Inlägg

Inlägg som spacedebree har skrivit i forumet
Av spacedebree
Skrivet av Rouge of Darkness:

Allt du behöver egentligen är drivaren.

De andra möjliggör som du säger lite extra funktioner i utbyte mot att ha ett extra program igång.

Men är det inget du behöver räcker det med bara drivaren direkt från realteks hemsida.
Jag har nog inte installerat mjukvara för ljudkortet utöver drivaren sen början på 2000 och inget jag saknat hittills.

Angående att kunna byta med knappkomando viste jag i te om att det fanns men samtidigt har jag bara 1 ljudutgång aktiv så har inte behovet.

Hehe...tror bara det dyker upp om du har två eller flera val av utgångar med.

Känner bara att dessa appar är så uselt utformade, och då uttrycker jag mig milt.
Att inte Realtek någon gång ska lära sig. Suck...

Okej, men jag kan installera dessa saker, då? Kommer drivarna att ligga kvar?
Sen har jag alltid undrat - och aldrig fattat- var jag hittar senaste drivrutinerna för just min krets (den på mitt b450-f) och om de som ligger på Asus hemsida verkligen är de senaste? Även här känns Realtek...mysko. Hittat nån sidda med raddor av drivare men det framgår inte till vad de ska användas.

Sen har vi deras egna ASIO....men så mörka ska vi inte bli, så det tar vi en annan gång. Tur att Asio4All - oftast - funkar.

Av spacedebree

Vad från Realtek behöver man egentligen?

Hej! Har länge funderat på allt som Realtek lägger till när man ska installera deras drivare.

Kör Win 11 och har ett B450-F och har hämtat drivarna från Asus sida, så det är en "bundle" märkte jag...

Just nu har jag:

Sonic Studio
Sonic Suite Companion (för att hålla koll på uppdateringar, antar jag).
Realtek Audio Console
Sonic Radar tog jag bort direkt.

Jag använder sällan effekter och eq från dessa på program. Vad jag däremot önskar är att snabbt kunna byta ut-enhet, som nu görs via Win-tangenten + Ctrl och "V".

Förvinner den funktionaliteten om jag tar bort något eller några Realtek program?

Vad är det jag behöver?

Av spacedebree
Skrivet av totte:

Jag har beställt följande, vilket är 4 183 kr över satt budget, men det känns värt att betala extra för följande:

  • Ett svart, diskret, och ljuddämpat chassi med dammfilter

  • Vad jag tror är ett bra och hållbart nätaggregat för tio års bruk

  • Ryzen 9 7950X3D istället för Ryzen 7 7800X3D vilket förhoppningsvis ger lite mer effekt i kompilering av större projekt

Något besviken är jag på att moderkortet saknar optisk S/PDIF, men jag är inte villig att betala 1 500 kr mer för ett ASUS ROG Strix X670E-F Gaming WIFI. Det hade för övrigt räckt med 32 GB minne, jag klarar mig ju nästan på 16 GB idag utan att det börjar swappa.
https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1448990/19-183

Blir super tror jag! =D

Av spacedebree

Tack! 🏆

Av spacedebree

Du behöver det moderkortet? Är inte så insatt men har det något särsklilt för ord priset 5000 kr? Vill gärna lära mig mer. Stundanden uppgradering väntar även här (från ett enklare b450-f).

Av spacedebree

Stort tack för infon! Är väl på gång att ta steget till nytt mobo, cpu och minne. Men ingen rush helt enkelt, just för att få mer GPU gain...

Av spacedebree

Hur mycket går förlorat PCI 3 vs 4?

Hmm. Sitter med mitt 3060 Ti som jag kör på ett Asus b450-F. Detta mobo har ju äldre standarden PCI 3. GPU'n klarar som vi vet PCI 4. Hur mycket går jag miste i prestanda? Körs med en 5600X. Kanske beror på applikation, spel osv? Såg någon stapel någonstans och då såg det ut som man tappade 1/4 prestanda. Kan det stämma (hittar tyvärr inte sidan).

cheers!

Av spacedebree
Skrivet av Yamato:

Haha, instämmer. Rätt besviken på hur det var innan. Var och flög runt ganska mycket och försökte hitta omkring genom att känna igen byggnader, men det var ju väldigt knepigt. Inte ens centrala Göteborg var lätt. Nu är det nog andra bullar!
(ja jag har inte testat det än, min dator kraschade för ett tag sedan och har inte orkat installera om allt. Men nu i och med detta så måste jag ju prova!)

Jämför du med Stockohlm så tycker jag Göteborg ser bra ut. Så mkt konstiga byggnader i stockholm som inte stämmer alls! Vet inte om man måste köra orbx arlanda för att stockholm ska bli snyggare? Konstigt att det skiljer så mellan gbg och stockholm..

Av spacedebree

Hej! Sitter nu och väntar på att nåt sköj och bra och inte för dyrt ska poppa upp som någon black friday-överraskning till oss. Alternativ två är ju att nolla den här telefonen (den s10e jag har och ändå är nöjd med) och se om batteriet blir kvickare. Kan ju ligga nåt skit som käkar batt. Sen får jag iofs inte nån mer säkerhetsuppdatering av Snålsung, men jag fattar väl om de inte vill hålla på att ge support för äldre telefoner heller, även om det hade varit trevligt.

Har fortfarande noll koll på vad att kolla åt annars. Hur är den där...."No phone" eller vad den heter. Såg att den var sänkt nu på några stället till typ 6900 tror jag - vilket iofs ändå är för mkt för vad jag vill lägga på en telefon.

Om någon speciell telefon sänks nu till BT, vilken vill ni då att det ska vara?

Av spacedebree

Säg en telefon som inte är duperpremium, men ändå himla bra!

Min s10e duger inte längre, och jag vill ha något annat. Något med liiiite större skärm, utan att man behöver bredda fickorna. Sen såklart mycket bättre batteri (vad har hänt på batterifronten sen s10e släpptes?). Gärna så ren telefon som möjligt. Strulfri, om ni fattar. Mer Volvo än Aston Martin. Bra kamera men behöver inte vara superb, dock inte sämre än den som sitter i s10e. Trådlös laddning är ett måste (vet att många faller bort då). Ska ingå en bra, trådad och snabb laddare med. Gärna en telefon som inte är för gammal redan vid köp, så jag har lite uppdateringar att se fram emot. Har kikat på Apple med, och kan tänkta mig en tidigare modell där, typ iPhone 13, standardmodell eller något mindre. Är ju annars "inkörd" på Google och Android.

Ge gärna tre olika i olika prisklasser. Från tja... 3000 kr till 6000 kr.

Av spacedebree

Kollat runt lite till. Tydligen så ska den "klassiska" kontrollpanelen stå på "balanserad" för att den nyare kontrollpanelen ska fungera. Ställer man den klassiska till "High Performance" så kan man inte ställa in något på den nya. Men jag fattar inte vad skillnaden är att köra "Balanced" på den gamla och sen köra någon av de andra inställningarna i den nya. Någon klok som kan förklara?

Av spacedebree

Allt gick bra. Tack för hjälpen.

@shugge skulle ändå rensa den driven också så partitionerna flög där med (men jag lade till dem efter jag hade installerat Windows).

Av spacedebree
Skrivet av s0sdaf:

Precis, bara ta bort dom. Sen markerar du den icke-allokerade enheten och trycker på Nästa, så skapas partitioner och formateras automatiskt. Ingen direkt mening att välja "formatera" innan.

MBR används när du bootar i "legacy/BIOS mode" och GPT i "UEFI mode" (krävs även för secure boot). Det som avgör är hur du bootar stickan. När du hamrar på F12 (eller vilken knapp som nu öppnar boot-menyn på ditt moderkort) så brukar stickan visas två gånger (ena i legacy och andra i UEFI mode), såvida inte legacy mode är forcerat via dina BIOS/UEFI-inställningar.

Så beroende på i vilket läge du bootar i kommer den per automatik att använda MBR eller GPT. Notera också att MBR endast stödjer partitioner upp till 2TB i storlek, GPT klarar enormt mycket mer.

Varsågod

Jag kör ren uefi i Bios. Körde någon Legacy förut innan jag bytte. Däremot vad Stickan går in som är jag lite osäker på men får kolla...

👍🏻

Av spacedebree
Skrivet av s0sdaf:

Enklast om du verkligen vill ta bort allt är att göra just det; radera samtliga partitioner i listan (ibland kan dock själva återskapningsstickan dyka upp i listan, och den ska du såklart inte radera. Kolla enhetsnummer samt partitionsstorlek för att lista ut vilken det rent logiskt kan vara)

När du raderat allt kan du sen trycka på den partitionslösa disken du vill installera på, så kommer installationsprogrammet automatiskt skapa de partitioner som behövs (boot och recovery-partition, samt den huvudsakliga C:-enheten). Den andra disken (om du nu ville radera den också) kan du skapa en ny "Enkel volym" på efter installationen i Start > Kör (eller Win+R) > diskmgmt.msc

@s0sdaf Stort tack. Kändes som det var hur många år sedan som helst jag gjorde detta (vilket det typ också var).
Men jag väljer då "ta bort" på alla partitioner på disken som jag ska göra en ny installation på helt enkelt? Tror inte stickan syntes, utan bara den andra disken (som nu är icke-allockerad, då jag tog hand om den redan i windows). Får göra partition på den senare.

Men jag ska inte formattera något, utan bara "ta bort" då eller?

Btw, det här med MBR och GTP behöver jag inte tänka på denna gång va? Görs väl automagiskt av installerareren (förra gången när jag gick från W10 till W11 så var man ju tvungen att ändra där...).

Tack igen!

Av spacedebree

Installera om W11 rent från sticka. Partitioner osv... =/

Ska installera om W11 rent från återskapningssticka som jag skapat i Win.

Kommer till delen där alla partitioner syns, samt såklart även min andra hårddisk.
Jag vill ju verkligen göra en helt ren installation. Bort med alla partitioner på denna disk, och låta Windows fixa nytt.
Kan jag göra det därifrån, finns ju val för att formattera, och ta bort partition osv. Har fasen glömt hur man gör detta.

På enhet 0 (min primära disk som ska vara systemdisk) så är det fem partitioner. ; två primära, två återställning och en med namnet system.

Krånglar jag till det för mig kanske? Vill bara ha det helt rent pga att jag ev haft angrepp på datorn. Antog att detta sätt var säkrare än både att använda programmet i Windows, eller boota sticken därifrån. Blir ju inte samma sak.

Best way to go?

Av spacedebree

Okej, biten med första Defender-problemet har jag nog löst. Det var Malwarebytes som hade en iklickad grej att den skulle vara registrerad i defender..något något.... Konstigt nog togs inte detta bort vid avinstallationen av programmet, man fick klicka ur det manuellt i inställningarna. Åh, sånt här har jag så svårt för. Så himla "osjälvklart" och svårt att hitta. Kan ju hända att Defender funkar som det ska nu även i felsäkert läge. Får testa...

Detta med sök och behörigheterna där är ju intressant, fortsättningsvis. Kollade i min aktivitetshanterare och där finns "sök" såklart med men med en kryssat vit box till vänster, alltså ingen ikon. Sen verkar den vara pausad konstant med. Ja, jag vet inte... =O

Av spacedebree
Skrivet av Rouge of Darkness:

Troligen gamla filer från win 10 som du inte fick godkännt att använda pga annat användarnamn/kontotyp/annat/allmänt windows fekk.

Win 10/11 har sina fenomen när det kommer till filrättigheter och händer att man imellanåt manuellt får gå in med admin kontot och ge sig själv rättigheter att använda filernaför den har glömt att du har rättigheterna av outgrundlig anledning.

Händer lite titt som tätt för mig att steam t.ex. helt plötsligt inte har rätt att installera i steam biblioteket på min användare trots att jag inte ändrat min behörighet...

Hmm. Intressant!

Har även andra problem, märker jag: Som att Windows Defender inte scannar klart alla filer, utan stannar halvvägs och istället för att säga att "scanningen fullbordades" istället skriver hur många filer som scannades. Också märkligt..

När jag istället startar Win 11 i safe mode, så kan jag inte ens få upp Defender-panelen, utan den är helt svart - fönstret alltså.
Kan det också vara en behörighetsgrej? Går det att reparera detta på något vis så alla sådana fel korrigeras till vad som anses "normalt"

Har ju lite nojja då jag fick notis om en Trojan (som togs bort), men detta kan väl inte bero på det?

Av spacedebree

Behörighetsstrul - Söka in Win 11...

https://i.imgur.com/IKebhrf.png

Hur löser jag detta, och / eller är det normalt? Tyckte jag inte fick några direkta svar när jag sökte på saker i Win 11 (kommer från Win 10, och gjorde denna gång bara en direktuppdatering). Kan något blivit fel?

Verkar inte som felsök-verktyget kunde fixa det automatiskt..?

Av spacedebree
Skrivet av dlq84:

Om du ska bädda in bilder måste du använda länken till själva bilden, såhär:

https://i.imgur.com/VoCQlh8.png

Microsoft Edge finns inte i app-butiken eller? Annars vore det ju en lösning så får man uppdatering därifrån.

Oj, miss! Sorry...

Nope, en Bing behagar finnas. Märkligt...

=P

Av spacedebree

Kan inte uppdatera Edge på min Mac...

Försöker uppdatera i Edge, men det står bara och snurrar... Något i brandävggen som behöver öppnas i Mac för att det ska funka? Borde väl ha ändrats automatiskt? Lite småsurt att behöva ta hem manuellt varje gång det kommer en version (och kolla om den är nyare).

Never ending story här....

https://imgur.com/a/NOL7Yp0