Inlägg

Inlägg som Purren har skrivit i forumet
Av Purren
Citat:

Ursprungligen inskrivet av houze
Förmodligen är det Lithium-Ion eller Lithium-Polymer batteri i spelaren, de ligger på 3,6-3,7 volt och antagligen så sitter det spänningsskydd i styrelektroniken till laddningen så den borde klara av inspänningar på c:a 4-6 Volt så 3-4 st AA-batterier borde fungera fint.
Om dina batterier ger 1800mAh så borde de vara laddningsbara NiMH-batterier eller? och i så fall så ger de lite mindre en 1,5 volt, oftast 1,2-1,3 Volt vilket gör att du borde använda dig av 4 st för att få c:a 5 V.
Om det är Lithium-Ion eller Lithium-Polymer så kommer laddstyrelektroniken att "dossera" strömmängden så några motstånd behöver du inte tänka på.

Intressant! Yes, laddbara NiMH batterier och det är ett lithium ion batteri. Har alla Lithium Ion batterier ett spänningskydd eller beror det på vart grejerna kommer ifrån? Jag kanske borde plocka fram farsans mätsak (vad fan heter dom nu? de som mäter antalet volt) och se hur mycket usbn skickar ut till den under laddning.
Så det skulle alltså inte spela någon roll hur många mA de klarar av att ge ut? Eller är det bara i mindre skala som det fungerar? Skulle det fortfarande fungera om jag seriekopplade fyra rader av fem parallellkopplade batterier? (inte för att jag tänkte göra det)

En annan fråga, går det att mäta hur många ampere någonting använder sig av?

Tack så mycket för svaren båda två!

Av Purren

USB MP3-Laddare

Tjena!
Jo, det är så att jag har en mp3 spelare (Rhomba 256mb) som måste laddas genom usbn. Eftersom det här kan vara lite omständigt och som ett roligt projekt så tänkte jag försöka bygga en usb laddare som laddar med hjälp av vanliga AA batterier. Jag har kollat runt lite grann på internet med det är fortfarande mycket som är oklart för mig.

USB porten levererar, enligt vad jag har förstått, 5v och upp till max 500 mA. USB kabeln har 4 kablar, en ström kabel, en data+, en data- och en jord.
Jag hade alltså tänkt att seriekoppla tre AA batterier för att nå upp till 4,5V (1,5V*3).

Det ser ju rätt simpelt ut, men då har jag alltså ett par frågor och ett par eventuella hinder.

Jag läste någonstans att usb apparaten måste fråga om 500 mA först innan den får använda det, annars använder den bara 100 mA. Tror ni min Rhomba följer den "standarden"? Något sätt att förbigå det?

USB Kabeln har 4 kablar. Ström och jord är de viktiga. Men vilken är plus och vilken är minus? (det är väl likström? )

Jag valde att seriekoppla tre stycken AA batterier eftersom det kommer närmst 5V utan att överstiga det. Skulle det spela någon roll om jag leverade 6V istället? Snabbare laddning eller risk för kortslutning/överhettning?

De AA batterier jag använder ligger på 1800 mAh om jag inte misstar mig. Kan det här bli ett problem? Apparaten tar ju bara emot så pass mycket el som den behöver, men jag undrar om den kanske inte tar emot mer än den är "byggd" för att ta. Måste man (borde man) bygga in någon form av motstånd?

Jag är tacksam för all form av hjälp, tips, tankar, funderingar eller dylikt!
mvh,
Xen