Inlägg

Inlägg som PigPillow har skrivit i forumet
Av PigPillow

Mycket segt innan POST + 50% chans att OS startar

Hej hjältar! Jag behöver er hjälp.

Till att börja med, jag har frågat lite kunnigt folk jag känner och det har hittills inte känts som ett hårdvarufel, men jag börjar bli lite orolig nu

Bakgrundshistoria:

Jag har byggt ihop min nya dator alldeles nyligt och det verkade gå alldeles finfint. Vid första teststarten hände det INGENTING. Fick då lite lätt panik (är andra gången jag bygger en dator, och första gången jag gör det alldeles själv), men lugnade ner mig, gick in å grävde lite å såg att 20+4-kontakten från nätagget inte satt riktigt helt i. Kämpade ett tag och fick till slut ner den, och vips så startade datorn. Sen var det dags att installera OS. Tänkte pröva Win8. Vid installationen hittade den dock inga hårddiskar! Visade sig vid närmare titt att jag glömt att koppla in strömmen från hårddiskarna till nätagget. Problem solved.
Körde på Win8 i ca. 10 min innan jag kände att jag inte riktigt var mogen för det än, och formaterade å installerade mitt gamla Win7 (MSDNAA). Började installera alla drivrutiner å program man vill ha, och började känna mig rätt nöjd
Vi är nu vid punkten då jag skapade den här tråden:
http://www.sweclockers.com/forum/61-stationara-datorer-suppor...
Kortfattad sammanfattning: Skyrim ville inte funka som jag ville att det skulle (a.k.a., det stängdes av eller hängde sig).

Men, det är inte det som är mitt stora problem nu. Som ni ser om ni läst den tråden så hade jag lite problem med windows update. Har nu lärt mig lite nya termer och kan då säga att det var vid POST den stannade efter jag försökt uppdatera. Innan det stod "Loading OS . . .".
Ajja, iaf, jag följde rådet jag fått att installera uppdateringarna ändå. Den här gången tog jag bara några åt gången (5-7 st) och varje gång vid omstart efter installering av uppdateringarna så hängde den sig i POST (väntade ca. 20-30 min som längst). Jag körde manuell reset, och varje gång kändes det som 50/50 ifall den skulle klara sig förbi å ladda OS. Ibland tog det 3-4 resets innan jag tog mig vidare. När jag väl kom in i windows så hade det dock installerat uppdateringarna. Så, jag fortsatte tills alla uppdateringar var fixade och trodde lite halvt att det skulle lösa problemen. Det gjorde det inte. Jag hade fortfarande min 50/50-uppstart.
Som ni kanske läst i den andra tråden också så sitter jag med 4x4GB minne och använde en 32-bit Win7. Visste att det var fail, men orkade inte skaffa nytt. Insåg dock att det troligen var dags så jag gick tillbaks till Win8 igen. Upptäckte att jag laddat ner och installerat fel version av Win8 också (och jag har SEGT internet, hoppas ni börjar förstå min frustration). Efter ytterligare en dags nedladdning fick jag ner Win8 64-bit. Det är nu installerat och VOILA! Här är vi nu.

Dold text

Specs: http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2095904&view=m

Så, till problemet då.
När jag startar upp datorn, så hänger den sig ibland i POST å vägrar gå vidare till "Loading Operating System . . ." (och sedan vidare till windows då), och dessutom är den VÄLDIGT seg innan den ens startar POST. Från att jag trycker på strömknappen så startar ju allt, å sen kommer det upp några rader text. Sen kan det ta upp till 30 sek innan den börjar köra "detecting master" osv.
Då jag har provat olika OS (och eftersom problemen kommer innan jag ens laddat OS) så känns det ju inte som det är i mjukvaran problemet ligger.
Fick btw tipset att leta reda på nån "Fast boot" i BIOS, men det är inget jag hittat.
Så, jag är som sagt rädd att det kan va hårdvaruproblem, vad tror ni? Vad kan isf ha gått snett som ger sånna problem?

Av PigPillow
Skrivet av Tuxsux:

Hur var det med drivrutiner då? jag tror att först och främst skall Win få uppdatera allt klart, sen bör du nog gå till grafiktillverkarens hemsida och hämta senast släppta drivis,prova sedan Skyrim igen och se om det blir lika illa

Skrivet av Jalle64:

Annars så kolla med andra grafikdrivisar.

Har bara installerat det som kom med grafikkortets installations-cd. Kanske ska satsa på att uppdatera windows då...waah, tar bara sån tid Mitt internet är ruggigt segt Definitivt min största flaskhals

Skrivet av Elghinnarisa:

om det fungerar i window mode så fungerar det ju hur som helst, inget annat spel du har problem med? kollat med typ furmark eller liknande program att grafikkortet fungerar bra?
kör du med alla ram stickor i? ifs ta ut så du bara har en 4GB sticka (värt att pröva allafall, du kan ju inte använda allt ändå)
pröva med memtest kan ju alltid vara en bra sak så kan man utesluta dåligt minne

Provade nu i window mode 1280 x 720. Lyckades spela tills efter själva character creation (så nu fick jag spara iaf) och tills det verkade som nåt stort skulle hända (för att inte spoila för mkt), sen stängdes det direkt. Jo, har alla minnen i, memtest säger att allt är ok.
Gaaah, kanske borde byta windows direkt för att spara tid...men är win8 CP stabilt nog att köra som huvud-OS? Känner inte för att betala för nåt nytt windows för tillfället då man kanske borde gå över till win8 när det väl släpps.

Skrivet av Koffe_93:

Dra ned på ljudkvalitén i windows. Bör lösa dina problem.

Random tips #52?

EDIT: Har btw inte hunnit installera några andra spel, så jag vet inte hur det funkar än

Av PigPillow
Skrivet av Jalle64:

Däri ligger nog ditt problem att du inte ominstallerat efter hårdvarubyte.

Nej, alltså inte på det sättet. Allt i datorn är nytt, inklusive hårddiskar, så jag har gjort ominstallation. Provade Win8CP först men orkade inte sätta mig in i det, så jag installerade mitt gamla Win7.

Har btw testat att köra Skyrim både på medium och low. Stängde av sig på medium å hängde sig på low. Provade sen att köra i windowed mode, å då tog den sig förbi! Vill dock inte spela i windowed så jag stängde ner direkt Ska prova olika skärmupplösning å se om jag får det att funka i high ändå (för det klarar sig ju fram dit utan problem).

Men kan windows:et va flaskhalsen alltså? Jag ska inte börja oroa mig för hårdvaruproblem (trasiga grejer och/eller felinkopplade grejer)?

EDIT: Happ...funkade visst inte med nån annan skärmupplösning heller
Provat: 1280 x 720 (lite filmkänsla på dom svarta kanterna uppe å nere )
1600 x 900
1920 x 1080

Av PigPillow
Skrivet av Elghinnarisa:

wait what? du sitter alltså på en dator med 4x4 (16GB) minne men på ett 32bit OS?
aja, har du senaste patchen till skyrim? prövad med olika grafik inställningar för att se om de är någon skillnad med det? (hade alllafall problem med vissa spel förut med mitt gamla kort och vissa inställningar i spel)

I know, tänkte tillägga att jag vet att det inte är optimalt Hade det från min förra dator (som definitivt INTE borde ha 64-bits) och har planerat att uppdatera. Blir kanske att köra Win8CP 64-bit eller nåt. Får se.

Ajja, jo, Skyrim är uppdaterat, men jag har iofs inte prövat att ändra grafikinställningarna. Körde på det rekommenderade. Testar att dra ner till medium då kanske, för jag har inte kunskap nog att sitta å fiffla med dom individuella inställningarna

Tack för snabbt svar!

Av PigPillow
Skrivet av BeSoxy:

Tack för det kreativa svaret!
Det slog aldrig dig att jag kanske har en tid att passa och därför ville veta hur lång tid ett test skulle ta.

Hej! Jag gjorde en mem-test ganska nyligt på min nya dator och det tog 10-20 min kanske. Är ingen expert på området dock, så det kan säkert variera
Tror jag hittade dit via windowsskivan eller BIOS.

Av PigPillow

Datorn stänger ner Skyrim i "introsekvensen"

Jag har nyss byggt ihop min nya dator (specs: http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2095904&view=m).

Har ännu nyligare installerat Skyrim och tänkte för första gången få njuta av detta troligen underbara spel.
Nu kommer en spoiler av dom första 30 sekunderna av spelet När man startat ett nytt spel och sitter där på vagnen så börjar ju nån snubbe att prata med en. Sedan säger han nåt om en tjuv (som är en av de andra på vagnen) och när tjuven hunnit prata i ca. 10 sek så lägger spelet ner. 2 gånger stängdes det bara av och 1 gång så hängde det sig och hjul-ljudet låg på repeat.

Kan tillägga ett annat problem jag stött på. Windows hade tydligen 116 viktiga uppdateringar till mig, och jag försökte installera alla på en gång. Det verkade gå fint, tills omstarten av datorn då den stannade med helsvart skärm och ett blinkande "_" (som om jag skulle skriva nåt i DOS). Dom andra gångerna jag startat så har den gått vidare till "Loading OS" efter det.
Jag har nu prövat att installera några av uppdateringarna (tog 6 på måfå) och det gick finfint. Så jag funderar på att ta några åt gången tills det är klart, men det ska ju inte behövas va?

Jo, dessutom verkar nätverkskortet va lite instabilt ibland (tappar kontakt men får perfekt kontakt efter omstart), felsökningstips på det?

EDIT: Kan tillägga att jag sitter med Win7 Professional x86.

Av PigPillow
Skrivet av DaBone:

Om du av någon anledning plockar ur "lagringsdisken" eller byter enhetsbeteckning t.ex. så kommer inte Windows att starta sen..
Skulle kopplat ur hd:n och installerat om, sen formaterat lagringsdisken igen.. men det är bara jag.

Haha, precis vad som hände Körde dock en systemreparation å fixade det. Borde kanske köra en till ominstallation, men jag tror inte jag kommer plocka ur eller byta namn nån fler gång, å isåfall får jag skylla mig själv

Men tack! Då vet jag iaf vad som var fel Datorn försökte skylla på att jag kopplat in webkameran, så jag trodde att det var det som spökat.

Av PigPillow
Skrivet av DaBone:

Sen innan du installerar Windows så drar du ur den andra hd:n, för att inte boot-filerna hamnar på den...

Oh! Är det just det jag inte gjorde kanske? Jag formaterade båda hårddiskarna innan installationen skulle börja, och då sa ville Win8 skapa en partition på 350 MB på den feta hårddisken (icke-SSDn) för att "appar o.dyl" skulle funka som det ska. Men sen installerade jag ändå på SSDn. Båda hade statusen "primary" dock.

Av PigPillow

Ny dator; hittar inte hårddiskarna!

Som trådrubriken antyder har jag just skaffat ny dator, och när jag försöker installera windows så hittar den inga hårddiskar!
Specs: http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2095904&view=m

Vad kan va fel? Har kopplat SSD:n till SATA_0 på moderkortet och Seagaten till SATA_1.
DVD-Brännaren är kopplad till SATA_4 (alltså övre högra hörnet av dom 6 inputs jag har på moderkortet) och den fungerar.

DVDn har separat strömkabel å hårddiskarna är kopplade på en egen.

EDIT: Mina damer och herrar! Ett sådant problem löses enklast genom att inse att man ska koppla in 3 st 4-pin molex i sitt nätagg och därav ej har kopplat in en av dom (läs: den från hårddiskarna). Så, problem solved

Av PigPillow

Japps, hittade själv en vinklad på webhallen. Men jag har kollat lite extra nu å tror att jag kan pilla in en kabel på slot 5 el. 6. Kan dock fortf. hjälpa med vinklad kabel

But still, rackarns SATA-strömkabeln. What in the birds? Hur får man dit den :S

Av PigPillow
Skrivet av MadFred:

Du ska inte behöva någon adapter, om du kollar extra noga på kontakterna så ser du att dom går att ansluta, och dom sätts på rätt plats med hjälp av "klacken"/spåren. http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/CS-01207... (klacken/spåren syns inte på dessa bilder)

Tack! Kanonbra bild! Om inte fläktkontrollkortet funkar som det ska så kör jag på det här

Skrivet av MadFred:

Jag får återkomma med svar på detta, ska tillbaka te jobbet

Fixat Tror jag. Körde på känsla å hoppas att jag vänt kontakterna åt rätt håll. Dom gick in smärtfritt iaf

Ny fråga dock! SATA-strömkabeln, hur rackarns jobbig ska den va egentligen!? Har försökt trycka dit den både på "vanliga" hårddisken å SSDn, men jag får inte dit den!

Nytt problem #2: 2 hårddiskar + 1 dvd-brännare = 3 SATA-kablar (pratar om de som inte är strömkablar nu). Jag har 6 ingångar på moderkortet, så det är inte där skon klämmer, men tjock-grafikkortet täcker 4 av dom o_O Finns det SATA-kablar som har kortare "plugin-del"?

Av PigPillow

Kör en bump/update. Verkar som att mitt fläktkontrollkort som följde med chassit kan ta 3 fläktar Den har dock bara 2 pins, men jag antar att dom 3-pins som följer med är tänkta att passa dit ändå. Testar!

Av PigPillow

Monteringshjälp tack! Bl.a. problem med pins till fläktar.

Hej! Håller på att bygga ihop min alldeles nyinköpta dator (fick chassit igår).

Här är specsen: http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2095904&view=m
Till att börja med vill jag påpeka att jag INTE är en van datorbyggare och därför INTE har så stor koll på alla kablar som ska kopplas överallt. Har byggt dator en gång förut och det var för 7 år sen med hjälp, och nu är jag alldeles ensam :'(

Jo iaf, i chassit sitter det 2 medföljande fläktar (en i taket å en mittemot CPU-kylaren) som har en 3-pin kontakt var. Jag har förresten satt CPU-kylaren så att den är riktad mot den bakre fläkten, det är rätt va?
CPU-kylaren har jag kopplat till en kontakt på moderkortet märkt "CPU_Fan", så det känns hyfsat rätt Men sen har jag bara (vad jag kan se) en kontakt kvar på moderkortet som kan ta fläktar, å där står det "Sys_Fan". Den kontakten är 4-pins som sticker upp, alltså en fler än kontakterna på fläktarna.

Ok, här kommer min (icke)kvalificerade gissning på vad jag borde göra:
Ta bort fläkten i taket eftersom den ändå inte kommer göra nåt, och skaffa nån sorts adapter till den bakre fläkten. Am I right..? Eller finns det nån sorts dubbeladapter? Eller kan man bara pressa in den ena ändå, trots att den har färre pins?

Och sen, frontpanel, gah. Massa små pins, vet inte vad som är + & - eller upp & ner. Finns det nån fin guide med bilder å sånt för en sån som mig?

Av PigPillow
Skrivet av Rogga67:

Gå in på Corsairs hemsida och kolla vilka minnen som är kompatibla med ditt moderkort, istället för Gigabytes sida, där har du komplett lista på moderkort som stöds
http://www.corsair.com/learn_n_explore/

Har du en jäkla otur nu så passar inte minnet till ditt MoBo...det verkar som det inte finns med på Corsairs lista samt att Gigabyte rekommenderar 1066 alt 1333MHz minnen, det kan kanske gå ändå då moderna moderkort autoklockar minnet till närmaste MHz dvs från 1600MHz till 1333MHz i ditt fall men vad som kanske är knivigare är om ditt moderkortsbios inte stöder 8Gb minnen...då måste du kolla efter Biosupgrade hos Gigabyte.

Kikade på listan du länkat, och precis! Mitt finns ju inte ens med! Aaarf, läskigt O_o
Sitter å väntar med spänning, även fast jag vet att CDON kommer att sega. Kommer troligen att få grejerna tidigast måndag (troligen senare). Grejerna från Danmark ligger däremot redan i Jönköping på väg att skickas vidare, så dom har jag kanske imorrn

Reservplanen är nog det här:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=525464
Från CDON. Dom borde kunna packa å skicka det snabbare när det bara är en grej. Det minnet fanns iaf med på listan över kompatibla, så det ska funka.

Av PigPillow
Skrivet av Sugu:

Ifall du inte har beställt redan kan du alltid välja low profile (LP) på dina vengeance, har dem själv, vilket gör att du kan använda slot 1 även med en större kylare, finns det billigare i en annan affär vet jag inte, kollade inte på prisjakt var bara lättast att hitta på inet.
http://www.inet.se/produkt/5315153/corsair-8gb-2x4096mb-cl9-1...

Edit: wups du ville ha 1x8, vet inte ifall det finns low profile på dem, ursäktar :=

Har redan beställt, så det är upp till bevis om mitt ensamma höga fina vengeance vill passa å fungera. Spänningen stiger! Ojojoj, ja, den gör det faktiskt.
Satt faktiskt å kollade på alternativ annars, och LP 2x4 var högst på listan hittills Var bara 1 8GB-minne dom hade på sin lista över kompatibla minnen så jag vågar nog inte satsa på fler sånna ifall det jag har nu inte funkar. Å jag som bara tänkte va ekonomisk å spara slantar. Så kan det gå!

Av PigPillow
Skrivet av Bhullen:

För mig spelade det roll vilken slot man satte det i, läs manualen. Fick inte igång datorn när jag satte den i fel, tog ju ganska lång tid innan jag fattade att det var det som va felet

Skickades från m.sweclockers.com

Hej! Jo, som sagt, har kollat i manualen;
http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-880g...
(sida 16-17)
...och kan inte hitta nånting om att man ska behöva sätta på slot 1. Står iofs mest om Dual-Channel.

Dock har jag upptäckt att jag kanske gjort en annan tabbe Hittar inte mitt minne på listan med kompatibla minnen. Står iofs att dom inte testat alla eftersom det finns så otroligt många, men det är ju inte klockrent att det inte är med

Av PigPillow

Tänkte bara avsluta den här tråden officiellt Beställde grejerna vid midnatt.
Har också förstått hur kylaren kan va i vägen, men hoppas att den inte blir det (beror på om den sitter med bredden eller djupet mot minnena). Blir den i vägen så verkar det enligt moderkortets manual vara så att det inte spelar nån roll vilken slot man använder och slot 3 å 4 är garanterat safe, så jag verkar klara mig

Tack för all hjälp jag fått på vägen! Guld värt! Har räddat mig från många tråkiga misstag

Ha en trevlig kväll allihop!

Av PigPillow
Skrivet av Rogga67:

nejdå 8 är 8 oavsett single eller dualchannel, men om du har ett program som kräver mycket bandbredd så kommer dualchannel att vara snabbare, men sitter du t.ex och spelar ett spel så tror jag inte att det spelar någon roll, det hänger ihop med minneskontrollern...
singlechannel=minne kommunicerar med CPU i 1x hastighet
Dualchannel=minne kommunicerar med cpu i 2x hastighet
Quadchannel=minne kommunicerar med cpu i 4x hastighet

här har du en jättebra länk att läsa om RAM Minnen
http://www.hardwaresecrets.com/article/133

Mina kassa hårdvarukunskaper brutalt avslöjade
Tack för länken, tror jag hänger med lite mer nu iaf! Så dualchannel är mer jämförbart med CPU:ns dual/quad/whatever-core? Ajja, jag provar med det här så länge Kommer nog funka bra för min del. Känns det som att det flaskhalsar så får jag väl hosta upp med lite extra å försöka trycka dit 1 till

Vad jag lyckats läsa mig till (kollat lite i moderkortets manual) så ska det inte spela nån roll vilken slot jag kör på, men det är väl upp till bevis antar jag.

Av PigPillow
Skrivet av Rogga67:

Du vet om att du bara får "one channel performance" med en sticka?

Har inte hört det begreppet förut, men jag har förstått att dual är bättre även vid samma mängd ram.
Hur mkt bättre skulle du säga att det är?
Kan min singel 8 jämföras med 2x3 kanske?

Skickades från m.sweclockers.com

Av PigPillow

Lugnt Googlade runt lite själv samtidigt, kom på att jag glömt det mitt i all beställningsspänning Verkar som om dom flesta säger att det funkar.

Jo, 2x4 har jag hört ska va bättre jag också, men jag är snål Nä, så jag tänker uppgradera med ett likadant när jag nu känner att jag har behov av det. Lika bra att köra 16 GB direkt ist för att hålla på att sälja å köpa nya. Och då vet jag ju ifall fläkten kommer va ivägen eller ej Nu är grejerna beställda iaf, å nu äre läggdags! Gonatt!