Missa inte! Fyndchans i Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som PigPillow har skrivit i forumet
Av PigPillow

Jag gillar verkligen konsolspel Tycker det ger en helt annan känsla än PC-spel, men, jag håller ändå på att köpa en ny PC nu (som kommer anpassas för spelande)

Ett konkret argument jag inte sett här i tråden är genre-frågan inom spel.
Inom strategigenren har konsoler inte en chans mot PC. Just för att kombinationen tangentbord + mus är så klockren.
Inom fightinggenren däremot tycker jag handkontroll vinner, vilket man iofs kan koppla in till sin väldigt flexibla PC

Av PigPillow

Hej igen! Har varit lite slö med kollandet ett tag nu å tänkte liva upp det igen

När jag har kollat runt på andra små speldatorer som folk byggt så verkar det bli låg prestanda för rätt mkt pengar, så jag börjar ändra mig lite. Men tack för förslaget ändå tiger
Har jag fattat rätt om jag säger att mAtx-kort inte kan ta lika feta grafikkort osv?
När jag kollade lite på prisjakt å sökte på minitowers som ändå kan ta ATX så fanns det ju inte jättemånga, men den här listan blir det ändå:
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?b=s83466712&o=
Hur kan man beräkna vad som får plats i burken egentligen om dom där minitower-burkarna ändå rymmer ATX? För kan jag trycka in förslagen nedan i en sån så är det ju det jag är ute efter

Sen är jag ute efter att få så mkt "kräm för pengarna" som det går, och vad jag förstått då så äre AMD som gäller. Lite lägre högsta standard än intel, men för billigare peng, right?
Isåfall undrar jag om nåt AMD-fan kan bygga ihop nåt bättre än den här burken:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/1477636/dcage2
+
http://www.inet.se/produkt/6900305/fractal-design-tesla-550w-...
För samma budget då.
(Snodde förslaget från den här tråden: http://www.sweclockers.com/forum/86-stationara-datorer-koprad...)

Alternativt att nån intelförespråkare övertalar mig om att det där alternativet (eller annat) är det bästa jag får för de pengarna

Till sist. En inte allt för dyr, men funktionell skärm? Har verkligen ingen aning vad jag ska leta efter.
Förslag?

Av PigPillow

Hmm...dom 17000 :- datorn du länkade till har jag nog tyvärr inte nån lust att hosta upp Min budget ligger nog snarare på säg...max 8000? Gärna mindre, men helst utan att tumma allt för mkt på prestanda.

Såg btw en review på chassit jag länkade till, å det skulle tydligen rymma ett grafikkort på 31 cm. Hur stora är egentligen grafikkort idag?

Men om moderkorten å utrymmet sabbar för mkt är det kanske inte ett minitower jag är ute efter då...
Jag är inte så desperat ute efter ett minitower att det får sabba prestandan å tokhöja priset.
Vill egentligen mest bara ha ett relativt litet å smidigt chassi (gärna utan att väga 200 kg, men lite vikt gör inget).
Det finns inga stora minitowers, alt. små miditowers som skulle passa mig bättre?

Av PigPillow

Minitower till speldator

Skapade en aningen för grötig tråd (antar jag) tidigare i veckan, så jag bantar ner frågorna å provar igen.

Jag är ute efter att bygga en ok (inte superbiffig) speldator och funderar på att köra på ett minitower-chassi.
Har verkligen ingen aning om det funkar å vad jag isåfall ska tänka på.
Vill främst att Skyrim ska funka, å kommer väl troligen lira en del strategispel också.
Så...tips å förslag?

Har btw kollat litegrann på komplett å såg att dom hade en speldator med det här chassit:
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=596873&CKS=PCW

Är integrerat nätagg att rekommendera?

Av PigPillow

Köpråd (massvis med frågor å flytande budget) å tips!

Halloj!
Sitter å funderar på ett datorköp och har sen förra köpet (2005-2006 nånting?) lyckats glömma allt jag lärt mig om hård- och mjukvara (som behövs vetas för datorköp då).
Så nu sitter jag här och har massa frågor och funderingar som jag tänkte att nån/några kanske kunde svara på

Ok, först lite info om användning. Först och främst kommer det här va en speldator, men jag ska gärna kunna tabba ur ett spel och t.ex. googla ett recept utan att datorn kruppar ihop för att den har för mkt att göra. Skärm, tangentbord och mus vill jag gärna ha, men lägger det i en separat budget då det inte är det viktigaste för stunden. Eller ok, skärm är viktigt, för den jag har nu är skit, men lägger det ändå i en separat budget Jag kommer inte att syssla med klockning å så, utan köra lite mer safe. Att bygga ihop datorn själv är inget problem (hoppas jag ^^) och då det troligen blir billigare så föredrar jag nog det.

Ok, frågor/funderingar nu då:

1. Jag funderar på att köra på ett något mindre chassi, typ minitower eller så. Kan det bli problem när det gäller att passa ihop med andra delar? Alltså har dom andra sockets (hur det nu funkar) och/eller kan det bli problem med utrymmet?

2. Jag sitter just nu i en lägenhet med bara tillgång till trådlöst nätverk och har ett 100 :- trådlöst USB-nätverkskort inne. Det fungerar kasst (surprise). Trådlösa nätverkskort till stationära datorer som är bra finns va? Isåfall skulle jag gärna ha ett där man (där det är möjligt) även kan använda sig av vanlig gammal fin hederlig nätverkskabel också.

3. Har kollat litegrann på skillnaden mellan AMD och Intel. Som jag förstått det så är skillnaden inte jättestor vid användning till spel (vilket är vad jag kommer syssla med mest då) eftersom cpu:n inte är jätteviktig där. Har jag fattat rätt då? Om jag gärna vill hålla nere priset så mkt som möjligt, finns det några argument för mig att köra Intel? Kan det spela roll för vilka andra viktigare komponenter som ska in? Jag är som sagt ingen expert på hur olika delar passar ihop å så.

4. En liten hårddiskfråga som går in lite på mjukvarudelen. SSD-diskar, är det dyra stålmannen-hårddiskar som kör grejer jättefort? Om jag skulle blanda in en lite mindre sån å en lite fetare för vanlig lagring, vad ska jag isåfall lägga på SSD-disken för att få ut det mesta av den? Är det typ operativsystem endast? Eller är det värt att lägga enstaka krävande spel på den också?

5. När vi ändå är inne på operativsystem...nån som vet när Windows 8 är på väg? Funderar på hur länge jag orkar vänta med datorköpet och ifall det kan va värt att slänga med (även fast windows är dyrt som snor så orkar jag verkligen inte nöta och lära mig linux).

Ok, tror det var allt för stunden. Oh, btw, lite fler önskemål å sånt.
Jag gillar USB-portar. Dom är väldigt bra att ha, så chassit får gärna va pepprat med sånna (alt. tips på nån bra USB-hub).
Har ni inga bra tips på minitowers som funkar så tar jag gärna tips på så små "vanliga" chassin som möjligt.

Budget: 5000-10000. Absolut helst närmre 5000 (under 5000 gör förresten inget). Ska jag va hård sätter jag nog 5000-8000 förresten. Max 10000 med skärm o.dyl kan vi säga Men som sagt, gärna så lågt som möjligt. Är prestandaskillnaderna marginella så tar jag lätt det billigare alternativet.

Så, kom gärna med massor av tips å argument för/mot vad ni nu vill argumentera för/mot!
Och gärna förslag på delar som tillsammans blir en finfin dator

Av PigPillow

Skrivarköp, tips tack! Kanske integrerad scanner?

Yes, som rubriken antyder ska jag köpa en skrivare och tar gärna emot tips
Skrivaren kommer mest användas till att skriva ut papper med text. Troligen inte alls så mkt annat.
Om det inte drar iväg alldeles för mkt prismässigt så vill jag nog gärna ha en med integrerad scanner också.
Sen kommer då frågan bläck VS laser. Jag har kollat lite förut och skillnaden i driftkostnad verkade inte va så stor, medans inköpspris och storlek var betydligt större hos laserskrivare. Så...vad säger ni? Och har ni några tips?

Av PigPillow

Wow säger jag bara. Gaaaaaaalet vad folk whinar (och då har jag inte ens läst igenom allt)!
Känner jag Bethesda rätt så tror jag dom lagt ner lite mer tid på portningen än vad, säg, random licensspelföretag lägger ner på sina spel i huvud taget.
Och att folk säger att spelet ser ut som skit? WHAT IN THE BIRDS!? Det är ju hur rackarns snyggt som helst. Yikes, lägg ner whinet bara å köp detta underbara spel när det kommer.

Av PigPillow

Har skummat igenom tråden litegrann och ser att massa folk säger ungefär att: "det finns ju andra spel än krävande fps, alltså behöver inte skärmen va särskilt bra".

Med dom argumenten kan man ju ta bort begreppen "gaming-mus" och "gaming-tangentbord" också. Pong och minröj funkar hur bra som helst utan extra knappar på både mus och tangentbord, och dom är ju spel, right? Alltså borde alla möss och tangentbord kunna ha "gaming-epitetet".

Tycker inte riktigt att mina argument håller, eftersom både tangentborden å mössen uppenbarligen har funktioner (och bra responstid o.dyl.) som gör att de blir effektivare för spel som kräver det.
På samma sätt borde det va med skärmar tycker jag. Spel som pong och minröj kanske inte kräver dom fetaste skärmarna, alltså behöver dom inte nämnas i "gaming-skärmdebatten", utan låta dom spel där det faktiskt märks nån skillnad få definera vad en "gaming-skärm är.

Bah, mkt krångel för en liten åsikt. Själv är jag dock väldigt casual å bryr mig inte jättemkt om vad jag har för tangentbord/mus/skärm. Sitter med en sunkig 17" LCD-TV, gammal microsoftmus å ett numera rätt sunkigt logitechtangentbord.

Av PigPillow

Ojdå, var visst en del som nappade ändå
@Weeblie: Helt rätt, skriv inget mer. Jag tänkte t.o.m. dra en edit å ta bort det jag skrivit för att va schysst. För min del är det dock ingen fara, är bara praktikplats jag söker, och det här var bara ett test för att se lite hur jag tänker å så. Men som sagt, plocka gärna bort allt som spoilar så slipper dom hitta nya pussel
@emilgf: Jag lider med dig

Av PigPillow

Hjälp att knäcka kod

Halloj! Jag har fått en kod, eller hash, som jag ska försöka knäcka. Jag har suttit av å till sen i torsdags, och inte kommit jättelångt. Jag ger den ett sista försök nu idag, å hoppas att jag kanske får nån vettig input härifrån också Sen får jag nog tyvärr ge upp

Här är det jag kommit fram till hittills:
[BORTTAGET FÖR ATT INTE SPOILA]

Det känns dock som om jag har väldigt olika trådar jag följer nu, och tar gärna emot hjälp Helst bara hintar

Av PigPillow

Tja! Har skummat igenom tråden litegrann å sett vilka olika tips du fått.

Eftersom du inte har några tidigare erfarenheter av programmering så skulle jag rekommendera att du börjar från grunden.
Då det mesta (och bästa) finns på engelska så kan ju det va ett ställe att starta på Nöt engelska helt enkelt Mitt tips är att du läser bra å intressanta böcker, för då lär man sig samtidigt som man får njuta
En nice författare är Matthew Reilly.

Om du känner att du inte orkar plugga engelska (eller känner att du kan ta det samtidigt, vid sidan om) så skulle jag rekommendera att du satsar på C++. Satsa på det och lär dig det från grunden.
http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/introduction/
Där får du lära dig väldigt basic. Sidan är dock på engelska, men det ska du ju ändå lära dig
När du känner att du har lite koll på det så kan du ju googla "C++ tutorials" eller lägga till "game" där också om du känner dig extra modig.
När du väl känner att du kan klasser å sånt bra så kan du ju börja att ge dig in på grafik. Själv tycker jag att det var ett rätt stort steg i själva "programmeringstänket", men det kan säkert va individuellt.
Då är det SDL som gäller, eller HGE om du vill ha lite vänligare intro. Men jag tror inte du ska satsa på det inom det närmsta halvåret iaf, kanske inte det närmsta året heller beroende på hur mkt tid du lägger ner och hur lätt du har för att lära dig.

Vill du ha ett gratisprogram som fungerar i princip likadant som Visual Studios så är "Dev C++" att rekommendera. Nästan samma grafiska upplägg, fast sämre debug (vad jag hört iaf, men den debuggen räcker gott och väl för nybörjare ).

När du börjar gymnasiet kan det va nice att ta programmeringskurser, även om du troligen kan det mesta du kan lära dig där om du nöter från och med nu Men det kan ju alltid va skönt att få lite extra tid att lägga på programmeringen.

Jag är inte inne på sweclockers jätteofta, men när du börjat få lite koll på programmeringen så kan jag gärna skicka lite exempelkoder från småprogram jag fick göra under gymnasiet. Troligen inte den snyggaste å bästa kodningen, men det är alltid bra att kolla igenom exempel å se om man fattar hur och varför det fungerar

Av PigPillow

Laserskrivare vs Bläckstråleskrivare

Jag är på väg att köpa en skrivare/scanner.
Helst ska det va en färgskrivare, å går den att ansluta som nätverksskrivare så är det också ett +.
Grejen är att jag helst vill lägga ut så lite som möjligt utan att få nån "made in taiwan, går sönder efter 3 dagar-grej".
Har kollat runt litegrann på s.k. "multifunktionsskrivare" och ser att alla billigaste verkar va bläckstråleskrivare.
Då börjar jag självklart fundera, vad är egentligen skillnaden på bläckstråleskrivare å laserskrivare? Laserskrivare använder väl bläck dom också om jag inte fattat fel. Är det så att dom använder mindre eller billigare bläck än bläckstråleskrivare så att man sparar in pengar där eller?

Så...
För-/nackdelar med laser-/bläckstråleskrivare gott folk...let me hear them

Har ni förslag på specifika skrivare så är det välkommet också. Helst under tusenlappen, men jag kan va lite flexibel.

Av PigPillow

13" Timeline, utan CD-/DVD-läsare?

Hej allihopa!
Håller på att hjälpa min flickvän med köp av bärbar dator och vi har lyckats komma fram till att det är en Timeline hon vill ha. Kollade lite på prisjakt å den som var toprankad såg ju kanonfin ut. MEN, och ett stort men, när vi kollar på infon så står det "Optisk enhet: Nej". Och på bilderna syns det inget heller. Har den alltså verkligen ingen CD-/DVD-läsare (eller nåt liknande)?

Egenskaper för Acer Aspire TimelineX 3820TG-5454G32n (LX.PXZ02.003) <-- Den är det vi kollat på.

Av PigPillow

Ok, gjorde som thereal_twisted sa å uteslöt lite datorer

Har nu kvar dom här på listan:
Produktjämförelse hos Prisjakt

Vad är det egentligen för skillnad på dom 2 olika timelineX-datorerna? Såg att den thereal_twisted tipsade om hade dubbelt så mkt grafikminne som den andra + att den var 100 kr billigare. Är det allt? Isf kan det ju va värt att spara en hundring för att få en bättre dator

Ok, har egentligen bara 2 frågor från min flickvän just nu.

1. Vilken/vilka rekommenderar ni? (Bonusfråga: Hur mkt skillnad kommer hon att märka om hon väljer nåt av dom billigare alternativen?)
2. Finns det liknande datorer som är lite snyggare? (Tror dock hon bryr sig lite mer om prestandan )

Av PigPillow

Macbook vs Macbook Pro = Celeron vs ...hmm...inte celeron, eller?

Hon har inga större krav på storleken, men tycker att numpaden känns överflödig.

Skrivet av thereal_twisted:

Om du ska ha samma hårdvara i en mac som motsvarande PC så får du räkna med nästan dubbla pengarna för mac'en.

Jo, så långt hänger jag med, men jag har hört att mac:en kanske inte "kräver" lika mkt av hårdvaran, eller hur man nu ska se det. Stämmer det?

Nån mac-förespråkare som vill få in nåt ord i "debatten"?

Datorn som thereal_twisted föreslog såg riktigt fin ut, men den kanske svider lite för mkt i plånboken.
Känns som om hennes nivå ligger lite närmre 7000-8000 kr. Tips på nån liknande dator i den prisklassen?

EDIT: Prövade att göra en sökning på prisjakt med rätt breda begränsningar å fick fram 30 datorer.
Nån av dom som rekommenderas kanske? Ska iaf ta å kika lite noggrannare på dom. Nåt spec. märke som brukar va mer pålitligt?
EDIT2: Kanske ska skicka med URLen också...
Bärbara datorer - Hitta de bästa priserna, information och omdömen

Av PigPillow

Mac eller inte..?

Halli hallå!
Min flickvän ska köpa sig en laptop. Hon får ca. 5000 kr som sponsring av sina föräldrar (studentpresent) och är villig att lägga ut max 5000 kr till.
Det hon nu funderar över är om det är en mac eller pc hon ska ha.
Ok, jag börjar lista upp lite "krav" å användningsområden.

Budget: 5000-10000 kr (ju närmre 5000, desto bättre).
Användningsområden: Kommer att användas till standardgrejer som t.ex. surfning och textskrivning. MEN, hon vill gärna ha bra möjligheter till bild/film-redigering (mkt därför mac kommit med i bilden). Hon vill även kunna spela spel på datorn (ex. The Sims (kikade lite på baksidan av The Sims 2 å såg inget med mac-kompatibilitet, funkar det till mac?)).
Övrigt: Hon vill gärna ha 3 USB-portar (dock inget krav). Gärna bra batteritid (vem vill inte ha det? ). Datorn ska helst fungera utomhus (inget överdrivet blänk från skärmen som stör ut).

Ok, så frågan är egentligen om en billigare mac (för dom är väl lite dyrare än PC i allmänhet) är mer värt än en PC i samma prisklass. Mac har väl rätt bra bild/film-redigeringsmöjligheter men sämre kompatibilitet med annat än PC? Och med en PC får man lite mer prestanda för pengarna än en mac i samma prisklass?
Hmm...tror det är allt för nu. Kan komma fler "krav" å sånt senare Tipsa på!

// PigPillow

Av PigPillow

Jag googlade lite (och då menar jag lite ) å hittade nåt EASEUS. Det verkar iaf va vad jag söker och ligger ute med 20% rabatt just nu, så jag funderar nästan på att skippa freeware Om ingen har nåt nice program som funkar fint. Ajja, har ingen jättebrådska, så jag låter tråden ligga uppe här, åsså googlar jag lite noggrannare Men skönt att det finns hopp iaf

Av PigPillow

Extrem file-recovery.

Behöver, som rubriken säger, lite extrem file-recovery.

Har hört att det finns folk som med program kan fixa fram filer man t.ex. lagt i papperskorgen å sedan tömt.
Men nu är det så att jag råkade formatera fel partition när jag skulle formatera om datorn. Finns det nåt hopp att få tillbaks filerna?
Jag har lämnat hela den hårddisken opartitionerad nu å installerade windows på en annan hårddisk, så jag har iaf inte lagt in nå nya filer.

SNÄLLA säg att det går! Eller är det bara i dåliga filmer som CIA å skit kan fixa sånt?

Av PigPillow

Arf. Kan bli lite tungt att hinna fixa tills på fredag dock Ajja, men tack för hjälpen, då ska jag inte slita ihjäl mig på det.

Ha en trevlig kväll/natt

Av PigPillow

Videoöverföring från DV-kamera. Snälla säg att dom ljuger!

Ok, sitter här med en panasonic NV-GS180 och vill föra över lite film från bandet till datorn. Jag har en USB-kabel och inget mer.
Har suttit å kikat runt lite på internet å hittat det här:

"Your NV-GS180 is a miniDV tape based camcorder. If you are trying to import video from the miniDV tape to your computer, USB will not work.

You need to install and use a Firewire 400 (IEEE1394a) port on the computer."

Snälla säg att dom ljuger. Kan man verkligen inte överföra via USB? Har vi inte kommit längre?
Hittar inte nu, men jag läste nånstans att det tydligen skulle funka med USB om man körde windows XP. Har isf windows-nötterna sänkt kompabiliteten i vista?