Inlägg

Inlägg som Mineralvatten har skrivit i forumet
Av Mineralvatten

Grafikkort - Nya spel

Ok såhär ligger det till, efter att ha läst igenom ca 10 posts om dagen om hurvida jobbigt det är att man måste ha ett nytt grafikkort för att spela Doom 3 Halflife 2 och alla de andra nya spelen som kommer så tänkte jag ta och se om jag kan ta bort lite moln på horizonten som skymmer eran sikt!

Ett av folks största intressen är att få reda på om Doom 3 kommer fungera på deras dator, troligtvis eftersom Doom 3 kräver mer än något annat spel på marknaden som kommer komma inom den närmsta tiden. Doom 3 är helt enkelt underbart med sin avancerade grafikmotor och sitt gameplay som kan få även de mer härdade spelarna att ibland behöva ta en liten paus och lugna ner sig i något hörn med en ficklampa frenetiskt lysande över de trånga korridorerna. Men jag är ju inte här för att recensera Doom 3 eller hur?

Många skyndar sig till affärerna för att ha ett 6800 eller X800 inför releasen av detta maffiga spel, något som ibland kan bli lite krångligt med alla andra uppgraderingar som ofta krävs av folk för att de ska kunna använda sina grafikkort. Ofta är nätaggregatet något som ofta behövs bytas också, speciellt om man skall byta till ett 6800. För en del köps det RAM minnen och andra bunkrar upp med en kraftigare Processor, en del köper allt på en och samma gång! Andra väntar istället för att se om deras nuvarande dator kanske klarar av det för att sedan uppgradera, om de tycker att det behövs såklart.

Nu är det så att jag har testat Doom 3 på en hel del olika system och kommit fram till lite grundläggande saker:

System 1: En Intel P4 på 2,0 Ghz med 512Mb RAM och ett Radeon 9800 Pro.
Doom 3 flyter på bra på High, enda anledningen till varför det ibland går lite segt är att min dator är ganska gammal och minnet är det uråldriga PC133 minnet.

System 2: AMD AthlonXP 3000+ med 1Gb Ram och ett GeForce FX 5900 XT
Flyter helt felfritt på High trots sämre grafikkort än System 1

Jag har testat det på en rad olika system men dessa två är de system jag har testat det mest på. Främst eftersom System 1 är min egen dator och System 2 är en väns som bor ca 200 meter bort.

Spelet har en inställning som heter Ultra men den är avsedd för datorer med 512mb grafikminne altså för framtida datorer. Det går att köra men då måste man ha ca 2gb ram (har dock inte testat)

Doom 3 är inget jättekrävande spel och går att köra med ungefär Radeon 9800 Pro (System 1s kort va på 128Mb) eller motsvarande. Vad jag skulle rekommendera är dock att du har minst 2.4Ghz och minst 512mb ram (helst 1gb och absolut inte PC133)

Jag köpte spelet när det släpptes i tisdags (tror jag) i USA och har testat det intensivt. Det tog ett tag att skriva denna artikeln och jag hoppas att den blir klistrad iaf i ett litet tag. Om någon har några synpunkter så är det bara att säga till.

Av Mineralvatten

9800 Pro räcker för High Quality på Doom 3, det räcker med ett FX 5900 XT!

Av Mineralvatten

Hehe GF6800UltraExtreme drar ungefär lika mycket som hela mitt agg ger

Av Mineralvatten

Omegadrivers? uh... vad är det?

Av Mineralvatten

Om du vill köra Doom 3 på high så räcker det med ett Geforce 4 Ti Det är Processorn och Minnet som Doom 3 behöver

Av Mineralvatten

ATI Radeon Separata Programskillnader?

Det går ju att tvinga grafiken till upp till 6x antialias och 16x anisotrop filt. i grafikkortets egna 3D inställningar. Man kan även skapa olika förinställda inställningar som kan ändras med bara några få knapptryck, men vad jag undrar är om det går att se till så att olika program startar med olika inställningar direkt? Till exempel vill jag att Battlefield Vietnam skall dra ner inställningarna lite till strax under normal medans Warcraft 3 skall köra med allt maxat. Går detta att ställa in och i så fall hur?

Av Mineralvatten

Format C: fungerar inte!

När jag fick ett virus och formaterade om min hårddisk (med en Windows ME diskett, fel, jag vet, jag hade XP) så fungerade inte DVDläsaren eller CD-brännaren. Och nu går det inte att formatera C igen, det står Bad Command eller Can not Format C: Och jag kan inte sätta i någon skiva :S vad ska jag göra?

Av Mineralvatten

Jag tycker fortfarande att du ska lägga ner lite mer pengar, som virustommy säger en Athlon64 3000+ eller varför inte vänta till 3200 som kommer jättesnart? Angående moderkortet så är det en het diskution om vare sig nforce3 eller MSI är bäst

Av Mineralvatten

Seriöst, jag har en Compaq Presario 8550EA från förra året. SKIT säger jag! Visste du att märkesdatorerna ofta är strypta (oftast grafikkortet) bara för att de inte vill snåla med dyrare nätagg? Man vet alldeles för lite om märkesdatorerna för att de ska vara bra. Vilket moderkort får du? hur många hz är minnet på? osv

Av Mineralvatten

När du ändå ska köpa en NY dator, ska du inte ha ett bättre grafikkort då? Detta är ett jättebra grafikkort, men jag hade velat att datorn skulle hålla längre... Dyrare blir det iofs...

Och så måste det vara något kasst med det minnet eftersom det är 200 kr billigare än alla andra och inte PC133 som mina skitminnen! (Paketdator, hata Compaq)

Processorn och kortet verkar jättebra, uppgraderbara även om det faktiskt inte står något på dbs hemsida. Ett moderkort för Athlon 64 processorer är dock att föredra, iaf om man lyssnar på majoriteten, speciellt eftersom Athlon 64 är starkare än Athlon o Athlon e lite starkare än Pentium. Du kan dock få betala lite mer för moderkort som stödjer detta.

Minnet, ska du inte ha mer än bara 512 förresten? Det är ju ändå en ny dator, och du kan ju iofs köpa till mer minnen (för GALNINGEN finns det 2GB Ram på komplett.se)

Ska du inte ha ett nytt chassi också? Om du har ett gammalt, hur många Watt är det gamla på?

Hårddisk saknas :S men det går inte på mer än en tusen kr

Av Mineralvatten

argh!, varför är det moderkortet så himla bra då?

Av Mineralvatten

oj, moderkortet menar jag!!

Av Mineralvatten

Va e de som e så bra med det grafikkortet?

Av Mineralvatten

Ramköp

Hej, jag har en Compaq paketdator och jag undrar vilket 512mb minne som är bäst för mig att köpa, Mina nuvarande ram är två st Samsung M3 68L3223DTL-CB0 25MB DDR SDRAM på PC2100, 133MHz.

Jag klockar inget lr något sådant. och jag har bara 2 st ramportar men jag ska köpa ny dator om ca ett år så jag vill inte lägga ner för mycket på ram

(ursäkta så många topics... men jag får inga svar och jag måste bestämma mig fort)

Av Mineralvatten

Överklocka RAM?

Ja... jag skulle vilja veta hur man gör, vilka risker man bör vara medveten om och om det behövs någon extra utrustning... Tack på förhand

PS. Har 2st Samsung 256MB DDR SDRAM på 133Hz

Av Mineralvatten

Haha, jag vet att agget låter klent, men tro det eller ej, jag satte nyss in ett Radeon 9800 Pro 128 Mb istället för ett 64MB Geforce 4 MX 420 och det funkar perfekt.

Jag klockar aldrig något, jag har ingen aning om hur det fungerar. (Tänker ta reda på det tillmin nästa dator dock )

Mina nuvarande ram är två st Samsung M3 68L3223DTL-CB0 25MB DDR SDRAM på PC2100, 133MHz.

Och jag har tänkt om, jag köper ett ordentligt ram till detta datorn och struntar i om det passar i min nästa nu.

Några tips om vilka man borde köpa? Har hört att den låga Hzen kan dra ner det nya också...

Av Mineralvatten

Mm, det var så jag tänke göra, det är det att jag vill inte lägga ner pengar på datordelar nu när jag ändå ska köpa en dator om ett litet tag

Min dator är en P4 på 2Ghz med ett Ati Radeon 9800 pro 128, ett nätagg på 240W (jag tror att jag faktiskt har mATX, inte ATX) Just nu har jag 512MB Ram, men de två är riktiga SKITRAM

Av Mineralvatten

Ram på långtid?

Jag tänkte köpa lite mer ramminne, ett 1GBkort hade jag tänkt mig, men jag vill veta att det fungerar i min nuvarande dator och i en ospecificierad dator som jag planerar att köpa om ca 1.5 år. Vad är det jag behöver veta?

Av Mineralvatten

Men mitt moderkort har inget inbyggt grafikkort... Kan jag ta bort Nvidia driversarna EFTER att jag satt in mitt Radeon?

Av Mineralvatten

ATX 24Pins?

Haha, detta är lite underligt, min kompis har ett ATX nätaggregat, står så på det men det är inte en 20pins kontakt i varesig nätagget eller moderkortet, utan en 24pins, sedan så får inte ett nätagg som jag tog med till han plats i chassit (skruvarna satt på miffiga ställen och så) han har en Compaq Presario 8000 från förra året...

Han anser att han verkligen behöver ett bättre nätaggregat men det verkar inte finnas några som varken platsar eller kan ge ström...

Några tips?