Inlägg

Inlägg som Purren har skrivit i forumet
Av Purren

Bra frågor, har fått en hel del liknande frågor på sistone.

Det Lemeno ska försöka erbjuda är i princip allt som t.ex. digg kan erbjuda fast anpassat till svenska marknaden. Det är t.ex. som att jag hellre surfar på blocket än på ebay. Visserligen gäller inte riktigt samma sak när det är internetlänkar, men meningen är ivarjefall att det ska vara en större koncentration av sådant som svenskar gillar, sådant svenskar skapar och sådant som svenskar vi sprida.

Vi har en hel del intressanta saker som håller på att bubbla i Internet-Sverige, och Lemeno är mitt försök att skapa en användarstyrd knytpunkt för allt det intressanta.

Och för att besvara din andra fråga så är det inte den första "digg-klonen". Det finns en hel drös såna här sidor, men endast ett par få, högst en handfull, svenska varianter, och ännu färre är antalet som gör det på ett bra, genomtänkt sätt och som faktiskt aktivt utvecklar sina sidor.

Tack för frågorna, om det är något mer så tveka inte.

Av Purren

Lemeno.se Social Bokmärkning

Nu är mitt senaste projekt, Lemeno.se uppe. Meningen är att det ska bli en fullfjädrad social bokmärkningstjänst, med främsta inspirationen StumbleUpon. Arbetet har tagit ett par månader och nu börjar jag känna mig tämligen redo att visa upp sidan.

Det finns dock en hel del saker som jag planerat göra, men som inte känns så kritiskt för tillfället, t.ex. RSS-flöden.

http://pici.se/thumbs/t_ZkvbdOmWb.gif

Nu skulle jag gärna vilja höra vad ni har för åsikter om sidan, om ni hittar något som helst som ni har en åsikt om, eller om ni kommer på någon bra funktion så tveka inte och skriv en kommentar!

Av Purren

UTF-8 & str_replace i PHP

Stämmer det att så länge jag inte söker efter eller försöker manipulera ett tecken/tecken utanför ASCII teckentabellen, så är det lugnt att använda str_replace?

Av Purren

DIV som flyter över

Jag har tre divvar som ligger i varnadra.

<div class="everything"> <div class="content"> <div class="other"> BLABLABLA </div> </div> </div>

Bredden på .everything är satt till 950px.
Bredden på .content och .other är satt till 100%.

Padding och margin är båda satt till 0px för .content och .everything.

Problemet är nu att .other-klassen drar över både .content och .everything av någon anledning. Det är kopplat till vilken padding jag sätter på .other.

Om jag sätter det till 10 px så drar den över med 10 px osv.

Bild på problemet: http://static.pici.se/pictures/OGfblcHJr.gif

Hur löser jag detta?

Av Purren
Citat:

Ursprungligen inskrivet av head
Vill inte signa upp mig där, kan du inte berätta lite mer vad det handlar om? Verkar ju vara ännu en skitsnack sida, "tjäna massor av pengar enkelt osv"

Vill man lära sig mer om sökmotoroptimering skulle jag börja med att läsa i seo-forum.se, sen fortsätta med att läsa seo bloggar och testa själv.

Nja, alltså lite guld och gröna skogar utlovas ju, men samtidigt är ju målet med "utmaningen" att tjäna $10 på en månad.

Dock är det själva pengarna som är grejen, utan den informationen som han delade med sig som var intressant. För mig som nybörjare inom detta var det väldigt lärorikt. Jag tror dock du kan det mesta som sägs där i, men en del grejer tror jag du kan dra nytta av du med.

Notera att även fast han delar med sig en hel del nyttig information, är det hela i slutändan menat att dra in fler kunder till honom. Han nämner det aldrig dock, men han "skapar" ett hål som man vill fylla genom att köpa hans produkt!

Av Purren

Hur blir man duktig på webbdesign?

Väldigt otydlig fråga; men jag är av naturen mer av en programmerare än en webbdesigner, vilket förstås resulterar i att allting jag skapar blir ungefär fyrkantigt och fult.

Design är dock något som jag tror är otroligt viktigt för ens sida ska tas på allvar, så jag undrar, hur blir man "duktigt" på webbdesign och var kan man "lära sig" design?

Det är alltså inte själva koden bakom designen som är problemet utan... tja... fantasi och inspiration mest. Alla svar är välkomna .:)

Av Purren

Jag skulle vilja slå ett slag för thirty day challenge. Om inget annat är det en bra introduktion till t.ex. sökordsoptimering.

Av Purren

Nej, det var tydligen ett figment av min fantasi.

Tog ett par timmar att omvandla allting till UTF8 men nu är det gjort och funkar bra.

Av Purren

du saknar ett semikolon efter ditt $sql = 'blabla' påstående.

Men ja, det ska gå.

Av Purren

Sexy URL & Browser problem

Jag har ett problem med teckenkodningen i FF och Opera/IE. Jag har ordnat så att hej.se/vadsomänärhär/ = hej.se/index.php?a=vadsomänärhär.

Säg att jag har en länk som har svenska tecken i sig; t.ex.
hej.se/Göran_Persson/

FF i Adressfältet:
hej.se/G%F6ran_Persson/

Opera/IE Adressfältet:
hej.se/Göran_Persson/

I själva applikationen blir det
Tolkas FF-varianten helt rätt, utan att jag behöver göra något och blir till
$_GET['a']=='Göran_Persson'

I Opera/IE blir det
$_GET['a']=='Göran_Persson';

Jag har testat att köra en utf8_decode på strängen, och då fungerar det i Opera/IE, men i Firefox blir det till:
$_GET['a']=='G?n_Persson'

Någon ide?

En sak jag prövade, men som jag helst inte använder mig av, är att om jag sätter sidan teckentabell till UTF-8 istället för ISO-8859-1 så fungerar det i alla webbläsarna. Men av vad jag tittat runt så är det en del problem med att få UTF8 att fungera ordentligt så helst använder jag mig inte av det.

Av Purren

Stödja IE6

Hur länge ska man fortsätta stödja IE6? Det kräver en hel del extra pill för att få allt att fungera för just den webbläsaren.

Av Purren

Jag är inte säker på detta, men det verkar som att om användaren trycker på ENTER istället för på skicka knappen kommer javascriptet inte att köras?

Jag skulle använt <form onSubmit='checkForms();'> och

<script> function checkForms() { // KOD... if (BoolOk) return true; else return false; } </script>

Return false avbryter skickningen, return true fullföljer den.

Av Purren

Ska definitivt kolla upp caching vid ett senare skede, men det är inte aktuellt innan sidan ens kommer upp

Jag kan inte tänka mig att det kräver speciellt mycket kraft från SQL-servern, med tanke på att en databasanslutning ändå kommer vara närvarande.

Det förenklar och tydliggör koden en del dock. Jag ska fundera på det en stund!

Av Purren

Hålla koll på inloggade användare

Ännu en databasdesign fråga från mig. Tycker det är krångligt att "uppskatta" vilket som är snabbast eller bäst, så jag tänkte höra med er igen.

Jag vill hålla koll på vilka användare som för tillfället är inloggade. För att göra detta kan jag antingen skapa en extra kolumn i users-tabllen med namnet "online" och köra en "SELECT count(uid) FROM users WHERE online=1"

ELLER

Så kan jag skapa en separat tabell, online, där användarid:et och datumet sparas och köra en "SEELCT cound(uid) FROM online".

Jag vet inte om det är någon större skillnad på de båda frågornas hastighet (båda uid är förstås indexerade). Kanske finns fler fördelar eller nackdelar med respektive metod?

Av Purren

En fråga för id, en fråga för information

Jag har en sida som hanterar diverse artiklar.

Genom att gå in på olika sidor hämtas olika sorters artiklar. Går man in under "poplära" hämtas populära artiklar, går man in under "senast röstade" hämtas de senaste röstade sidorna.

Det jag kört hittills är att ha en separat funktion som hämtar varje specifik sort.
t.ex. fetchPopularItems och fetchLatestVoted. Resultaten skickas sedan till displayItems.
t.ex.

function fetchPopularItems() { SQL = 'SELECT fält1, fält2, fält3 FROM items ORDER BY popular'; // KÖR SQL // return mysq_fetch_assoc() } function fetchLatestVoted() { SQL = 'SELECT fält1, fält2, fält3 FROM items WHERE fält1=blabla AND fält2=jdska'; // Kör och returnera }

Min tanke var nu om dessa funktioner istället för att hämta resultatet endast hämtar IDt för de matchande raderna, och därefter anropar fetchPages($aId) som hämtar den informationen som behövs.

Nackdelen som jag ser det är att det blir en extra SQL query.

Fördelarna är att jag endast behöver pilla på ett ställe och inte 10 ställen om t.ex. ett fältnamn ändras, eller ett fält läggs till eller tas bort.
Dessutom behöver jag bara fokusera på hur fetchPages och displayPages interagerar, eftersom det är de funktionerna som gör det mesta av arbetet.

Vad tror ni? Är det värt den extra queryn?

Ett annat alternativ är att ha SELECT informationen som en konstant i dokumentet och ändra vid behov.

Någon som har en fiffig lösning? Hur har ni gjort tidigare?

Av Purren

Precis det jag sökte! Tackar så mycket!

Av Purren

Hämta flera rader från mysql med en SELECT

Går det att hämta mer än en rad åt gången utan att köra om frågan?

Säg av en anledning eller annan vill jag hämta raderna med id 13, 67, 211 och 188.

Hos alla dessa rader vill jag ha samma information. Finns det något sätt att göra detta i ett SQL-statement eller måste jag itera igenom listan?

Av Purren

Det är vid varje enskilld "rullning" 50/50 odds att det blir svart/rött. Dock så i mitt huvud är det statisktiskt otroligt att det blir rött mer än 5 gånger i rad t.ex.

Det är fortfarande möjligt, men det blir mer och mer troligt, just för att balansen 50/50 rubbas.

För övrigt gillade jag den där Martin Gale sidan ovan, jag ska testa att göra något liknande fast med mitt upplägg istället.

Av Purren

1. Att en person tjänar pengar stoppar inte en annan person från att tjäna pengar. Att du ens säger så visar vilken instängd mentalitet du har.

2. Det kanske inte är möjligt eller ens ett "bra" sätt att tjäna pengar, men det var nog snarare ett intressant sidospår än ett seriöst alternativ. Tråden handlar om att tjäna pengar online.

Av Purren
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Denniz PoP
http://www.okthen.com/martingale/

Om man är på ett riktigt kasino kan man vänta på att en färg kommer 2-3 gånger innan man satsar.