Inlägg

Inlägg som Vintervilan har skrivit i forumet
Av Vintervilan
Skrivet av Aktsu:

Frågan du får ställa dig är hur ofta du reser långt och hur mycket du stannar då. Är det värt att ta den bilen du gillar mindre hela tiden för att spara X minuter när du reser långt?

Gillar själv inte alls interiören (eller exteriören) på EV6 och tycker XC40 är trevligare. Valde själv en Polestar 2 som nästa bil då jag tycker den är trevligare än XC40.

Mm, hade nog också tittat närmare på polestar, men vi har ramavtal med Kia och Volvo. Xc/c40 Ultimate och Kia ev6 med mellanpaketet kostar mig lika mycket i månaden.

Av Vintervilan
Skrivet av megaman01:

EV6 alla dagar i veckan. Är en så jäkla mycket bättre elbil på alla sätt. Volvos mjukvara och deras fyrkantiga design gör sig inte bra som elbil just nu. Ha lite is i magen. Tror det kommer avbokningar i höst/vinter pga inflationen mm. Ska du dessutom köpa som jag så dyker det upp bilar på Blocket då o då.

Ska ta den som förmånsbil Tyckte xc40 kändes fräschare inuti och mjukvaran kändes mer anpassad för sverige än ev6, men det kan ju vart just den ev6an jag testade. Laggande karta och hej google funkade inte på svenska. Sammantaget var det räckvidden och i viss mån däckbullret som jag störde mig på i xc40.

Ev6 kändes rätt plastig inuti, men hade bättre ljudnivå och såklart räckvidd och liten fräsigare teknik. Valet var inte alls lika självklart för mig. Visst, hade jag kunnat få båda med samma leveranstid så...

Av Vintervilan

Ni som stått i valet och kvalet mellan EV6, XC40 och C40, vilken valde ni och varför?

Har fru och två barn. Provkört alla 3 och det enda som egentligen hindrar mig från en XC40 är räckvidden. Gillade egentligen ev6 bättre, men 13 månaders leveranstid mot XC40ns 6-7 månader väger rätt tungt..

Av Vintervilan
Skrivet av MacAllan:

Men om det är ett löneavdrag (månadskostnaden) så läggs den väl inte på lönen, det dras väl från brutto lönen?

Ja, men det resulterar ju i ett nettolöneavdrag i slutändan

Förenklat kan man säga att det fungerar såhär:
Säg att jag har 40.000 i bruttolön och betalar 30% i skatt. Min nettolön blir då 28.000 kronor.
Tar jag en förmånsbil som kostar 10.000 i månaden (brutto)har jag då en bruttolön på 50.000 istället. 30% skatt på 50.000 ge4 35.000 kronor nett. Jag får alltså 15.000 kronor i skatt. Det är den skatten som sedan dras av från min riktiga bruttolön: 40.000 - 15.000 = 25.000 kronor. I detta exemplet hade bilen således gett mig en nettokonstnad på 3.000 kronor. Någon får rätta mig om jag tänkt fel här

Edit 2, i detta exemplet hamnar jag i och för sig över gränsen för statlig skatt, men du förstår principen.

Av Vintervilan
Skrivet av Felixark:

Hur fungerar det egentligen med förmånds bilar låter ju som att det ör väldigt mucket dyraren en att köpa en privat om får ett löneavdrag på 7300kr och ett förmåndsvärde på minst 4275kr. Det blir ju en kostand på 11 575kr per månad vilket är betydligt mer en om man skulla köpa en pivat eller leasa en. Så varför väljer man förmånds bil över "privat" bil ?

7000 blir min totala nettokostnad. I det ingår fria mil, försäkring, service osv. När leasingtiden är slut, så väljer jag själv om jag ska sälja bilen privat eller låta leasingbolaget sälja den. Eventuellt överskott får jag behålla till 100%. Låter jag överskottet ligga kvar på bilkontot så kan jag använda de pengarna till att få en lägre månadskostnad om jag tar en ny bil

Det funkar ju som så att på min lön så läggs månadskostnaden + förmånsvärdet. Dessa skattas till 50%, så jag betalar ju bara halva totalen. På detta får jag även en subvention från företaget för att jag väljet en elbil. Ett ganska vanligt upplägg om jag förstått det rätt.

Av Vintervilan
Skrivet av rMerll:

Då är jag med.
Jag har samma typ av deal, bruttolöneavdrag och förmånsbeskattning. Valde nya Kia Niro EV, blev ca 5.000kr totalt per månad, med ett inköpspris på ca 430.000kr med avdraget inräknat.

Tänkte ta en offert på en sån också. Vad tog du för modell och tillval?

Av Vintervilan
Skrivet av rMerll:

Hur landar en enyaq på 7.000kr netto som förmånsbil? Har du ett stort bruttolöneavdrag medräknat i det?

Japp, har ett bruttolöneavdrag på cirla 7300 utöver förmånsvärdet

Av Vintervilan
Skrivet av MacAllan:

Audi Q4, VW id4, Tesla MY är några som borde passa i storlek, finns säker ett par till om man bara kollar.

ID 4 har jag begärt offert på, men Q4 och MY blir för dyra för mig. Tack för tipsen dock

Av Vintervilan

Herrejesus vad problem jag har med att välja en vettig förmånsbil och ändå få ner månadskostnaden. Jag började med att titta på en Skoda Enyaq 80X. Den landade på 7k netto med mellanpaketet. Sen har jag plockat ihop Xc40 i olika tappningar och som lägst hamnat på 5500 netto med single motor och mellanpaketet. Har begärt på offert på EV6 men nu har jag även börjat snegla på Mercedes EQB.

Jag är på jakt efter en bil som funkar för två vuxna och två barn. Bagageutrymmet får inte vara för litet, men samtidigt tänker jag att man kan slänga på en takbox när man ska lite längre.

Har lagt ihop följande paket på EQB. MB's konfiguration är ju snurrigare än alla andra känns det som, så jag vet knappt vad jag plockat ihop i slutändan. Ni som är lite vana, ser ni något som saknas eller något som kanske direkt är onödigt? Mitt företag har rätt bra rabatt på just EQB så lite sugen blir man ju allt.

Valde en EQB 300 4matic SE-version med tonade bakrutor och spegelpaketet, Paket: Premium (större mediedisplay, parkeringspaket med backkamera, soundsystem premium, keyless-go osv), MBUX innovationspaket, komfortchassi, styrassistent.

Listan man får är så jäkla plottrig och det känns som om många saker ingår i olika paket. Blir snurrig bara av att titta på den

Av Vintervilan
Skrivet av gure:

Kan det vara så att de från att de ställer om till årsmodell 2023 att dessa blir det som levereras till kunderna? Beställda för bara 1 månad sedan och leverans är ju på 12 månader....

Vilka tillval som finns idag ingick i Basic? Antar det blir nya standardutrustningen, eller går det att köpa utan basicpaketet också? Jag valde bort elstol då elbacklucka kändes viktigare, så vore gött om den levereras med det ändå nästa sommar...

Det som läggs till i standard är Comfort Seat Basic, convenience plus samt Family Basic.

Av Vintervilan
Skrivet av Lidodido:

När jag räknar i huvudet så verkar isåfall priserna bara vara summan av de separata tillvalen som de ser ut idag. Möjligtvis lite subventionerade men HUD+Canton+Crystal Face borde kosta runt 24000 idag (11k + 6k + 7k typ) och detsamma med max-paketet. Får nog bara glad att jag fick plocka exakt vad vi ville ha med andra ord 🙂

Inser att vi inte borde kunna få bilen snabbare än om vi skulle ändra, de bilarna som byggs med nya paketen lär ju ändå hamna efter i kön...

Ja, jag har svårt att se att ledtiderna magiskt ska bli snabbare. Är nog fortfarande ett års väntetid om man beställer idag skulle jag tro Jag sneglar själv på mittenpaketet för ljudets och infotainment plus skull. Crystal led känns ju mest som en gimmick. Det är väö mest "for show", eller har den nån praktisk användning?

Av Vintervilan
Skrivet av Chippen2188:

Smart av dom. Även om det kan vara kul att plocka ihop exakt sin bil så blir det väldigt mycket enklare för alla om det är paket. Enkelt för fabriken, enkelt för köparen och enkelt på beggat-marknaden senare. Undrar om man kan ta bort det där Crystal Face LED bara, för det är verkligen inte snyggt på Enyaq

Jag har inte sett den live. Tycker den ser rätt ful ut i dagsljus, speciellt på en svart bil. Lite halvcool i mörker. Men ett par stenskott senare känns det köpet säkert inte så kul.

Av Vintervilan
Skrivet av Lidodido:

Ser ut som att Max är i princip vad jag plockade ihop förutom att jag bara tog elstol för föraren. Fick då tillvalen plus vinterdäck för runt 55000kr. Ingick dragkrok i nåt av paketen eller var det också tillval? Tog även convenience-paketet och family plus.

Vore intressant att veta om den rätt stora rabatt jag fick inte längre blev lika stor, eller om han bara kunde göra det priset för att han visste att detta var runt hörnet.

Hur låg grundpriset för bilen? Oförändrat?

Edit: insåg just att vi inte tog något alls från advance-paketet och att detta ingår i max, så det blev nog mer av ett hopplock för oss. Dock metallic och skinnstolar hade vi ju. Får nog prata med säljaren om man kanske kan få snabbare leverans om man skulle ändra till något av dessa paket rakt av, kan man få bilen detta år så ökar ju bonusen med 20000kr så det kunde ju vara värt att lägga till lite...

Dragkrok ligger som separat tillval för 10.100 kronor. Grundpriset för 80X (ej sportline) ligger på 648.300 riksdaler

Skrivet av BattleGeek:

Så jädra snålt att inte ha elstolar som standard. Det enda från listan jag skulle vilja betala för är minnes-funktion till förarsätet och det har dom lagt enda ner i Max...

Sätesinställning med minne ingår i basic men bara på förarsidan. Ska man ha det även på passagerarsidan verkar det vara MAX som gäller ja.

Av Vintervilan

Fick en uppdaterad lista från min Skoda-återförsäljare idag. Skoda kommer gå över till olika paket istället i hopp om att skynda på tillverkningen lite. Basic, Advanced och Max. Ett par tillval kommer fortfarande vara fristående, som exempelvis panoramatak, sidokrockkudde bak, stöldskyddslarm, interiören, däck/fälgar osv.

Advance (24.300 kronor) innehåller, förutom allt i basic:
Crystal Face LED-upplyst grill
Head-up display extra displaynivå
infotainment plus
Sound System Canton

Max (48.300 kronor) innehåller, förutom allt i Basic och Advance:
Drive Sport Plus
Lädermultifunktionsratt SPORT
Front-backkamerasystem med två sidokameror (antar att detta är 360-kameran?)
Elinställbart i framsätenas ryggstöd och massagefunktion till vänster. Sätesinställning elektrisk för båda framsäten med minne.

Känns som om man kommer rätt långt med Basic. Är det ens värt det med Advance?

Av Vintervilan

Nån som har kombinationen Skoda Enyaq med konjakinteriör och barn? Är väldigt sugen på den, men den kanske inte är så barnvänlig? Verkar som att Skoda är på väg att gå över till tillvalspaket i 3 steg framöver för övrigt. Fick offert idag

Av Vintervilan
Skrivet av Lidodido:

Tillvalen räknas inte in. För mig blev det iv80x med i stort sett allt utom comfort seat plus, HUD, led-grill och uppgraderat ljud. Skulle säga att man klarar sig rätt bra på grundutförandet men har du ofta folk i baksätet kan family-paketet med Ladd-uttag (usb och 230v) vara bra. Dragkrok är alltid bra att ha också. Sen convenience-paketet för att få elbaklucka är ju inte helt fel.

Åtminstone drive sport basic skulle jag välja, det ger progressiv styrning som gör bilen oerhört trevlig att ratta. Känsligare rattutslag ju mer man svänger, så i stan blir den mycket lättmanövrerad. Rätt billiga paket som gör rätt mycket.

ah, trodde tillvalen räknades, där ser man Får man fråga vad bruttolöneavdraget blir för dig i månaden?

Av Vintervilan
Skrivet av Felixark:

Är det inte bäst att du först går in själv på hemsidan och klickar in vad du vill ha och sedan kollar vad priset hamnar på ? Verkar lättast så.

Absolut, men låt mig omformulera min fråga. Med tanke på att det finns ett tak att förhålla sig till, vilka tillval är "must have". Det är ju en djungel, och jag fattar att tillval är tycke och smak till stor del, men deg finns säkert en del paket som smakar rätt bra så att säga

Av Vintervilan

Börjar bli så otroligt less på min gamla Passat från 2011. Den börjar kosta pengar nu och det rejält. Diesel dessutom , ja ni förstår. Funderar på att plocka ut en Enyaq som förmånsbil. Finns det nån här som giort det som kan tipsa om vilken modell man bör välja samt vilka tillval för att hålla sig på rätt sida gränsen av 700k? Företager jag jobbar på har 7% rabatt på bilen och 10%,på tillval.

Av Vintervilan
Skrivet av Airikr:

Vet dock inte för vilket system du vill ha appen till (Android eller iOS), men min favorit är SeriesGuide. Dock går det endast att logga in på sitt Trakt-konto via appen gällande integrering. Eller så kör man inget alls och petar in allt manuellt istället

Skrivet av Falukorvig:

Plex har precis lanserat en sådan överblick med rätt bra integration till andra appar, tror den ingår i gratisversionen av plex men är osäker då jag kör betalversionen.

Tack för svaren, ska kolla upp!

Av Vintervilan

App för koll på tv-serier (samla sina streamingtjänster)

Hej!

Nu sitter jag här med i princip alla streamingtjänster och känner att jag börjar få dålig koll på mina serier. Finns det någon tjänst där man kan koppla sina streamingtjänster och få en vettig överblick på vad man sett, inte sett, ny säsong osv?

Jag har sedan tidigare pillat lite med trakt och hobi, vet inte om man kan göra något vettigt där? Optimalt vore ju att kunna starta sina tjänster från och samma app osv