Inlägg

Inlägg som hye har skrivit i forumet
Av hye

Ska snart flytta och kommer få en 1Gbps-lina som jag tänkte köpa lite utrustning till. Min tanke är att jag vill köra något öppet och fritt och har kollat in https://teklager.se. Dock är jag lite osäker på hur jag ska göra.

Det jag vill ha möjlighet till är åtminstone att ha min dator ansluten via kabel, en RPi (med PiHole) med kabel och en till enhet via kabel i framtiden, eventuellt en NAS eller annan server. Utöver det behöver jag ha trådlöst till min telefon och andra enheter som inte har möjlighet till kabel.

Jag har ingen aning om vad jag skulle behöva för router, men den billigaste teklager har ligger på 2 GB RAM, vilket kanske kan bli lite för lite?

Dom jag funderar över är
1. APU2E4
Med denna har jag 3 portar, vilket betyder att jag antagligen kommer behöva en switch också? Vad är för/nackdelar här?

2. APU4D4
Med denna har jag 4 portar, vilket betyder att jag inte kommer behöva en switch till att börja med, om jag inte får för mig att skaffa ännu fler enheter i framtiden, men kan då införskaffa mig en switch.

Prestandamässigt, vad är smartast att göra? Som jag förstår det av att läsa runt på teklager så får jag WiFi med båda, men vad kan man förvänta sig för hastigheter över WiFi? Och vad kan man förvänta sig för hastigheter på trådat (förutsatt att jag skulle kunna maxa min 1Gbps-lina)?

Är det något annat man bör tänka på innan man införskaffar något? Dom ligger lite (läs: ganska mycket) över vad jag hade räknat att min budget skulle vara, men det kanske är priset man får betala för att få en fri och öppen router.

Vad är för/nackdelar med att köra på en router > switch > enhet istället för att köra rakt från routern, förutom att få fler portar?

Jag är absolut inte låst till dom jag nämnde, utan det är bara vad jag hittat. Finns det andra bra alternativ så är jag öppen för förslag!

Av hye
Skrivet av Mudmaster77:

Ah... Mkt bra med kontantbetalning. Hur upplever du deras tjänst i övrigt? Varför just Mullvad? Det finns flera andra som tillhandahåller kontant betalning. Du kanske hamnade hos Mullvad av en slump? Utöver VPN-tjänsten finns det tilläggstjänster eller liknande som kan vara gott att ha?

allt handlar om var du lägger din tillit och vad du är ute efter. för mig personligen är mullvad det enda alternativet och det enda jag skulle använda. dom ger ett seriöst intryck, försöker inte sälja in sig med hjälp av rabatter, samarbeten och annat, utan är väldigt transparanta med vad dom gör och levererar en bra tjänst som talar för sig själv.

Av hye
Skrivet av crash:

Det har du lyckats med hur gjorde du detta?

tack med hjälp av userChrome.css. det mesta är taget från olika configs jag hittat på /r/firefoxcss och satt ihop det till en egen. finns även information i wikin där om hur man går tillväga om man inte pysslat med det tidigare. navigerar gör jag med qutebrowser-liknande kommandon med hjälp av tillägget tridactyl då jag tagit bort mitt adressfält och allt utom mina tabs.

här är min userChrome.css

Av hye
Skrivet av crash:

Vad är det för webbläsare du kör med? Qutebrowser?

det är firefox, men jag har försökt att få till ett minimalistiskt utseende likt qutebrowser vilket jag är rätt nöjd med

Av hye
Av hye

jag tycker att en VPS är guld värd. det går att anpassa prestandan efter vad du behöver on the fly. det kan vara lite klurigt om man inte är så insatt i linux med kommandon och så, men det finns gott om guider att följa om man vill lära sig. fördelen (men kan såklart vara en nackdel för vissa) är att man får göra precis allt själv. när du spinner upp en VPS så är det en blank linux-distro som du sen får installera det du vill ha och behöver för det du vill driva på den.

beroende på vad du vill använda den till så finns saker som t.ex. yunohost som du kan installera på din vps för att få ett webgränssnitt och som sköter det mesta bakom huven åt dig. då installerar du saker via webbläsaren och behöver egentligen inte använda terminalen mer än när du installerar yunohost

det finns många olika leverantörer av VPS, själv använder jag https://hetzner.com som det är bra priser på.

yunohost: https://yunohost.org

Av hye

jag har krypterat och auto login, lämnar jag datorn låser jag den med slock. men inlogg för att starta datorn känns överflödigt om det bara är en användare.

Av hye

jag skulle rekomendera searx som @Airikr nämnde. det finns både redan befintliga instanser att välja mellan eller hosta din egen. det är en metasökmotor som hämtar resultat från flera olika sökmotorer, bland annat google, men utan integretetsproblematiken

Av hye

jag vet att det är lite sent, men ett tips är att börja använda en lösenordshanterare så att du slipper detta problem i framtiden. utöver att ha möjlighet att ha säkra lösenord så får du även möjligheten att aldrig glömma var du signar upp och med vilka uppgifter, som t.ex. mailadressen.

ett annat tips är att använda en mailadress med egen domän, då kommer du alltid kunna ha samma mailadress även om du byter mail provider

Av hye

det är kanske ingen säkerhetsrisk, men jag försöker alltid att behålla min integritet genom att inte dela med mig av bilder till t.ex. google med tanke på deras algoritmer för ansiktsigenkänning. hur och vart dom används låter jag vara osagt då jag inte har några direkta källor på det då jag själv inte använder några av deras tjänster alls, men det finns nog gott om information att hitta om det om man känner att man vill läsa mer om det

Av hye
Skrivet av Locos:

Jag som inte har så bra koll, vad innebär det i praktiken att det är open source?

det innebär att källkoden till programmet du använder finns tillgänglig för vem som helst att läsa. det gör att det är svårare för en utvecklare att trycka in skadlig kod och i detta fall t.ex. använda dålig kryptering, spara lösenord i klartext eller skicka dina lösenord vidare till någonstans du inte har en aning om. det är givetvis ingen garanti för någonting om du använder deras färdigkompilerade program, men det möjliggör även att du kan kompilera ditt egna program direkt från koden. du kan även hosta dina egna instanser av saker. kan man dessutom koda kan man forka projekt och ändra saker man inte är nöjd med. jag använder bara open source och inget annat.

Av hye
Skrivet av Lagers:

Egentligen skulle man kunna ha sitt lösenord till sin mail eller paypal, men med förutsättningen att 2-stegs verifiering är på...

...Men om du på något sätt inte får tillgång till din lösenordhanterare genom konkurs, hackning eller glömmer ditt huvudlösenord så blir du helt utestängd från din mail och paypal, vilket gör att du inte kan reseta några som helst konton eller komma åt dina Paypal-pengar.

Så jag anser att bäst är att ha en svårt lösenord till mailen men ändå något man kommer ihåg utanför sin lösenordshanterare. Att inte ha lösenordet i t.ex. lastpass gör att du skriver det oftare och glömmer inte bort det lika lätt.

Edit: Om du skriver upp lösenordet på ett papper och lagrar i ditt bankfack hemma så kan man ju använda dig av en lösenordshanterare och svårt slumplösenord.

det är just därför det är bra att använda t.ex. keepass så slipper du det problemet. du har en databas du alltid kommer kunna öppna, du är inte beroende av något annat företag eller liknande och du kan ha din databas i säkert förvar offline. jag skulle aldrig någonsin använda en tjänst utan öppen källkod för mina lösenord, och inte heller spara min databas på någon annans server.

Av hye
Skrivet av Lagers:

@Locos:
Vad bra att du fått igång en lösenordshanterare. Efter jag läst tråden så ville jag tillägga några saker som jag tycker är viktigt.

Spara INTE mail-lösenordet i Lastpass. Ha ett bra lösenord och 2-stegs verifiering på mailen. Är ju bara några lösenord att komma ihåg så kom ihåg gmail, hotmail, paypal och några viktiga till. Alla har ju 2-stegs verifiering så där kan man ha kortare lättare, men inte för lätta lösenord.

2-stegs verifiering på alla konton som går (någon har redan nämnt det i tråden)

Om du är på en okänd dator och ska logga in skulle jag skriva av det långa jobbiga från mobilen istället för att logga in på Lastpass på den datorn.

Edit: Har inte lastpass själv på mobilen (jag kör keepass) men det är lite krångligare på mobilen, men inte för jobbigt det lilla jag provat.

varföe skulle man inte använda sin lösenordshanterare till mail, paypal och andra viktiga saker? där är det extra viktigt att använda det så att man har ett bra lösenord till såna viktiga tjänster

Av hye
Skrivet av stefaneriksson123:

Hej! Jag har inte hittat någon officiell release från Keepass som stödjer Mac OS?

Har jag kanske missat något...

varför är det så viktigt att den är "officiell"? det betyder inte att den är bättre eller säkrare. finns gott om klienter till olika enheter och OS med öppen källkod

Av hye
Skrivet av Locos:

Tack för alla svar! Blir att jag lägger någon dag eller två på semestern för att få igång allt med nya lösenord och så vidare.

En sista fråga. Hur är det när man skaffar exempelvis ny telefon eller installerar om datorn? Något direkt bökigt som jag inte tänkt på? Med mobilen borde det bara vara att installera appen och på datorn tillägget så är man igång igen.

kör du en lösenordshanterare som synkar databasen online bör det inte vara några större bekymmer, bör räcka med att logga in för att få tillgång till allt igen

Av hye

jag tycker absolut att det är värt det. utan lösenordshanterare tenderar man att antigen återanvända lösenord (vilket du säger att du gör) eller skapa osäkra lösenord. jag använder keepass och tycker inte att det är krångligt eller mycket jobb, snarare tvärtom. jag använder alltid minst 64-teckens randomgenererade lösenord och självklart olika lösenord till varje konto samt 2FA där det går.

personligen loggar jag aldrig in på en enhet som inte är min egen, så det är inget problem att "bli begränsad till egna enheter" enligt mig.
gör någon intrång på din mail kan dom göra stor skada innan du hinner märka något, mailen är ett av dom viktigaste kontona att säkra enligt mig då den är nyckeln till många andra konton om man inte har 2FA.

jag vet att du inte vill ha tips om olika lösebordshanterare, men ett tips är att inte använda något du själv inte har full kontroll över, t.ex. databasen sparad på någon annans server och inte öppen källkod, men allt är självklart upp till en själv hur man vill göra och vem du lägger din tillit till.

Av hye

skaffa en domän via https://gandi.net så får du med mailbox också

Av hye

@anon317878: jag använder ingen av googles (o)tjänster och det gäller även deras sökmotor. det är ett otroligt smutsigt företag som livnär sig på bland annat andra människors privatliv, finns ingen som helst anledning att använda google, om du inte vill sälja dig själv och inte få nånting för det såklart.

om du ska använda ddg så bör du känna till ddg's oslagbara bangs

Av hye
Skrivet av anon301768:

Dom flesta leverantörer lagrar inte dina surfvanor.

ExpressVPN’s logging policy was put to the test in December 2017 when one of ExpressVPN’s Turkish VPN servers was seized and inspected by Turkish authorities investigating the assassination of Russian ambassador to Turkey, Andrei Karlov. The investigators could not find any customer connection logs.

In case you’re still wondering, you’re safe with ExpressVPN.

personligen litar jag inte på det, bara för att leverantören själv påstår sig inte logga något. beroende vad man använder sin vpn till kan det vara mer än bara "dina vanor" som loggas och eventuellt säljs vidare. expressvpn har väl bevisat sig vara safe, men det betyder inte att "dom flesta" är det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av hye

har en thinkpad t430s som jag kör arch på. allt funkar perfekt! var bara att installera och köra, tror aldrig det gått så smidigt att installera ett os någonsin.