktiskt lagra själva filerna.

Servern skall självklart kunna fjärrstyras, och gärna utanför hemmet, alltså från jobbet eller var man nu råkar vara. Jag har dynamisk IP-tilldelning.

Som sagt, förslag på lämpliga distar (helst lätt-administrerade men även uppdateringsbara vid behov). I sammanhanget passande och givetvis uppdateringsbart (duh!) antivirus. Program som är lämpliga, alltså nätverksloggning och övervakning, torrent typ utorrent, och samba är väl redan ett program för filutdelning om jag förstår det rätt?

Tack på förhand.

Av 135711a

C&Q: Cool&Quiet. Processorns multiplikator går ner till vanligen 5x, dvs när det inte pågår något krävande. Processorn går då svalare och strömsnålare.

WAF: Wife Acceptance Factor. Självförklarande.

720p: 1280x720 pixlar. Det format som sveriges HDTV-sändningar kommer att ha. Avser de 720 linjer i horisontell riktning som progressivt (därav p) uppdateras, dvs varje bild renderas varje gång, istället för interlaced (i) som renderar varannan linje omväxlande. Progressivt kräver mer av hårdvaran än interlaced. DVD har 720x360, som jämförelse.

Visst kan man ha ett "vanligt" chassi istället, men det kommer vara mer svårsålt till frugan, alltså lägre WAF. Är man nu, som jag, singel är det inget som spelar nån roll. Men jag ville ändå ha nåt som passade in i tv-hörnan.

Av 135711a

Det beror på hur du hade tänkt använda datorn (som vanligt). Ska du inte spela på den kommer för det första räcka med 512 MB RAM. I stort sett vad som helst i processorväg över 300MHz duger om du bara ska se på dvd. Ska du see på DivX/Xvid (som många filmer är kodade i) behöver du c:a 1 GHz. Vill du sedan se på 720p-filmer får du skaffa mer kraft: typ 3000+ och ett grafikkort motsv 6600 eller bättre. ATi ska enligt många göra alldeles utmärkta HTPC-kort, men det får någon annan svara dig om, jag har mest tittat på nvidia i detta område.

Jag skulle tro det kan gå loss på c:a 5k, och då har du inte skaffat nåt snajdigt HTPC-chassi, de är ganska dyra, men har högre WAF.
Skaffa MYCKET hdd, det går åt som smör i solsken och ska du dessutom ladda hem tar det snabbt massor av plats.

Vill du dessutom ha en tyst HTPC får du räkna med att lägga ut mer på extra kylning, stor och tyst cpu-fläkt och dyrare nätagg. Just nätagg brukar låta en hel del så det kan vara värt att tänka efter där. Skaffar du en s939/AM2 proc se till och ta en med C&Q, så dras strömförbrukningen ner, det är sällan den kommer behöva köra fullt ändå. Det är möjligt att Intels nya gör nåt liknande, men de är dyrare. Tydligen bättre, men dyrare, och du kommer nog inte behöva den slags kraften för en HTPC som laddar hem grejer.
Vid 720p och ev. divx/xvid kanske, lite beroende på det grafikkort du valt.

Vill du styra din dator med en fjärrkontroll kan jag rekommendera Imon (www.soundgraph.com) som har en i mitt tycke mycket smidig och bra lösning. Den använder jag själv och är helnöjd, även om jag faktiskt har en mus kopplad till datorn ändå. Det är bara i undantagsfall jag behöver plocka fram ett tangentbord.

Lycka till.

Av 135711a
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Livegamers
Ja men om alla ska göra som du vill då behövs det ingen forum eller hur?
Då kan man ta bort hela spelforumet och börja använda google istället..

Ta och läs sista paragrafen jag skrev en gång till.

Av 135711a
Citat:

Ursprungligen inskrivet av banck
hoppas du skämtar... är inte detta ett spelforum?

Nja, först och främst är det väl ett DATOR-forum förstås, med eventuellt viss tyngdpunkt på hårdvara. Spel kan förvisso sägas ingå i forumets behandlade ämnen, för all del. Sedan är det inget skämt nej. Det finns rätt gott om sidor som ger beräknade minsta möjliga specs för allsköns spel, såväl som rekommenderade riggar. Det kan knappast sägas vara för mycket begärt att man lägger typ 2 min på att leta reda på dessa. Googla på tex fear system requirements så får du 15 600 000 svar. De första 5-10 länkarna kommer med råge besvara frågan.

Kort sagt frågan kunde ha formulerats tydligare, som den är ställd är RTFM ett tämligen givet svar. Nu tog jag till ett svar som i vänlighetsgrad ligger snäppet ovanför det.
Man kunde ha frågat något i denna stil istället: "Vad är en lämplig hårdvarukombination map processor, grafik och minnen för att kunna köra på x-upplösningen i y-storlek?" eller "Vad för slags fps ska jag förvänta mig med min dator som har följande specs".
Helt enkelt ställa en bättre fråga.

Av 135711a

Hotswap i windows och linux

Jag har tänkt bygga en server av det lite enklare slaget (filserver, nerladdning och nätverksövervakning), och i denna vill jag ha möjligheten att hotswappa diskar. Detta för att det dels ska kunna spara lite slitage på diskarna (är de inte igång slits de inte) dels att kunna ha gott om lagrade filer utan att ha ett enormt chassi och fler diskar blir mer värme och strömförbrukning.
Nu är det inte alldeles trivialt att hitta info om hotswap. Det kräver både hårdvarustöd och OS-stöd, så mycket har jag förstått, det är dock inte alltid särskilt enkelt att hitta info om hur olika kombinationer beter sig om man rycker en disk och sedan stoppar in den igen. Om man rycker en pata-disk från WinXP, kommer den efter ett tag konstatera att disken i fråga försvunnit. Men det går inte att koppla in den igen, åtminstone inte utan att starta om.
Om man tar en pata<->USB-konverter kommer det såvitt jag förstår fungera ung som ett usb minne, det dyker upp som en usb mass storage enhet, så det är förstås ett alternativ, även om det inte är så snyggt. Finns det överhuvudtaget hotswap till pata? Dvs utan genvägen över usb?
Vad jag helst skulle vilja ha är ett hotswap-rack med sata. Och då vet jag att det ska finnas hotswap-stöd i sataII, men hur gör man om man inte har ett sataII-moderkort till att börja med? Jag har också läst att det ska faktiskt finnas stöd för hotswap på vissa sata150 kontrollers, men var hittar man info om det? Det framgår sällan i moderkortsmanualerna åtminstone. Och vilka hdd stödjer i sin tur hotswap? Om kontrollern gör det så gör även hdd:n det eller?
Nästa variant är ett sata-kontroller kort för ide-plats som stödjer hotswap, men då kommer vi tillbaka till var man hittar info om de stödjer hotswap? Har försökt att googla om det men det verkar inte som om detta är en tillräckligt stor grej att trycka på för tillverkarna, då det inte finns mycket info om saken.
Och de hotswap-rack som finns i handeln? Är det tillräckligt att köpa ett sådant rack, eller måste jag ha en kontroller på mobot då också? Jag tänker mig ett rack motsv detta: http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=311005.

Så vad skiljer sata150 och sata300 och sataII i hotswap-avseende? Vad behöver jag för att bygga in hotswap i mitt system? Det mobo jag tänkt utgå från är ett ASUS K8V. Vad finns det för lämpliga kontrollerkort?
Vad föreslås i OS-frågan? Vilket win stödjer hotswap som jag beskriver det? Och vilka linux eller BSD föreslås? Kan jag dessutom fjärrstyra denna server utanför mitt interna nätverk är det gutt.